If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ако модераторът държи да се следва определена политическа линия, нека го сподели.
Останах с впечатлението, че именно политизацията трябва да бъде избягвана, и следвайки това си убеждение, пак обръщам внимание върху, меко казано, силно политизирания линк, не съдържащ никаква ценност по разискваната тема, а напротив - опетняващ я.
ПП - за да покажа доколко е източник Уикото, си позволих да попроменя така наречената статия там .
Модераторът е изключително търпелив човек А иначе мнението е изтрито, защото не съдържаше нищо, освен обичайните нападки и квалификации. Но ако желаеш да го обориш, без да ползваш подобни методи - заповядай - форумът е твой.
Надявам се и модераторите на Уикипедия да са търпеливи
We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Всъщност посочвах конкретно защо няма как това писание да бъде оборено. То просто не е на плоскостта на историческия наратив, а на тази на злободневното политиканстване с неизбежните елементи на оцветената митология. Единственото, което то съдържа са откровено "селски" (във възможно най-лошия смисъл на тази дума) оценки на някакъв си човек, незагрял, че ерата на активния антикомунизъм отмина с 90-те (с уговорката, че в сериозната наука такава ера, изобщо "анти-ери" няма ).
Мисля, че всеки, що-годе посветен в историята, би разпознал НЕ-историческия разказ още в първите изречения на цитирания пасквил. Бих написал абсолютно същото, ако цветът на този пасквил (а цветовете са всичко, от което авторът му се интересува) беше обратният.
Ако модераторът смята, че в това има "нападки", то несъмнено обективността му се изплъзва под натиска на оцветеното мислене. Ако пък не е така, само мога да се радвам.
Както и да е - вместо да се зацапва темата с подобни линкове, добре би било, например да видим германски документ, или поне някакъв източник, споменаващ тази история. За съжаление моето търсене в тази насока засега не се увенчава с някакъв успех. Остават разказите на участници от едната и от другата страна.
Аз лично се надявам модераторите в Уикипедията да са достатъчно грамотни, компетентни и обективни .
Тоест да разбирам, че нито една от страните няма да благоволи да приведе факти, подкрепени с някакви документи. Защо ли не съм изненадан
А иначе за оценъчната история съм съгласен. За съжаление - това е стилът и основния метод на българската история още от училище - голи оценки и определения и малко фактология. Независимо от окраската на автора.
---Anais Nin----
никъде не съм срещал някакви статистически данни за средната възраст или "класовия произход" на партизаните
Да не би да правите анатомия на "диктатурата на цървула"?
Правих проучване на броя на активните борци в архивите на ИК на ОНС в много голям окръжен град. Не видях роден в град "борец". А между другото как се е ставало "борец" надявам се че ви е ясно.
Да не би да правите анатомия на "диктатурата на цървула"?
Правих проучване на броя на активните борци в архивите на ИК на ОНС в много голям окръжен град. Не видях роден в град "борец". А между другото как се е ставало "борец" надявам се че ви е ясно.
Уважаеме приятели тази тема както много други в българската история е много спорна, но едно мога да кажа, че каквито и да са били тези хора те са достойни за уважение поради самия факт, че отиват да защитават някаква кауза с живота си/дали е права или не- няма значение/.Тяхната мисия е била не да водят открити бойни действия/нямят шанс/, а основно
да водят подривни действия и саботажи с цел забавянето на снабдяване на хитлериската армия на источния фронт.Всяка власт си пиши историята както им е изгодно на тях, естествено да величаят техните подвизи.При наличието на около 600 хил армия и около 100 хил. полиция и жандармерия по него време, тия техни подвизи са почти смехотворни но достойни за уважение.По тая тема имам много познания и ако някой се интересува от нещо конкретно от любопитство бих му помогнал.
По принцип оценките на точно този момент от историята зависят не от фактите, а от политическите пристрастия на оценяващия.
Но -
По същата логика можеш да наречеш подвизи и действията на атентаторите от Локърби ...
важи с пълна сила и за дейността на Левски, Христо Ботев и куп подобни, да не говорим за абсолютно дивия тероризъм ( )на бандитите от ВМОРО, ВМРО и т.н.
щото тук фашистки режим не е имало.
и нацистки не е имало, и комунистически - също. а евреите са интернирани в гета и са ходели със звезди, щото така ги е кефело (е, без 12-те хиляди от не-окупираните съседни земи, които са се накефили повече на атмосферата в газовите камери). А многопартийната система и демокрацията са процъфтявали, че и конституцията никой не е суспендирал, че и благородният и либерален ЗЗД не е действал. И полицаи не са убивали 7-годишни деца.
Кало - като си публикувал тази първата снимка, поне да беше погледнал в източника си - какво има над нея:
Дибо, източникът си не само съм го гледал, но и чел. Снимката е дадена там като пример за ползване на подобен материал за пропаганда - в случая това е направил гръцкият автор. Иначе - снимката действително показва онова, което съм постнал аз.
Надявам се, за в бъдеще, Дибо, да четеш и да се запознаваш с материала, преди да правиш безпочвени забележки.
Дибо, източникът си не само съм го гледал, но и чел. Снимката е дадена там като пример за ползване на подобен материал за пропаганда - в случая това е направил гръцкият автор. Иначе - снимката действително показва онова, което съм постнал аз.
Надявам се, за в бъдеще, Дибо, да четеш и да се запознаваш с материала, преди да правиш безпочвени забележки.
Подминаваме "безпочвени" и отиваме по същество в източника:
72. P.R.O.F.O. 371/48125, р.99 (Историческата наука не бива да се използва за обслужване на политически цели. Допусне ли се това веднага води до ограничаване, стесняване на историческото изследване, до неадекватни, едностранчиви оценки на историческите процеси. Изследователят, претендиращ за обективно осветляване на историята, трябва да се стреми да е прецизен и точен включително и при ползване на снимков материал. Въпрос предизвиква снимката: първо, публикувана от K o j o V, E. Sunhronh Makedonia. To makedoniko zhtuma sthn epoxh maV sel. 507, снимка ¹ 355. В: Makedonia (4000 cronia ellhnikiV isstoria kai politismou), Ekdetikh AJunwn A.E. AJhna, 1982. - вж: Приложение ¹ 4 и второ, публикувана от Григоров, Б. в История на БКП в образи и събития. С., 1980, с. 168, снимка ¹ 168. вж: Приложение ¹5. Б. Григоров посочва откъде са тези убити партизани. Българските власти не са правили разлика между български и гръцки борци за демокрация и свобода. В същото време и някои от снимките поднесени от Б. Григоров будят съмнение за техния автентичен характер.
Всеки може да си прави изводите. В случая това е мнението на Д. Йончев. Иначе Радомирския партизански отряд е създаден на 13.05.1944.
---Anais Nin----
И с какво това променя нещо? Дори, ако се появи съмнение в твърдението, че това са български партизани, то остава да са гръцки - все тая.
Не променя фактът, че българските войски, полиция и жандармерия са извършвали военни престъпления, разбира се. Но това не прави режимът "фашистки" - не смесвай понятията.
---Anais Nin----
къде точно съм твърдял, че режимът е фашистки? нека не си вменяваме както твърдения, така и позиция.
лесно е да обозначиш нещо като черно, ако не е бяло, но в 99 на сто от случаите ще сбъркаш .
Comment