Дибо, как да го направя бе брат тя е 750 стр. Имам и две други "Учебник на младия войник".Нямат корици, но иначе са цели.Макар, че заглавията им са едни и същи, имат разлики вътре.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Униформите
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Е не съм казвал, че е лесно
Но е възможно. Виж:
Всички книги са в PDF формат! Тези с линкове от Archive.org, водещи към Google Library могат да бъдат намерени, като при отварянето на съответния линк в Archive.org вляво в секцията View thе book се потърси All files:http - което отваря FTP директория, откъдето те могат да бъдат направо изтеглени в съответния предпочитан форматWe don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
БНА-БА написаТрябва ми информация за този вид офицерска шаечна униформа.Каква е бойна или парадна,с риза и врътовръска ли се носи.
Comment
-
Зимна бойна
Това е форма зимна бойна от шаяк. Куртка с клин, който влизаше в обувките. Включва и кепе от шаяк,което е с различни жълти вертикални кантове в зависимост от званието. Ако имаше заповед можеше да се носи и с ушанка. Даваше се и на сержанти. Носеше се с колан (2 вида -офицерски и сержантски) и различни видове обувки ,включителни и ботуши. Отдолу се носеше с кафяво формено поло изплетено от различни материали. Никога не съм виждал някой да я носи с риза и вратовръзка ,но като знам какви шемети имаше нищо чудно.Използваше се само на полеви занятия и учения. Действително беше заменена с въвеждането на ко(а)муфлираната форма................
Comment
-
Винаги съм се чудел за едно нещо!
Как е възможно, при положение че камуфлажните униформи са били актуални още през ВСВ при германци, руснаци и Съюзници, в БА са получили приложение едва в карая на 80-те години на 20-ти век! Защо така сме били изостанали от 'модните' тенденции при военните облекла с има-нема 50 години?
Каква е причината да бъде така?GOTT MIT UNS!
Comment
-
peterpetroff написаВинаги съм се чудел за едно нещо!
Как е възможно, при положение че камуфлажните униформи са били актуални още през ВСВ при германци, руснаци и Съюзници, в БА са получили приложение едва в карая на 80-те години на 20-ти век! Защо така сме били изостанали от 'модните' тенденции при военните облекла с има-нема 50 години?
Каква е причината да бъде така?
Comment
-
Нe e изоставане! Просто за полето се предвиждаха друг тип дрехи, които играеха ролята на комуфлажната униформа и бяха по-евтин и практичен вариант. Наричаха се халати и бяха няколко вида летни и бели зимни. Бяха си наше производство ,но имаше и руски доставки. Виждал съм и немски парашутистки от ВСВ ,които бяха до коленете . От нашите бяха създадени големи запаси . Много практична дреха!
Причината за замяната с комуфлажна униформа,макар че такава си беше тенденцията, си е по-скоро икономия и далавера. Спря да се държи на външния вид на военнослужещия както по времето преди 1989г. Тогава за всички офицери и сержанти се шиеха дрехи по мярка във военните интендантски работилници. Това беше хубава традиция още от царско време. А далаверата е ,че се правят( и в момента е същото) поръчки на "нашите " хора и ела гледай какви "качествени " доставки получаваме. Тук не става въпрос само за униформи , а за всичко каквото ви дойде на ум!
Comment
-
Военната без камуфлажна униформа е един вид символ на комунизма.А и какво като не е камофлажна,лятната униформа си е добра,памучна която попива потта.Ами зимната униформа кво като е била шаечна се пак шаека е топлел повече от камуфлажната униформа.Един полковник [бивш] който е работил в интендантското обслужване ми е казвал че шаека и безкамуфлажните униформи са символ на комунизма.Също ми каза че безкамуфлажната униформа се е премахнала през 1994г.Той ми каза също че камуфлажа е по-евтин щото е от искуствен плат,а шаека е скъп тъй като по това време трудно се намирала вълна.Ами лятната униформа,тя е памучна и също е по-скъпа от камуфлажа.
Comment
-
SSmart написаНe e изоставане! Просто за полето се предвиждаха друг тип дрехи, които играеха ролята на комуфлажната униформа и бяха по-евтин и практичен вариант. Наричаха се халати и бяха няколко вида летни и бели зимни. Бяха си наше производство ,но имаше и руски доставки. Виждал съм и немски парашутистки от ВСВ ,които бяха до коленете . От нашите бяха създадени големи запаси . Много практична дреха!
Причината за замяната с комуфлажна униформа,макар че такава си беше тенденцията, си е по-скоро икономия и далавера. Спря да се държи на външния вид на военнослужещия както по времето преди 1989г. Тогава за всички офицери и сержанти се шиеха дрехи по мярка във военните интендантски работилници. Това беше хубава традиция още от царско време. А далаверата е ,че се правят( и в момента е същото) поръчки на "нашите " хора и ела гледай какви "качествени " доставки получаваме. Тук не става въпрос само за униформи , а за всичко каквото ви дойде на ум!
Военната без камуфлажна униформа е един вид символ на комунизма.А и какво като не е камофлажна,лятната униформа си е добра,памучна която попива потта.Ами зимната униформа кво като е била шаечна се пак шаека е топлел повече от камуфлажната униформа.Един полковник [бивш] който е работил в интендантското обслужване ми е казвал че шаека и безкамуфлажните униформи са символ на комунизма.Също ми каза че безкамуфлажната униформа се е премахнала през 1994г.Той ми каза също че камуфлажа е по-евтин щото е от искуствен плат,а шаека е скъп тъй като по това време трудно се намирала вълна.Ами лятната униформа,тя е памучна и също е по-скъпа от камуфлажа.
Comment
-
[QUOTE=Sturmpionier]Халатите никога не навлизат масово в армията. Използват се единствено от служещи в специалните сили и разведчиците. Носят се понякога и от обикновени армйски подразделения по време на занятия. А руски доставки е нямало.
МИсля ,че не си прав ! На всеки мотострелковак се полагаше и му беше осигурен халат! ИМаше и осигурени комплекти ВВЗ(военно временен запас) по няколко за всеки боец във тиловите бази. Тези запаси бяха толкова големи ,че карахме с тях повече от 10г. Не говоря само за облекло ,а за всичко каквото може да е необходимо при война. В специалните подразделения не съм бил , но за общовойсковите просто съм сигурен. Не знам защо смяташ така?!?!
Да кажеш ,че е нямало руски доставки за БНА по времето на ВД ,дори и само за халати, е доста смело! Как ще го докажеш?
Comment
-
БНА-БА написаВоенната без камуфлажна униформа е един вид символ на комунизма.А и какво като не е камофлажна,лятната униформа си е добра,памучна която попива потта.Ами зимната униформа кво като е била шаечна се пак шаека е топлел повече от камуфлажната униформа.Един полковник [бивш] който е работил в интендантското обслужване ми е казвал че шаека и безкамуфлажните униформи са символ на комунизма.Също ми каза че безкамуфлажната униформа се е премахнала през 1994г.Той ми каза също че камуфлажа е по-евтин щото е от искуствен плат,а шаека е скъп тъй като по това време трудно се намирала вълна.Ами лятната униформа,тя е памучна и също е по-скъпа от камуфлажа.
Comment
Comment