Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съюзници на България на Балканския полуостров

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

albireo написа
    Постарах се и ти намерих няколко линка
    мнение 23 на Николай
    ей тази тема
    За недомислиците на оперативно ниво при сформиране на новите части искаш ли да поговорим? Или за бунтовете във войската?
    От това което прегледах в посочените теми става ясно че България не обезпечава дипломатически ВТБ. но това в никакъв случай не значи че Военните допускат фрапиращи грешки ,тяхното мнение че ако се действа бързо и светкавично войната ще завърши благоприятно но това , че никой не взима под внимание Румъния е друг въпрос все пак военните не са дипломати.
    IV и V български армии, командвани от Михаил Савов, разбиват сръбската армия в Македония в периода 17 юни-2юли. II армия настъпва срещу гръцката войска. I и III армии се включват по-късно. I армия настъпва към Пирот и по долината на р. Нишава и застрашава сръбската армия в Македония. След прегрупиране, българската армия започва настъпление, а сръбската армия преминава към отбрана. Гръцката армия е блокирана в Кресненския пролом и е изправена пред опасност от пълно унищожение. Гърция търси помощ от Сърбия, но сръбската армия е в трудна позиция и не е в състояния да направи нещо по-сериозно. Престолонаследника на гръцкия трон иска примирие.
    Положението в никакъв случай не може да се каже благоприятно за Сърбия и Гърция .
    А що се касае до бунтовете в армията ,то те са по време на ПСВ /ако тях визираш , разбира се /
    Last edited by Imperial; 26-07-2007, 04:57.

Comment

Не са само по времето на ПСВ, там е работата. А пък сега тръгна да говориш за фрапиращи грешки. Има ли грешки или няма? И то сериозни. На военностратегическо и високо оперативно ниво? Има или няма? Това за което ти направих забележка е репликата ти, че не можем да виним военните ( според теб). Можем и още как! И грешките е необходимо да се посочват. Не ми излизай с общи приказки какво е свършила българската армия в тази война (въпреки че така си го написал все едно е излязло от преото на някой пропагандист "2ра армия настъпва с/у гръцката войска" ХА!). Всичко това е добре известно. Но не става въпрос за него ако още не си забелязал. Факт е, че военните се опитват да прокарват политически решения, факт са мнения, че ако се действа бързо и светкавично войната ще свърши бързо, което е архидебилизъм ( и ако си чел внимателно би трябвало да ти е ясно защо), факт е една почти пълна липса на трезвеност и ясна преценка у военни среди и институции, които по силата на положението и отговорностите се предполага да останат трезви. Това е критерия, по който можеш да ги оценяваш в такава ситуация.
      Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Ако бях написал с-у гръцката армия или нещо от този сорт едва ли ще ше да се промени кой знае колко значението на фразата , но както и да е .Споко не се хващай за дребните неща май нещо много съм те подразнил с мойте изказвания или с мойта тема ,прощавай това няма да се повтори !!!!!

Comment

Аз не се хващам за думата, а за смисъла. При наличитео на изписнаи толкова много неща за диспозицията на 2ра армия, някои от които са повторени и тук в БС, при наличието на Лахна и т.н. какво ли трябва да означава "Втора армия настъпва срещу гръцката войска" (армия, въоражени сили и т.н.)? Белег за страхотното представяне на Втора армия и това, че при нея не се наблюдават грешки така ли? Просто това, което си казал не е аргумент по темата. И споко, не си ме подразнил много, на мен прагът ми е нисък в това отношение.
          А ти на критика носиш ли, че се фръцваш така?
          Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

albireo написа
            А ти на критика носиш ли, че се фръцваш така?
            Повече отколкото предполагаш ,съвършени хора няма ,а колкото за фръцкането така ти се е сторило .Оставям те с най - добри чуства!

