Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Самарское знамя

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Самарское знамя

Добрый день, уважаемые!
    У меня возникло несколько вопросов по Самарскому знамени.
    Где оно сейчас храниться? В музее? Если так, то очень прошу о фотографиях экспозиции. Так же если возможно хотел бы получить фотографии мемориального комплекса под Стара-Загорой.
    Вобщем буду рад любой информации (так как информации никогда не бывает много )
    Заранее благодарен за ответ!

Last edited by Thorn; 03-10-2006, 02:07. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Благодарю.
      По знамени там я наш¸л только лишь пару элементов.
      А комплекс просто отличен! Мечтаю увидеть вс¸ это собственными глазами.
      Мне бы пару частных фоток, для статьи по истории знамени на одном сайте, что бы не тащить их из Интернета, а иметь разрешение автора их использовать.

Comment

http://72.14.221.104/search?q=cache:...&ct=clnk&cd=10

Если ест ещо вопроссов - пишите. Поможем обязателно.
        Last edited by Thorn; 03-10-2006, 18:24. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

От истинското знаме, малко е останало. То е накъсано, все пак е участвало в истински бойни деиствия. Аз съм виждал част от него преди, съхранява се в камера при специални условия, защото коприната можела да изтрае до 100 г. Спомням си и че има раздадени части от него. Ако решиш да доидеш до стара загора - заповядай. Май не съм единствения заралия във форума.
          А Торн- имам 2 невероятни запоя на върха на знамето като малък. голяма тръпка е . Как никой не се претрепа - не знам.
          Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Спасибо!
            Да, я тоже читал, что знамя было изрядно подпорченно.
            Кстати, какие размеры имело полотнище и крест?
            Приехать в Стара-Загору давняя мечта, родился и вырос в Самаре (тогда ещ¸ Куйбышев) на улице Стара-Загора.

Comment

А пък аз често съм играл на улица Куйбишевска.
              Оригиналното Самарско знаме е ушито от монахините на Самара от тънък копринен плат и за разлика от копието е еднослойно. Иконите на него са на Иверската Света Богородица и на Светите братя Кирил и Методий, рисувани с маслени бои от петербургския художник Николай Евстатиевич Симаков.

Размерите на знамето са 1,85 на 1,90 м. Сребърната пика във византийски стил е изработена по проект на граф Рошфор.

На 18 май 1877 г. на тържествена церемония в Плоещ Самарското знаме е връчено на Българското опълчение от делегация на гр. Самара, включваща двама души - Ефим Тимофеевич Кожевников и Пьотр Владимирович Алабин. Знамето е заковано със златни гвоздеи за дръжката.

Последният гвоздей заковал старият български войвода дядо Цеко Петков, водил чета над 30 години в Троянския Балкан. След като заковал златния гвоздей в дръжката, със свален калпак и очи към небето той произнесъл заветните думи - "Да даде Господ това свято знаме да премине от край до край през многострадалната българска земя. Нека нашите майки, жени и сестри да изтрият с него скръбните си очи, а след него да настане траен мир и благоденствие". Мощно "ура" и хвърляне на шапки и калпаци последвало думите на поборника.
              Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

За размеры особо спасибо!!!
                Кстати случайно в интернете не встречалась фотография картины Дмитриева-Оренбургского "Въезд Великого Князя Николая Николаевича в Тырново 30 июня 1877 года"?
                Если кому интересно могу отсканировать из альбома Верещагина... там правда размер небольшой...

Comment

А это современная реплика
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Кстати, а будут ли в 2007 какие-нибудь праздники по годовщине войны 1877-78?
                    Если да, то когда они будут?

Comment

Artem написа
                      Кстати, а будут ли в 2007 какие-нибудь праздники по годовщине войны 1877-78?
                      Если да, то когда они будут?
                      Конечно!!!
                      Посмотри здесь

А вот наше фото :rock:

То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Working...
                      X