Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проект "Аз живях социализма."

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Проект "Аз живях социализма."

    Общото ни живеене в социализма освен всичко останало ни е дарило (или наказало) именно с такива проблясъци и странности, които невинаги знаем как да изразим.
    До каква степен помагаме и даваме шанс на тези по-сложни настроения и състояния да бъдат изразени? Как и в каква среда те могат да бъдат споделяни? До каква степен вече сме готови да погледнем на този период от живота си в цялата му парадоксалност и (не)обратимост и да се опитаме да разгадаем странните взаимовръзки, които определят и сегашното ни настояще? Дали 15 години след 1989 не са достатъчен период за порастване, за набиране на кураж да разкажем социализма именно през личните си преживявания? И дали това няма да ни върне „откраднатото“, липсващо чувство за идентичност?
    Това е част от енергията, която стои зад раждането на проекта „Аз живях социализма“. Другите емоции, страсти и привързаности са на съавторите на проекта - Георги Господинов, Румен Петров и Калин Манолов, както и на двете организации, осъществяващи този проект - Фондация за нова култура и Българско общество за индивидуална свобода. Проектът цели да събере лични истории за онова време и да окуражи хората да разказват и да пращат истории - всичко това може да бъде видяно и прочетено на http://www.spomeniteni.org/ .
    А, за да стане, този проект има нужда и от страстите и историите на всеки - защото всяка история е уникална и, защото, и през социализма, както и днес, ние сме живели различно и сме правили различни избори.
    Това е въпросът - така ли е било всъщност?



    Диана Иванова, жестник "Капитал"
    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

    #2
    Otidoh na site-a, daje prochetoh istoriite na nego i ostanah malko razocharovana.

    Zasto li?
    V golqma chast ot istoriite systestvuvat silen politichseki element, naprimer za chernite koli na DS i za zurkvata... sega, moje i da e bilo taka, ne otricham. No s malki izkljucheniq horata koito sa pisali tam sa okolo 20-30 godishni; s drugi dumi sa bili v nai-dobriq sluchai tineijuri kogato rejima padna. Ne moje spomenite im ot tova naistina hubavo vreme v choveshkiq jivot ( detstvoto i mladostta kato zqlo) da sa tolkova ( na momenti) jluchni ili politizirani.

    Moje bi ne sum prava; moje bi sum mnogo malka da sudq - ta az bqh v purvi klas kogato gorq Parlamenta; za men vremeto a komunizma ot spomenite mi e nerealno, slunchevo, po detski stastlivo - zasoto bqh dete kogato vbsichko tova se e sluchvalo. A dezata ne pomnqt politicheskata nespravedlivost, ne osyznavat absurdnostite na obstestvoto... za tqh ostava samo spomena ot nesto stranno i vpechatlqvasto ( v moq sluchai, rejima za toka; ili facta che jiveehme dve semeistva v 80 kv. apartament; melodiqta na Po Sveta i u Nas..)
    Razocharovanieto i osyznavaneto na factite idva po-kusno.

    V foruma na gorespomenatata iniziativa vidqh sledniq razgovor.
    Edin dqdka zapita: Dobre de, nqmashe li pone nesto hubavo prez tiq 45 godini ( estestveno che e imalo; inache da sme se izbili edin drug predi mnogo vreme). Obzet ot pro-demokratichen sindrom, privichen mnogo poveche na nachaloto na 90-te godini, otkolkoto na dneshniq den, edin mlad chovek mu se beshe izrepchil. Dumite mu bqha nesto kato "otjiveliza ot komunizma" ili podobna gruba replika.

    Ne me uchudi, de.
    No ako ideqta na foruma e da se preodoleqt negativite na tozi period chrez spodelqne ( vij za primer Jujna Africa sled aparteida i tehniq tribunal za "reconciliation") ne mislq che postiga celta si.
    The weak ones are there to justify the strong...

    Comment


      #3
      Еми какво да кажа...Факт е че работа имаше за всички-днес напускаш една работа и утре вече си на друга.Хляба,че и месото бяха осигурени,всеки си построи къща или си купи апартамент.За мен тогава имаше по-голяма демокрация от сега,защото както казва Буров "Демокрация има само там ,"където хляба е осигурен".
      ...но срещна отново очите му.Гледаха право в него,но виждаха нещо съвсем друго.Нещо в близкото бъдеще,което можеше и да е интересно,но не ставаше нито тук,нито сега.

      Comment


        #4
        Даа, много хубаво си беше при социализма. Всички си построиха апартаменти, някои даже особено бързо, доколкто просто ги заграбиха от истинските собственици.
        Каква демокрация сме имали тогава? Демокрация - може и да си гладен, но можеш да отидеш където искаш и да кажеш каквото мислиш. Скотщина - имаш парче бел леп и един бахур, нямаш право да мислиш, правиш каквото и както ти кажат.

        Но интересно, защо се наложе всички да строят? Интересно, преди 9 септември на палатка или в пещери сме живяли? Май не, тогава ховата са имали и къщи, че и земя, че и ниви и ливади... Хората са живеели на село, имало е истинско селско стопанство...

