Страница 1 от общо 3 123 ПоследноПоследно
Показване резултати 1 до 25 от общо 53

Тема: Пневматично оръжие - балистика

 1. #1
  новак
  Регистриран
  Jul 2007
  Мнения
  17

  Пневматично оръжие - балистика

  По- лесната достъпност на пневматичното оръжие и вече значителното му усъвършенствуване през последните години го правят много популярно сред хората ,които нямат възможност да ползват огнестрелно.От друга страна гамата на производителите така се е разширила, че човек, ако реши да си вземе нещо и не е добре запознат има доста да се чуди какво да си избере и наи -важното как да направи своя избор.Относно качеството на различните производители проблем няма ,просто е достатачно да поразпиташ и ще разбересш кое си струва и кое не.Но когато трябва да се съобразиш със характеристиките ,споровете започват.
  Пускам тази тема с надеждата, че ще има и други хора за които тя ще е инересна .

  От известно време се ровя из различни форуми (наи -вече американски и английски ) с цел да се "светна " по един въпрос който отдавна се върти из главата ми.
  Преди 5 гидини си взех Диана 52 .177 .Пушката е добра, но някакси впоследствие останах с впечатлението ,че сгреших с калибара който избрах.Решавайки обаче да си изясня това станах още по объкан. Оказа се, че спора кои е по- добрия вариант 4.5 или 5.5 мм го има почти във всеки форум ,а привърженици с какви ли не аргумети колкото искаш.
  Нещата тръгват от там, всички искат няколко неща : пушката им да има възможно най -дълъг поразяващ периметър , да има наи -добра групираност ,параболата на изтрела да е наи -изправена ,за да се прави по малка корекция на грешката ,чувствителността на вятър да е наи -слаба и не на последно място енергиятя на чашката при срещта с целта да е наи - голяма.При въздушните пушки има и един допълнителен проблем , подбора на чашки (pellets).Различните производители ги правят от различни сплави с различна твърдост, различна тежест и различен диаметър ( това е в рамките на калибъра разбира се ).Съчетанието между пушка и чашки се оказва важна и трудна работа.Например Диана ( RWS ) работи добре само с 2-3 вида .Ето един сайт на които има направен тест на съчетание м/у различни пушки и чашки :

  http://www.straightshooters.com/ourtake/ottest52.html

  Аз не съм специалит в тази облат ,но разсъждавики върху тези данни и още подобни такива споделени от хора ,които са правили лични тестове ,останах с впечатлението, че едно от наи -важните неща което трабва да се гледа при правене на сравнение е балистичния коефициент .Той по- скоро би трябвало да се определя в по- голяма степен от качествата на чашката отколкото от пушката .Пушката може да допренесе само с различна скорост с която ще го изстреля и въртеливото движение което трябва да му придаде (при пневматичните оръжия и доколко ще видоизмени чашката защото често стават и деформации).Сравнявайки обаче данните от теста някои неща ме изненадaха.Например проследявайки резултата на марката Crosman Premier при Диана 52 и Диана 350 .177 калибър се вижда голямя разлика в БК на двете. При 350 която при това е магнум БК е 0.26 докато при уж по слабата 52 е 0.51 .Основната разлика която поне аз виждам е в началната скорост ( Muzzle Velocity ) .При 350 е по -голяма. Оттук възниква и въпроса ми : Ако скороста участва в определяне на БК (а тя май участава доколото разбрах от формулата за тази работа ) може ли да се каже че има оптимална скорост при която БК е най -висок и надвишаването или намалянето и води до спад в този показател .Оттук би трябвало също да се приеме че БК е променлива величина по време на полета на куршума тъй като и скороста в различните точки на параболата е различна .
  Друг въпрос : Ако сравним теоретично 2 пушки , едната .177 а другата .22 калибър които имат еднаква Muzzle Energy и еднакъв БК но поради различния калибър едната ( .177) има по голема начална скрост и по лека чашка, a другата (.22) по- малка начална скорост и по тежка чашка ,коя от двете ще има по- голем и по- добър поразяващ обхват ( ще бие по- надалеч ).Какъв ще е резултата дакажем на 100 метра ? Колко енергия в крайна смекта ще донесат двете.Тежката ще носи по -голямя кенетична енергия поради по- голямята си маса, но пък скороста и е по- малка за разлика от по- леката където нещата стоят по обратен начин .
  Въобще може ли само по данните за начална скорост , енергия и като знаем и балистичния коефициент да определим каква ще е енергията на различно разтояние от изтрела ?

