кало написа
Виж мнение
Апропо, като заговорих за османска власт гледам, че през двата дена в които бях без нет, се е стигнало до там термина "робство" за българите под османска власт да бъде отъждествяван с робската институция (главно от хората, които не са съгласни с употребата му). Никой (та даже и възрожденците) не употребява думата в този й класически смисъл, а в смисъл, че са под чужда власт. Затова за мен "османско робство" и "османска власт" са равнозначни понятия, но (има едно "но") когато се употребява "робство" очевидно трябва да се прави уточнение, че се има предвид "чужда" власт, а не класическото значение на думата. Така, че явно коректния термин е "османска власт". Stan е писал, че за византийското владичество никой не употребявал думата "робство", напротив още патриарх Евтимий пише, че стария цар Асен освободил българите от византийско робство (само, че сега не ми се рови да търся в коя точно от творбите му беше). Явно употребата на "робство" със значение на "чужда" власт датира много преди Възраждането.
Comment