Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българският Бисмарк

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Нека бъдем малко повече БЪЛГАРИ! Не го сравняваме ние, а Запада и дори САЩ - цялата световна преса е пълна с мнения на държавници за Стамболов, че дори и стихове му посвещават. Едни го наричат диктатор, други велик патриот, но всички признават способностите му. В-к "Фигаро" напр. го определя като "въплъщение на българската енергия". Що се отнася до това какви са възможностите и средствата за изпълнението на целите му - сравнението пак не е наше , а на френския посланик в Цариград Пол Камбон, който именно казва: "Хората смятат, че най-голям дипломат в днешно време е Бисмарк. Аз мисля, че най-големият дипломат е Стамболов. Бисмарк, опрян на 3 милиона щика, направи по-малко, отколкото Стамболов с голи ръце..." Показателно е и признанието на английския дипломат Джордж Бюкенън: "Аз бих желал в моето отечество Англия на 100 г. да се ражда по един Стамболов." А къде сме ние? Пак Ви призовавам - бъдете БЪЛГАРИ и спрете да хулите единственият ни (досега) истински български държавник!
    Прави нещо, докато мислиш какво да правиш!

Comment

Тур Тур, не мисля, че българщината се изразява само с високопарни изрази и раздуване извън пропорции на ласкателни изказвания на треторазредни дипломати, които не са запомнени с нищо друго освен с въпросния цитат. На тях това им е и част от работата и по-често ще ги чуеш да лаская, отколкото да псуват.

Мисля обаче, че всички сме съгласни с теб, че Стамболов е велика политическа фигура в българската история и че постиженията му са неоспорими.
      Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

Мисля, че Кимон Георгиев е по-велик. Честит 19-ти май!

Comment

МОжете ли да ми кажете какво гласи закона против разбойничеството приет от правителството на Стамболов?

Comment

Според мен Кимон е интересен случай, който със сигурност има свой почерк, но лъкатушния му политически път отвел го от Цанковистите при комунистите показва известна липса на морал и принципност и това му изиграва лоша шега в историята на народа ни.

Деадуинг, ако прочетеш Симеон Радев по-внимателно ще разбереш колко необходим е бил законът, който изглежда те гневи. Ако в 90те години на миналия век някой имаше смелостта и далновидността да прокара подобен закон по отношение на мутрите, днес България щеше да е едно по-добро място.
            Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

багатур написа Виж мнение
              За да си голям политик не е нужно да си "света вода ненапита", херувим облечен в бяло... Да се сравнява Стамболов с Бисмарк е неумесно дори само като се сравнят държавите които ръководят! Да допуснем обаче, че България не е била 500г. под османо-турска тирания, тя е в границите си от 20-те г. на Х век, неотменима част от "европейския концерт"(о сън, о мечти), тогава убеден съм той би могъл да решава съдбините на континента наравно със силните на деня и и името му щеше да е във всеки европейски учебник по история! За нас той е просто политика еманципирал младата ни държава, определил приоритетите на външната и вътрешна политика:
              1. Стопански просперитет
              2.Отстояване на независима(с всички условности на понятието)външна полика.
              3.Добри отношения с Османската империя=просветна и църковна автономия на българите в пределите й. Той е първия който осъзнава, че православното единство е опасна илюзия, мит на който България ще плати цената...по-добре е българите да имат условия за самостойно развитие в Турция, от колконто там да са намърдат Сърби и Гърци!

Той има своите грехове, не е идеален но е най-доброто което може да се случи на България във времето когато се наливат темелите на нейната държавност. Що се отнася до злоупотребите му с власт, обогатяването от нея, потискането на инакомислещите...нима днес не е същото??? Но за разлика от днешните му "последователи" той поне е мислел и за държавния интерес, и го е отстоявал! Да сте видели в последните 60 г. български политик да заяви на силните на деня, че исканото то тях поведение на България е в разрез с нейните интереси и че тя няма да го следва....аз не съм!
              Напълно съм съгласен. Начина на управление демократически авторитарен или тоталитарен не е от значение. Важно е какво си свършил и дали е хубаво или лошо като цяло за народа.
              Като гледаме тези 3 точки които много сбито ни показват какво е правил Стамболов не можем ли да го наречем един от малкото български политици на нова България.
              Пък и като гледам повечето критика е за репресиите упражнени от него.
              За качествата на един политик първо според мен трябва да се гледа какво е направил и после как. Ще ви дам един пример с хан Борис,
              който избива болярите по най-демократичния начин, а в историята остава като светец покрастител.

п.с. Не ме нападайте за примера с Борис
              И моля да не споменваме никой от "политиците" управлявали през последните 20 години

Comment

Репресиите и цензурата са оправдани докато е реална опасността от руска окупация.Такава опасност грози страната при управлението на Алекасндър трети,тъй като негова крайна цел е присъединяването на Българското княжество към империята и няма никакво намерение да признае за законен изборът на Фердинанд.
                При такива обстоятелства,като прибавим и постоянните опити за покушения и заговори на най-добрите му приятели с което се отслабва влиянието и популярността му,Стамболов няма друга алтернатива освен да отстоява досегашната си "русофобска" политика с надеждата да се появи сгоден момент за затопляне на отношенията с Петербург.
                Лошо стечение на обстоятелствата е че Фердинанд приема оставката на Стамболов малко преди смъртта на Александър трети,иначе след признаването на Фердинанд от Русия ,нищо не пречи на кабинета на Стамболов да демократизира режима(след като опасност от окупация вече не същесвува),да продължи индустриализацията и модернизацията на страната и да бъде запомен като велик политик.

Comment

Working...
                X