Даниц, щях да пиша, че е най чолпановски написана, но рекох да не я баннат! Наблегнах на събитието. Не знаех нищо за него. Другите са добре! Явно още един нацист! Тук поствам съдържанието.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
България в Първата световна война 1915-1918
Collapse
X
-
Едва ли тази снимка съществува някъде другаде. Някакъв роднина. Но не
знам кой е! Че е от 1-ва пех. див. няма съмнение. Отзад е написано:
" От скалиста Албания майски приветствия и целувки на племеницата".
21. VI. 918 год. Васил
Кой от всички тези е Васил и кой е той ще остане загадка. Хората, които можеха да ми кажат това отдавна измряха.
Comment
-
еМГето написаТази статия е от горната книга. За този случай аз нищо не знаех. Избрах
нея защото е най-кратката (само три листа).
Подобна е ситуацията и след 6 дни, когато се появява половината Черноморски флот, за да обстрелва Варна и Евксиноград. Тогава "нашите смели миноносци" си стоят зад вълнолома, както е редно.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
еМГето написаЕдва ли тази снимка съществува някъде другаде. Някакъв роднина. Но не
знам кой е! Че е от 1-ва пех. див. няма съмнение. Отзад е написано:
" От скалиста Албания майски приветствия и целувки на племеницата".
21. VI. 918 год. Васил
Кой от всички тези е Васил и кой е той ще остане загадка. Хората, които можеха да ми кажат това отдавна измряха.
Comment
-
Обърщам се с потребителска молба, към потребителя еМГето, както и към модератора на раздела. Не е ли възможно да се направи една отделна тема за снимки, където еМГето да слага своите снимки? Също така, вярвам, че е възможно просто дадена книга да бъде цитирана, без да бъде слагана скан на страницата - това по повод за пореден път поднесения ни Христов. А когато се публикуват по-големи откъси от книга - както бе направено и както е декларирано, че ще продължава да се правиТи обаче ме подсети и аз ще постна други части от книгата
Иначе това което се получава е нон-стоп флудене на темите.
Comment
-
Аз мислех за такава тема още от начало.Даже мислех да я озаглавя "Снимки от еМГето". Веднага обаче възниква друг проблем - слагам най-различни снимки т.е. не само от ВСВ да речем. Това значи във всеки раздел да има тема "Снимки от еМГето". Ех, това вече е малко много! И така идеята умря.
По въпроса за сканирането на книги,просто не зная от къде да започна.
Досега съм сканирал около 350 снимки и като погледна нищо не съм направил. Нямам време. Трябва да ги обработвам (след сканиране). Особено много време отнема изправянето за да бъдат кропени правилно. Картата която направих за Николай отне цял час да я панорамира. Книгата, която Дибо иска е 750 стр.! Пък има и нещо друго. Дибо ме насочи към тази библиотека, но като видях условията разбрах, че тя не е за простосмъртни. Освен да съм направил нещо неправилно. Да не говорим, че нямам представа как се прави в електронен вид. Изобщо проблеми.
Иначе снимките и страниците ги слагам най-вече за доказателство. От
себе си знам, че едно нещо е да ти говорят, а друго е да видиш. Ето
сега тази карта показва, че освен изброените от Николай полкове Сбор
ната дивизия има още три - 35-ти, 70-ти и 72-ри. Тя също показва и целият организационен хаос, койте е царял в нашата армия. Три гига Интел (800 мгхц) цял час го тормози!Last edited by еМГето; 05-06-2008, 03:42.
Comment
-
Всъщност такава тема има и тя се казва "снимки от голямата война". Намира се в раздел ПСВ. Почти съм сигурен, че такава тема има и в раздел ВСВ. Т.е. снимките могат да се качват там. Колкото до Христов и др. и един цитат би свършил работа, едва ли има нужда от такива доказателства, освен ако някой изрично не помоли.
Comment
-
Някой може ли да каже коя е тази картина, откога е и кой е авторът й? цък
Имам информация (от НВИМ), че е на Михаил Лютов от 1916г, "Щурмово нападение", но тогава има ли в нашата армия каски и огнепръскачки?
Проблемът е, че когато питах за картината нямаше как да я покажа на експерта и му дадох само бегло описание.
Върху пагона на войника на преден план пише "14" , т.е. 14 пехотен Македонски полк, бил се на десния фланг на Дойран през септември 1918?
Интересува ме най-вече заради информацията, че на са ползвани огнепръскачки на Беласица, и дали е възможно тази картина да представя конкретно сражение?
Comment
-
еМГето написа Виж мнениеПо въпроса за сканирането на книги,просто не зная от къде да започна.
Досега съм сканирал около 350 снимки и като погледна нищо не съм направил. Нямам време. Трябва да ги обработвам (след сканиране). Особено много време отнема изправянето за да бъдат кропени правилно. Картата която направих за Николай отне цял час да я панорамира. Книгата, която Дибо иска е 750 стр.! Пък има и нещо друго. Дибо ме насочи към тази библиотека, но като видях условията разбрах, че тя не е за простосмъртни. Освен да съм направил нещо неправилно. Да не говорим, че нямам представа как се прави в електронен вид. Изобщо проблеми.
Иначе снимките и страниците ги слагам най-вече за доказателство. От
себе си знам, че едно нещо е да ти говорят, а друго е да видиш. Ето
сега тази карта показва, че освен изброените от Николай полкове Сбор
ната дивизия има още три - 35-ти, 70-ти и 72-ри. Тя също показва и целият организационен хаос, койте е царял в нашата армия. Три гига Интел (800 мгхц) цял час го тормози!
За трите полка - те са също към септември 1918 са били част от Сборната дивизия. Само, че са заемали позиция извън "албанския участък"- 35 и 70 полк са били по билото на Галичица между Охридското и Преспанското езеро, а 72 полк е бил край Струга. Затова си мисля, че тези три полка бихме могли да ги изключим. Жалко, че нямаш повечко сведения за офицера.
Въпросната "6 ег. др." посочена на картата е австрийска, а не германска. Пълното и име е Grenzjagerbatallion Nr. 6 и към 15 септември е влизала в състава на Сборната дивизия.
За сканирането. Пробвай направо да сканираш в pdf страниците с текст. Така става много по-бързо, без при това качеството да страда много.
Comment
-
Burdokva написа Виж мнениеВърху пагона на войника на преден план пише "14" , т.е. 14 пехотен Македонски полк, бил се на десния фланг на Дойран през септември 1918?
Интересува ме най-вече заради информацията, че на са ползвани огнепръскачки на Беласица, и дали е възможно тази картина да представя конкретно сражение?
По билото на Беласица боеве на практика не са се водели след края на 1915.
Comment
-
Не зная защо има разлика, но 14-ти пех. полк на картата е даден като армейски резерв (на 1-ва армия) южно от Удово.
По Беласица боеве не знам да са се водили. След завземането на Дува тепе английското настъпление спира. По-западно те заемат село Боново (източно от Дойранското езеро). Опитите им да настъпят по на север (към Беласица) са спрени само с артилерийски огън.Last edited by еМГето; 04-07-2008, 04:36.
Comment
Comment