Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Най-сетне имаме нови ордени

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Най-сетне имаме нови ордени

Показаха новите ордени и медали
    За тяхното изработване беше проведен конкурс на 11 май
    14.05.2004
    Новите графични, цветни и пластични изображения на държавните отличия, приети от правителството на редовното му заседание в четвъртък, бяха представени на пресконференция. За тяхното изработване беше проведен конкурс на 11 май, на който в два етапа бяха определени печелившите проекти, поясняват от пресслужбата на Министерския съвет.
    Колективът в състав Иван Тодоров, Тодор Варджиев и Христо Харалампиев е награден за проектите на ордените "Стара планина", "Св.св. Кирил и Методий", "За гражданска заслуга", "За военна заслуга", "За храброст", както и за проектирания медал "За заслуга". Победител в конкурса за изображение на орден "Мадарски конник" е Петър Стойков.

Журито, което определи отличените автори, бе в състав: скулпторът Георги Чапкънов (председател), д-р Тодор Петров (ст.н.с. в център "Военно-исторически изследвания" във Военната академия "Г.С. Раковски"), художниците Божидар Икономов и Стефан Груев, изкуствоведът Чавдар Попов, депутатът актьор Явор Милушев, шефът на протокола в президентската администрация Атанас Павлов, инж. Тодор Попов (зам.-управител на Монетния двор), Агнес Зашева и Полка Александрова от Министерството на културата.

Същинското изработване на проектите е отнело на авторите около 45 дни, предшествани от едногодишна проучвателна работа по изучаването на българската орденна система.
    Водещият принцип е бил съчетаването на старите хералдически традиции, които, пренесени в настоящето, да запазят своето послание и смисъл и в бъдеще.

Сред символните фигури, намерили място в изображенията, са лавровите и дъбовите клонки, както и звездата и короната от държавния герб на България, обясняват от "Дондуков" 1
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

а личното ти мнение какво е? картинките са доста малки за да се различи нещо...
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Просто съм възхитен-върнаха старите ордени с малки корекции.Но наистина този път са се постарали.
      Сега е време да ми дадат някое такова орденченце
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

прекрасно! Наистина не се замислих, но точно това са направили Ура!

Сега ако и вземат да ги дават на заслужили, а не на лакеи...
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Много искам да видя СВ.св Кирил и Методий. Той ми е Слабост .Дано са го върнали в старият му вид

Comment

Всичко добре, но тая корона отгоре за какво са я сложили? Не сме монархия, доколкото си спомням...

Comment

нали още като се прави герба се реши, че короната стои там като символ на държавата, а не на монархията

а и следват традицията, предполагам
              albireo написа

Comment

Явно съм го пропуснал този момент . Така или иначе - не ме кефи - откъде-накъде короната ще е символ на държавата - а лъвът за какво е? Много монархическо ми се вижда и не ми харесва. Пък и се досещам защо я оставиха - твърде много хора си мислят, че изпитват носталгия по онова време... както и да е, поне ми стана ясно защо са я сложили, ако и да не ми харесва.

Comment

Да ви поразваля малко партито, на мен пък не ми харесват :lol: :lol: :lol:
                  Много правилно казано, така "избацана" там короната е по-скоро монархически символ. Лъвът в центъра е символ на нашана държава, това отгоре си е монархическа изгъзица /Боже, Царят ни... убий! :lol: :lol: /. Да не говорим, че така с корона са били едно време по-висщите степени, доколкото знам. Много по-стилно щеше да е без короната. А в този вид е претрупано, кичозно, претенциозно и исторически изкилиферчено.
                  А другия, кръглия, прилича на пендар, на баба му на художника старата сребърна петолевка пробита и сложена като герданче хахахахахаха
                  На нож!

Comment

kapitan написа
                    А другия, кръглия, прилича на пендар, на баба му на художника старата сребърна петолевка пробита и сложена като герданче хахахахахаха
                    Капитане не си прав за кръглиятмедал. Същият кръгъл орден със същата корона отгоре и надпис "За Заслуга" и имал прадядо ми ветеран от първата световна война.Само че на неговият медал на гърба е бил сложен образът на Фердинанд, тук на този има лъвче-просто медалът е копиран едно към едно

Comment

Голуме ук са показани скици.Никой всъщност не знае колко степени имат съответните ордени и от коя степен започва да се слага короната. Разбирам те не си привърженик на нея-всеки човек си има свой вкус и точно това е интересното-представи си всички ако бяхме еднакви скука,братле щеше да стане.
                      Все пак Филеристиката си има свои неписани закони, които трябва да се спазват, плюс това не сме държава от вчера.Все пак имаме някакви Традици.
                      Един пример ще спомена само-когато на Васил Левски му показват печата на БРЦК с лъвчето без корона, Той е възмутен.Пише до Каравелов следното писмо:
                      "Брате Любене, видях печата, хареса ми, само едно нещо не ми се понрави, защо сте оставили лъвчето без корона.Короната и символ на независимата държава"

Друг е въпроса, че короната е свързваме с последната управлявала ни династия Сакс-Кобург-Гота-Кохара.Те хората с какво са виновни, че са ги избрали да ни управляват?Както й да е!
                      Още един пример на Всички Унгарски Банкноти стои една корона, тази корона е свята за Унгарците-тя е подарена на Унграският крал от византийският император Константин ²Х Мономах през 1050-та година.Примери много, хора всякакви

Comment

А, да, знам ги, имам, като малък бях убеден, че пише "За слуга" Има ги и с Борис, и с Фердинанд, и с корона, и безкорона... и са най-грозните български медали /като не бпоим повечето комунистически/ - по мое мнение, разбира се
                        На нож!

Comment

Спор няма, че те заедно с комунистическите ордени са най-грозното нещо

Comment

Наистина тези коронки сякаш нещо не пасват иначе самите ордени не са лоши.
                            Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Военното на Негово Величество Училище

Не съм спец по хералдиката но съм съгласна че има смисъл ( и място ) за корона на герба ни. Не е лошо, даже напротив - от естетическа гледна точка са си много добре издържани. А пък не е като да нямаме бая дълга монархическа традиция, която освен това е свързана с възхода на Българската държава...

Ако се доверяваме на Пратчет - а за мен той е гениален в някой отношения - короната винаги стои добре поне в очите на повечето хора като символ на суверенитета на държавата. Някак си естествно е
                              The weak ones are there to justify the strong...

Comment

Working...
                              X