Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Имало ли е в България целенасочена асимилационна политика към малцинствата?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Това за Мелник беше само пример. Идеята ми беше че нахлуването на българските войски в Гърция не може да се разглежда извън темата за ВСВ. Ние сме на страната на лошите. Ние сме на страната на Германия. Не можем да разглеждаме участието на България на страната на Германия като освободителна война, не е честно. Германия малко или много си поема негативите от действията си, докато ние се опитваме да забравим този период.

Comment

Тъй ли, това включва и нашата страна. Разбира се тук такива факти не са известни.. Освен изселването на около 70 000 сърби от поморавието през ПСВ и политиката в беломорието през ВСВ при нас имали такава политика? И въобще, не си мисля, че ние сме асимилирали толкова агресивно както някой от съседите ни..
      Дайте някакви данни, защото просто не знам специално България да има такова отношение. Това не е някакво патриотско/нео-националистическо изказване, а реално никаква информация нямам.
      Отделни инциденти да, като кланета в Сяр,Кавала и Македония през балканските войни, но не и политика.. Със сигурност не като гръцкото настъпление през Междусъюзническата да речем.
      Кръвта из нашите гърди
      не е съвсем изляна!
      Народе, цял стани! Иди!
      Че Македония въстана.

Comment

stavros написа Виж мнение
        Не знам какво е било положението по беломорието. Но в селата около Мелник още има хора които разказват как през 1941 се изселват в гърция и как безславно са изгонени през 1944.
        понеже аз имам познати измежду тях та да кажа - изселват се ... в селата в който са родени... някои от тях са още живи и ако идвате до стара загора мога да ви запозная... изгонени са... това е вярно... а защо са изгонени?
        Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

dibo написа Виж мнение
          колега,

Защо не вземете да напишете и за антигръцките погроми на територията на цяла България през 1906 г.? За изстъпленията над гърците, разграбването на имуществата им и конфискацията на общите им имоти във Варна, Пловдив, Асеновград, Русе, Карнобат, Айтос, Бургас? За съдбата на компактните гръцки малцинства из черноморските ни селища? За опожаряването до основи на Анхиало и обстрела на гръцкото население, затворило се за отбрана в църквата си там, по логика, удивително напомняща тая на безизходно затворилите се в Баташката църква? За престъпленията, извършвани от нашите войски в Гърция през 1915-1918 и 1941-1944? Колко са жертвите в тия неизвестни, услужливо забравени събития?

http://forum.boinaslava.net/showthread.php?p=190524
          Дибо в Поморие има 14 убити общо и от двете страни... че само в моето село са повече...
          Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Ако питате мен нито едно зверство и нито една смърт не е оправдана и за тях никое оправдание не е достатъчно. На война обаче става и дотолкова доколкото тези ужаси се помнят, за да не се повтарят от никога в бъдеще нещата са в рамките на нормалното.

Ставрос, този аргумент с това че понеже Германия била лоша всичките й съюзници са лоши е малко по детински наивен. Втората Световна война за мнозина от участниците на немска страна е реваншистка с цел поправянето на минали неправди. Финландия се бори за отнетите й от СССР Карелия и Виборг, Румъния за Молдова и Буковина, Унгария си иска Воеводина от сърбите, Словакия земи от поляците. За България да не говорим. Та да буташ всички в казана с дяволите само, за да има лоши и добри са прикозки за деца.

Иначе е ясно, че при всеки конфликт първата жертва е истината и поради това зверствата и от всички воюващи страни винаги има и те или се покриват, или оправдават.
            Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

shadowsong написа Виж мнение
              Тъй ли, това включва и нашата страна. Разбира се тук такива факти не са известни.. Освен изселването на около 70 000 сърби от поморавието през ПСВ и политиката в беломорието през ВСВ при нас имали такава политика? И въобще, не си мисля, че ние сме асимилирали толкова агресивно както някой от съседите ни..
              Дайте някакви данни, защото просто не знам специално България да има такова отношение. Това не е някакво патриотско/нео-националистическо изказване, а реално никаква информация нямам.
              Отделни инциденти да, като кланета в Сяр,Кавала и Македония през балканските войни, но не и политика.. Със сигурност не като гръцкото настъпление през Междусъюзническата да речем.
              "При настъпването през Родопите до беломорския бряг как да се постъпи с българомохамеданското население, ядрото на което е зад сегашната граница в тези планини? Може ли да се повтори историята и по един или друг начин това българомохамеданско население да мине в бащината си Христова вяра, или как да се разреди то с изселване и прошарване поне на първо време с българи, та един ден да се отнеме възможността да имаме враждебно настройване от мохамедански ходжи и турски елемент"

