Thorn написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Суоми в България
Collapse
X
-
Hauptmann написа... С деветмилиметровото бързострелно оръжие, с вакуумен регулатор...
Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Понеже стана дума за КП "Суоми", ще дам някой данни цитирани от книгата на Егер- "Оръжието на българската полиция"
Резултатни преговори за закупуване на това оръжие се водят на 10 юли 1942 г. от комисия назначена с устна заповед от директора на полицията.
Подписан е протокол за доставка на :
-500 бр. КП Суоми 9 мм., комплектован с пълнител за 50 патрона с единична цена 4745 финл. марки(7924 лв) при обща стойност - 962 000 лв.
-1500 резервни пълнители за 50 патрона при единична цена 230 ф.м.(384 лв) или общо - 576 000 лв.
-500 апарата за пълнене при ед. цена 38 ф.м. (63 лв) или общо - 31 500 лв.
-200 000 бр патрони 9 мм пара при цена 1787 ф.м. за 1000 бр.(2,98 лв. бройка) - общо 596 000 лв.
Общата стойност е 5 165 500 лв.
Уговорено е плащане в български левове чрез банка "Български кридит АД", която превежда парите на "Нординска-Форенингсбанкен" - Хелзинки.
В началото на м. октомври 1942 г. оръжието пристига в 127 дървени каси - 60 с оръжието и останалите с боеприпасите.
Суомитата са раздавани като са изпратени в 15 околийски управления по 2 бр.+ 2 за ДПУ. отделно 30 бр се дават на пловдивската моторизирана рота, а в ДП се оставят 5 бр. като резерв. Там има още 5 дадени като мостра и изпитания предната година.
На едно друго място намирам, че за въоръжаване на жандармерията в началото та 1944 г. са предадени 490 бр. Суомита. Обаче същите ли са или са купени допълнителни количества (или са взети от МВ) не е ясно.
Интересен е въпросът с "апаратите за пълнене" на пълнителите. Те са за правия пълнител от 50 патрона. Имам такъв за МР-40 и 41, но не съм виждал за Суоми.
Ако някой има такъв моля да го пусне за да го видим, какво е това чудо!
:fahr39:От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
танкиста от Харков написа..Интересен е въпросът с "апаратите за пълнене" на пълнителите... Ако някой има такъв моля да го пусне за да го видим, какво е това чудо!...
50-патронните четириредни магазини (т.нар. "ковчег" заради специфичната му форма) са голяма рядкост сега. Аз имам дисков за 70 и прав за 36 патрона. "Ковчезите" са изхвърлени отдавна поради капризността им и невъзможността да бъдат напълнени без специалната приставка (тази, която ти наричаш "апарат"). В малки количества е имало и дискови магазини за 40 патрона, още по-редки.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
Comment