Здравейте, нов съм тук и имам много въпроси. Нека започна с този...
В последно време се интересувам от Ботевата чета и нейните приноси за априлското въстание. Сами се сещате, че по тази част литература има в изобилие, но на мен ми стана много любопитно след като подочух за нейните приноси за "популизиране" на българската кауза из Европа и превръщането й в европийска такава. Може би има нещо свързано със източния въпрос или греша?
Много ще съм ви благодарен ако успеете да ми изясните в какво точно се състой това "популизиране" макар и на кратко.
Благодаря ви предварително.
В последно време се интересувам от Ботевата чета и нейните приноси за априлското въстание. Сами се сещате, че по тази част литература има в изобилие, но на мен ми стана много любопитно след като подочух за нейните приноси за "популизиране" на българската кауза из Европа и превръщането й в европийска такава. Може би има нещо свързано със източния въпрос или греша?
Много ще съм ви благодарен ако успеете да ми изясните в какво точно се състой това "популизиране" макар и на кратко.
Благодаря ви предварително.

И аз поддържам тезата, че Ботев не е първият български "терорист"
Не съм склонен да лепя съвременни етикети към наши национални герои и не защото така се петни светлата им памет, а защото от разстоянието на времето, ни е много лесно да квалифицираме определена дейност като терористична, разбойническа и каква ли не!
Ако търсим терористични актове в историята на страната ни след Освобождението, като че ли първия атентат е срещу Димитър Мантов в Букурещ на 19 март 1887 г. Мантов е пратеник на министър-председателя В.Радославов и трябва да се срещне с руския пълномощен министър в Букурещ Михаил Хитрово. Мантов оживява, а терористите получават по 7 години затвор, като твърдят, че си отмъщават на жертвата, за понесени от тях изтезатия, докато бил окръжен управител!
Comment