Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос относно българските възрожденски търговци и състоянията им.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Thorn написа Виж мнение
    Но поне можем да установим от какъв порядък е някаква сума. Дали съответства на нисък или на висок доход
    Е, да. Това можем - при това без да прибягваме до сложни методики. Очевидно 300 лева са повече от 30.

При което, както вече се спомена, в местните мащаби едрите чорбаджии са били много богати. "Пазарната капитализация" на техните предприятия е съотносима с тази на малка държава.

Но това по начало си е ясно. Петър Берон не се е считал между най-богатите и въпреки това с част от наследството му попечителите съумяват да построят мъжка гимназия в Одрин и дори да заделят фонд за подпомагане на даровити ученици там. Аз не зная колко голяма сграда е била тази гимназия, нито размера на стипендията, но звучи доста внушително.
    Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

Comment

Ами доста богати са били. Освен завещаните пари за Университета (били са си огромна сума и по онова време - пък и днес - да купиш земя и да построиш това здание...), са построени (спонсорирали) и други обекти - в Букурещ и не помня още къде, а и явно са си живяли добре. За Евлоги не съм чувал дали е заплашван сериозно, но си спомням, че Левски, а после и Ботев са мислили да очистят Христо (по-младият брат умира по-рано), защото са подозирали, че е взел едни пари, които били според нашите герои за революционна дейност. Каравелов разубеждава Левски, а Ботев май сам се отказваше.

Иван Асен II написа Виж мнение
      Е тогава значи излиза,че братя Георгиеви са си били доста богати,щом за една година имат чиста печалба от 18млн.гроша.По логиката на Торн това са около 40млн. евро.Доста пари.Значи са си били богати.Бях чул мнения,че те са били богати само в очите на българския селянин,но явно не е така.Щом една фабрика е 200хил.гроша а един мост е 700хил.гроша,значи че 18 млн.гроша са страшно много пари(може да си построиш 50тина фабрики или 20тина моста ).

Comment

Working...
      X