Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спасяването на българските евреи

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

ьяа

Не мисля, че са пристрастия. Жестокостта не е патент само на един народ или раса. Във всички култури има такива хора и е имало винаги. Разликата е кога тези хора са имали власт и дали народа им ги е подкрепял. За това и съм доволен, че макар в българския народ да е имало такива хора(както има във всеки народ) през ВСВ те не са имали толкова власт и подкрепа, че да направят това, което словашките, немските, румънските, полските, унгарските и хърватските им еквиваленти са направили. Не виждам какъв спор може да има за това дали Усташите(известни с садизма си и извратените си форми на мъчение) са били жестоки. Другото е вече е игра на думи. Дали действията им са били оправдани или дали не са били други вече е въпрос на мнение(или пристрастие). Ето ти един пример - надали има истински българин, който би се поколебал да нарече Ахмед Ага изрод, но сигурно в Турция има такива хора, които ще кажат, че той е велик и направил много за държавата си. Някой от вълците може да каже, че той патриотично си е изпълнил дълга към родината. Но мен лично не ме интересува мнението на човек, който смята Ахмед Ага за положителна личност. Не ме интересува и мнението на човек, който смята Усташите за положителна организация. И не бих казал, че е пристрастие, защото имам същото лошо мнение за Джанджа Лийд, а нито съм бил в Дарфур, нито познавам хора от там. Не съм бил никога и в Камбоджа, нито познавам камбоджанци, но това не значи, че нямам мнение за Пол Пот. Трудно бих могъл да бъда пристрастен в тези случаи - нямам никаква връзка с тези места и тези хора. Според мен има разлика между мнение и пристрастие. А няма лошо човек да изразява мнението си, нали?
    http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

beri_cd написа Виж мнение
      Не мисля, че са пристрастия. Жестокостта не е патент само на един народ или раса. Във всички култури има такива хора и е имало винаги. Разликата е кога тези хора са имали власт и дали народа им ги е подкрепял. За това и съм доволен, че макар в българския народ да е имало такива хора(както има във всеки народ) през ВСВ те не са имали толкова власт и подкрепа, че да направят това, което словашките, немските, румънските, полските, унгарските и хърватските им еквиваленти са направили. Не виждам какъв спор може да има за това дали Усташите(известни с садизма си и извратените си форми на мъчение) са били жестоки. Другото е вече е игра на думи. Дали действията им са били оправдани или дали не са били други вече е въпрос на мнение(или пристрастие). Ето ти един пример - надали има истински българин, който би се поколебал да нарече Ахмед Ага изрод, но сигурно в Турция има такива хора, които ще кажат, че той е велик и направил много за държавата си. Някой от вълците може да каже, че той патриотично си е изпълнил дълга към родината. Но мен лично не ме интересува мнението на човек, който смята Ахмед Ага за положителна личност. Не ме интересува и мнението на човек, който смята Усташите за положителна организация. И не бих казал, че е пристрастие, защото имам същото лошо мнение за Джанджа Лийд, а нито съм бил в Дарфур, нито познавам хора от там. Не съм бил никога и в Камбоджа, нито познавам камбоджанци, но това не значи, че нямам мнение за Пол Пот. Трудно бих могъл да бъда пристрастен в тези случаи - нямам никаква връзка с тези места и тези хора. Според мен има разлика между мнение и пристрастие. А няма лошо човек да изразява мнението си, нали?
      Напълно съм съгласен с теб аз гледам лично във тези форуми да избягвам такива дискусии по въпроси кой какъв бил защото такива теми водят само до безкрайни спорове.

Comment

asd

Еми може и да си прав. Аз писах обективно(поне така мисля) един дълъг пост и после просто като допълнение написах още един малък пост от няколко реда. Но няма нещо на земята, за което всички хора да могат безпристрастно да кажат, че са на едно мнение, нали? Според мен дискусията обаче трябва да се води не кой бил прав, кой бил крив, а около това кой е спасил евреите, кой има най-големи заслуги и факти около самите събития. Така че вече ще се придържам само към факти и дати.
        http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

преди дни ми попадна статия на Леа Коен за отношенията между цар Борис и Хитлер.Основната теза на авторката е,че царя е бил атявлен антисемит и епредал еврейте на "окончателното решение",а единствено застъпничеството на обикновенните българи и на някой политици и общественици успява да ги спаси-поне тези в пределите на "Стара България".Няма лошо-всеки има право на мнение,но това което прави впечатление са няколко моменти в статията,а именно:
          марша "Велик е нашия войник"е шовенистичен,наред и с Шуми Марица
          съвременна България е единствената в Европа С националистически празник като 6 май и вината е на политиците ни,че не са го забранили
          България е гледала през времето на Третото си царство само как да завладее "чужди"територий от съседите сии затова е било обществото ни напълно милитеризирано
          горните теорий са на самата Коен и са меко казано странни

Comment

Коен е бивш евродепутат и писател, известна е криминално-политическите си книги(Пианото,Сбогом,Брюксел)

Comment

Димитър Пешев - мнение

Здравейте колеги! В университета имам една задача за Димитър Пешев. Темата е "Димитър Пешев и ролята му в спасяването на българските евреи". Какво е Вашето критично мнение по въпроса.
              Last edited by messire Woland; 06-01-2013, 22:21. Причина: правопис

Comment

Милсим, че не искаш да започнеш дискусия, нито имаш въпрос. Просто искаш да ти напишем домашното. Сядай си на д-то и чети! После ако има нещо, което те вълнува, интересува и т.н. идваш и почваш дискусия, изказваш конкретно и обосновано мнение. Така се прави.
                Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Working...
                X