Съобщение

Collapse
No announcement yet.

История на БКП 1919-1989, от Проф. Никола Г. Алтънков

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    История на БКП 1919-1989, от Проф. Никола Г. Алтънков

    Добър ден,

    Бих искал да обърна внимание на излизането (още през лятото на 2018г.) на този фундаментален труд на проф. Алтънков.

    За мое а и на други люде съжаление, сервилните медии, не сметнаха за необходимо да се отдели повече внимание на тази книга. Само ще загатна че става въпрос за над 800 страници, проучвания, извадки от архиви и равносметка. Отделя се внимание и на огромната корупция,ширеща се в правителството на БЗНС (1919-1923). Не е подмината и реакцията на Царство България и т.нар. бял терор.

    В момента съм на периода около априлския пленум. Препоръчвам силно тази книга на всички, които се интересуват от нова история (20 век). Допълнително има отделни любопитни факти от епхоата, които аз признавам не знаех- например отвличането от български офицер на пътнически самолет и насочването му към Турция и по този начин успешно бягство от тогавашния практически затвор-държава НРБ. В самолета имаше и политическо лице, което не участваше в конспирацията, но разбира се използва момента за спасение от НРБ.

    В подробности се описва процеса срещу трайчо костовата банда, както неговите приятели от БКП наричат левосектантите си, процесите срещу Димитър Гичев и т.н.

    Освен убийствата на "фашисти" и "реакционери" не се пропуска и организираният държавен терор, упражняван върху нашите братя католици,протестанти и мюсюлмани.

    https://m.helikon.bg/213782-%D0%98%D...1919-1989.html

    #2
    Историята на БКП, нека да се пише от хора, които нямат намерение да се харесат/подмажат на новата власт и т.н. Сиреч, Алтънков не е от хората, които биха писали напълно аргументирано и безпристрастно историята на една от най-дискутираните политически партии у нас.

    Comment

    Working...
    X