        А при социализъма се наложе да строят апартаменти чисто и просто, защото селото беше разсипано, собствеността беше заграена, хората бяха лишени от тяхното и натикани в градовете. Верно, голам строеж, голямо постижение е да живееш на 8 етаж в Дружба /както чичо ми/. Не че 4-ти в Младост или 2ри в Люлин е по-добре...
        Какво му беше хубавото на това да имаш работа? Може да работиш качествено, усърдно, съвестно - пак ще взимаш 150 лева, както онзи дето не си мръдва пръста по цял ден. И при това, реално си работил като за 400 лева месечно, но получаваш 150. И може да си гений, ама това просто няма значение. А гореспоменатият недобросъвестен работник взима партиен билет, целува няколко зад**ка и лети стремглаво към висините. За съжаление картинката беше същата не само в някой цех за капачки, но и в държавните болници. Обичам братовчед си, но той е най-неспособният лекар който познавам, осакати за цял живот не един човек, но по партийна линия се издигна просто чудесно, а същевременно попречи на бая много истински професионалисти.
        И всичко това не е изключение, субективен актор. Това просто беше начинът, по който единствено можеше да съществува системата. Не чрез умни, знаещи, можещи, а чрез верни хора.

        Та така. Социализмът беше андрешковски рай. Хората лъжеха, че работят, държавата лъжеше, че им плаща. Нима не помните, че тоалетни чинии, телевизори, тапети, плочки... всичко се купуваше или с връзки, или с безбрежно чакане. Един малък ремонт като правихме, как всичко замря за месеци, защото чакахме да "пуснат" елементарна ПВЦ тръба 2 метра...
        И това е илюзия, че имаше хляб, мляко и т.н. Това беше измислена система и просто в един момент рухна именно защото изчезна и хляба и млякото. Не помните ли купоните, не помните ли как докарваха месо в кварталния магазин само в сряда рано сутрин и кварталът се събираше на купон още от 2-3 часа през нозта? А чудесните опашки за захар? А не сте ли тичали с торбите за 2 бутилки олио /повече не даваха/, когато някой съсед пуснеше бойната новина, че някъде са "пуснали"? А бананите и портокалита, налични само в "Показния" и само за коледа, при това с приятно 2 часа чакане в декемврийския студ? Май къса памет имаме хора... Всичко това е продукт на нашият любим социализъм. Като прибавим и това, че нямаш право да отидеш в чужбина, да живееш дори в друг град, а за виц те грози затвор... даааа, определено ми липсват тези времена...
        На нож!

        Comment


          #5
          Съвсем права си, Mad Hatter, аз имам достатъчно спомени от онова време.
          Капитане, в много неща си прав и съм съгласен с теб. Без съмнение, онази система имаше много повече минуси (дори и на битово ниво), отколкото тази към която уж сме се запътили. Но пък и съвсем вярно е (именно на битово ниво), че в момента (нещата би трябвало да се променят, но... те все се променят от 15 години насам, ане знам дали си спомняте прогнозите от началото на 90-те, че преходът към демокрацията ще трае най-много 5-10 години ) повечето хора живеят по-зле, отколкото в средата на 80-те години. Но пък имат много повече свобода и потенциално могат да избират от много повече стоки.
          Инак това
          И това е илюзия, че имаше хляб, мляко и т.н. Това беше измислена система и просто в един момент рухна именно защото изчезна и хляба и млякото. Не помните ли купоните, не помните ли как докарваха месо в кварталния магазин само в сряда рано сутрин и кварталът се събираше на купон още от 2-3 часа през нозта? А чудесните опашки за захар? А не сте ли тичали с торбите за 2 бутилки олио /повече не даваха/, когато някой съсед пуснеше бойната новина, че някъде са "пуснали"? А бананите и портокалита, налични само в "Показния" и само за коледа, при това с приятно 2 часа чакане в декемврийския студ?
          Е вярно, но ще ме прощаваш (защото както казах добре си спомням онова време, но за периода след 89-та - тогава имаше едно дълго време, наситено с липса настоки, купонна система и т.н. Но беше след промяната, не преди нея. Инак съм съгласен, че нещата вървяха вече на зле (все по-явно от 86-87 г.), но все пак положението си се държеше (предполагам предимно на заеми) на прилично ниво до 89-та.

          Май къса памет имаме хора... Всичко това е продукт на нашият любим социализъм.
          С това съм напълно съгласен, но трябва да ти кажа, че си има и обратна страна. Твърде много хора бързо забравиха какви са били и какво са правили по онова време. А и много забравиха какво точно е било онова време, заменяйки спомените си с идеологеми.

          Като прибавим и това, че нямаш право да отидеш в чужбина, да живееш дори в друг град, а за виц те грози затвор... даааа, определено ми липсват тези времена...
          Да, без съмнение най-неприятното на онова време беше липсата на свобода. Свободата да правиш каквото решиш или да отидеш, където искаш. И свободата да кажеш открито какво мислиш. Но хайде да не прекаляваме -
          а за виц те грози затвор
          това може и да е било вярно някога, но аз поне добре си спомням, че вицове за милиционери, партията, партийни другари и самия ни несменяем върховен ръководител се разправяха под път и над път. при това, кажи-речи във всяка компания и навсякъде. И не си спомням нито един случай някой от тези хора да е бил арестуван и пратен в затвор. Така че хайде да не прекаляваме .

          Comment


            #6
            Ubi bene, ibi patria!
            И точка по въпроса.
            Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
            Неизвестен руски адмирал

            Comment

            Working...
            X