Привет на всички! Имам следното затруднение и разчитам, както в много други случаи на компетентната помощ от страна на колеги съфорумци. Моята слабост далеч не е военната история, макар че познания в тази област не ми липсват съвсем. В последно време обаче се налага да ги задълбоча едва ли не до експертна степен, при това без да имам право на избор, защото изпълнявам служебна задача. Накратко: В нашия музей се подготвя изложба посветена на 125 годишнината от създаването на емблематичното за Пловдив и Пловдивско военно поделение от периода 1885-1945 г. Девети пехотен полк. Няма да навлизам в спецификата на музейната работа, но не трябва да си велик мислител, за да ти е ясно, че изложба по дадена тема се прави лесно, когато във фондовете има достатъчно материали, но когато такива липсват, или са крайно малобройни, тогава грамофон свири, майка плаче. За съжаление в нашия случай положението е точно от втория вид. На всичкото отгоре, не знам точно поради какви причини, но е очевиден факт, че от НВИМ, които уж трябва да са партньори в изложбата и директорката им Соня Пенкова участва в инициативния комитет, нещо много не се натискат да участват, защото не пращат списък с експонатите, с които възнамеряват да участват и си правят оглушки, когато ние пък им поискаме конкретни експонати. А можете да бъдете сигурни, че тази водеща национална музейна институция има експонати поне за три изложби, посветени на полка.Някога поделението е имало музей, но политиката на това, което аз наричам софцентрализация, е довела дотам, че сега в града на неговото над 60-годишно местопребиваване са останали само незначитени във всяко едно отношение свидетелства. Особено веществени. Така аз и колегите ми от РИМ - Пловдив бяхме принудени да направим проект за изложбата изцяло от наши материали, а каквото дойде допълнително берекет вересин, и въпреки трудностите, понеже сме стари музейни кадри, успяхме да се справим, но за мен лично възникна следният проблем: С наличните ресурси, до които имам достъп в Пловдив, не мога да направя дори и приблизителен списък на командирите на полка от началото да края на съществуването му. В публикуваните най-подробни изследвания на С. Недев и Р. Руменин такава информация липсва, а нали сме в криза и шефа дума не дава да се издума за командировка до ЦДВА във Велико Търново, където се намира документалния фонд на 9пп, която вероятно направо би съсипала тънкия и без това музеен бюджет. Изложбата, разбира се, би могла да мине и без такъв списък, постарали сме се да я направим (по-точно казано да я замислим, защото още не е започнато нареждането й) достатъчно атрактивна, но на мен вече мухата ми влезе в главата, а аз обичам да довеждам нещата до край. На всичкото отгоре така и изложбата ще стои някак недовършена. Все пак полкът се прави от хората и въпреки че най-малко аз съм почитател на военната йерархия, нужно е да се отдаде дължимото поне на неговите командири. Ще приветствам всякакви имена, снимки, данни, предложения и идеи. Наясно ми е, че със сигурност съм пропуснал както някое изследване - например днес в библиотеката липсваше точно един брой от сп. "Един завет" със статия за историята на полка, - така и необходимите институционални контакти - не съм търсил никой от института за военна история към ВА, та няма да е зле и за такива хора някой, ако има информация да съобщи и т. н.
Благодаря предварително и очаквам с интерес отговори. Когато изложбата е готова, всеки ще е добре дошъл на откриването. А ако резултатите наистина са впечатляващи, обещавам музеят да отдаде дължимото на форума за нейната подготовка.
Благодаря предварително и очаквам с интерес отговори. Когато изложбата е готова, всеки ще е добре дошъл на откриването. А ако резултатите наистина са впечатляващи, обещавам музеят да отдаде дължимото на форума за нейната подготовка.
Comment