Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българите и личното оръжие през Турското робство

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Българите и личното оръжие през Турското робство

здравейте,
    знаем за хайдутите в Балкана и опълченците. гледам ги целите препасани с по 2 саби по 2 пищова на кръста но какво е било всъщност официалното положение в османската империя и по-специално България? Тия хора не са ли имали проблеми да ходят така въоражени до зъби с властта? Чувал съм че през робството цели региони и селища били общо-взето не чак толкова робски и българите там били масово въоражени и турчин не стъпвал. това ми е въпроса

NocturaL написа Виж мнение
    .. гледам ги ...
    Къде ги гледаш, на снимки на възстановки ли? Или в потресаващи по научните си глъбини статии на г-н Маринов: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1148596

"Български пищов “Овчарска съдба” "- това заслужава Нобелова награда!
    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Водили са ме като мънечък на музей та там съм видял облекло на хайдутин с наметалото с пищова, сабята...
      На снимки също съм виждал, интересно ми е каква е била регулацията и положението. Не виждам логика сега да нямаме лично оръжие пък през турското да са имали.

а я гледай тука човек, два пищоля на кръста

Last edited by dibo; 21-12-2011, 01:01.

Comment

За съжаление, не може да се разчита на българските музейни работници по отношение на въоръжението. Показаният манекен най-вече отразява нечия лична представа за това как са ходели облечени и въоръжени българите.
        Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Моля да се въздържате, за да не се правя на модератор.....
          Махнах личните нападки и оставих съдържанието на мненията по темата.
          Noctural, може да погледнеш тази книга:
          Всички книги са в PDF формат! Тези с линкове от Archive.org, водещи към Google Library могат да бъдат намерени, като при отварянето на съответния линк в Archive.org вляво в секцията View thе book се потърси All files:http - което отваря FTP директория, откъдето те могат да бъдат направо изтеглени в съответния предпочитан формат
          We don't see things as they are, we see them as we are
          ---Anais Nin----

For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.
          ---H. L. Mencken---

Comment

Бре все имах нашия народ за прагматичен и истински балканджийски а то какво питам въпрос - дават ми цяла книга - въри търси квото си питал, трият ми части от мнението като чели сме в комунизма. другия пък пише някакви работи в темата ама не си прави труда да напише нещо по въпроса а да критикува и пуска иронии. разочаровън съм преди години тук беше по-пълно и хората си отговаряха, вярно че фейсбук уби форумите, ама форумния комунизъм има не по-малка вина за настоящето състояние.

поздрави от един затворник.

Comment

няма да забравя как в Германия български емигранти ми помогнаха, а тук някакви виртуални човечета с големи комплекси не искат да помогнат като щракнат положително по клавиатурата.

Comment

Като за начало можеш да потърсиш информация за така наречените "войнуци" - специална категория население в Осм. империя, с определени привилегии, включително и по отношение носенето на оръжие. Иначе... зарежи "музейните работници" и "личните представи" на някои. Ето ти например едно непосредствено описание на хайдутката Румена войвода (Х²Х в.), направено от Ефрем Каранов по сведения на съвременници и близки на хайдутката:
                „...като войвода, тя се обличаше тъй: червени или бели колчаклии потури, червен сармалия чамадан, тоска бела, къса до над коленете й, с безчислено много складки, съвсем дебела; фермене (къс чепкен) с разтворени ръкави, бела или черна влашка ресачка, изкусно наметната на левото рамо. Силях, изкусно опасан на тънката й половина, нависнал най-напреди тъй, щото тънката й половина не се укриваше под силяха й, два кобура със сребърни гривни, арбия, белокорест нож с жълти уши и три сребърни паласки, на лева страна през рамото й висеше къса пала, нож широк колкото 4 пръста. Пушката й арнаутка, кременячка, карафилка, обкована със сребро. На гърдите й сребърни прекръстци (чапрази). На главата си носеше фес с голем пискюл и често превързан на чалмичка с червена или черна шамийка, косите си, уплетени на коцел, подбираше отдире под широкия фес, а отпред косите си носеше подсечени, но виждали са Румена и с разплетени коси, с шамия, забрадена по женски, и даже с шопска шапка. На краката си носеше янялийски опинци от щавена кожа, превързани отгоре с ремъци, а отдоле с по три железни мачки (кукички), за да може да се катери из горите.”
                Прави нещо, докато мислиш какво да правиш!

