Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За осигуряването, правото на глас и икономиката

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Имам предвид фондовете, които са нещо като банки - докато работиш, плащаш вноски, фонда влага парите в нещо, от което евентуално печели и според договореностите ти дава някакви пари, след като се пенсионираш. Разликата със сегашните е, че те ползват вноските за да плащат текущите пенсии и на практиката не печелят нищо.

Най-добре някой администратор/модератор да раздели темата.
    По моя преценка съм обективен.

Comment

Да де и аз частните фондове имах предвид, те ще започнат да изплащат пенсии след 2009г, а по другия начин работи НОЙ.

Comment

Гога прав си, обаче като се замисля как тупат "брашнения чувал" лошо ми става
        Говорехме за ветераните-ако депутатите поорежат бюджета за мерцедеси можем да ги оправим.
        Сега за пенсионерите. На тях трябва да им се забрани да гласуват. Аз съм против някой, който мирише на пръст да ми определя как да живея . Тъкмо те са големият коз при изборите. Точно те определят, кога ще спечелят комунягите, кога царят и кога еди си кой. Аз мисля, че Младите хора трябва да определят кой да ги управлява.
        Е , друг е въпросът , че младите хора не ходят да гласуват.
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

А защо да гласувам при положение че на моят глас ще има поне 2,5 на цигани , пенсионери и безработни, а те дърпшат страната в съвсем друга посока. А това за миризмата на пръст може да се формулира и по-деликатно: право на глас имат само икономически активните субекти.. И изключваш всякаква сволач, цигани, пенсионери, безработни, сива икономика. Все пак аз плащам сметката и се очаква аз да поръчвам музиката.
          а иначе 300 милиона на година не могат да се спестят само от мерцедеси, това просто ще значи че от моят джоб (и на другите данъкоплатци) ще трябва да излизат допълнителни 13 и нещо лева всеки месец.

Comment

Мерцедесите са нищо, защото са малко, а ги плащат много хора. По-скъпо ни излизат тея пенсии по 50 лв.

За това кой да гласува също може да отворим отделна тема, и аз нещо не съм доволен както е сега... :roll:

Comment

Той искаше по 500.

Comment

Имах предвид тея пенсии по 50лв.(или колкото са там), които се раздават и сега.

Comment

Амиии има една група пенсии "несвързани с трудова дейност" дето са все разни такива, е та те смучат зверски много пари. Аз естественно знам до стотинка колко но не мога да ви кажа.

Comment

Нали не забравяте ,че отечественофронтовското правителство/ на БРП(к)/ продължи войната след 1944г.Та участниците в нея как да получат признание сега?От кого?Та нали сега са на власт тези дето са...депортирани(Симеончо)

Comment

отговори

Е, тук въобще не съм съгласен с Гоги и Парабелум - правото на глас може да се определя от имуществения ценз (защото по същество точно това е вашата идея), но в подобна държава не би ми се искало да живея, да си призная. По-голямата част от пенсионерите са влагали своята лепта в продължение на целия си трудов живот, така че идеята да ги изхвърлим от живота само заради това, че вече са изгубили способността си да я влагат е най-малкото твърде цинична, ако не и друго. Те също са хора, ако не сте забравили, впрочем, самите ние ще станем пенсионери след време, може би следва да се замислите и над това.

Comment

Da te sa wlagali pari i poradi towа сега получават пенсия. И ние не ги изхвърляме а просто не искаме някой друг да определя как ние да живеем.Защото това дали от тази държава ще оцелее нещо не зависи от тях а от нас, и именно поради това ние трябва да имаме правото на избор а не поколения чиито единствен интерес е да изтискат повече. Въобще не им идва на акъла че няма от къде. Те са (както доста грубо но точно се изрази Парабелум) миришещи на пръс но здраво са се вкопчили в живите и единственното което ще постигнат е да ги завлекат с тях.
                        И хубаво се надяваш да се пенсионираш, ама знаеш ли на колко са се пенсионирали те и на колко евентуално ще го направиш ти? Пенсионната възряаст беше увеличена именно за да има кой да ги носи на гърба. И си е буквално носене защото аз (примерно) ще бачка м 40 години, ще внасям 35 % от своя доход и после по-малко от 10 години ще получавам пенсия (толкова е очакваната продължителност на живота на мъж на 24) по-малка от въпросните 35% (знам коко е средната знам и колко ми се удържат), съвсем простата сметка сочи че си е чиста набутвация, 75% от парите ми отиват за "миришещите на пръст".
                        Най-явен пример за това какво става когато гласуват нелогични субекти е сегашният министър председател.

Comment

Е, висчко това ми е известно - и за съм си правил съответинте калкулации. Но то не променя нещата принципно.
                          Въпросът е (поне за мен) въобще не стои в това - въпросните "миришещи на пръст хора" са ни издържали, когато ние сме били неспособни да създаваме блага. Сега ние им го връщаме - това не е чак толкова странно или необичайно. И второ - те все още са живи и гласувайки определят своето бъдеще, което все още същестувва докато са живи. Всеки гласувайки определя своето бъдеще и именно в това е смисълът на правото на глас. Ако младите бяха повече, то техният глас щеше да е по-тежък, но тяхна работа е ако желаят да променят съотношението в своя полза. Наблюденията ми са, че повечето не се стараят особено в тази насока.
                          Така или иначе наблюдението ми е, че и те гласуват също толкова глупаво.

Comment

С тази малка разлика че поне мене не ме е издържала държавата с чужди пари, а си ме е гледала мама с нейната си заплата. И аз ще си я гледам също, но с мои пари. А тук говорим за данъци и разни от сорта.
                            И те хубаво определят своето бъдеще, ама определят и моето и на всичкото отгоре аз плащам за масрафа. Тъпа и нелогична работа. А това "дайте да си създадем численно превъзходство" звучи несериозно. особенно пък за "старанието"
                            ПС. когато казвам "АЗ" имам предвид всички икономически активни субекти.

Comment

информация

Хъм, а майка ти са я гледали нейните родители и т.н. А колкото те определят твоето бъдеще, толкова и ти определяш тяхното. Реципрочност един вид, което въобще е идеята на гласуването.
                              Въобще, идеята хората да губят гражданските си права веднага щом излязат от производителна възраст яко смърди на комунизъм (но основан върху икономически детерминизъм), което хич не ме кефи. Та затова й се противопоставям.
                              И идеята е съвсем друга - държавата плаща въпросните пари (които съвсем не са толкова много на отделен човек), за да компенсира навлизането на индивида в състояние на нетрудоспособност - докато той е бил трудоспособен е заемал част от трудоспособността си на държавата и чрез този акт тя си връща съответният дълг. Това, прочем, е и белег за цивилизоваността на самата държава - защото ако признаем, че нашата не е цивилизована бихме могли да се върнем към времето, когато старците са отивали да умрат в планината за да не обременяват младите, а всички нетрудоспособни по една или друга причина (психически болни, сакати, инвалиди и т.н.) са били умъртвявани по сходен начин. Не знам, мен подобна идея не ме кефи, но пък е въпрос на възгледи и приоритети.

Comment

Мисля си, че колкото е по-ограничено гласуването сега, толкова по-"дясно" би било управлението. В което няма лошо, от моя гледна точка.

Според мен, ограничение не трябва да е според възраст, (не)трудоспособност, а според "знание". Да има нещо като тест, лесен за хората, които поне малко се интересуват (примерно както в тоя форум), но повечето хора да не могат да го изкарат. Естествено, че ще е далече от съвършенство, но пак по-добре. Ама ми изглежда невероятно да се случи нещо такова :evil: .

Comment

Working...
                                X