Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Априлското въстание в Севлиевско и Троянския балкан

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ето това беше необходимо още в началото като попита човека а не пъчене и т.н. Благодаря

Comment

Искам да кажа няколко неща.
      Първо се извинявам на miraco ако съм го обидил или засегнал с нещо.
      Второ продължавам да твърдя за отвратително слабата подготовка на Първи Търновски Революционен Окръг
      Трето аз съм родом от Горна Оряховица и много добре съм запознат както с географията на този край така и с Априлското въстание в него.Ново Село съм го посещавал няколко пъти-знам за костницата.
      Няма българин, който в родът си да няма поне един човек заклан от турците.
      Може би аз съм виновен за неправилно възникналият спор и трябваше още в началото да сложа библиографията на Априлското въстание както направи Галахад.
      И накрая искам да заявя на всички ученици, че този форум тук не е за написване на техните доклади по История.Ако искате доклади напишете си ги!
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Благодаря на за доброто изказване. Нещата вече са съвсем нормални. Така е приятно да се участва в сайта.Благодаря.

Comment

miraco написа
          Благодаря на за доброто изказване. Нещата вече са съвсем нормални. Така е приятно да се участва в сайта.Благодаря.
          Ще ми бъде интересно ако споделиш с нас това което знаеш за твоят род и Априлци в Априлското възстание.Също така - ако не е прекалено нахално от моя страна- се интересувам от оръжейната подготовка на родът ти и хората от Априлци.Откъде са купули оружие и барут? С какви системи са били въоръжени?
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Въоръжението на въстанието основно са били предно пълнещи се пушки използуващи оловни куршуми.
            Най деен организатор на въоръжаването се е явявал Стефан Пешев председател на Севлиевския революционен комитет.
            Той като търговец е организирал снабдяването с барут от Троянския манастир до Ново село.
            В края на подготовката в Ново село са били доставени около 400 оки барут. За куршум са преработвани и използувани оловни предмети от различен вид.
            На местна почва най-много е произвеждано хладно оръжие саби и ножове, което всеки е заявявал при отличните железари Кольо Тодоров и Симеон Барарът.
            Два черешови топа били изработени в навечерието на въстанието от Никола и Йонко Марангозчиите син и баща.
            Барута е скрит в къщите на Матя Щърбанов и Аврам Драганов.
            Обучение на въстанници по стрелба не е извършвано понеже активистите и притежателите на посоченото по-горе оръжие са умеели да боравят с него.
            Attached Files

Comment

АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ - IV РЕВОЛЮЦИОНЕН ОКРЪГ

Comment

Поздрави на miraco! Аз също имам рода от Априлци - родът Пашовци и едноименната новоселска махала, която този род населява. Родът е сроден с Пачниците, Попски, Горненски, Табаците, Чорбаджийски.. Издънка е от Сомлевите, които са огромен род в региона.

Току - що си купих от книжарницата на БАН (до парламента) книгата на Иван Лалев "Априлци - деветдневната република под Марагидик". Още не съм я чел, но бегъл поглед ми показа, че доста наподобава "Благослов за Ново село" от д-р Ив. Пачников. И двете книги дават богата информация за участниците във въстанието и за бойните действия, както и доста краеведска информация за Ново село.

Тук ще видиш текста на Иван Марангозов - може би първият и най-авторитетен хронист на въстанието.
                Last edited by Станимер чаркчи; 11-09-2006, 16:05. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                Сведи глава пред миналото и ще видиш бъдещето в краката си!

Comment

х

И в Априлци Левски прави таен революционен комитет. По време на Априлското въстание (известно в Априлци като Новоселско) в него е обявена 9-дневна свобода в Новоселската република, за което дръзките планинци плащат с много кръв и 772 изпепелени сгради. Опожарен е и девическият манастир "Св. Троица".В Новоселското въстание също участват селата Кръвеник и Столът.
                  Сега чета книгата Новоселското Въстание Деветдневната борба под Марагидик на Иван Марангозов

Last edited by 6812008; 23-10-2008, 21:29. Причина: х

Comment

Working...
                  X