Здравейте, не ми се иска да пускам нова тема, затова пиша тук. Търся информация за възрожденските униформи, по-точно някакво описание кое какво е в униформата. Всякаква информация ще ми е от полза. Ще съм благодарна на отзовалите се!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Снимки от периода на Априлското въстание
Collapse
X
-
barabanchik написа Виж мнениеЕй така се прави : http://rangelov.hit.bg/biblioteka.html
Comment
-
въстаници от Клисура
Понеже виждам, че темата е снимки от периода на Априлското въстание предлагам няколко снимки на клисурски въстаници оцелели след въстанието.
от ляво на дясно:
1. Нейчо Калъчев (Калъча) най - точният стрелец, още известен като ловец на глави. По време на въстанието успява да убие последователно двама от турските знаменосци, което окуражава въснаниците и внася смут в турските редици. По този начин дава възможност на населението да спечели време и да се изтегли към Копривщица. Той е също и един от първите, които посрещат руските войски в Клисура командвани от ген.Комаровски.
2. дядо Обрейко Стоянов- последният жив участник във въстанието.
3. Въстаникът Киро Дръндаров също от Клисура.
P.S ако има интерес мога да предложа още снимки на Клисурски поборници.
Comment
-
Ами ти как мислиш? Естествено - качвай ги всичките!
...Обаче снимката на дядо Ильо войвода все ми напомня едно изречение на Хайтов - "Имаше едни наточени очи, хай ги е впрял в тебе, хай та е отместил (Горски дух)". Погледът му си го бива!Last edited by ivan_kunchev; 27-05-2009, 18:39.
Comment
-
въстаници от Клисура
1.Никола Караджов- секретар на събранието в Оборище и ръководител на въстанието в Клисура. Загива в престрелка с башибозука в Стара Планина.
2. Григор Попбожков- книгоиздател и участник във военния съвет по време на въстанието. Помощник на Караджов и произнесъл най-пламенните речи преди боя. Загива при засада в сопотската църква заедно със Хр. Труфчев и Атанас Попминков
3. Харалампи Караджов- брат на Н. Караджов- заловен и убит в Пловдив
Comment
-
въстаници от Клисура
Малко хора знаят за Гана Найденова- тя е "клисурската Райна Княгиня". Нейна е заслугата за ушиване знамето на клисурските въстаници.
На следващите снимки са поборници от Клисура. На първата е отново Нейчо Калъча-прочут като най-точният стрелец в този район. Стрелял е с пушка "Шаспо"
Comment
-
По този случай: 140 г. от избухването на Априлското въстание в Панагюрище, църквата и властта разединени
"Пловдивският митрополит Николай забрани на местните свещеници да отслужат панихида за загиналите герои на 1 май:"Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
Comment