Командирът на 24-а авиобаза полковник Златко Златев пред в. „Българска армия”
.........
- Ще полети ли отново Ми-24?
- Съгласно Стратегическия преглед на отбраната и Бялата книга, ще имаме определен брой вертолети Ми-24. Ще имаме и Ми-17. Дори в момента разполагаме с 3 изправни вертолета Ми-17, което изобщо не е зле. Проблемът при Ми-24 е известен – изтекъл е ресурсът и е необходимо той да им се удължи, да им се направи ремонт. А за тази цел е започнала инициатива на министър Аню Ангелов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и началника на ВВС генерал-майор Константин Попов, да се освободим от излишната авиационна техника. И дано с тези средства да започне процесът за ремонти и удължаване на ресурса на вертолет Ми-24. Мисля, че при добра организация още през тази година може да видим отново Ми-24 във въздуха.
- С пристигането и на последния, 12-и поред вертолет „Кугар” в авиобазата, изпълнен ли е договорът с френската фирма „Юрокоптер”?
- Да, и последният вертолет пристигна. И ние сме щастливи, че при нас се изпълни договорът на 100 процента. Но в момента имаме леки притеснения относно провеждането на инспекциите на вертолетите „Кугар”, които трябва да се правят от „Терем”. Начинът на използването на вертолетите „Кугар” в целия свят е да им се провежда инспекция на две години или на 500 часа нальот. Целта е съхранение и поддържане на безопасно ниво на авиационната техника. При този начин на обслужване не се събира сума и примерно на 7 години да се прави пълен капитално-възстановителен ремонт, който да струва няколко милиона лева. Така вертолетът няма максимален срок на експлоатация, а се поддържа по състояние. Състав от „Терем”, единствен у нас, е обучен и е сертифициран от „Юрокоптер” за провеждането на такива инспекции. На първите два получени вертолета вече са направени инспекции.
- Докъде стигна изграждането на хангар за вертолетите „Кугар”?
- Офсетната програма, съгласно договора на Министерството на отбраната с „Юрокоптер”, за момента е прекратена, поради това, че имаше неяснота на френската фирма относно изплащането на 12-те вертолети „Кугар” и бройката на вертолетите „Пантер”. Имаме уверение от „Юрокоптер”, засега устно, че въпреки тези проблеми хангарът ще бъде завършен на 100 процента, както и административната сграда за летателния състав. А съгласно договора, към офсетната програма има и изготвяне на една централизирана авиационна стоянка. Може би предстои нов договор между Министерството на отбраната и „Юрокоптер”.
......
Първият „Кугар” от типа AS 532 AL бе посрещнат тържествено в авиобазата на 26 август 2006 г. Последният, 12-и поред, пристигна на 19 ноември 2010 г. Ето датите на приемането на всички вертолети „Кугар” и имената на българите от техните екипажи, прелетели от Франция до България.
1. „Кугар” с бордови ¹ 701 – 26.08.2006 г.
бриг. генерал Стефан Петров
полковник Сергей Белкинов
майор Христо Анастасов
2. „Кугар” с бордови ¹ 702 – 13.10.2006 г.
майор Филип Ангелов
ст. лейтенант Атанас Донев
капитан Ангел Нонин
3. „Кугар” с бордови ¹ 703 – 06.12.2006 г.
майор Марко Тодоров
капитан Володя Николов
ст. лейтенант Димитър Пантелеев
4. „Кугар” с бордови ¹ 704 – 17.05.2007 г.
майор Христо Анастасов
5. „Кугар” с бордови ¹ 705 – 03.07.2007 г.
капитан Димитър Павлов
лейтенант Красимир Русев
ст. лейтенант Иван Георгиев
6. „Кугар” с бордови ¹ 706 – 11.10.2007 г.
капитан Юрий Симеонов
ст. лейтенант Божидар Славчев
подполковник Дуни Дунев
7. „Кугар” с бордови ¹ 707 – 11.12.2007 г.
майор Йордан Йорданов
майор Любомир Кодинов
ст. лейтенант Димитър Кичуков
8. „Кугар” с бордови ¹ 708 – 12.06.2008 г.
полковник Евгени Белкинов
ст. лейтенант Ивайло Трифонов
лейтенант Радослав Минковски
9. „Кугар” с бордови ¹ 709 – 04.11.2008 г.
полковник Златко Златев
майор Христо Анастасов
10.„Кугар” с бордови ¹ 710 – 21.01.2009 г.
полковник Петьо Мирчев
майор Юрий Минев
капитан Ангел Ангелов
11. „Кугар” с бордови ¹ 711 – 27.05.2009 г.
майор Димитър Бабачев
ст. лейтенант Евгени Николов
12. „Кугар” с бордови ¹ 712 – 19.11.2010 г.
