If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
На последният ти въпрос аз не мога да отговоря, защото тези обекти се намират под непосредстваната защита на държавата и иманярите
В един момент май и те са доста виновни за положението - "Я, там може да намерим това и това и това, дайте да бутнем стената, то и без това има още една"
:o
"Нима, Създателю,
съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
мигар аз самият съм те молил
от мрака да ме извлечеш?"
:sm100: Ето няколко принципни решения на български укрепителни съоръжения. В различните периоди те са били съобразявани с предназначението, релефа, възможностите за изграждане, подръжка и отбрана.
:sm100: Землените укрепления наричани валове, окопи, бразди, диги и пр. са присъщи на ПБД. Тогава са осъществени грандиозни строителни проекти. Те се съобразяват с териториите на държавата и по правило вървят след териториалните разширения в определена посока. Така мизийските валове се строят последователно в посока на запад, като целта им е да обхващат все повече от територията и да я защитават. На територията на дн. Румъния се строят Голямата и Малката Новакова бразда. На запад в Панония и Солниград се строят валове насочени срещу държавата на франките.
:sm113: Както е видно от представената картата на вала Еркесията, той е огромно съоръжение, предназначено за защита от югоизток - от Византия. Успоредно и заедно с валовете се строят и каменни крепости. Столицата Плиска е комбинация от землено укрепление и вътрешна крепост. Преслав е разширяван, като е изграждана крепостна стена обграждаща нови градски квартали. Крепостите се строят в територията заета от българите, като това се избират предимно хълмисто-равнинни места. Аула на Кан Омуртаг и крепоста на о. Пъйкул луй Соаре, построена на остров в Дунава, също са много интересни по планировка и предназначение.
Същевременно заварените крепости от предишни епохи, било запазени или разрушени, се ремонтират и използват по предназначение.
През ВБЦ продължава усилено крепостно строителство, което също е съобразено с традициите на българите, конкретната строителна задача и финансовите и пр. възможности на строителя. Но през този период се променят някой виждания. Започват масово да се използват особеностите на терена. Търсят се естествено-укрепени пространства, които с малко усилия да се превърнат в здраво укрепени градски ядра. Около тях постепенно се формира градския живот на средновековните ни предци. Такива са Царевград Търнов, Ловеч, Цепина, Анево кале, Урвич и пр.
Е тази крепост с пристъп трудно може да бъде превзета.Трябва да е доста добре организирана воиска и доста многобройна за да може да изтощи защитниците.Но какво знаем непревземаеми крепости няма.А между другото къде е това Анаево кале?
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Виждам, че премного интересна тематика се засяга в тази тема.
Да спомена ли, че... дипломната ми работа по история касае именно елементи от фортификацията в периода на Второто българско царство?!
:wall: :sm100: :sm186:
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
Да, мен също винаги ме е вълнувало практическото му преднаначение. Айде, за Аспаруховия вал да приемем че е служил да отблъсква ромейските кораби, ама Еркесията някога въобще послужила ли е за нещо?
Историко нещо последния месец доста се губиш от форума остави го малко тоя чат на мира на мен също ми е интересно за средновековната българска фортификация а ти пуснеш мухата и после мълчиш...Не е хубаво така ама хич
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Какво ти мяза-то направо си е като Масада.
Преди две години бях из непристъпните дебри на Еленския балкан. Попаднах в една махала, в която живеят трима души-другите къщи пусти.
Те ми показаха стар римски път и римска крепост-самата крепост направо си беше непристъпна-жалко, че снимките ми оттам изчезнаха :wall:
Comment