If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Няма нищо за заяждане.Шовинист си е точно агресивно настроен националист со кратце на поста на началника.Супер де какво недоволства Шовинистъ не мога да разгадая
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Абе квои тва каталонско воиводство??? Помня,че Михаил Шишман се бие срещу сърби и каталонски наемници преди да го убият нарушавайки премирието.
Сърбите между другото са ми много смешни. То хубаво национализъм ама, имат всичко на всичко двама царе дето да има с кво да се отличат: Стефан Неманя и Стефан Душан ( от българска майка). А великата им столица си е български пограничен град около 400 години. Такава им е и "великата история" общо взето.
Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
:1087: За цар Констонтин Тих сме свикнали да чуваме все лоши работи.. Не за друго, но защото по негово време започват активните нападения на татарите. А той иначе си управлява достатъчно дълго за да може да свърши някое и друго дело, което да го остави в историята. Доколкото знам, Константин е Скопски болярин и за да се легитимира, като законен владетел, се сродява с фамилията на Асеновци. Има едно предположение на П.Добрев, че е възприел името Тих, тъй-като е заел престола през годината на петела по старобългарския циклов календар. От Тох-петел. Съгласно предположението за да се помни годината на възцаряването, владетелят освен своето лично име, приемал и още едно- календарно. Така Калоян се възцарява в годината на змията, ламята, халата (кала) и става от Йоан, Йоаница, Йоаникий - Калойоан или Калоян. Петър Делян се възцарява в годината "дилом" и пр. Това твърдение много ми харесва, но не знам колко може да му се вярва.
А Константин Тих си царува, ходи на лов, води кореспонденция, печата пари и пр. все царски работи. Е накрая се появява Ивайло и го претрепва и заема мястото му. А колко наши царе са свалени и убити от узурпатори. Брой нямат.
:wall: Искам да задам един въпрос, на който не съм получил отговор от създателя му, но някой може да ми отговори. Някъде около 1990-92 г. във в. Култура, Божидар Димитров пусна една статия, за падането на България под турска власт и там споменава за Ивайло, че той съвсем не бил Лахана и Бърдоква, както презрително го наричали византийските историци, а бил кастрофилакс, т.е. управител на крепост. Значи е бил дребен аристократ от военното съсловие. А не прост свинар и пр. Така военните му успехи срещу татарите и византийците не са изненада, а плод на неговите военни познания и умения. Питах лично Б. Димитров откъде черпи тази информация. Защото ми харесва много, но в известните досега извори, такова нещо няма. Той ми се измъкна като мокра връв и не ми отговори. Сега се питам, дали това е истина, или е негово предположение, или поредното му волунтаристично отношение към нашата история. И желание да е било така. Без никакво потвърждение в историческите извори. За жалост! :nworthy:
Last edited by танкиста от Харков; 15-04-2005, 11:43.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
:wall: Искам да задам един въпрос, на който не съм получил отговор от създателя му, но някой може да ми отговори. Някъде около 1990-92 г. във в. Култура, Божидар Димитров пусна една статия, за падането на България под турска власт и там споменава за Ивайло, че той съвсем не бил Лахана и Бърдоква, както презрително го наричали византийските историци, а бил кастрофилакс, т.е. управител на крепост. :
Правят нови интерпретации на старите източници. Единия - а вероятно не само 1 - е гръцки, но една от интерпретациите на името му и какъв е бил Ивайло е от руски учен. Руски, но от оная школа дето искаше да го направи ранен пример за как славяните или по-точно простолюдието им още от време оно се вдига на бунт срещу врага - вътрешен и външен. Прелюдия кам руската революция един вид...
Чел съм, че Ивайло най-вероятно е бил и богомил и съответно вегетарианец, откъдето и гръцкото прозвище за марулята
Аз пък съм чувал, че Ивайло бил не свинар, а търговец на свине. И като такъв, той е вдигнал първата буржоазна революция в Европа. Не помня кой го беше казал, но звучи доста странно.
Парада ще командвам аз! (О.И.Бендер - велик руски комбинатор)
Стефан Душан е коронясан за цар на сърби и гърци от българският патриарх Симеон присъстват цар Иван Александър и сестра му Елена която е сръбска кралица. Майка му също е българска принцеса.
"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....
Питах вече в два други форума и до този момент не съм получил смислен отговор. Сега ще питам и тук :sm186:
Защо говорите за ханове. Откъде черпите сведения за това, че сме имали ханове? Вярно е, че ханове имат народите от тюркски произход. Къде са доказателствата, че българите са били от тюркски произход? Това ако горим за хановете. После освен 'Именника' има и други документи. Аз поне така съм чувал - хората и тогава са можели да пишат. Е как до нас достигна само именника? :aaa:
Проблемът на форума :damnyou:
"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
Паисий Хилендарски
:1087: За цар Констонтин Тих сме свикнали да чуваме все лоши работи.. Не за друго, но защото по негово време започват активните нападения на татарите. А той иначе си управлява достатъчно дълго за да може да свърши някое и друго дело, което да го остави в историята. Доколкото знам, Константин е Скопски болярин и за да се легитимира, като законен владетел, се сродява с фамилията на Асеновци. Има едно предположение на П.Добрев, че е възприел името Тих, тъй-като е заел престола през годината на петела по старобългарския циклов календар. От Тох-петел. Съгласно предположението за да се помни годината на възцаряването, владетелят освен своето лично име, приемал и още едно- календарно. Така Калоян се възцарява в годината на змията, ламята, халата (кала) и става от Йоан, Йоаница, Йоаникий - Калойоан или Калоян. Петър Делян се възцарява в годината "дилом" и пр. Това твърдение много ми харесва, но не знам колко може да му се вярва.