полковник Златко Златев
подполковник Дуни Дунев
ст. лейтенант Радослав Минковски
.........
- Ще полети ли отново Ми-24?
- Съгласно Стратегическия преглед на отбраната и Бялата книга, ще имаме определен брой вертолети Ми-24. Ще имаме и Ми-17. Дори в момента разполагаме с 3 изправни вертолета Ми-17, което изобщо не е зле. Проблемът при Ми-24 е известен – изтекъл е ресурсът и е необходимо той да им се удължи, да им се направи ремонт. А за тази цел е започнала инициатива на министър Аню Ангелов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и началника на ВВС генерал-майор Константин Попов, да се освободим от излишната авиационна техника. И дано с тези средства да започне процесът за ремонти и удължаване на ресурса на вертолет Ми-24. Мисля, че при добра организация още през тази година може да видим отново Ми-24 във въздуха.
- С пристигането и на последния, 12-и поред вертолет „Кугар” в авиобазата, изпълнен ли е договорът с френската фирма „Юрокоптер”?
- Да, и последният вертолет пристигна. И ние сме щастливи, че при нас се изпълни договорът на 100 процента. Но в момента имаме леки притеснения относно провеждането на инспекциите на вертолетите „Кугар”, които трябва да се правят от „Терем”. Начинът на използването на вертолетите „Кугар” в целия свят е да им се провежда инспекция на две години или на 500 часа нальот. Целта е съхранение и поддържане на безопасно ниво на авиационната техника. При този начин на обслужване не се събира сума и примерно на 7 години да се прави пълен капитално-възстановителен ремонт, който да струва няколко милиона лева. Така вертолетът няма максимален срок на експлоатация, а се поддържа по състояние. Състав от „Терем”, единствен у нас, е обучен и е сертифициран от „Юрокоптер” за провеждането на такива инспекции. На първите два получени вертолета вече са направени инспекции.
- Докъде стигна изграждането на хангар за вертолетите „Кугар”?
- Офсетната програма, съгласно договора на Министерството на отбраната с „Юрокоптер”, за момента е прекратена, поради това, че имаше неяснота на френската фирма относно изплащането на 12-те вертолети „Кугар” и бройката на вертолетите „Пантер”. Имаме уверение от „Юрокоптер”, засега устно, че въпреки тези проблеми хангарът ще бъде завършен на 100 процента, както и административната сграда за летателния състав. А съгласно договора, към офсетната програма има и изготвяне на една централизирана авиационна стоянка. Може би предстои нов договор между Министерството на отбраната и „Юрокоптер”.
......
Първият „Кугар” от типа AS 532 AL бе посрещнат тържествено в авиобазата на 26 август 2006 г. Последният, 12-и поред, пристигна на 19 ноември 2010 г. Ето датите на приемането на всички вертолети „Кугар” и имената на българите от техните екипажи, прелетели от Франция до България.
1. „Кугар” с бордови ¹ 701 – 26.08.2006 г.
майор Христо Анастасов
2. „Кугар” с бордови ¹ 702 – 13.10.2006 г.
майор Филип Ангелов
ст. лейтенант Атанас Донев
капитан Ангел Нонин
3. „Кугар” с бордови ¹ 703 – 06.12.2006 г.
майор Марко Тодоров
капитан Володя Николов
ст. лейтенант Димитър Пантелеев
4. „Кугар” с бордови ¹ 704 – 17.05.2007 г.
майор Христо Анастасов
5. „Кугар” с бордови ¹ 705 – 03.07.2007 г.
капитан Димитър Павлов
лейтенант Красимир Русев
ст. лейтенант Иван Георгиев
6. „Кугар” с бордови ¹ 706 – 11.10.2007 г.
капитан Юрий Симеонов
подполковник Дуни Дунев
7. „Кугар” с бордови ¹ 707 – 11.12.2007 г.
майор Йордан Йорданов
майор Любомир Кодинов
ст. лейтенант Димитър Кичуков
8. „Кугар” с бордови ¹ 708 – 12.06.2008 г.
полковник Евгени Белкинов
ст. лейтенант Ивайло Трифонов
лейтенант Радослав Минковски
9. „Кугар” с бордови ¹ 709 – 04.11.2008 г.
полковник Златко Златев
майор Христо Анастасов
10.„Кугар” с бордови ¹ 710 – 21.01.2009 г.
полковник Петьо Мирчев
майор Юрий Минев
капитан Ангел Ангелов
11. „Кугар” с бордови ¹ 711 – 27.05.2009 г.
майор Димитър Бабачев
ст. лейтенант Евгени Николов
12. „Кугар” с бордови ¹ 712 – 19.11.2010 г.
полковник Златко Златев
подполковник Дуни Дунев
ст. лейтенант Радослав Минковски
Comment