If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Е-е ...момчета , каква е тая селяния бе . Аз дойдехме тука , па викам да пуснем една тема , ей тъй малко сериозно нещо ,че яко сме се разлигавили ., а вие кво ...на ...е...го обърнахме ! Ще ви сай и на Нисириосниците. Аз си тръгвам вече , баси и смешните нисириосници !
В духа на несериозността бих добавил и едно от най-важните оръжия при водене на дискусия - цепеница с пирон на нея (да не говорим пък за вкуса на "хладната стомана" ).
Иначе - според мен, ако говорим за Европейското средновековие - има приемственост, най-вече от Рим.
Това е несириозно Смятам, че след античността мечовете са изчезнали и по магически начин са се появили отново през средновековието.. Няма начин развитието на меча да е еволюционен процес, трябва да са намесени мистични сили :lol:
Може би имаш предвид приемственост във формите, начина на изработка и използване? Аз лично не съм запознат подробно с историческия път на меча преди Dark Ages, но си мисля, че далеч преди разпадането на Римската империя са съществували по- масивни образци, доближаващи се плътно до ранносрдновековните мечове. Освен това мечовете "спата" не са ли били стъпка в тази насока?
Не оръжията,а хората убиват. И да не забравямe, че войната е нещо наистина ужасно!
Това за "магическия път" не е насериозно, нал тъй? Щото всъщност няма такова прекъсване - Античността плавно и доста ясно очъртано преминава в Ранно средновековие и естествено има приемственост (макар по ясно изразено да е "западането" на знанието и технологиите).
хм, шах и мат..... За каква наследственост да говорим след като меча е толкова универсален, че някакви тенденции само в конкретни случай може да се проследят.
Интересна може би е историята около "известните" мечове - Ескалибур, мечът на оня французина, рицаря на Карл Велики, и всички тия митове с омагьосани мечове и подобни. Някаде прочетох, че те произлизат от острата липса на качествени оръжия в периода веднага след разпадането на Римската империя. И поради тази липса всеки по-хубав меч почвал да се предава от поколение на поколение и ставал супер ценен и оттам около него се развивали тези легенди
XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Това обаче не ми звучи чак толкова вероятно (особено като се има предвид качеството на тогавшната металургия) - по.вероятно е един меч сравнително често да си е "сменял" острието (т.е. - да го преисковават или направо да му слагат ново - щото веорятността да се нащърби при неправилна употреба или другояче да се увреди е доста висока).
Извинявай, Dragony - ще си взема бележка (единственото извинение за себе си, бих посочил - ранния час и неизпито кафе).
Мечът е универсален, но все пак има доста различни чисто технологични разлики при изработването му. Следват и разлики във формата и начините на употреба. Мисля че този тип генеалогия (или най-общо зависимости) може да се проследява .
Да, но няма развитие от към, ами по едно дадено време на различни места се използват голяма част от разновидностите (Рим - гладиус, келтите - дълги мечове). Може да изброим кои видове за какъв бой са подходящи да кажем, сиреч как оръжието предопределя методиката на боя и оттам и по-високите нива като тактика и организация
ПС тва за легендите просто ми се стори интересно като идея, а че мечовете са се амортизирали доста бързо е ясно :lol:
XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Да, прав си.
Това за легендите наистина е интересно - може би са се отнасяли към конкретно оръжие изработено от някой особено добър майстор (защото тогава често те са отнасяли тайните си в гроба, а личното майсторство и усъвършенстване са имали решаващо значение). И оттам нататък, ако това оръжие се свърже с няколко подходящи важни двубои или битки (и съответна личност) - и те ти я легендата (особено ако има и кой да я опише - в зависимост от времето - в слова или писмена).
Сега - няколко, така, подхвърляния на камъни в храстите:
Аз лично се изненадах, когато започнах да се интересувам от древно оръжие, че острието на меча се е наточвало примерно от една-две педи над основата до върха (в зависимост от дължината и формата на самия меч) и частта, която остава незаточена (по-здрава) се е използвала за посрещане и париране на удари. Макар като цяло практиката да се отбиват ударите на вражеското острие (да се посрещат най-общо) с острието на собствения меч да е била доста неразпространена и опасна (повреждане на острието, голяма опасност от структурна повреда - т.е. пречупване).
Щото знаете по филмите как предават един двубой - двама се млатят, като постоянно срещат острие с острие.
Друго нещо - което съм чувал за дългите двуръчни мечове (дето често са и с вълнообразно острие) - те са се появили в Швейцария - и тази им поява е късна и свързана с развитието на организирана пехота, въоръжена с дълги оръжия (копия, пики). Това оръжие се е използвало от елитни войници (специално подбрани по ръст и сила), като тяхната роля е била да пробият път през вражите копия и да нарушат чуждия строй. т.е. те са вървяли вътре в своя копиеносен строй и при среща с вражеския строй са излизали напред и започвали да се размахват Оттук и дължината на меча и силата - необходима, за да се пречупят дръжките/остриетата на вражеските копия (защото обикновено първите редици нямат друго оръжие освен копието, а то е основното препятствие за усрема на атакуващите).
Появата на алебардите също е свързана с Швейцария - това е оръжие, което е позволявало да се съчетаят възможностите на копието (макар и намалени - заради по-малката дължина на дръжката) с възможностите на оръжията за контактен ръкопашен бой - обикновено се е използвало от втория, третия ред в копиносното подразделение (заради по-малката си дължина). Тяхната роля започва след началния сблъсък, при който (както Грей описа) двата строя се мушкат с копия . Тогава алебардиерите започват да използват алебардите си, като нанасят отвесни удари отгоре-надолу върху вражия строй и усилват ударната сила на собствената си формация. Ако се стигне до нарушаване на строя (т.е., ако врагът проникне вътре в копиеносната фаланга) - алебардиерите помагат да се задържи целия строй, защото само те имат достатъчен потенциал при непосредствен ръкопашен сблъсък (защото войниците въоръжени с пики или дълги копия най-често нямат никакво друго оръжие - веднъж ако врагът ги достигне лесно може да ги неутрализира).
Интересно,наистина интересна дискусия се е завихрила тука.Гледам споменава се името "Екскалибур", другият който неможахте да се сетите за името му е "Дюрандал",принадлежал е на херцог Роланд ,Испански маркграф.Тои е убит от баските.
За него е посветен една от най-интересните ранносредновековни поеми "Песен за Роланд".Това е един много ценен исторически извор,защото се споменава и името на българите и някакъв конфликт с тях.
Но като й да е.Нека да не се отплесвам от темата, че напоследък го правя редовно.
Стигнахме до въпроса дали имат приемственост мечовете от Античността?
Ето ви една интересна мисъл:
"Каквото Рим спечели с късият меч,го загуби с дългият"
Е?Вие как мислите имат ли приемственост?
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment