Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Наименованията на 9, 10, 11 и 12 полкове.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Наименованията на 9, 10, 11 и 12 полкове.

    Имам една дилема относно именуването на тези полкове.

    Съгласно Указ ¹ 61 от 23 декември 1885 г. (от Сръбско-българската война 1885 Сборник документи, стр. 308) те са именувани:
    9-й Пловдивски пеши полк, 10-й Родопски пеши полк, 11-й Сливенский пеши полк и 12-ий Балканский пеши полк

    по нататък на стр. 311 като част от предписание ¹143 на военния министър от 8 януари 1886 г. се споменава:
    Командующему Шипченския полк, Шейновския полк, Пловдивския полк и Сливенския полк.

    от друга странав Известия на държавните архиви брой 89/2005 г. на стр. 69 като част от заповед (по старому приказ) на военния министър (т.е. по Военното ведомство) ¹ 24 от 24 януари 1886 г. чета:
    Сформираните във време на последната война със Сърбия от Южнобългарската милиция, Пловдивский, Шейновский, Сливенский и Шипченский пеши полкове, след тяхното преформирование, съгласно указа на Негово Величество от 23 декември 1885 година под ¹ 61 предлагам да се номеруват и да носят следуючите названия: Пловдивския - 9 пеши Пловдивски полк; Шейновския - 10 пеши Радомирския (очевидно в грешка на автора на статията) полк; Сливенския - 11 пеши Сливенский полк и Шипченския - 12 пеши Балканский полк.

    Ясно е, че първо са били Пловдивски, Шейновски, Сливенски и Шипченски и после получават номерация и са преименувани, но още в указа на Батенберг от 23 декември 1885 ги виждам номерирани.

    Кога всъщност са формирани първоначалните 4 и кога са номерирани и преименувани?

    Да допълня, че най-ранното споменаване на Конарски (може би бъдещият Пловдивски?), Шейновски, Сливенски и Шипченски полкове което съм намерил е от 4 ноември 1885 в заповед на подполковник Данаил Николаев (Заповед ¹1 по войските на Задбалканския корпус за сформирането, организацията и задачите му). Може би тогава са формирани и самите полкове, но не ми е много ясно.
    Last edited by stanprog; 07-06-2018, 13:40.

    #2
    От декември 1878 г. съществуват. Но се наричат дружини - Пловдивска(1-ва), Хасковска(10-та), Бургаска(12-та). ...
    Част са от милицията на Източна Румелия.
    С цитирания Указ 61 стават част от войската на Княжеството. Тогава от една редовна и няколко резервни дружини формират известните с имената и номерата си полкове.

    Comment


      #3
      През септември-ноември 1885г. при мобилизацията в Източнорумелийската милиция извън щатните дружини са формирани и много резервни такива. Впоследствие от част от тях са формирани 4 резервни полка - 2 в Пловдив, 2 в Сливен. Когато войната започва част от тях са прехвърлени на запад - например Конарския участва в боевете при Пирот в края на войната. Тези полкове съществуват още известно време след примирието до демобилизацията.
      Тоест - освен щатните дружини на милицията които формират впоследствие новите 4 полка, имаме и временните резервни полкове по време на войната (Конарския например е част от тях).
      We don't see things as they are, we see them as we are
      ---Anais Nin----

      Comment

      Working...
      X