Създаден през 18 февруари 1856 този реформен акт прокламира равноправие между християни и мюсюлмани и други реформи в Османската империя.Той се явява като продължение на Гюлханския хатишериф.Интересувам се дали някой има превод на пълния текст и дали наистина с приемането му се започват някакви реформи или просто са празни приказки за заблуда на Западна Европа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Хатихумаюн
Collapse
X
-
Хатихумаюн
Last edited by владетелят на шумер; 24-02-2008, 20:01.Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
Надпис от чашата с пожелания от гробницата на Тутанкхамон.Маркери: Никакви
-
Със здраве да го ползваш
Но е на английски."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
-
HELLCAT написаПубликуван на български език в сборника "Международни актове и договори, засягащи България" на проф. Г. П. Генов, издаден през 1940г. ( Може да се намери в НБКМ или в Библиотеката на ЮФ - СУ )Аз просто търся истината
Comment
-
isvev написаДали е публикуван целия както е в англииския текст даден с линка по-горе? Защото аз го имам публикуван в книгата " Подбрани извори за историята на балканските народи 15 - 19 век" с автор Мария Тодорова изателство Наука и Изкуство София 1977г. Но там липсват някои от параграфите дадени в английският текст .SEMPER AGRESSUS
Comment
Comment