Не бих казал, че има въобще каквато и да е връзка. И конкистадорите призовават Господ като им напече на едно определено място под броните, а за ПСВ съм виждал и английски пропагандни плакати "Бог е с нас". Де що християни има си приписват и Божията помощ за щяло и нещяло (дори наскоро някой твърдеше, че Бог бил българин ).
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
С нами бог
Collapse
X
-
andreev написаПредполагам Парабелум , че си виждал много снимки от балканските и първата световна война , можеш ли да ми кажеш с какви саби са били въоръжени офицерите по време на бойните действия , а и при недостига на хладно и огнестрелно оръжие. Защото става въпрос за тяхното въоръжение .
Comment
-
Mauser написаПритежавам другата ползвана от същия този фелдфебел сабя, а тя пък е бойна, без гравюри, руска шашка от батенбергово време с кожена кания с обратно захващане, но произведена за нашата армия от Алекс Копел в Солинген, демек тогавашната ширпотреба. Виждал съм също по снимките офицери с бойни френски, немски и руски саби, с казашки шашки и какви ли не още изпълнения от цяла Европа. Но никъде не съм виждал наши офицери с турски калъчи.
Ползвам книгата на Въчков , не знам дали по въпроса е излизало нещо .
Comment
-
Гост
-
А има ли изобщо някакво изследване за качествата на сабите произвеждани в отделните европейски страни? Ширпотребата за която стана дума струва 1000 лв., защото се среща рядко в наши дни а не поради някаква изключителност на изработката. Всъщност, в Европа на хладното оръжие в края на Х²Х и нач.на ХХ в. поне според мен се гледа по-скоро като на досадна необходимост(изключвам щикопоклонничеството в Русия). Един вид досадна необходимост някаква... Дори такива фенове на удара "На ножъ!" като нашите прадеди са предпочитали все пак да имат повечко джепане под ръка. Факта, че с малки изключения конницата не се използва масово в класическия си вид в конен строй(по обективни причини, разбира се) същэ навежда на мисълта че качеството а хладното оръжие не са вълнували кой знае колко генералитета.
Comment
-
Гост
багатур написа Виж мнениеА има ли изобщо някакво изследване за качествата на сабите произвеждани в отделните европейски страни? Ширпотребата за която стана дума струва 1000 лв., защото се среща рядко в наши дни а не поради някаква изключителност на изработката. Всъщност, в Европа на хладното оръжие в края на Х²Х и нач.на ХХ в. поне според мен се гледа по-скоро като на досадна необходимост(изключвам щикопоклонничеството в Русия). Един вид досадна необходимост някаква... Дори такива фенове на удара "На ножъ!" като нашите прадеди са предпочитали все пак да имат повечко джепане под ръка. Факта, че с малки изключения конницата не се използва масово в класическия си вид в конен строй(по обективни причини, разбира се) същэ навежда на мисълта че качеството а хладното оръжие не са вълнували кой знае колко генералитета.
А ти с руска клавиатурна подредба ли си? ^ Как така го вкара това "е оборотное"?
Comment
-
Наскоро видях сабя със следните надписи от едната страна "С нами Бог"
от другата "За отвагу" . На дръжката на сабятя има предпазител, в края на дръжката има жълт пискюл, дръжката и канията са от черна кожа.
Около надписите си личи позлатата. За сабята знам че е наградна и руска. Човека дето я притежаваше каза че са произведени 600 такива, раздавани са за награждаване на български и руски офицери след руско турската освободителна война. Та въпросът ми е каква е тая сабя
парадна или бойна и колко такива са раздадени в България ако някой има информация де.Last edited by Vulcho; 31-10-2009, 02:10.
Comment
-
И аз да се намеся, въпреки, че не съм специалист по оръжия.
Изразът "С нами Бог" е библейски. Използва го пророк Исая.
В оригинал звучи "Имману-ел". Пророк Исая е нарекъл сина си
Имануел. От там произлиза името Емануил (Манол)."Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan
Comment
-
Изчезнал Безследно написа Виж мнениеПророк Исая е нарекъл сина си
Имануел. От там произлиза името Емануил (Манол).
"Емануил" е пророчество за раждането на Иисус (Исаия 7:14).
Comment
Comment