  Това са някои от въпросите които ми изкочиха .Несъм сигурен дали правилно разсъждавам а и както казах знанията ми по темата не са големи затова ще помоля ,ако някои прояви интерес нека сподели какво мисли.
  AYB споменаваш някъде, че си приложил калкулатор за БК ,но така и не го открих . Може ли да кажеш къде по- точно се намира ?

 2. #2
  Прогонен AYB's Avatar
  Регистриран
  Jul 2006
  Мнения
  1,305
  Въобще може ли само по данните за начална скорост , енергия и като знаем и балистичния коефициент да определим каква ще е енергията на различно разтояние от изтрела ?
  Много ясно, че може! Ето ти някои линкове да четеш:

  http://www.plinker.hunter.ru/construc.htm

  http://www.ada.ru/Guns/ballistic/index.htm

  http://supergun.ru/index.php?nma=cat...tema&cat_id=16

 3. #3
  ветеран Юлиан Август's Avatar
  Регистриран
  Jul 2006
  Местоположение
  София
  Възраст
  35
  Мнения
  1,441
  Тежката ще носи по -голямя кенетична енергия поради по- голямята си маса, но пък скороста и е по- малка за разлика от по- леката където нещата стоят по обратен начин .
  По-тежкият калибър отдавна е в разцвет при повечето производители. Вече скорости от порядъка на 240-250 м/с са задължителни дори и при китайските, а с такава скорост чашката на .22 си има пределно достатъчен обсег и точност, а съхранява енергията си и по-дълго. На практика това се проверява най-лесно. Убедил съм се, че 4.5 мм е добър за спортна стрелба на закрито, но за нищо друго. Всеки си преценя сам. Но според мен един "Хатсан" .22 с 300 и нагоре м/с се доближава много повече до усещането за истинско оръжие, особено ако се "дизелира".

  Нещата тръгват от там, всички искат няколко неща : пушката им да има възможно най -дълъг поразяващ периметър , да има наи -добра групираност ,параболата на изтрела да е наи -изправена ,за да се прави по малка корекция на грешката ,чувствителността на вятър да е наи -слаба и не на последно място енергиятя на чашката при срещта с целта да е наи - голяма.
  Това са много противоречиви изисквания. Предполагам флоберката би ти ги изпълнила в най-голяма степен, но тя си иска съответното разрешително за подборен отстрел.

 4. #4
  ветеран
  Регистриран
  Oct 2006
  Мнения
  702
  Цитат Dino написа
  Въобще може ли само по данните за начална скорост , енергия и като знаем и балистичния коефициент да определим каква ще е енергията на различно разтояние от изтрела ?

  ?
  Енергията е равна на масата по скоростта на квадрат , върху две . Придържай се към добрата стара формула .

 5. #5
  новак
  Регистриран
  Jul 2007
  Мнения
  17
  да така е но за целта трябва да знаем скороста на определената дистанция ,а идеята ми е ако знаем началната скорост да определяме енергията на различните разтояния .Началната скорост може често и лесно да се намери от различни места пр. хора които са правили тестове. Те обикносено мерят скороста и на още едно място , 25-35 метра (до 50 м) а аз искам като знам тяхните данни да намеря каква ще е енергията и на по големи дистанции ,просто ако може да проследя как тя се променя.

  Юлиане ,неси само ти които твърдиш това ,споделят го много хора ,но има и такива които са на противопологно мнение .И те като теб го базират на собствен опит.Затова на мен ми се струва че наи -вероятно и двете групи имат право .Може би нещата не опират единствено само до калибара.А да се доверяваме само на сетивата си е глупаво ,трябват точни данни .
  Последна редакция от Dino; 26-07-2007 в 02:01 Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

 6. #6
  ветеран NATAN's Avatar
  Регистриран
  Mar 2006
  Местоположение
  Екатеринбург
  Мнения
  277

  !!!