Comment

Аз пък викам, че трябва да сме съюзници със всички и против всички.
              Примерно Турция е прекалено голяма и силна за нас, ама ако сме заедно със Гърция. Гърция пък ако се опита да шава винаги можем да си подобрим размахаме картата на приятелството с Турция. (Това забелязвам го правим през последните 18 години)
              За албанците, бошняците и хърватите спирачката са сърбите (нещо има в това име; май ги сърби много вагареца ). Ако сърбите тръгнат да се правят на велики правиме както през 1999. Не позволяваме на Русия да им доставя оръжие (в случая беше С-300) и НАТО ги опукаха малко повече от необходимото (визирам цивилните жертви).
              А т.нар. Macedonia (който е учил италиански знае какво означава) според мен трябва час по скоро да се сложи край на мъките на това изкуствено образование. Може и да ме упрекните, но това е по-добрия вариант от колкото да я загубим отново или да бъде разделена както Сърбия и Гърция предложиха.
              Да се върна на темата за Сърбия, че ми е любима. :vsad: Единственият начин да се справим с това образувание, което ни тероризира вече 1100 години е час по-скоро да влезе в ЕС и НАТО.
              Предполагам всички се сещате за техните искания. :mhehe: :mhehe: :mhehe:
              "... Проговаря сам цар Иван Шишман:
              - Боже силни, боже създателю,
              помогни ни с сила и юнашество!
              Бой ще да ся бием на Софийско поле,
              кръв ще леем за Христово име,
              ще прославим християнска вяра."

Comment

Аз мисля че ако гледаме състоянието на Балканите в момента наш съюзник поне привидно се явява Румъния, а и Гърция не стои по назад. Но просто на Балканите никога няма нищо сигурно и всяко чудо е за три дни
                А исторически ако гледаме , наистина нямаме сигурен съюзник в региона, защо е така по този въпрос може да се спори , но каквото и да си говорим Балканите са си една несигурна и проблемна зона където конфликти е имало , има и може би ще има и за напред по ред приини наслоени в времето и нерешени и до днес.
                Моето мнение е че на Балканския полуостров трябва да поддържаме добри или ако не поне коректни отношения с всички страни.Според мен трябва да търсим сигурен съюзник извън Балканите , да имаме сигурен гръб но бе да се подмазваме и да се правим на по големи католици от папата а да знаем интересите си и да отстояваме по един нов начин съответстващ на времето в което живеем.
                Да живеем с миналото е грешка , но да го забравим е според мен непростимо .
                Ignoramus et Ignorabimus :sm186:

Comment

Каквито и да са, мисля, че сериозно погледнато, с гърците никога не сме имали по-добри отношения. Лошото е, че те си имат една краста в Атина, все ритат срещу турците, щото и сега имало покушения срещу християни в Мала Азия. В такъв спор ние по никакъв начин не трябва да влизаме. Бедни и неуредени, колкото сме реално в момента (ползвайте някакъв справочник, вижте ни БВП-то, или ако сте напреднали, БНД-то) трябва само да мълчим, да приемаме от квото може да се изкара нещо и да не се показваме много, че ни се виждат срамотиляците (държавните, не частните, които поне са ни не от безхаберие, а от нямане откъде.) Но след сто години като настигнем съседите по мощ на банкоматите - разбирай огнева, край с милото пиленце, вече яко дай космопровода Владивосток-Анкара и Йоханесбург-Александруполис!

Comment

hindenburg написа
                    Да живеем с миналото е грешка , но да го забравим е според мен непростимо .
                    А да не го знаем е просто тъпо. За съжаление ние сме в тази категория...
                    We don't see things as they are, we see them as we are
                    ---Anais Nin----

Comment

Е не всички, нали така...
                      Ignoramus et Ignorabimus :sm186:

Comment

Хърватите са ни естествени съюзници срещу сърбите, босненците също. Изобщо за момента Сърбия въобще не ни е кахър. Според мен тия тепърва ще берат ядове с Войводина. А нашето парче не е Македония, а западните покрайнини + Ниш! Румънците ще са ни приятели, ако не подкрепяме унгарците, които пък са ни важни заради Войводина. Леле... :-) Има ли повече от едно неизвестно, нашите по традиция се изпушат.

