Съобщение

Collapse
No announcement yet.

длъжността мюфтия в османската империя

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    длъжността мюфтия в османската империя

    Здравейте,

    Аз съм се захванала с едно лично разследване на рода на моя дядо, който по фамилия е бил Мюфтиев. Отдавна ми се разказва в рода, че тази фамилия идва от това, че преди много години моят пра-пра-пра-дядо по майчина линия е живеел в село, където не е имало турци, и поради това е бил назначен той за мюфтия. Оттам и възникнало фамилното име.
    Наскоро посетих това село и се заех с едно разследване на семейните ни корени. А там ни вест, ни кост за някой си "Мюфтиев", а помнят много други родове. Зачудих се и на тази информация за мюфтията, защото доколкото знам това всъщност е съдия, който тълкува ислямския закон. В селото не е имало мюсюлмани, самият мой предтеча не е бил мюсюлманин. Моят прадядо, негов внук, е оцелял по чудо и израснал сирак (отгледан от баба си, предполагаемата жена на мюфтията) вследствие на турски гонения. Бил е съосновател на софийското дружество на земляците от родното му село, доста будни възрожденци.
    Та се чудя дали знаещите повече за порядките в Османската империя не могат да ми помогнат малко с идея и съвет по следните въпроси:
    Имало ли е действително такава практика да се назначават християни за мюфтии? Какви точно са били задълженията и ангажиментите им?
    Къде, в какви документи мога да намеря повече информация за това? Би трябвало назначенията на такива длъжности да са се отразявали в разни османски архиви.
    Мисля си да се ровя и в църковни хроники за раждания и кръщенета. Тези предполагам в Светия синод?
    В търсене съм евентуално на оригиналното фамилно име на рода - ясно е, че едва тези след "мюфтията" са били кръстени "Мюфтиеви". Тогава може и да мога да открия какво се е случило с други части от рода преди да бъдат разпръснати от въпросните гонения, които са отвели прадядо ми след Освобождението в София.
    „Der Vorteil der Klugheit besteht darin, dass man sich dumm stellen kann. Das Gegenteil ist schon schwieriger.“

    Kurt Tucholsky

    #2
    Едо пояснение към зададения от мен въпрос, тъй като няма как да внеса корекции по-горе, а и няма смисъл: След като настоятелно разпитах някои хора в рода и изразих съмненията си във връзка с реалната длъжност "мюфтия" като дадена на християнин, който едва ли разбира нещо от ислямски закони, се намери някой достатъчно възрастен и спомнящ си разговори на прадядо ми по въпроса, за да внесе светлина. Оказва се, че това вероятно е било прозвище, тъй като хората в селото са ходели при въпросния мой предтеча, за да търсят разрешение на свои диспути - с това е бил известен. И е вероятно с времето така са започнали да го наричат - мюфтията. Защо са използвали турската дума ми е трудно да си обясня. В това село традиционно и до ден днешен няма друго освен българи.

    Това поддържа теорията ми, че вероятно моят прадядо се е прекръстил Мюфтиев в някакъв по-късен момент след споменатите гонения, може би и за да се предпази от преследване. Продължавам да съм в търсене на оригиналното фамилно име на рода, ако е възможно да се намери такава информация в разни архиви в контекста на описания на събитията в селото от онова време - строежа на църквата, училището, идването на Левски и т.н.
    „Der Vorteil der Klugheit besteht darin, dass man sich dumm stellen kann. Das Gegenteil ist schon schwieriger.“

    Kurt Tucholsky

    Comment


      #3
      Ами защо мислите, че е имало фамилно име?
      Доколкото знам, в повечето случаи в Османската империя не се е използвало фамилно име.
      Използвали са се личното и бащиното, а когато е имало нужда от уточняване, се е добавял или занаята - напр. "арабаджи", или външен белег - например кривошиев, или прякор - това май е случая с вашия пра-дядо. След Освобождението се налага системата от три имена - лично, бащино и фамилно, като за фамилно най-често се е взимало дядовото име, но понякога професията или прякора.
      Аз например, нося името на пра-дядо ми като фамилно, но в рода ни има случаи, в които по-древният родови прякор е използван като фамилно име.
      Естествено, ако сте от стар болярски род, то би трябвало да е имало фамилно/родово име.
      Last edited by Изчезнал Безследно; 10-06-2018, 11:06.
      "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
      FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

      Comment


        #4
        Това, че не се е ползвало фамилно име, не ми беше хрумвало, а е логично всъщност - благодаря за ценното подсещане! Не знаех откога е въведена изобщо традицията да се взема името или прякора на дядото като фамилно.

        Разсъждавах си по тази тема, защото се надявах в разни, ако има запазени, именници на църквата примерно да намеря информация за моите по-далечни предци. Но сега май разбирам, че така или иначе само за бащино име би имало смисъл да мисля.

        Сега обаче знам почти със сигурност, че първият "Мюфтиев" е бил прадядо ми. Благодаря отново за включването!
        „Der Vorteil der Klugheit besteht darin, dass man sich dumm stellen kann. Das Gegenteil ist schon schwieriger.“

        Kurt Tucholsky

        Comment


          #5
          Мюфтиев, ще сме спукаш Защо, защо такива работи се случват все на добри хора

          Comment


            #6
            KIZIL DELI написа Виж мнение
            Мюфтиев, ще сме спукаш Защо, защо такива работи се случват все на добри хора
            Мюфтията Мирослав Топчев ,бе яко копеле.между впрочем фамилията Топчев ,ми навява тъжни спомени.Имах в казармата един стар войник ( и като се замисля сега Мирослав Топчев се казваше) от Бърдарски Геран (върл католик,това село е католишко).Ебаваше ми майката отвсякъде веднъж ме пита,що си дошъл тука(демек в казармата,все едно съм имал избор) аз му викам да вардя Майка България ,той и вика я ква България бе я падни за 20(лицеви опори).

            Comment

            Working...
            X