Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Най-сетне имаме нови ордени

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Оня ден във вестник Труд имаше едностранична статия именно за новите ордени - даже бяха показали няколко (3) от седемте, добре изглеждаха, а и аз съм съгласен, че има място за короната - като символ на независимостта на държавата - обърнете внимание, че повечето монархии използват като символи корона, жезъл и т.н. > комбинация от атрибути, а не само корона...

    Comment


      #17
      Ок, мен лично продължава да си ме дразни тая корона - някак не се чувствам поданник . Да не говорим, че лъвът изпълнява именно функцията да символизира България и независимостта й. Някак се получава дублиране... (още повече, че причината да се запази короната по-принцип беше именно монархическа).
      А при цялото ми уважение към Пратчет (което е дотолкова голямо, че трудно се надзърта иззад него ), все пак той е подданик в кралство и подобни разсъжданения са културна особеност, в неговия случай.

      Comment


        #18
        Доколкото си спомням, гербът беше одобрен преди Монката да стане премиер и даже преди да се появи активно на полит. сцената... а този дебат мина още при обсъждането на различните проекти за герб.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

        Comment


          #19
          Да, именно. Сега си припомних оная история (беше доста отдавна и дори бях забравил собствената си реакция тогава). И затова написах това - тогава надделя мнението на хора, за които именно България от преди 1944-та беше Балгария ( с главни букви). Та оттам и това решение, което наистина не беше съвсем директно свързано с идеята за монархия, а по-скоро с известен ревизионизъм (впрочем, и монархическата идея тогава беше много силна - при това, най-вече сред хората, които сега дори и не биха си признали тогавашните увлечения ).

          Comment


            #20
            Е, то разликата между република и конституционна монархия не е особено голяма в реалния живот, да не говорим, че много "демократични" републики са къде-къде по-тоталитарни и от най-абсолютистката монархия. Така че въпросът е не в термина, а в реалното му претворяване в живота. Що се отнася до короната - по-добре короната, като символ на държавност, отколкото житни класове - като символ на селяния
            "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

            Comment

            Working...
            X