Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За готовите конструкции в историографията, и прилагането им спрямо отминалия период

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    За готовите конструкции в историографията, и прилагането им спрямо отминалия период

    Знам, че поради ред причини форумът се ограничава в своята историчност за събитията в България до 1944 г., но попаднах на прекрасна статия на Александър Везенков, която си заслужава да се види. Става дума за прилагането на готови конструкти от всяка предишна историография върху даден минал период - в случая за конструирането на периода на комунизма у нас в едно, по-скоро оценъчно, телеологично говорене.

    Last edited by кало; 31-05-2013, 12:29.

    #2
    Статията наистина е хубава и може би трябва в някакъв момент да я сложим тук, за да не се загуби в някакъв момент. А и е добра за целите на форума - в исторически и дискусионен план.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

    Comment


      #3
      Мисля, че изразената позиция е защитена доста аргументирано. Определено "мисленето в историографията", което се получава у нас, има известно отношение и към заниманията на "Бойна слава" (тези, които не са строго военно исторически). Аз предлагам, с оглед на неизбежното размиване (може пък и да греша), темата да се заключи и да се сложи като важна.

      Comment

      Working...
      X