Comment

Искаме, или не, нашите военни съюзници на Балканите и извън тях са:
                          Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Исландия, Италия, Канада, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, ОК, Полша, Португалия, Румъния, САЩ, Словакия, Словения, Турция, Унгария, Холандия, Франция, Чехия.

А независимо дали ни харесва, наши основни политико-икономически партньори съответно би трябвало да са: Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Холандия, Дания, Ирландия, ОК, Гърция, Португалия, Испания, Австрия, Финландия, Швеция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Чехия, Румъния.

Каква Сърбия? Каква Войводина? Какво Хърватско и каква е тази Унгария? Да не би да се задава нова война?
                          Колкото по-скоро сърбите (и не само те) разберат, че Х²Х век най-после е свършил, толкова по-безсмислено става обсъждането на подобни сценарии с участието на Войводина, Румъния, Сърбия, Унгария, Албания, БЮРМ....

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Бъдещето на Балканите се определя в момента. До края на годината трябва да бъде утвърден ,,окончателния" статут на Косово/а. Ясно е, че резултата ще бъде някаква форма на независимост. В момента сърбите не могат да реагират военно, и веднага след края на дипломатическите совалки около проблемната провинция, ще се заемат с най-древното занимание по нашите земи - точене на ножа и изчакване на подходящия момент. Радикално настроените националисти в Белград настояват тяхното правителство да прекъсне дипломатическите отношения с държавите, които признаят независима косовска държава. Сръбското правителство е в много сложна ситуация в момента. Изцяло залагат на руска помощ за някакво чудодейно ,,спасение" на Косово и неговото ,,оставане" (както те се изразяват) в ,,границите на Сърбия". Доколко това е реалистично е друг въпрос. Но там до края на годината предстоят президентски и избори за местни органи на властта, и почти целия политически спектър не може да си позволи да каже в прав текст на своите гласоподаватели, че на практика Косово е вече полунезависимо. Казвам почти цялата политическа класа, защото има едно изключение.

Една доста интересна партия, водена от още по интересен политик, открито се застъпва за даване на независимост на Косово, за влизане в Нато и Европейския съюз, за модернизиране на сръбското общество, за разбиване на митоманския манталитет на голямото мнозинство сърби и за какво ли още не, все неща, меко казано, изключително нетипични за цялата история на сръбската политическа класа. На последните парламентарни избори в западната ни съседка те едва влязоха в сръбския парламент, но всяка тяхна изява вдига невъобразима политическа врява в обществения живот там. Те са и най-мразените хора в Сърбия, особено сред привържениците на радикалния сръбски национализъм, които са огромното мнозинство там.
                            Hannibal ante portas.

Comment

Mда, отиде си времето на териториалните промени чрез военни средства- изключението при бивша Югославия нека не ни подвежда, там игра тоягата на НАТО а всички неприети в него наши съседи /Сърбия и Македония/ ги очаква също членство, тъй че закъде някои тръгнаха да делят баницата ? И какви са тия блянове за Македония пак, какви 5 лева ?! Македония е страната от съседите ни, където ни мразят най-много и най-искрено. Ще ги присъединим на куково лято, то така става... За Ниш не коментирам, то е направо смешно. Европа върви към пълно обединение, идиотско е да ревем за разни синори по границите, като стари баби за вмирисани калцуни :mhehe:

Що се отнася до съюзниците ни, то Божественият Август ги е посочил доволно изчерпателно. /прочее Августе, вашият сравним само с Хелиос образ вече хептен е обрасъл- пак ли се губят разни легиони :sm113: ? /
                              Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Предишното мнение ще го оставя без коментар.

След Косово на дневен ред идва Македония, албанците не се и опитват да го крият.
                                Hannibal ante portas.

Comment

Working...
                                X