А Константин Тих си царува, ходи на лов, води кореспонденция, печата пари и пр. все царски работи. Е накрая се появява Ивайло и го претрепва и заема мястото му. А колко наши царе са свалени и убити от узурпатори. Брой нямат.
:wall: Искам да задам един въпрос, на който не съм получил отговор от създателя му, но някой може да ми отговори. Някъде около 1990-92 г. във в. Култура, Божидар Димитров пусна една статия, за падането на България под турска власт и там споменава за Ивайло, че той съвсем не бил Лахана и Бърдоква, както презрително го наричали византийските историци, а бил кастрофилакс, т.е. управител на крепост. Значи е бил дребен аристократ от военното съсловие. А не прост свинар и пр. Така военните му успехи срещу татарите и византийците не са изненада, а плод на неговите военни познания и умения. Питах лично Б. Димитров откъде черпи тази информация. Защото ми харесва много, но в известните досега извори, такова нещо няма. Той ми се измъкна като мокра връв и не ми отговори. Сега се питам, дали това е истина, или е негово предположение, или поредното му волунтаристично отношение към нашата история. И желание да е било така. Без никакво потвърждение в историческите извори. За жалост! :nworthy:
Така е, Константин-Асен си е читав, и си е чист българин от Скопие, но не е успял. Има доста такива в историята ни, най-трагичният, или с най-тежки последици за България и Балканите е Михаил-Шишман и битката при Кюстендил.
Николай написа
Там е работата, че е оцелял само Именника като автентичен български източник за периода 700-813. А в Именника се говори за ханове...
По каменните колони не се ли наричат и по други начини? "Канасюбиги" и т.н.
Last edited by ; 20-04-2005, 20:56.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
По каменните колони не се ли наричат и по други начини? "Канасюбиги" и т.н.
"Канасюбиги" си е гръцката форма на "кан" (хан)"юбиги", понеже каменните надписи са били на гръцки. "Кан" е много древна дума-означавала е "кръв" в езиците на народите от Средна Азия- на турски и сега "канлъ" означава "кървав". "Ювиги" означава "велик". Между другото на съвременните тюркски езици и думата за "божество" е "тенгри"...
Теориите на Петър Добрев на мен поне ми изглеждат абсолютно необосновани-хваща се за най-невероятни неща от които вади пък още по-невероятни теории-нещо подобно на твърдението на Муамар Кадафи, че Шекспир бил либиец, понеже името му звучало като "шейх Спир". Или пък как Раковски навремето изкарал Наполеон чистокръвен българин- името му означавало чисто и просто "на поле он". Или пък най-подробните описания как бил изглеждал Аспарух, колко синове имал, какво обичал да яде и дори какви спортове обичал да практикува- а за създателя на нашата държава са останали точно 10 думи в "Именника" и 3 реда в хрониката на Теофан Изповедник...Ами тъпнята с "йогурта" и "легендата" за него- пълна маркетингова подигравка с историята.
А за професора Божидар Димитров какво да кажа- неговите "истории" край нямат- 60 000 убити англичани при Дойран (пък после се оказва, че само 22 000 от тях са били на този участък и даже барабар с мулетарите и милосърдните сестри да са атакували, няма начин да са дали повече от 6-7 000 убити и ранени заедно..), разправя как през Междусъюзническата война мамата им е разкатала на гърците Втора армия при Кукуш (а това, че отстъпила, захвърляйки половината си артилерия, 200 км на север след "победата", значение няма..). Веднъж някакъв човечец се обади в предаването му да пита дали може да разбере нещо повече за дядо си, който се е бил при Одрин през 1912- от къде е дядо ви, пита професора- от Плевенско , отговаря човечеца. Значи ви е излъгал- заявява важно Димитров, никога части от Плевенско не са воювали при Одрин. И човека обиден затвори телефона.. А аз се помъчих да се обадя на професора и да му напомня, че 9 Плевенска дивизия цял месец в началото на Балканкската война е била на позиция северозападно от крепостта, а една от бригадите й остава там чак до превземането на крепостта на 13 март 1913. Но после си представих как важно-важно и на мен ще ми кажа, че лъжа и се отказах да звъня. Та такива работи с професора Димитров...
Теориите на Добрев, Димитров и компания придават един чисто карикатурен образ на нашата историография....
Comment