Comment

Аз доколкото разбирам първоначалния въпрос основно е юридически - имало ли е някакви закони, забраняващи на българите (християните) да притежават или публично да носят оръжие. Т.е. не толкова хайдутите, колкото обикновената рая.

Comment

NocturaL написа Виж мнение
                    Бре все имах нашия народ за прагматичен и истински балканджийски а то какво питам въпрос - дават ми цяла книга - въри търси квото си питал, трият ми части от мнението като чели сме в комунизма. другия пък пише някакви работи в темата ама не си прави труда да напише нещо по въпроса а да критикува и пуска иронии. разочаровън съм преди години тук беше по-пълно и хората си отговаряха, вярно че фейсбук уби форумите, ама форумния комунизъм има не по-малка вина за настоящето състояние.

поздрави от един затворник.
                    така е братко, аз едно време съм питал, пускал няколко теми, но хората тук така ме наплюха и подиграха, че се отвратих да питам каквото и да е в този форум. Сега следя само една тема и много рядко да зачета друга
                    "Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход."
                    - МУСТАФА ШАРКОВ -

---------------------------------------------------------------------

www.ottomanbul.blogspot.com - Османски паметници на територията на България

Comment

Ако действително е това въпроса, защото е неясно формулиран, извън общностите със специални функции, част от които са посочени от ТypTyp, за които има сведения в посочената книга, която явно авторът на темата не желае да отвори, то отговорът е приблизително следният:
                      През 15 век, докато България е все още граничен район, управляван на практика на местно ниво от бившата българска аристокрация - населението е имало точно толкова право да носи оръжие, колкото и по времето на Второто българско царство.
                      През 16 и 17 век сведенията са смътни - наложеното в българската историография мнение е, че болшинството от българите са били безправна рая, за която оръжието, извън може би стандартния нож, е било табу.
                      Със сигурност се знае, че в края на 18 век по време на разпада на Османската държавност, известен като Кърджалийското време, централната османска власт разрешава на всички носенето и ползването на оръжие за самоотбрана.
                      Знае се също така, че в последните няколко десетилетия на Османската империя по българските земи, един от прерогативите на т.нар. църковно-народни общини е издаването на разрешителни за носене на оръжие:
                      Българските църковно-народни общини се явяват като най-масовата и най-организираната обществена институция. През Възраждането те съдействат за запазване на народностното съзнание. Служат за посредничество между светската и църковната власт от една страна и българското население, от друга. Макар и да са включени в административната система на Османската империя и да разполагат с ограничени права на автономност, в които се прилагат принципите на самоуправление при уреждане на всички общински дела, те запазват своята относителна самостоятелност в даден район. Общините съдействат в най-голяма степен за решаването на основните социално-икономически, политически и културни въпроси. На тях се възлагат и чисто граждански административни задачи – издаване на разрешителни за пътуване по българските земи и зад граница, за носене на оръжие, правене на завещания, оформяне продажби на движими и недвижими имоти и др. Под техен контрол е и събирането на данъците от християнското население.

P.S. Между впрочем всичко това го има описано пак в посочената от мен книга. Разбирам желанието на автора на мнението да не губи време и директно да получи отговор на поставения въпрос (или може би са въпроси?), но не е зле да не лази по нервите на модераторите (може да не случи на търпелив като мен) и да се възползва от дадените му насоки, които в края на краищата никой не е длъжен да му дава.
                      Last edited by dibo; 21-12-2011, 14:17.
                      We don't see things as they are, we see them as we are
                      ---Anais Nin----

For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.
                      ---H. L. Mencken---

Comment

^^ Чудесен отговор
                        "Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход."
                        - МУСТАФА ШАРКОВ -

---------------------------------------------------------------------

www.ottomanbul.blogspot.com - Османски паметници на територията на България

Comment

Отговорено накратко|: Хайдутите и опълченците определено са имали проблеми с властта. Проблемите са били потенциално летални, та те и за това са ходели с по две оки желязо връз себе си.