  Пневматичното оръжие се дали на 2 класа "Пружинно бутален" и клас "PCP".
  При първите единствено в кал.1.77 модели като Гамо Хънтар 1250 се доближават и в някой случаи минават 300м/с.При 5.5мм максимално замерената скорост с лека чашка 0.98гр 270м е предела.Дизелирането е крайно нежелателно понеже детонацията в цилиндъра скапва маншета на буталото както и самата пружина която при клас Магнум е над 20лв.при 1,77к имаме по-права траектория на изстрела но малък поразяващ ефект да речем на дистанция от 40-50м. Просто пробива без да отдаде енергията.А на дистанции над 60м бързо губи енергия и от там страда точноста.
  При PCP имаме резервуар с предварително нагнетен въздух 230-250 атмосфери и боен клапан който може да се регулира по желание и пушката да стреля и със 400м/с но ефекта от толкова мощ е нулев! Над 300м/с минавайки скороста на звука балистиката отива по-дяволите,дори с най тежки чашки 1.37г Диабло баракуда се наблюдава сериозно разсейване на попаденията.Оптималната скорост при 22к е до 280м/с с тежки чашки задължително.При Пружинно буталните най масовите модели стрелят от 220 до 245м/с с еднограмови чашки.Това не пречи да свалиш кутийка от нескафе на 60м
  За повече подробности http://forum.oragie.com/index.php?si...151951cb4f0623

 7. #7
  новак
  Регистриран
  Jul 2007
  Мнения
  17
  Цитат NATAN написа
  при 1,77к имаме по-права траектория на изстрела но малък поразяващ ефект да речем на дистанция от 40-50м просто пробива без да отдаде енергията.А на дистанции над 60м бързо губи енергия и от там страда точноста.
  [/url]
  Несъм съгласен с това ,пробива и не отдава енергия .Ти просто искаш да кажеш ,че има по- голяма пробивност ,но тя се дължи на по -малкото напречно сечение на .177 .Точно и затова пък .22 поради по -голамата си площ има по добър стопиращ ефект и се предпочита за лов.Енергиятя е произведение от скорост и маса ,така че може да правиш различни комбинации от двата параметара и да получаваш все и една Е.

  Предимството при по -малкия калибър ( по лека чашка) е че траекторията му е по- права ,което дава възможност за по- голяма точност на голямо разтояние .А дали по- големия калибър или по -малкия ще стигне по надалеч немога да кажа, зависи от много неща.Затова и дадох пиример с 2 различни по калибър пушки но с еднакви БК и начална скорост.Възможно е резултата теоретически да е равен .
  Последна редакция от Dino; 26-07-2007 в 03:21 Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

 8. #8
  Прогонен AYB's Avatar
  Регистриран
  Jul 2006
  Мнения
  1,305
  За да не спорите качвам теорията за балистичния разчет при полет на куршум във въздушна атмосфера. А за да не смятате в един от сайтовете, които качих по-нагоре, има балистичен калкулатор.

 9. #9
  ветеран NATAN's Avatar
  Регистриран
  Mar 2006
  Местоположение
  Екатеринбург
  Мнения
  277

  !!!

  "Възможно е резултата теоретически да е равен ."

  На практика 5.5 е по-добрият калибър за стрелба на далечни разстояния.Правили сме всякакваи експерименти и се стигна до извода че 1.77 е за стрелба по мишени до 50м.Не че не може и повече но тогава всичко зависи от тежеста и качеството на чашките.Със 5.5 без оптика на 40м правя група от 30мм,колеги с добър оптически прицел спокойно уцелват капачка от бира на 60м.За поразяващата способност мога да кажа от личен опит че при попадение в убойна зона на 80м гларуса пада без проблем.Ето един клип който не се нуждае от коментар http://www.youtube.com/watch?v=tU3ZIkRrj6g пушката е Хатсан125 22кал.
  При 1.77 чашката е по-лека и ако се засили над 300м/с лети по спирала поради силното завихряне и не може да стабилизира полета.

