Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Идентификация на генералите от снимката

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ок, следователно на снимката имаме от ляво на дясно:
    ? (Брадистилов?), Макензен, ?, адютант на Бояджиев, Климент Бояджиев, Рaчо Петров, Жеков, Принц Едуард
    We don't see things as they are, we see them as we are
    ---Anais Nin----

Comment

а, извинения за оф-топика, на защо двама от офицерите са със саби извадени от ножниците?

Comment

KIZIL DELI написа Виж мнение
        а, извинения за оф-топика, на защо двама от офицерите са със саби извадени от ножниците?
        Това е положение "за почест", когато офицерът командва строя. Другите както се вижда козируват.

Comment

За изясняване (идентифициране) на генералите на снимката може би първо трябва да се опитаме да я датираме.
          Аз мисля, че е правена през есента на 1916 г. и е във връзка с посрещането на херцог Карл Едуард в щаба на армията.
          Най-вляво офицерът, а за мен той не е генерал(липсват му лампазите), прилича на Стою Брадистилов, но той от 1912 г. е генерал-майор.
          За мен това е Иван Луков, който по това време е полковник и началник щаб на действащата армия.
          Фелдмаршал Макензен е ясен. Двамата офицери на заден план не са интересни. Офицерът в средата на снимката за мен също не е генерал, поне шинела му не е. На вратът си има Ернестински орден, който е домашен орден на Сакс-Кобург и Гота и си мисля, че е възможно да е командира на 22-и пехотен Тракийски полк, на който е шеф херцог Карл Едуард.
          После е генерал-лейтенант Рачо Петров, който през 1915 г. е генерал- губернатор на Македонската военноинспекционна област, а през 1916 г.(по времето когато според мен е правена снимката) е причислен към щаба на армията.
          После е генерал Никола Жеков, Главнокомандващ действащата армия.
          Най-вдясно е Карл Едуард херцог Сакс Кобур Готски, в униформата на 22-и пехотен Тракийски полк.

Comment

Струва, че офицерът в средата (с бялата брадичка) е генерал Сава Савов.

Comment

Прикачам снимки на Иван Луков и командирът на 22-ри пехотен полк по това време полковник Стефан Сапунов (за съжаление само това имам като качество на снимката на последния).
              Attached Files
              ---Anais Nin----

Comment

Николай написа Виж мнение
                Струва, че офицерът в средата (с бялата брадичка) е генерал Сава Савов.
                Това май е най-вярното предположение до тук. Генерал-адютант и дворцов маршал на цар Фердинанд до 11.1916. А шинелът му май е още от Балканската война. Вижте тези две илюстрации от книгата за Сава Савов - "Генерал Сава Савов - Всичко и Всички за България". Извинявам се за лошото качество на сканирането, но който има книгата може да свери предположението.
                Attached Files
                ---Anais Nin----

Comment

А колегата Bisko дали може да каже нещо повече за снимката - има ли идея откога е, откъде е и т.н.
                  ---Anais Nin----

Comment

Мдаа, направих някои проучвания . Снимката би трябвало да е направена на 8 март 1916 г. сутринта, вероятно на гарата в Гевгели или тази на Струмица. Отдясно наляво би следвало да са: принц Карл Едуард, шеф на полка; генерал Жеков, зад него Цар Рачо, офицерът зад Рачо нямам идея кой е (може би командирът на 2 бригада от 7-а дивизия полковник Диониси Писинов?). Отпред е генерал Сава Савов, зад него с извадената сабя е най-вероятно командирът на почетната рота от 22 полк, изпратена на гарата да посрещне госта. Останалата част от полка е очаквала гостите на бивака си при Марикостенските бани - на Струма. Един от германските офицери на снимката би трябвало да е принц Айтел Фридрих - втори син на Кайзера. Вероятно това е офицерът в дъното вдясно - зад генерал Савов. Най-вляво си е Макензен. До него е може би полковник Сапунов - к-р на полка.
                    Last edited by Николай; 19-06-2012, 12:33.

Comment

Working...
                    X