За да има още един достоен българин в историята и поради насадената в мозъците ни неистина .В действителност протоколът на специалната комисия от разследването на Арабаконашкият обир не е запазен.Така,че няма начин да знаем какво е поведението на Общи и въобще предал ли е някого. А известните документи са само препис и спокойно могат да се приемат за манипулирани.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Димитър Общи
Collapse
X
-
майор написа Виж мнениеЗа да има още един достоен българин в историята и поради насадената в мозъците ни неистина .В действителност протоколът на специалната комисия от разследването на Арабаконашкият обир не е запазен.Така,че няма начин да знаем какво е поведението на Общи и въобще предал ли е някого. А известните документи са само препис и спокойно могат да се приемат за манипулирани.
Засядаш в първата механа и почваш да черпиш всички, да плащаш на кючекчийки и изобщо да си личи, че харчиш много и явно неочаквано дошли пари. И когато това стига до другарите ти, те решават, че яко си ги прекарала.
Та Общи е уловен пиян в кръчмата. За това има документи.
Дали е пял, или не е пял или просто е бил поредния, който е докладвал на турците за Левски /бе и те не са били глупави/, не е важно. Той не е извършил нищо геройско на наша територия.
Каравелов го натриса да следи Левски и да е нещо като контра. Още от легията е знаел, че не се понасят двамата.
Левски, щото не може да пристъпи официално волята на БРТЦК, просто го изолира - "Мите ти пази тука хана, ние ще идем с Ангел да видим едни комитети и ще се върнем след няколко дни.
И Митето пази хана. Днес така, утре така, уж обикаля навсякъде с Левски, а нито контакти получава, ни разбира какво става.
Това добре, ама народа все пак го вижда и свързва с Левски. И какво прави наш Димитър - научава се да ходи да взема пари от комитетите - ама ни разписка, ни нищо. И тия пари да не би да стигат до БРЦК или поне до Левски. Ами... човека си ги профуква...
Та... колкото и да е трито и мазано от историята, все пак щеше да остане и нещо положително за него. За поп Кръстю има достатъчно добри дела запазени, нищо че е нарочен за предател.
Comment
-
Буквите, извини ме, но ми ''звучиш'' като червена бабичка. Лъжите по адрес на Общи са повтаряни толкова много, че са станали истина...Вкл. и това,че обраната сума е малка и не си е заслужавала риска.Та това са били данъци от цяла североизточна България. Сумата е била значително по-голяма. Мисля,че истинските предатели са останали живи след Освобождението. Реални доказателства за неговата вина ,за провала на ВРО няма. Всички са косвени. Единственият удобен да поеме греха за този провал е Димитра Общи. Щото е мъртъв,без роднини и близки в БГ. Кой да го защити?Last edited by майор; 24-04-2009, 14:53."Тяжело в деревне без Нагана, когда у соседа есть!..." ... ...
Comment
-
майор написа Виж мнениеБуквите, извини ме, но ми ''звучиш'' като червена бабичка. Лъжите по адрес на Общи са повтаряни толкова много, че са станали истина...Вкл. и това,че обраната сума е малка и не си е заслужавала риска.Та това са били данъци от цяла североизточна България. Сумата е била значително по-голяма. Мисля,че истинските предатели са останали живи след Освобождението. Реални доказателства за неговата вина ,за провала на ВРО няма. Всички са косвени. Единственият удобен да поеме греха за този провал е Димитра Общи. Щото е мъртъв,без роднини и близки в БГ. Кой да го защити?
Не съм казал нищо на тема каква била сумата от обира /и дали не е имало и нещо друго освен пари в пощата, че има и такива версии/. Нито съм говорил нещо за държанието на Димитър Общи пред турския съд.
Само и описвах свидетелства на много хора какъв е характера на Димитър и колко тежко го е раздавал.
А причината за провала на ВРО се нарича турска тайна полиция.
Било е въпрос на време да се разкрият нещата. Кой и как е помогнал...
Comment
-
майор написа Виж мнениеO,K. Разбрах те!... Но е необходимо е да разсъждаваме извън наложените догми... Случаят с Общи вече е чисто морален,но е част от историята ни... Всъщност кой ли го интересува?
Но ще преместят темата в Алтернативки.
Тогава държанието и действията на Димитър Общи могат да се разглеждат от различна гледна точка.
Изобщо нещата около тоя процес са си мътна Индия, ама много мътна.
Но като цяло, въпреки военната му подготовка, Димитър си е бил едно гевезе.
Comment
Comment