Страница 1 от общо 6 123456 ПоследноПоследно
Показване резултати 1 до 25 от общо 136

Тема: Структура, състав, въоръжение и тактика на римският легион

 1. #1
  TEUTONIC ZWQRA's Avatar
  Регистриран
  Nov 2003
  Мнения
  743
  В тази статия ще разгледам структурата, състава, въоръжението и тактиката на римският легион в продължение на перода от 753г. п.н.е. до 520г, н.е. Първата дата е основаването на РИМ. Втората дата е възкачването на император Юстиниян Велики. От тази година мисля, че може вече катеригорично да се говори за Византийска Империя, а не за Римска.
  За по-голяма яснота ще въведа обобщаващи наименования на самият тип легион, защото с времето търпи сериозни структорни и щатни промени. Периодите към които ще се придържам са следните:
  1. Царски - от 753г. п.н.е. до 508г. п.н.е.
  2. Републикански Наборен - 508г. п.н.е. до 107г. п.н.е.
  3. Републикански Професионален - 107г. п.н.е. до 14г. н.е.
  4. Имперски Професионален - 14г.н.е. до 285г.н.е.
  5. Имперски Наемен - 285г.н.е. до 520г.н.е.
  Основните въпроси на темата са следните:
  1. Структура и състав
  2. Въоръжение
  3. Тактика и бойно приложение

 2. #2
  Крънкоман Parabellum's Avatar
  Регистриран
  Mar 2003
  Местоположение
  Велико Търново
  Мнения
  5,555

  Структура, състав, въоръжение и тактика на римският легион

  Тази тема я обсъждахме днес с многоуважаемият Звяр и аз му предложих да я постне тук.
  Искам само лека корекция да направя.

  Мисля че Византийската империя започва с основаването на Константинопол през 330.Това е началото на самият град като столица.По късно при император Ираклий 602-641 година византийският апарат на империята става гръцки.
  Какво имам предвид.
  По времето на този император официален език в Администрацията става гръцкият,всички латински титли са заменени с гръцки такива.
  Но да не се отклоняваме от основната тема.
  Още една корекция ще направя.Понеже става дума за римският легион,то
  последният период Имперски Наемен - 285г.н.е. до 520г.н.е.
  нека да го ограничим до 576 г.н.е. когато престава да съществува Римската империя
  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

 3. #3
  TEUTONIC ZWQRA's Avatar
  Регистриран
  Nov 2003
  Мнения
  743
  ЧАСТ ПЪРВА

  За армията от царския период може да се каже, че е по скоро опълчение. Всеки мъж между 17 и 46 години годен да носи оръжие се въоръжавал сам, доколкото му позволявали възможностите. Шлем и броня имали само най-богатите, които заемали и предната редица на бойния ред.

  Конник от царския период
  Конницата е 1/10 от численоста на армията. Оръжието през този период не се отличава с нищо особено от типичните антични образци.
  Шлемовете били кожени обковани с медни ивици, наричали ги "ГАЛЕЯ".
  Щитовете били елиптични или кръгли от бронз с размер около 80см в диаметър, наричали се "КЛЕПИУС".
  Броните били медни от елински тип, но се използвали и ризници от кожена основа с бронзови апликации, наричани "ЛОРИКА", които копирали отново егейската "ЕГИДА".
  Копията са с размери 220см, наричани "ХАСТА".
  Мечовете са твърде къси за да имат значение в боя с дължина около 30см и са по скоро за самозащита, наричат се "ПАРАЗОНИУМ".
  Като тактика на бойното поле се доближавали да тази на фалангата.
  Войн от царския период

 4. #4
  TEUTONIC ZWQRA's Avatar
  Регистриран
  Nov 2003
  Мнения
  743
  ЧАСТ ВТОРА РЕПУБЛИКАНСКИ НАБОРЕН 508г.п.н.е. до 107г.п.н.е.

