Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Униформите

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

И в двата случая лъже завалията
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Съвсем прави сте, мнооого далече от истината...
      На нож!

Comment

Я дай бързи показания-да не идвам у вас.Много са ти кратки постовете, а ти си едниственият човек тук където разбира то униформи!
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Ама заповядай! В това горкото нещо няма нищо оригинално. Даже не е и копие - просто компилация от нови неща. Даже и висулката си е от новите, дето са от оплетено пласмасово въже тип "къди ми е простора". Ето как изглежда официалната униформа от царско време /каквато се претендира, че е тази.../

Uniforms, Wings, Aviators, Pilots, Uniform, WWII, Air Force, Bulgarian Air Force, Tod Rathbone, WW2, USAAF, Luftwaffe, Polish Air Force, French Air Force, Royal Air Force, RAAF, RAF, SAAF, RNZAF, Finnish Air Force, Hungarian Air Force, Regia Aeronautica, Italian Air Force, Red Air Force, Soviet Air Force, RCAF, Air Museum, Rathbone Museum, Aviation, World War II, World War 2, Flight Helmets, Flight Goggles, Yugoslavian Air Force, Hellenic Air Force, Luftwaffe
          На нож!

Comment

А някой може ли да идентифицира тези петлици? Обикновена "бойна" унифорна от ВСВ, офицерска - но тези петлици за какъв род войски са? Подложката е черна, отгоре малинова... лилавикава... нещо такова. И какви трябва да са пагоните? С малинова на цвят основа? Или черно-малинова? Или??
            Attached Files
            На нож!

Comment

Леле каква прилика с немските петлици... тц тц тц... Чакай да погледна в моята книга за униформите от ВСВ и ще ти кажа какво означава тоя цвят.

Comment

:nworthy: Ето два знака от български полицейски униформи.

Първият е кокарда от полицейска жандармска униформа обр.1881 г
                Втората е петлик на полицейски командир от обр.1938 г.
                Attached Files
                Last edited by танкиста от Харков; 06-07-2005, 15:41.
                От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

ъъъ... господин Танкисте, я да питам малко извън темата - кой е ?генерал? от полицията Цветан Груев /в смисъл, има ли наистина такъв/, верно ли е бил началник на царската охрана? Туй може да е той... /а разбира се, може и да не е.../
                  Attached Files
                  Last edited by kapitan; 06-07-2005, 16:14.
                  На нож!

Comment

Е, аз си нямам цяла униформа, а само копче с короновано лъвче.
                    Прави ми впечатление обаче, че доста са се постарали на детайлите на лъвчето.
                    Изображението не е много добро, защото чавръсто го копирах на скенера.
                    Attached Files

Comment

Galahad написа
                      Е, аз си нямам цяла униформа, а само копче с короновано лъвче.
                      Прави ми впечатление обаче, че доста са се постарали на детайлите на лъвчето.
                      Изображението не е много добро, защото чавръсто го копирах на скенера.
                      И аз така започнах. Намерих копче (първата снимка) и после малко по малко закачих разни други неща към него
                      Attached Files
                      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

kapitan написа
                        А някой може ли да идентифицира тези петлици? Обикновена "бойна" унифорна от ВСВ, офицерска - но тези петлици за какъв род войски са? Подложката е черна, отгоре малинова... лилавикава... нещо такова. И какви трябва да са пагоните? С малинова на цвят основа? Или черно-малинова? Или??
                        Да не кажа голяма глупост но аз мисля, че малиновият цвят е цветът на Военната Полиция! :sm186:

Comment

Не, въобще не е глупост... Също така е и на някои от шефските полкове... Звъннах тук на един много много видял и знаещ човек, но и той не можа да ми каже на прима виста, ще погледне разни устави и други буквари и след няколко дни ще ми каже. :tup:
                          На нож!

Comment

.
                            Last edited by Гост; 21-03-2006, 08:19.

Comment

За Капитана

:sm186: Не съм чак такъв специалист по униформите, но доколкото знам в проекта на Заповедта за униформите на полициата от 1938 г. е обсъждана и предложена генералска униформа за длъжноста Генерал от полицията. После обаче по някакви съображения, военните длъжности не се възприемат и остават гражданските. Така се появяват униформи на старши и младши полицейски командири. Тази от твоята снимка, като че ли е на старши полицейски командир (равнява се на полковник от армията). Ще проверя в Архива на МВР за този генерал от полицията ??? Цветан Груев. Не съм чувал това име. Външното обкръжение на двореца се охранява от Дирекцията на полицията. А личните охранители на царя сигурно се знаят.
                              На мен ми е известно, че Началникът на Криминалния отдел на Дирекция на полициаята (милицията) от 1937 до 1947 г. Кисьов е бил произведен в чин генерал през последната година. Имаше и снимка с такава униформа. След което, заедно с по-голямата част от отдела си, отива да види как изглежда отвътре остров Персин (Белене). Само за две години. По ранен генерал не ми е известен. Длъжността Директор на полицията се е равнявала на такова звание в армията, но си е останала гражданска. След 9.9.44 се възприема съветската система и има вече генерали.

:nworthy: Последната снимка е много интересна. Имам няколко подобни от паради през различни години. Има ли повече подробности около нея или някакви надписи и приписки на гърба, които могат да я датират?:rock:
                              Last edited by танкиста от Харков; 08-07-2005, 13:32.
                              От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Много благодаря!!! :tup: :tup: За съжаление, нищо не е надписано или датирано... Само малката снимка, с шинела, на гърба й пише Цветан Груев, подначалник V²²² полицейски участък /а годините на раждане и смърт ги имам от негов некролог, но самите дни и месеци не ги пише, само годините/

Тази в дясно е интересна. За съжаление, също не е датирана. Явно е или пролетно, или есенно време. Мътна е, защото е и относително рано, слънцето очевидно е ниско на Изток, като им гледам дългите сенки...

Както и да е, на нея полицаите носят почти всички възможни неща за глава: фуражки, каски М16, каски М36, както и особени шлемове с пика отгоре и емблема отпред - все още не съм виждал такова нещо наживо, та даже и на добро фото... Интересни къси саби! Не кортици, а някакви къси саби... Някой има ли такава да покаже?
                                Attached Files
                                Last edited by kapitan; 08-07-2005, 14:22. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                                На нож!

Comment

Working...
                                X