Аз бих добавил и П. Мутафчиев с неговите Стари градища и друмове из долините на Тополница и Стряма, което е едно от фундаменталните изследвания за района. Разбира се с някои ъпдейти, писано е преди сума години.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Крепостите в България от Античността до 20 век
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Нова книга:
Замъкът в Европа и България през Средните векове
Стоян Попов/Колхида
Година на издаване: 2011
Брой на страници: 160
В книгата на базата на публикации и лични наблюдения са събрани, систематизирани и обобщени данните за възникването и развитието, архитектурния облик и военно-административните и резиденциални функции на градските замъци от днешните български земи през Х²² – Х²V в. Те са представени на фона на своите чужди събратя като са разгледани причините за възникването и залеза и е проследено накратко развитието на замъците в западните, централните и източните предели на Европейския континент. Обърнато е внимание на терминологията, древна и съвременна, обозначаваща замъка. Направен е опит за даване на по-точни определения на замък, крепост, дворец и цитадела. Предложена е условна класификация на българските средновековни замъци от Х²² – Х²V век. Очертани са и предполагаемите причини за тяхното възникване на българска територия.
Книгата е насочена към широка аудитория, състояща се както от учени – историци, археолози, културолози и архитекти, така и към любители на историята на Европейското средновековие, средновековната архитектура и археология, а също и средновековното военно дело в аспекта на отбранителната архитектура.We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
Още една нова книга:
Дисертации, том 5 – Извънстоличните каменни крепости на Първото български царство (IX - началото на XI век. )
Автор: Деян Рабовянов
Издателство: Национален археологически институт и музей - БАН
ISBN: 9789549472127
първо издание, 2012 год.
меки корици, 308 стр.
Цена: 10,00 лв
We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
Има ли някой представя защо преди век са рисували крепостните стени на Сердика много отвъд това, което се дава днес? Ето на скиците долу е показано, че северната стена на Сердика е стигала някъде между Централна гара и Лъвов мост.
Почива ли това на някаква реална археология или са просто романтични представи за нещата.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
Аз имам. Това са така наречените Сердика I и II. В твоя случай - това е т.нар. Аврелианова крепостна стена. Виж: http://zheleva-martins.com/2010/09/1...-софия-2/We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
Пак ми се губи нещо.
Тези предположения от сайта подкрепени ли са с реални разкопки на тези стени или не?
Точно където рисуват стената на бул. Мария Луиза копаха много, много здраво за метрото. Включително и разровиха всичко около Лъвов мост. Аз лично нямам спомен да са обявили, че са намерили нещо съществено.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
1951 написа Виж мнениеПак ми се губи нещо.
Тези предположения от сайта подкрепени ли са с реални разкопки на тези стени или не?
Точно където рисуват стената на бул. Мария Луиза копаха много, много здраво за метрото. Включително и разровиха всичко около Лъвов мост. Аз лично нямам спомен да са обявили, че са намерили нещо съществено.
Сега - разкопки в съвременния гъстонаселен град са възможни, само когато даден доставчик на комунални услуги или инвеститор-строител намери нещо и си признае публично, както е длъжен по закон за това, за да могат археолозите да направят своите т.нар. "спасителни" работи. Това обаче означава спиране на строителните дейности, закъснения в сроковете, загуби и прочее. Както можеш да се сетиш, повсеместна практика из нашите земи е другото - потулване на случая, намереното се заличава/унищожава и всичко е наред и всички са доволни.
В края на краищата с мълчаливото съгласие на всички държавни институции, Софийският метрополитен унищожи голяма част от антична Сердика, точно под прозорците на МС и Президенството, така че и да са намерили нещо около Лъвов мост, то най-вероятно е споделило същата съдба.Last edited by dibo; 30-07-2012, 18:18.We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
странно защо тази тема е замряла...аз също съм разсъждавал над идеята да се възстанови някоя крепост. Нямам представа обаче дали това е възможно, от гледна точка на реставрация по автентичните размери, а и вероятно би струвало скъпо...но определено би си заслужавало. Особено за Царевец, Мадара, Калиакра...
Comment
-
именно albireo, затова казах че няма смисъл да правим сравнение...но би било доста по-въздействащо ако се възстановят действителните размери на Царевец например. Разбира се, с условието че е възможно такова нещо...не съм архитект-археолог, затова отново реших да постна в тази тема с идеята ако някой е по-наясно с този процес да се изкаже. Така и отговарям на Stan, в никакъв случай бутафории, а възстановяване на автентичните размери, по вече съществуващите останки..
Comment
Comment