 10. #10
  редовен
  Регистриран
  Jul 2007
  Мнения
  50
  [, особено ако се "дизелира".
  Юлиане,какво ще рече "дизелиране"?
  Пневматичното оръжеи ме интересува,до толкова до колкото мога да го използувам за лов.С една стара китайка на село бия врабци,скорци и т.н.

 11. #11
  Прогонен AYB's Avatar
  Регистриран
  Jul 2006
  Мнения
  1,305
  Цитат kalinorela64 написа
  [, особено ако се "дизелира".
  Юлиане,какво ще рече "дизелиране"?
  Пневматичното оръжеи ме интересува,до толкова до колкото мога да го използувам за лов.С една стара китайка на село бия врабци,скорци и т.н.
  Пневматичното оръжие, което се продава по търговската мрежа, е предвидено основно за спортно-развлекателна стрелба, а не за ловна! Ако беше предвидено за лов нямаше да бъде на свободен режим. Не знам защо толкова държите да поразява?!

  А "дизелирането" е една глупост и то в нарушение на Закона, защото така използвано оръжието може да се разглежда като огнестрелно.
  Самото "дизелиране" представлява впръскване на някакво лесно запалимо гориво (газ пропан-бутан, бензин, спирт и др.) във вътрешността на пневматичния цилиндър, непосредствено преди произвеждането на изстрел. Това става само при буталните пневматични пушки! При произвеждането на изстрел, вследствие на високото сгъстяване и рязко увеличаване на налягането на гориво-въздушната смес, настъпва повишаване на температурата на същата. Щом температурата достигне определена стойност, гориво-въздушната смес в пневматичния цилиндър се самозапалва и общото налягане се повишава значително - от там и по-мощен изстрел. Въобще принципа наподобява този на дизеловия двигател.
  Последна редакция от AYB; 26-07-2007 в 11:23 Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

 12. #12
  редовен
  Регистриран
  Jul 2007
  Мнения
  50
  АУБ-е на село,спомената по-горе китайка е призвана на пролет да пази марулите от врабци и гугутки,по това време кошерите от пчелояди/пушки-пчеларки няма/, и малко по-късно лозето от скорци.Не че не съм го правил,гърмял съм и с ловната пушка,но в населено место до скоро минаваше.Вече за да се поднови разрешителното питат комшиите като какъв човек съм и може да си загубя правото да притежавам изобщо оръжие.Освен това си живея с идеята да ходя на лов за патици с въздушна пушка.С 22LR става,трябва да стане с въздушна.

 13. #13
  ветеран NATAN's Avatar
  Регистриран
  Mar 2006
  Местоположение
  Екатеринбург
  Мнения
  277

  !!!

  Дизелиране може да се получи от всякаква смазка,дори и силиконовата се пали.

 14. #14
  ветеран Юлиан Август's Avatar
  Регистриран
  Jul 2006
  Местоположение
  София
  Възраст
  35
  Мнения
  1,441
  Да, става с машинно масло, нафта, всичко, що гори. Просто се капва една капка в дъното на чашката. Обаче- това си струва да се прави на разни ширпотребни китайки, не си струва да се подлага нещо качествено като Диана на подобно нещо. Не друго, но скапва маншони и оставя нагар. А прираста в скорост се усеща само при по-слабите модели, инак се чува само лек пукот и има малко дим. Топ-моделите на известните фирми така или иначе са достигнали оптималната скорост на чашката, за повече няма и накъде.

  Що се отнася до лова с пневматика аз лично съм против и никога не съм го практикувал. За патици съм малко скептичен- доста близко трябва да се приближиш, а няма възможност за бърз втори изтрел. Остава и възможността да се рани само животното, което всеки ловец трябва да избягва. Все пак .22 ЛР е много по-тежък от чашката на пневматиката, има много по-голяма енергия съответно и това с никаква скорост не може да се навакса.

