Съобщение

Collapse
No announcement yet.

План за освобождението на България - 1861 г.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16

    Е стана ми забавно.
    Първо ника ми е Albireo - бета от съзвездие Лебед.
    Второ - не знам дали имам много общо с политиката и дипломацията, но съм учил 5 год. Политология, псоледната година в профил международни отношения...
    Трето - ми да, имам силно национално самосъзнание (въпреки че "националистите" не могат да ме траят. Е и аз тях, така че поне е взаимно. )
    Незнам дали 31г. се броят за млад човек, но за тая възраст все пак видях достатъчно от социализЪма.
    И Четвърто -
    Малките държави могат да спечелят битки, но не войни. Няма постигната победа в една война от малка страна ( държава), когато срещу нея е изправена вилика сила, освен ако тази велика сила не е притисната по някакъв начин от няколко други велики сили.
    съжалявам ама не виждам нищо особено в подобна тривиалност. Такива неща на нас ни ги преподаваха като десетокласници в Гимназията. Нещо хич не съм впечатлен. Пък и не разбирам много защо се споменава като пример в дискусията?
    Но това са глупости. Дайте да се върнем на тезата ви че Раковски нищо не е разбирал от политика и не е познавал собствения си народ.
    Аз не виждам ваш аргумент, който да не оборен досега. Ако вие сте на обратното мнение и смятате, че въпреки забележките, обясненията и фактологията, която беше изнесена тук по всеки един от вашите аргументи, те (аргументите ви) все още са валидни - т.е. могат да служат за подкрепа на тезата ви, хубаво - продължавайте да си мислите така. Аз не възнамерявам да продължавам, ако Парабелум или някой друг е в настроение - ок, но аз нямам желанието да повтарям по два и три пъти неща, които би трябвало да се схванат от раз. Веднъж би трябвало да ви стигне.

    (А! Всъщност в последния ви постинг има един ваш аргумент, който е останал незасегнат досега
    никога едно лице не може да постави един народ на политическата карта
    поставят ни други и то заради техните си интереси
    Ми мисля аз спокойно и си мисля че не знам всъщност какво вие разбирате под "поставяне на политическата карта". Аз лично не мисля че е много. Като пример името Сабино Арана говори ли ви нещо?)
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

    https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

    Comment


      #17
      да Albireo.
      наистина си млад човек. ако правилно съм те разбрал си роден 1975 г.
      аз съм роден 1967 г.
      Ти от социълизъма на Тодор Живков, само си закачил, краят му 1985-1989 г. Бил си бил тинейджър и едва ли си станал дори пионерче.
      аз съм бил тинейджър ( но новому ) 1980-1982 г. ( тогава когато измираха лидерите на властта Суслов, Брежнев, Андропов, Устинов, Черненко) , бил съм роб в неговата войска 1986-1988 г., строил съм 6-ти блок на АЕЦ-а 1988 г., преживял съм доста дивотии, като намаляне на поведение по комсомолска линия.
      де факто съм от последната вълна роби на комунизъмът.
      Да .....наистина си млад човек.

      да. из нямам национално самосъзнание, поради факта, че в системата на социализъма на ювиги хан Тошо, трябваше са сме интернационалисти, за събираме помощи за Полша, Афганистан и др...
      Това ти не си го усмислял.... дори да си го вършил.
      не са ти промивали мозъка, като на мен.

      Политология.
      Интересно.
      по-нататък ще пиша по-късно.....

      Comment


        #18
        Препоръчвам повече четене по темата и по-малко лузърски нагласи.
        Моля да бъда разбран правилно, съвсем добронамерено го казвам.
        Recalibrating my lack of faith in humanity...

        https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

        Comment


          #19
          Amateur написа
          За 250 000 сърби във войната - записано е от Симеон Радев в строители на съвременна българия, главата след съединението, оценка на замесник началника на щаба на войската полковник Илов. ( по-късно началник щаба на войската генерал-майор )
          Моите уважения към Симеон Радев, но той е с голяма грешка.Моите данни за числеността на сръбската армия през тази война съм ги взел от "Српско-Турски ратови 1876-78".Београд 1981 г и от "К истории Сербо-турецкой войны 1876 года"-Исторический вестник 1901 Т.75 ¹2 стр.531-531. Ако тези два источника не казват истината, то тогава кой ще ни я каже?


          Amateur написа
          за Раковски.
          той е пионка.
          Всеки го е използвал и лъготил както му изнася.
          Руснаци, Сърби,...всеки който е срещу османската империя.
          Легиите ( какво означат те ? как следва да се тълкуват ? замен Legio е нещо много конкретно и ясно, legions - също) са просто военни формирования, които усилват военната мощ на чужда държава.
          обикновенно участващите се наричат наемници или легионери.
          Винаги представителите на малките държави са пионки в ръцете на силните-историята е пълна с такива примери.А колкото до легията, то тя е била най-доброто военно формирование на княжество Сърбия през 60-те години на 19-ти век-колкото и парадоксално да ви звучи това.Ще спомена за протокола, че по същото това време редовната войска на княжеството е била само 6 000 души без никакъв боен опит
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

          Comment


            #20
            Има един много любим мой цитат на Бисмарк "Поляците са поети в политиката и политици в поезията".Та и на Раковски работата му такава.Това с навлизането на 1 въоржен полк , който да вдигне цяла България на оръжие е меко казано смехотворна.Ще се въздържа и от коментар върху "изчисленията" му , според които ще въстанат 500 000 души (за справка България през ПСВ тръшка на бойното поле толкова войници).

            Мидхад паша произнася една просволута реплика "Русия може да дойде и да освободи българите, но докато това стане няма да е останал и един жив".Така че, най-хубавото нещо от плановете на Раковски за "освобождение" е, че не са се изпълнили.
            Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

            Comment

            Working...
            X