А сега сериозно. Да оставим хайдутите, които са разбойници извън закона и опълченците, които са част от чужда /за империята/ армия. Беше ти отговорено - през 15 век е пълно със спахии християни и естествено, че владетелят примерно на Лясковец, който в състава на отрядите на румелийския бейлербей атакува стените на Константинопол е отлично въоръжен, даже бих казал над средно османско ниво. Но явно пресингът е бил достатъчно голям, та още през 15 век те изчезват /в смисъл приемат исляма/. Остават някои категории специално население. Това са войнуците, които служат в обозните части на армията. Пряко не участват в битките, освен в началото на периода, но все пак са в състава на армията и имат оръжие. Друга категория са дервентжиите. Това са жителите на цели села в планините, които охраняват пътищата и проходите от разбойници. Те и техните селища имат значителни привилегии и вероятно точно тях имаше предвид. Мартолосите или арматолосите, често са бивши, настоящи или бъдещи хайдути, които понякога на цели дружини се наемат от турците, обикновено за да се бият с "колегите" си които не служат на султана, а на собствената си кесия. Явлението май е по-характерно за Гърция. И накрая остават пандурите, които са въоръжена охрана - примерно на рилския манастир. Останалата рая не е имала право да носи оръжие и ако някой обикновен жител на София примерно през 1750 г. си е наумил да се появи на чаршията с ятаган, най вероятно са щели да му забучат ятагана в г....

По кърджалийско време властта официално е разрешавала въоръжаването за самоотбрана от вилнеещите орди.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

мислим дека добре се разви темата

изчетох сичко, което не бе по темата пренебрегнах. благодаря ви. личи си че от висшето образование все пак има някаква полза.
                            Last edited by Гост; 21-12-2011, 19:32.

Comment

Личното оръжие през турското робство според мене е твърде относително понятие.Естествено е ,че извън разнообразните ножове и ножчета,не е било възможно обикновения християнин да ходи накачулен с оръжие,особено посред града.В годините преди Освобождението много особено младежи носят разни системи предимно малки по размер револвери.Аз съм израснал с разказите на своите баби и дядовци,които пък са ги възприели от тези които помнят епохата на Освобождението,в Русчук и из селата.Оръжието е било свързано със занятието на човека.Търговецът отива на някой далечен панаир с другари и всеки с някакво оръжие.Овчарят освен дряновата тояга и ножа,носи и накакво първобитно пушкало.Земеделецът извън брадвата и вилата,понякога носи в каруцата и чакмаклия пищов разбира скрит и увит сред багажите"срещу гадове и лоши хора".Прадядо ми пък ходил по другоселските седенки с една къса сабя,която носил пъхната през пробития джоб в крачола.Тази сабя спасила живота на него и другарите му,които били подгонени от една тълпа турци и българи.По къщите хората имали някакви оръжия-стара турска направа.Изобщо често пъти хайдутите а и четниците,ходели с турски дрехи и оръжия и говорели турски,което им давало много предимства ,основното от които е да ходят открито по пътищата и из населените места с оръжието си.Филип Тотю влизал с няколко така облечени и въоръжени четници по турските села и се представял за потераджия,за да се снабди с храна и пр. а другите облечени с български дрехи и незнаещи турски ги чакали скрити в някоя гора.За това е писал самият Филип Тотю в спомените си,писали са Цани Гинчев и други.Таню войвода имал из Делиормана съгледвач Димитър Заралията , преди това хайдутин и избягал от Русчуския затвор,облечен и говорещ на турски,който обаче бил разпознат от едно заптие ,хванат и после обесен.В детсвото си помня,че по селските тавани се намираха някакви стари"ръждилници"-с предно или задно пълнене,за които ми казваха,че са от турското време,вероятно и като някакво оправдание евентуално за пред милицията,но така казваха.Днес отдавна ги няма дори и къщите...Така че оръжие е било невъзможно да се носи открито,но то е било част от ежедневието.
                              Last edited by pehotinec; 01-01-2012, 13:41.
                              "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

Comment

Working...
                              X