 15. #15
  редовен
  Регистриран
  Jul 2007
  Мнения
  50
  Юлиане,прав си до някъде.Може да ме упрекнете в бракониерство,но аз като малък съм ходил на лов с баща ми на гюме.Гюмето представлява нещо кото къщичка маскирана на брега на езеро/гьол/.Езерата се правеха от самите ловци,гюметата се строяха така,че често в тях се прекарваше по цели седмици през зимата.Съответно оборудвани с нафтови печки,посуда и т.н.После гюметата ги забраниха защото нещо не било в нормите на не знам какво си.Нещо като казаните за ракия в наши дни.Та на гюме се стреляше от близо,използуваха се живи мюрета,съответно разположени и беше много весело.

 16. #16
  новак
  Регистриран
  Jul 2007
  Мнения
  17
  Пневматичното оръжие се използва за лов в САЩ и най-вече за pest control -мармоти ,врани ,скункс ,опoсум и т.н. и за лов на дребен дивеч като зайци ,катерици,пуйки.Не виждам нищо странно в това .Вярно е че това оръжие има някои недостатаци ,но не трябва да забравяме и предимствата му .Данеби да е по лесно да се ловува с "тъпкачи "(имам впредвид ония старовремски пушки които се пълнят отпред ) ,но и това се практикува и то има своето място .
  АYB ,саитовете които си пратил са интересни ,разгледах ги .Пробвах да изчисля БК на някои неща и да ги сравня с данните от Straight Shooters но не се получава .После открих отдени калкулатори за пневматично оръжие .Руснаците са си поиграли доста и имат задълбочени наблюдения и разработки в/у пневматиката.Те са фенове на Диана (RWS) oтдавна .
  БК се оказа сложна работа ,не става да се изчислява току така .Добре е обаче да се знаят нещата от които зависи и да се имат впредвид .Ще разгледам и тази "теорията за балистичния разчет " която си качил, но малко по- късно когато имам повече време .Междудругото намерих още нещо интересно в интернет което дава отговор на доста мои въпроси .
  http://www.velocitypress.com/air_rifle_ballistics.shtml
  Статията е много интересна .
  И накрая за тези които са убедени че винаги големия калибар има по добра балистика от малкия

  http://www.theoben.co.uk/customer/pr...=6&cat=0&page=

  Това е Елиминатора на Theoben най- мощната засега пружинна пневматична еденица( с това не искам да засягам феновете на хасан или хатсан ли беше :rock: ,убеден съм че няма нищо по -мощно от един "дизелиран" хатсан ) .В нея по- точно се използва gas stuts,но това е друга тема . Разгледайте таблицата за трите калибара и помислете .

 17. #17
  Прогонен AYB's Avatar
  Регистриран
  Jul 2006
  Мнения
  1,305
  Пробвах да изчисля БК на някои неща и да ги сравня с данните от Straight Shooters но не се получава
  Защо не се получава? Да не си объркал нещо? Калкулаторите са много точни!

 18. #18
  новак
  Регистриран
  Oct 2006
  Мнения
  24
  Цитат kalinorela64 написа
  Юлиане,прав си до някъде.Може да ме упрекнете в бракониерство,но аз като малък съм ходил на лов с баща ми на гюме.Гюмето представлява нещо кото къщичка маскирана на брега на езеро/гьол/.Езерата се правеха от самите ловци,гюметата се строяха така,че често в тях се прекарваше по цели седмици през зимата.Съответно оборудвани с нафтови печки,посуда и т.н.После гюметата ги забраниха защото нещо не било в нормите на не знам какво си.Нещо като казаните за ракия в наши дни.Та на гюме се стреляше от близо,използуваха се живи мюрета,съответно разположени и беше много весело.
  Бе и аз ходя на лов за патици, но откровено не виждам спорта в това да гръмнеш кацнала във водата патица на 20 метра от теб
  А патица в полет да гърмиш с каквото и да е друго освен гладкоцевна пушка е от неприложимо, до направо глупаво (виждал съм хора да го правят с лък...не съм ги виждал да уцелват обаче...).

