Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Самураи в Руско-Турската война 1877-78г.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Не знам дали сте го гледали това по БНТ

    Самурайски меч от Освободителната война
    "Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход."
    - МУСТАФА ШАРКОВ -

    ---------------------------------------------------------------------


    www.ottomanbul.blogspot.com - Османски паметници на територията на България

    Comment


      #17
      Този меч е във фондовете на нашия музей. Преди 10-тина дни един японец, съвременен самурай, го разгледа, помоли ни да му разрешим да разглоби дръжката, за да види надписите, които всеки такъв меч има под ръкохватката на стоманената чест. За съжаление не пишеше коя година е произведен, но се видя името на майстора, по което обещаха да проверят и да ни съобщят, занаятчийската организация и старото име на Токио - Едо. Иначе тези мечове се датират в широкия диапазон между 1660 и 1868 г. Това е малкият меч (забравих му името), с който самураят никога не се разделя и влиза в бой, само ако е нападнат и няма как да си вземе големия. С него си прави и сепуко, ако му се наложи. Щом мечът е попаднал при нас, едва ли нещо хубаво се е случило с въпросния самурай, ама знае ли човек?

      Comment


        #18
        Голямата сабя се нарича katana, а късата - wakizashi.

        Самураите използвали уакизаши в качество на оръжие тогава, когато катана бил недостъпен или неизползваем.

        В ранните периоди от японската история, кинжалът танто бил носен вместо уакизаши. Влизайки в помещение, самураите оставяли катаната при слугите или на катанакаке — специална двуредова дървена поставка. Уакизаши винаги носили при себе си като лично оръжие.

        Опитните самураи използвали уакизаши в бой като второ оръжие — за блокиране на противниковата сабя и за нанасяне на неочаквани удари. Катаната служила като основно оръжие.

        Също така уакизаши бил използван за извършване на ритуалното самоубийство — сеппуку, ако самураят не разполагал със специално предназначения за тази цел кинжал кусунгобу.

        За разлика от катаната, която можели да носят само самураи, уакизаши бил разрешен за носене и от други хора. Бил използван като пълноценно оръжие от хора, които не могат да носят катана.

        Особено ценни саби катана са тези, на които има клеймо с името на известен майстор и годината на изработване.
        Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

        Comment

        Working...
        X