Из писмо на Стою Шишков, от щаба на 21-ви пехотен Средногорски полк в което той излага своите идеи и търси компетентно мнение от проф. Иван Шишманов.

"Не срамува ли се тоя "голям каноно-църковник" от това, че реши и допусна да се профанира светото тайнство? Колко пъти се е чел Символа на вярата при "извършването" му над тия изплашени хора? С кой ум изпрати той мисията да похристиянчва едно население против неговата воля, заставено с ножа на четниците? Къде по света църковниците са извършили подобно нещо? Не изложи ли той църквата ни, църковниците ни, Св. Синод и себе си с тия страшни насилия върху едно нещастно население? Знае се, че само турците са налагали своята вяра по този начин. Правилно и канонично ли е това действие на християнския и православен български Св. Синод? Следвало би да отговори и за своите действия и преди всичко за профанацията и осквернението на светото кръщение, с насилието над помаците. Знае ли той какво са вършили някои от неговите мисионери с "кръщаваните"? Защо той прахоса половин милион лева, средства на просешкат ни тогава в парично отношение църква? Колко верни чеда останаха от тъй насила покръстените за църквата? Св. Синод тук закрива скобата, обаче зададените въпроси остават открити"

Заседание на Св. Синод - "Риторични въпроси спрямо някогашния председателстващ и синодален челн Варненско-ПРеславския митрополит Симеон" - 1934г.

"В това позорно и кощунствено дело църквата и държавата действаха задружно. Владици, попове, воеводи и разни нехранимайковци се втурнаха с оръжие, заплахи и грамадни подкупи да вършат голямо християнско дело? Срам ме е да излагам това, което чух да се върши от "просветителите" и което впоследствие видях с очите си"
              Архимандрит Инокентий, ректор на Цариградската духовна семинари, управляващ Мелнишката (1913) и Маронийската (1914) епархии.

и т.н.

Може да погледнеш и втората половина на тази статия на Божидар Димитров:
              Last edited by dibo; 19-03-2009, 23:13.
              We don't see things as they are, we see them as we are
              ---Anais Nin----

Comment

tonev написа Виж мнение
                Дибо в Поморие има 14 убити общо и от двете страни... че само в моето село са повече...
                Така е - в този случай, слава богу, бързо успява да пристигне редовна войска.
                ---Anais Nin----

Comment

dibo,

Не си ли се замислял върху факта, че все пак в България някой е критикувал открито тези, които са покръствали насилствено в завзетите територии? И не само "някои", а самия Свети синод.

Постарай се да намериш документи за подобни обсъждания и критики в гръцкия клир за това, че българския владика Евлоги например е изхвърлен от върха на Черната кула в Солун или за стотиците български свещенници и учители тикнати по затворите и заточени по островите в Гърция след Балканската война.

Понеже се интересуваш от исторически пикантерии сигурно си наясно, че единствената армия, в която има официална заповед срещу мародерството през балканските войни е българската. Или че цар Фердинанд публично застава против преименуването на Станимахос в Асеновград. А и мисля, че по време на бунтовета в Шабла и Дуранкулак българската армия избива повече свои селяни от градските лакардии, които възпяваш.

Самият факт, че ние тук си говорим открито за българските грешки и зверства по отношение на населението в земи вън и вътре от България, при положение, че подобни критики към своите грешки по гръцките форуми се считат за предателство идва да ти каже, че българското общество е готово да поеме истината и да живее с нея. Поради това не разбирам нападателния ти тон както и това, което искаш да покажеш.
                  Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

Sula написа Виж мнение
                    dibo,

Не си ли се замислял върху факта, че все пак в България някой е критикувал открито тези, които са покръствали насилствено в завзетите територии? И не само "някои", а самия Свети синод.
                    Аха - имал си е политически причини Светия синод да критикува след 20 години. И по-голямата част от критиката му е насочена не само срещу методите, а срещу крайният резултат, който не е оправдал похарчените средства.