 19. #19
  новак
  Регистриран
  Jul 2007
  Мнения
  17
  AYB ,Разгледах това което си качил за балистичния разчет. Много е ценно. Има наистина практическо приложение ако на човек му се играе да изчислява .Мисля даже че с тия формули може да се направи по добра съпоставка м/у различните калибри що се отнася до намиране на скорост и енергия на определено разтояние и сравняването им .Благодая ти за информацията.
  Относно калкулаторите. 1( 2)-недостатък - отчитат само маса и диаметър на куршума .Затова когато сравня резултата например на Кросман Премиер 10.5 (.177) от калкулатора( а тои е 0.05) с таблицата на Straight Shooters резултата съвпада само с данните за Диана 48 (които е по таблица 0.051 ) и се разминава с останалите ( например диана 350 -0.026).Причината за това е ясна както вече посочих.
  Другия който работи с въвеждане на две скорости обаче е още по зле .Например. Внасям данните за Диана 350 .177 C.Premier 10.5. Начална скорост 281 м/с и растояние 45 м ( 50 фита ) 218 м/.с .Резултат 0 .119 при данни от таблицата 0.026
  Според мен проблема идва от това че калкулаторите са правени за огнестрелно оръжие а не за пневматика.
  В сайта има и отдел за пневматично оръжие http://forum.boinaslava.net/attachme...achmentid=9767
  откъдето могат да се изтегли нелош софтуер съдържащ данни за различни популярни пневматични пушки и пилети .В друга програма пък могат да се внасят и данни за околнтата среда и да се правят корекции.
  От прочетеното до момента и събраната информация ми е ясно че е трудно да се каже кои калибър е по добър за по голяма достанция ,но все пак някои изводи могат да се направят .Ще обнисля всичко още веднъж и ще се опитам да направя някакви заключения , които да побликувам .

 20. #20
  ветеран NATAN's Avatar
  Регистриран
  Mar 2006
  Местоположение
  Екатеринбург
  Мнения
  277

  !!!

  Цитат Dino написа
  AYB ,Разгледах това което си качил за балистичния разчет. Много е ценно. Има наистина практическо приложение ако на човек му се играе да изчислява .Мисля даже че с тия формули може да се направи по добра съпоставка м/у различните калибри що се отнася до намиране на скорост и енергия на определено разтояние и сравняването им .Благодая ти за информацията.
  Относно калкулаторите. 1( 2)-недостатък - отчитат само маса и диаметър на куршума .Затова когато сравня резултата например на Кросман Премиер 10.5 (.177) от калкулатора( а тои е 0.05) с таблицата на Straight Shooters резултата съвпада само с данните за Диана 48 (които е по таблица 0.051 ) и се разминава с останалите ( например диана 350 -0.026).Причината за това е ясна както вече посочих.
  Другия който работи с въвеждане на две скорости обаче е още по зле .Например. Внасям данните за Диана 350 .177 C.Premier 10.5. Начална скорост 281 м/с и растояние 45 м ( 50 фита ) 218 м/.с .Резултат 0 .119 при данни от таблицата 0.026
  Според мен проблема идва от това че калкулаторите са правени за огнестрелно оръжие а не за пневматика.
  В сайта има и отдел за пневматично оръжие http://forum.boinaslava.net/attachme...achmentid=9767
  откъдето могат да се изтегли нелош софтуер съдържащ данни за различни популярни пневматични пушки и пилети .В друга програма пък могат да се внасят и данни за околнтата среда и да се правят корекции.
  От прочетеното до момента и събраната информация ми е ясно че е трудно да се каже кои калибър е по добър за по голяма достанция ,но все пак някои изводи могат да се направят .Ще обнисля всичко още веднъж и ще се опитам да направя някакви заключения , които да побликувам .
  Има и друг проблем,от посочените в спецификацията данни за скороста винаги свали 30м/с .Завишаването на скоростите е трик на производителя.Диана 48 посмъртно не може да вдигnе повече от 230м/м ,БАМ 21 по данни е 270 но реално 240м/с данните които цитирам са мерени с хронограф и са усреднени от 5 поредни изстрела с 0,98г(мерени на Е везна) чашки Gamo prohuntar!

