If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Що се отнася до моите прадядовци този от Кнежа е роден около началото на века, така че през 1912г. е бил на около 13-15 години, което мисля изключва участието му в Балканската и Междусъюзническата война. От баща ми знам, че е бил мобилизира късно поради възрастта, като вероятно е бил на 20 (плюс минус една или две години). След края на войната е бил пленник някъде в Гърция.
Струва ми се, че с най-голяма степен на вероятност е бил в 36 пехотен полк, ако предположим, че е бил призован под знамената през 1916-17 г. Ако е призован с последния набор (1919) би могъл да бъде и в 36 сборна дружина, където младите войници са се дообучавали. 36 полк е бил на позиция в края на войната в днешна Албания, около Гора Топ по бреговете на река Шкумба (Шкумбини). Една от дружините му (мисля 2-а)и 36 сборна дружина са били в Охрид. И двете съединения (36 полк и 36 сборна дружина) са били през септември 1918 в състава на Сборната дивизия на ген. Кантарджиев, която е влизала в състава на 62 корпус от 11 германска армия. Дивизията на ген. Кантарджиев не успява да се изтегли източно от Скопие и съгласно условията на Солунското примирие остава в състава на т.нар. "заложници". Така че това напълно се покрива със сведенията за това,че прадядо ти е бил "пленник в Гърция". Има обаче и вероятност да е бил в състава на друго съединение - например някоя от артилерийските части от 6 дивизия, които също са сред "заложниците".
KenSen написа
За прадядовците ми от Семковци за съжаление знам доста по-малко. Когато разпитвах баба ми тя успя да ми каже само, че нейният дядо се е бил в Сръбската война. Мисля си, че става въпрос за нахлуването в Сърбия през ПСВ, но не съм сигурен. Тъй като махалата е малка предполагам, че той и другият ми прадядо са служили в една и съща част. Били са някъде над 30те, защото по време на мобилизацията са имали по няколко деца, а и освен това знам, че са отсъствали по над 7 години т.е. би трябвало да са участвали в двете балкански войни и ПСВ.
Напълно е възможно да е имала предвид и войната от 1913 г. При положение, че са билирезервисти над тридесетте, най-вероятно са служили в 50 пехотен полк през Балканските и в 54 през ПСВ - и в двата случая в състава на трета бригада от 7 Рилска дивизия, макар често полка да се е придавал и към други съединения.
Last edited by Николай; 19-01-2008, 14:58.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Напиши всичко каквото знаеш за родствениците си, особено сведението за пленничеството и изпрати писмо до Военния архив. От там ще ти отговорят най-точно, защото имат списъци на българските пленниците от ПСВ. Успех!
Значи преди 1 седмица пратих запитване до военния архив за моя роднина, за който питах и тук и като получа отоговор ще го сложа тук. Казаха ми че за отговор от тях се чакало близо месец-месец и половина. Ами освен да чакам друго не ми остава, важното е да ми отговорят.
Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Значи преди 1 седмица пратих запитване до военния архив за моя роднина, за който питах и тук и като получа отоговор ще го сложа тук. Казаха ми че за отговор от тях се чакало близо месец-месец и половина. Ами освен да чакам друго не ми остава, важното е да ми отговорят.
Аз нещо гледах сайта ама нищо не видях. На кой адрес се праща писмото, нещо повече информация? Или линк за сайта където го пише това?
Благодаря.
Е, и аз им писах със запитване, пък да видим. Малко ме съмнява да обръщат внимание на мейлите и да връщат отговори, но дано е само съмнение. Ще видим - времето е пред нас.
Ето какъв файл получих закачен към писмото от ЦВА:
Уведомяваме Ви, че за да извършим исканото проучване е необходимо да посочите: трите имена на Вашите родственици; войсковата част, в състава на която са воювали; в кои войни са участвали и населеното място на което са били жители по това време.
В случай, че притежавате стари документи, отразяващи участието им във войните, моля, изпратете ги за справка.
С отговора си ни изпратете и точен пощенски адрес за кореспонденция.
Всички сравки в архива в Търново се плащат. Съгласно новия ценоразпис една справка за загинали през войните излиза около 10.00 лв, може и повече. Вижте ПМС 246/2007г. Адреса за кореспонденция по пощата е задължителен. Справките се изпращат с наложен платеж на посочения адрес. Справките, които се изпращат си заслужават чакането, защото издирването на данните е трудно и отнема време - не са вкарани в компютри и всичко да е въпрос на работа с мишката.
Да, просто няма мърдане за плащането. Ако роднините ти са загинали във някоя от войните и знаеш месторождението им справката става по-бързо, но ако са само участници трябва непременно да посочиш войсковата част, с която са воювали. Списъците на мобилизираните са по войскови части, а не по населени места. Ако отидеш в архива ще ти дадат да търсиш по заповедите на полковете и ще се убедиш колко време отнема-вярвай ми.
Днес чета във вестник "Българска армия", че военния архив издал два нови тематични каталога. Единия е "Еврейски работни групи в трудова повинност 1941-1945 г.", а другия е "Български военнослужещи загинали и погребани в Македония през войните 1912-1945 г." Обаче не знам от къде могат да се намерят, ако някой проевява интерес. Мене лично ме интерисува втория каталог.
Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
"Български военнослужещи загинали и погребани в Македония през войните 1912-1945 г." Обаче не знам от къде могат да се намерят, ако някой проевява интерес.
... от ДАА
Тел.: (+359 2) 9400101, 9400120
Факс: (+359 2) 980 14 43
e-mail:daa@archives.government.bg
... с наложен платеж и я имаш след 2 дена, ако не си в София и не идеш да си я вземеш.
Също и във всички ТДА, в окръжните градове - ама те кога ще я получат, Господ знае ...
Или от ЦВА, пак с наложен платеж.
Двата каталога са издадени заедно и се явяват като том 12 от поредицата Архивни справочници.
От книжарниците
100 % в "Български книжици" - там има всички издания на Главно управление на архивите при МС.
Там ще ти струва 6 лева + още около 3-4 за доставка с куриер.
Вероятно могат да се поръчат в Хеликон, Пингвините и Буквите, на място, ако ги има в твоя град.
Comment