Sula написа Виж мнение
                    Постарай се да намериш документи за подобни обсъждания и критики в гръцкия клир за това, че българския владика Евлоги например е изхвърлен от върха на Черната кула в Солун или за стотиците български свещенници и учители тикнати по затворите и заточени по островите в Гърция след Балканската война.
                    За съжаление не владея гръцки, така че приемаме за верен намека ти, че такива няма

Sula написа Виж мнение
                    Понеже се интересуваш от исторически пикантерии сигурно си наясно, че единствената армия, в която има официална заповед срещу мародерството през балканските войни е българската. Или че цар Фердинанд публично застава против преименуването на Станимахос в Асеновград.
                    Да. Фердинанд се е заигравал често политически с гръцкото малцинство. И не е само той в това си отношение към малцинствата - една година след като ги покръства, българското правителство на Радославов през 1914 е избрано с гласовете на българските мюсюлмани и съответно на помаците им е разрешено да се възвърнат към предишната си религия.

Sula написа Виж мнение
                    А и мисля, че по време на бунтовета в Шабла и Дуранкулак българската армия избива повече свои селяни от градските лакардии, които възпяваш.
                    Простете, но аз никого не възпявам, просто правя разни "непочтени" аналогии

Sula написа Виж мнение
                    Самият факт, че ние тук си говорим открито за българските грешки и зверства по отношение на населението в земи вън и вътре от България, при положение, че подобни критики към своите грешки по гръцките форуми се считат за предателство идва да ти каже, че българското общество е готово да поеме истината и да живее с нея. Поради това не разбирам нападателния ти тон както и това, което искаш да покажеш.
                    Говорим си защото по една случайност съм модератор на този форум.
                    Посочи ми друго място, където това се обсъжда в българското интернет пространство. Не считам, че тонът ми е нападателен. Просто сме длъжни да погледнем и от другата страна.
                    ---Anais Nin----

Comment

dibo,

Мило ми е "модераторството", но по ми е мила справедливостта.

Уверявам те, че това, което се пише тук и начинът, по който се дискутира са нещо уникално и достойно за уважение. Участвам в подобни форуми в сръбския и гръцкия нет и там и дума не може да става за такава откровенност и многоплановост при дискутирането на проблемите на миналото, каквато има тук.

Това е много приятно и съм горд, че в Родината ми такива неща са нормално.

Гюстав Льо Бон

Comment

Sula написа Виж мнение
                        dibo,

Мило ми е "модераторството", но по ми е мила справедливостта.

Уверявам те, че това, което се пише тук и начинът, по който се дискутира са нещо уникално и достойно за уважение. Участвам в подобни форуми в сръбския и гръцкия нет и там и дума не може да става за такава откровенност и многоплановост при дискутирането на проблемите на миналото, каквато има тук.

Това е много приятно и съм горд, че в Родината ми такива неща са нормално.
                        Чак нормално още не са за жалост.....

А мога ли да помоля да пуснеш тук линкове към подобните форуми в сръбския и гръцкия нет, в които участваш?
                        ---Anais Nin----

Comment

В Солун има Бяла кула, а владиката е хвърлен от кораб..., но хайде, да погледнем фактите. Вие за какви наши претенции всъщност можете да говорите и за какво наше население в Беломорието след Кафандарис-Моллов? В Гръцка Македония - ОК, но на изток от Места да е останал съвсем незначителен елемент. Предлагам да се разгриничи Българската политика от преди Балканските войни от тази през 20-те години, а пък тя съответно от тази в навечерието и тази през Втората световна война.

Comment

Естествено, че е имало целенасочена политика за асимилация. Едно доста подробно изследване е направила Жоржета Назърска и нейната "Българската държава и нейните малцинства" е една от най-ценните книги, които съм чел последните години.

Много настоятелно я препоръчвам на всички!

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Working...
                            X