Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съществува ли монархо-фашизъм

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Съществува ли монархо-фашизъм

Смятате ли ,че в България има такова оправление?
    С изпънати напред ръце пулсира в кръв едно сърце пулсира и крещи без глас България е жива в нас.
    На три морета граници ще бием България ще бъде земен рай ,победно знаме гордо ще развеем на хаоса ще сложим край.

Не, това е идеологическа пропагндна щампа (подобно на хитлеро-фашизъм, така любимо на съветските историци понятие). В България има монархическо управление, което разбира се е еднолично. Като се има предвид, че политическите партии са забранени след военният преврат, то спокойно можем да говорим за диктатура или тирания. Но не виждам каквито и да е основания за назоваване на властта или държавата ни тогава като "фашистка" или "национал-социалистическа". Вярно е, че съществуват младешки и ако правилно си спомням - паравоенни организации, които изповядват и прокламират сходни идеи, но те не са официални, нито пък участват във властта (ако и да се използват от нея с определени цели). Външната политика на България от онова време също не проявява подобни черти.

Comment

При наличието на фашистко правителство, формата на държавно управление не е монархия, ако и да има монархисти във фашисткото правителство.
      Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

ИСТОРИК, изказването ти принципно ли е или конкретно за България от онова време? Защото ако е второто бих искал да ми обясниш какво точно му е фашисткото на въпросното правителство.

Comment

Само да поясня това е тема зададена от учител по история в Българско средно училище....
          Има как младежките организаций да не участвт във власта ,нали са младежки ,но не можеш да отречеш ,че в България има формирани от правителството организаций по-подобие на немските
          С изпънати напред ръце пулсира в кръв едно сърце пулсира и крещи без глас България е жива в нас.
          На три морета граници ще бием България ще бъде земен рай ,победно знаме гордо ще развеем на хаоса ще сложим край.

Comment

Ами въпросните организации не участват във властта или поне аз не знам те да са взимали някакви държавнически решения . Що се отнася до самата власт - кое във вътрешната или външната политика, провеждана от нея, би я определило като фашистка (или национал-социалистическа). Без съмнение от 1934 г. има диктатура, която по същността си е монархическа (звучи смешно сякаш, макар и да не е). Без съмнение, във властта и решенията й някакво участие взимат военните (като организирана донякъде социална група) и една, бих казал, технократска прослойка. Но общо взето няма вътрешнополитически актове, които бих определил еднозначно като фашистки или национал-социалистически. Без съмнение се използва патриотична и националистична идеология, но подобно нещо е присъщо на кажи-речи всяка национална държава от разглеждания период, особено в период на голяма война (това го има и в СССР по време на войната, но вярвам не бихме ги определили като "фашисти").
            Просто е хубаво нещата да се разграничават, а когато се използват етикети (или криещите се зад тях идеологеми), то това да става в резултат на съответната аналитична и синтетична дейност .
            Все едно да обявим японската империя за фашистка или национал-социалистическа (не че и това не се прави само че "терминът" е милитаристичен фашизъм (който разбира се не е никакъв термин, защото не е изпълнен от никакво смислено съдържание, а се използва само за заклеймяване (нещо, което е присъщо на всички идеологеми от този род - нещо призвано да скрива, а не да откроява смисъла)).

Comment

gollum написа
              ИСТОРИК, изказването ти принципно ли е или конкретно за България от онова време?
              Защото, ако е второто, бих искал да ми обясниш какво точно му е фашисткото на въпросното правителство.
              Да, изказах се принципно.
              Колото до монархисти в профашистко правителство, такива има, но те са във Франция - погледнете темата за неизвестното за ВСВ...
              Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

ISTORIK написа
                При наличието на фашистко правителство, формата на държавно управление не е монархия, ако и да има монархисти във фашисткото правителство.
                Добре де. Италия има фашистко правителство, но монархията е държавна форма на управление.

Comment

Но едва ли може (освен с пропагандни цели) да се твърди, че в Италия има монархофашизъм. Доколкото понятието "монархофашизъм" въобще може да се определи, то би означавало наличието в съответната държава на фашистка организация, чийто ръководител се явява държавният глава, който същевременно е и монарх (а съответната държава, естествено, е монархия). Към това трябва да се прибави и съответната фашистка вътрешна и външна политика, както и съответните условия (като подтискане на всяка друга политическа дейност и т.н.). И ако някои от тези условия и предпоставки наистина могат да се проследят в съществуващото положение в България ориентировъчно между 1934-1944 г., то това не може да се каже за съвкупността им.
                  Съвсем отделен би бил въпросът дали по онова време в българия съществуват про-национал-социалистически (или про-фашистки) оранизации и политически сили. На този въпрос, сопред мен, може общо взето да се отговори утвърдително, но с уговорката, че те в никакъв случай нямат пряко или решаващо влияние върху политиката, а държавният-глава, който тогава управлява под една авторитарна форма, определено не е фашисти или национал-социалист (или съответното понятие, което би било приложимо за българските условия).