 21. #21
  Прогонен AYB's Avatar
  Регистриран
  Jul 2006
  Мнения
  1,305
  Относно калкулаторите. 1( 2)-недостатък - отчитат само маса и диаметър на куршума .Затова когато сравня резултата например на Кросман Премиер 10.5 (.177) от калкулатора( а тои е 0.05) с таблицата на Straight Shooters резултата съвпада само с данните за Диана 48 (които е по таблица 0.051 ) и се разминава с останалите ( например диана 350 -0.026).Причината за това е ясна както вече посочих.
  Нещо не си разбрал съвсем. Калкулатора за балистичния коефициент отчита масата, диаметъра и ФОРМАТА на куршума, която в най-голяма степен определя балистичния коефициент.

  На първата картинка е даден самият балистичен калкулатор (оградил съм най-важните параметри).  На втората е дадена формулата за определяне на балистичния коефициент по две измерени скорости на две различни дистанции.  А на третата е показан калкулатора за определяне на балистичния коефициент (слагаш отметка на съответната форма!)

  Последна редакция от AYB; 31-07-2007 в 23:26

 22. #22
  редовен
  Регистриран
  Jul 2007
  Мнения
  50
  [QUOTE=Grandpa]Бе и аз ходя на лов за патици, но откровено не виждам спорта в това да гръмнеш кацнала във водата патица на 20 метра от теб
  Патица на 20метра през тъмната нощ изобщо няма да я видиш.Стреля се на под 10м.И номера е така да се маскираш,че патицата да не те усети.

 23. #23
  ветеран Angelmr's Avatar
  Регистриран
  Jun 2005
  Местоположение
  Пловдив
  Мнения
  1,396
  Въпрос на гледна точка според мен. На мен лично дебненето не би ми доставилоособено удоволствие. За разлика от истрел на екстремна дистанция. стотина метра е добре нали? :-)

 24. #24
  редовен
  Регистриран
  Jul 2007
  Мнения
  50
  Цитат Angelmr написа
  Въпрос на гледна точка според мен. На мен лично дебненето не би ми доставилоособено удоволствие. За разлика от истрел на екстремна дистанция. стотина метра е добре нали? :-)
  Стотина метра като дистанция е добре.Проблема е,че такъв изстрел на практика е невъзможен.Обикновената ловна пушка Иж54/като моята/,със съчми №7 правят най-добър бой до около 35метра.С 2/0 моят баща удари заек на около 80 метра и друг не съм видял да прави подобно нещо.Даже и със супер магнум.Опитай се да издебнеш и това ще ти стане стил на лов.Много е интересно. Иначе на голями дистанции съм си мечтал да бия гъски с РПГ-7.Добре,че няма на свободна продажба гранатомети.Иначе на гъски ходя с 8/0,защото летят високо и са като бронирани.

 25. #25
  ветеран Angelmr's Avatar
  Регистриран
  Jun 2005
  Местоположение
  Пловдив
  Мнения
  1,396
  Стоте метра са си съвсем в реда на нещата за едно добро ПЦП. В момента пушката, с която стрелям е настроена на 19 джаула( малък и е резервоара и не може повече) но стреля със задоволителна точност на 60 метра. Под задоволителна точност разбирам да уцелвам капачката на шишето с процент на попаденията над 50. Пушките с по-голям резервоар могат да се настроят и на по-големи мощности без проблемно. Максимума с боеприпасите на нашия пазар е около 55 джаула. Това е доста повече от енергията на еденичната съчма на гладкоцевна пушка предполагам. Тук разликата е във философията на оръжието. Ловната пушка( гладкоцевна) е направена с цел да стреляш без да се целиш особено по подвижни мишени. При пневматиката обаче разчиташ на еденичен прецизен истрел. Също както с малокалибренното оръжие.

  ПС. Не ми е цел да ходя на лов с пушките си. Макар че точно в момента съм набрал на една глутница бездомни кучета( разкъсаха нашето куче) та бих направил нещо по въпроса. Но по принцип ми е интересна по-скоро прецизната стрелба по подръчни мишени. :-) За това и търся екстремно големите дистанции.

Страница 1 от общо 3 123 ПоследноПоследно

Информация за темата

Users Browsing this Thread

В момента има 2 потребители, разглеждащи тази тема. (0 потребители и 2 гости)

Правила за писане

 • Не можете да пускате нови теми
 • Не можете да отговаряте
 • Не можете да добавяте приложения
 • Не можете да редактиране своите мнения.
 •