Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ордени от Първата Световна Война

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

3. Орден "За Военна заслуга", ²V степен с розетка. Оригиналната лента е жълточерна или синята лента от Кръста "За Храброст", която се е давала по време на война. Орденът е Борисова емисия, с по-груби букви и емайл. Вензелът на Цар Фердинанд стои. Кутията е оригинална , Борисова емисия за четвъртата степен. Цената е около 300-400 лв.
    4. Орден "За Военна заслуга", ²²² степен, с отличие. Сравнително рядка, т.нар. "Регентска емисия". Даван е след смърта на Цар Борис ²²². Вместо неговия вензел е поставен лъва от държавния герб. На реверса е сложен българският трибагреник. Лентата е жълточерна. Среща се и трикольорна лента. Кутията е оригинална за ²²² - та степен с отличие. Парабелум греши, когато пише, че това е ² сепен. Това си е ²²² степен с лента за шия. Първата степен е с шарф за носене през рамо. Тя се дава на висши държавни служители и военни, къкъвто дядото на собственика явно не е. Цената е около 900-1000 лв. Може да се намери и по-евтино.
    полковник

Comment

...е нали можели да се намерят и за по "десетина лева"???
      ...1000 лв не ми се мярва да извади някой...
      могат ли наистина да се намерят на разумни цени и от къде?
      "Чуя ли думата култура, зареждам револвера!"

Comment

Войнишкият орден За Храбростъ е 10-тина лева. Естествено, може и 30 да ти кажат някъде :lol: Обаче нормалната цена, на която не е проблем да се намери, е десетина лева.
        А другите ордени са с различни цени, не мога да кажа, сигурно посочените суми са верни, човекът е направил справка. Аз знам само за онзи за храброст.
        На нож!

Comment

Господин Пенов,
          Благодаря за отделеното време и внимание. Имам един по-специален въпрос относно войнишкия орден. Доколкото знам, този орден може да се връчи, както на войник така и на офицер. Прав ли съм и ако да, то означава ли това, че този орден е по рядък и ценнен от обикновенните войнишки ордени?

Всеки проблем има цивилизовано разрешение.

Comment

Правя опити да се включа във форума , но нещоне го мога. Като се науча ще мога да отговоря на въпросите ти.
            От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Досколкото ми е известно войнишкия знак на Ордена "За Храброст" е даван на низшите чинове от българската войска-редници, ефрейтори и подофицери. На офицерите са раздавани различните степени от Ордена. Имам снимка на един от началниците на полицейската школа през 1944 г. който има и 4-те степени на войнишкия знак и Ордена, който ти имаш най-отпред. Дали по време на войната е бил произведен като офицер и е награден с ордена не ми е известно. Трябва да сеподчертае обаче, че в създаването и въвеждането настатута на ордените и медалите в това време решаваща дума е имал цар Фердинанд. Той е бил много голям познавач на хералдиката и е спазвал стриктно нейните изисквания в наградната система на царството. Не е било възможно да се получи по-висока степен орден, ако не е дадена по ниската степен. Това правило се е спазвало строго. Като пример мога да посоча заповедите за награждаване на полицейските чинове проявили се при ликвидирането на парашутистите и подводничарите през 1941 г. За да бъдат наградени се е изисквало преди това да съобщят предишните си награди и каква степен са. Полицаите са награждавани с Ордена "За Гражданска заслуга и с медала "За заслуга". Така стана ясно, че до този момент Никола Гешев е имал Орден "ЗА Гражданска заслуга" V степен и е представен за награждаване с ²V степен. Ще преровя литературата и отново щесе върна на тази тема. Ако се интересувате от нашата наградна система мога да ти препоръчам книгата на проф. Петко Павлов "Българските ордени и медали". Ценатаи е около 80-100 лв. Има и още е дна подобна книга на Тодор Петров. Тя е по-евтина и се намира тук там.

Comment

За сведение на посетителите на форума аз съм с този нов пиздоним, а иначе съм си Димитър Пенов

Comment

един въпрос заслужава ли си за този орден да се дадат 15 лв
                  ако може да ми дадете информация за ордена
                  ЗА славата на бъларската армия(за почест) :salute: :bulgaria:

За вражеските армий(по 5 на нож,изколете ги)
                  :sm229: :beatdeadh :fire:

Comment

Working...
                  X