Comment

Това са комунситчески глупости!
                    Монархията и фашизма са две различни неща.
                    Фашизма е идеология,монархията е институция!
                    Комунистите от простотия ли,от незнание ли,или пък за да изкоренят от сърцата на БЪЛГАРИТЕ спомена за царската институция,обединиха монархията и фашизма!

Такъв случай е имало в Италия,но там монархията не е играла никаква роля,била е само на книга.

Comment

Шовинистъ, вече имам опит с Вашите изяви - призовавам Ви да обмислите как и какво точно ще пишете в своите постове - в противен случай ще бъдат изтривани.
                      А за това дали е имало фашизъм май добре говори картинката и надписа в подписа Ви.

Comment

gollum написа
                        Шовинистъ, вече имам опит с Вашите изяви - призовавам Ви да обмислите как и какво точно ще пишете в своите постове - в противен случай ще бъдат изтривани.
                        А за това дали е имало фашизъм май добре говори картинката и надписа в подписа Ви.
                        Радвам се,че имаш опит с изявите ми.
                        Аз обаче винаги съм се стремял към истината,и само истината.В горния си постинг съм си служил само с факти...
                        Друг е въпроса,ако някой ги боли от тези факти.

А относно подписа ми,това е просто снимка на двама държавници,подели кръстоносен поход срещу болшевизма!

Comment

Самият факт, ме сте написал това е достатъчно показателен за схващанията Ви. Явно приемате съществуването на обективна истина, която разбира се винаги съвпада с възгледите Ви в момента. Забавно.

А в подписа Ви са снимани двама държавници, единият от който е бил готов да прегази България, в случай че тя не се слъгласи с почти ултимативните му искания. Изборът не е бил много по-голям от този след това - през семптември 1944. Въобще не мисля, че българският цар е замислял каквито и да е "походи срещу болшевизма", още повече, че това понятие има почти само пропагандно съществуване.
                          И именно поради хора с подобни на вашите схващания (само че от другата страна) е възникнал терминът монахро-фашизъм, спрямо управлението на България в този период. Впрочем, както отбелязахме, в България са съществували и откровенно национал-социалистически огранизации, на които предполагам се възхищавате, каквито чувства като гледам изпитвате и към управлението на Хитлер.

Comment

gollum написа
                            Самият факт, ме сте написал това е достатъчно показателен за схващанията Ви. Явно приемате съществуването на обективна истина, която разбира се винаги съвпада с възгледите Ви в момента. Забавно.

А в подписа Ви са снимани двама държавници, единият от който е бил готов да прегази България, в случай че тя не се слъгласи с почти ултимативните му искания. Изборът не е бил много по-голям от този след това - през семптември 1944. Въобще не мисля, че българският цар е замислял каквито и да е "походи срещу болшевизма", още повече, че това понятие има почти само пропагандно съществуване.
                            И именно поради хора с подобни на вашите схващания (само че от другата страна) е възникнал терминът монахро-фашизъм, спрямо управлението на България в този период. Впрочем, както отбелязахме, в България са съществували и откровенно национал-социалистически огранизации, на които предполагам се възхищавате, каквито чувства като гледам изпитвате и към управлението на Хитлер.
                            За управлемието на Хитлер нищо не казвам.Благодарен съм на него и Райха за ОБЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ,нищо повече.Само че една пропаганда от 1944 насам,и продължаваща досега,ни накара да забравяме много неща.

За организациите,позволи ми да те поправя.Нямало е нито национал-социлаизъм нито,такива организации.

Имало е НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ организации,и слава Богу,че са били те,за да има отпор на болшевишката напаст.

Ратниците са анти-семити и крайни националисти,това не ги прави национал-социлаисти.Нацизма е идеология,която освен антисемитизъм включва много други неща,които нямат нищо общо с ратническия светоглед.

Легионерите на ген.Луков са националисти,добре организирани,анти-комунисти.

Отецпайсиевците са младежи-християни и националисти,които са се противопоставяли на комунизма и са си служили изцяло с мирни средства.

За Бранник може би имаш малко право.Все пак са създадени със закон,но не са били нищо повече от деца/повечето отличници/ които са манифестирали и са били възпитаван в националистически дух.

За другите по-ранни организации няма да коментирам,тъи като те са по-рано-Родна защита,Кубрат...

Comment

Не казвам, че са точно копие на национал-социалистическите, но общо взето приликите далеч надхвърлят разликите, а в конкретните си действия са почти идентични. И не виждам как антикомунизмът оправдава каквото и да е.

Хитлер няма какъвто и да е пръст в "обединението на България", доколкото аз си спомням. Ако под "обединение" имаш предвид окупацията на съответинте територии от съседните ни държави, то не виждам какво обединение е това. Още повече, че там нашите войски не се прославят особено с действията си спрямо местното население (както всяка окупационна армия). И това "обединение" се оказва не повече от краткотраен момент и то именно поради обвързването на България с Германия. Да не говорим, че начинът, по който Германия въвлича БЪлгария в съюз със себе си е далеч от представите ми за доброволен акт.

Comment

Working...
                              X