  Цар Сервий Тулий провежда военна реформа, построява каменна стена около града и др. Това което е интересно за нас е реформата в армията. Формирането на известния ЛЕГИОН. Мъжете вече се подреждали в бойния ред не според имуществено състояние, а според възраста си.
  Леката пехота (ВЕЛИТИ) това били младежи на възраст 17-20г. въоръжени с кожен шлем, лек кръгъл щит, меч и няколко дротика. Те били без каквато и да е броня, целта им била да дразнят противника и възможно най бързо да освободят бойното поле на тежката пехота. ДРОТИК- метателно копие с дължина 1,2 метра.
  Тежката пехота се деляла на ХАСТАТИ - ПРИНЦИПИ - ТРИАРИИ.
  1. ХАСТАТИ -20 -30 годишни мъже въоръжени с копие ХАСТА, щлем от бронз МОНТЕФОРТИНО или КАСИС, легионерски меч ГЛАДИУС ХИСПАНИС, овален голям щит наречен СКУТУМ, ризницата им била кожената ЛОРИКА с брозова плоча с размер около 20см в диаметър на нивото на гърдите . Целта на тези войни от първите редици била да спрат противниковата атака, и да недопуснат пробив на бойния ред.
  2. ПРИНЦИПИ - 30 - 40 годишни мъже, екипировката била същата както и на хастатите с тази разлика, че вместо копие хаста имали тежко метателно копие ПИЛУМ. Оформяли втората линия на бойния ред , имали за цел да обсипят нападащия противник с пилуми миг преди да се сблъска с линията на хастатите. След като хастатите спрат атаката на противника принципите контраатакували и окончателно го разбивали, сражението завършвало с вкаране в боя на коницата и всеобща касапница.
  3. ТРИАРИИ - това са ветерани 40-46 годишни мъже заемали третата бойна линия. Били въоръжени с малко по различни ризници ЛОРИКА ХАМАТА , заимствана от келтите, представлява изплетена от метални пръстени, ризница наподобяваща известната (КОЛЧУГА), но има технологична разлика която ще обесня по късно. Копията им били заимствани от копията на фалангата наричали се САРИСА с размер 3-4 метра. Предназнзчението им било - резерв или когато противника имал значителен превес в конница, те трябвало да парират нейните действия докато хастастите и принципите разгромят пехотата на врага.
  Всички легионери имали легионерски меч ГЛАДИУС ХИСПАНИС.
  Това било изключително ефективна но и трудна за управление организация затова Легиона бил разделен на по малки формации. Изключително се обръщало внимание на командния офицерски състав.
  Легиона имал следната сруктура:
  10 манипули хастати - 10 манипули принципи - 10 манипули триарии - 10 турми конница. Една манипула се деляла на две центурии и имала двама офицера наречини ЦЕНТУРИОНИ . Манипула хастати или принципи имала следния числен състав 120 -150 тежка пехота и 50 - 60 велити. Манипула триарии имала 60 ветерана пак разделени в две центурии. Една ТУРМА имала 30 конника, комадвана от ДЕЦУРИОН, този чин се използвал да се отличават офицерите от конницата от тези в пехотата.
  В този период един ЛЕГИОН означавало 1 римски + 1 съюзнически.
  Освен 60 ЦЕНТУРИОНА , в легиона имало още 6 ТРИБУНА които били старши офицери а съюзническия легион имал 3 ПРЕФЕКТА за старши офицери. Цялата формация се командвала от ЛЕГАТ който почти винаги бил и СЕНАТОР.

  ПРЕФЕКТ


  ВЕЛИТ

  ХАСТАТ


  ПРИНЦИП


  ТРИАРИИ

  ЦЕНТУРИОН

 5. #5
  TEUTONIC ZWQRA's Avatar
  Регистриран
  Nov 2003
  Мнения
  743
  ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТАЦИ НА РЕПУБЛИКАНСКИЯ НАБОРЕН ЛЕГИОН

  ПРЕДИМСТВА :
  Нова тактика осигуряваща надмощие на бойното поле срещу многоброен противник. Добро командване осигурено от достатъчен и професионален офицерски състав което води до адекватност и иниациативност на бойното поле. Разнообразие на оръжието и частите които воюват. Пълно въоръжаване на частите според класа си.

  Разделение на функциите между различните класове бойни еденици, това означава че пълководеца има постоянно свежи части на разположение. Легиона е разделен на по-малки войскови еденици манипули и центурии което води до гъвкавост на полосражението, което не може да се каже за фалангата (по старата бойна формация)

  БОЕН СТРОЙ НА ФАЛАНГА
  НЕДОСТАТАЦИ :
  Войниците са наборни а не професионални, и между тях не може да стане достататачна синхронизация, нужна за такава сложна организация. Самото обучение и натренираност не бели достататачни. Слаба конница за сметка на тежката пехота, което води до оязвими флангове.

 6. #6
  Рицар Sir Gray's Avatar
  Регистриран
  Jan 2003
  Местоположение
  Софията
  Възраст
  38
  Мнения
  5,095
  Супер тема :tup:

  Само няколко вметки
  1. Царския период всъщност може да се разглежда като съставен от два подпериода (да отебелжа също, че Рим не започва от 753г. пр. Хр. и въоръжени сблъсъци е имало и преди тази дата)
  1а - "Героичната" епоха - името идва от гръцката такава, както е описана от Омир и която е характерна за почти всички общества в начален стадий на развитите. При нея всъщност войните се групират около определени видни личности, най-често благородници, като свита. Колкото е по-издигнат благородника, толкова е по-голяма свитата му. Тези банди са се занимавали предимно с набези и разбойнически нападения, къде помежду си, къде срещу съседите. Въоръжени са леко, без някаква еднинна система, като обикновено само благородника и най-близките му привърженици са били на коне. Не е било изненада и ако някой тръгне срещу врага в колесница, макар и по време на бой най-често да са се спешавали.
  1б. Описаните от Звяра хоплити, които навлизат някъде 6 век.

  2. Републиканския наборен
  Тук също се набират войниците спрямо имуществото им, толкова известния ценсус е точно с тази цел. Чак след Мариус легиона се отваря и за безимотните. Вече позицията в самия легион се определя от възрастта (като пак имуществените разлики играят роля)
  Структурата е много хубаво описана от Звяра.
  За оценката на републиканския легион имам обаче някои възражения.
  Общите за цялото римско военно дело - проблемът при него е, че то тотално отхвърля мобилността. Римските легиони имат само едно решение - тръгват напред и помитат всичко, каквото им се изпречи. И за такава тотална война е нужно, дори да не кажа задължително, да се разполага с големия ресурс на повсемесния набор. По времето на републиката единственото, което оличава и спасява легиона от враговете му, е точно изобилието на нови попълнения. На привидно неизчерпаемите си човешки ресурси се дължи оцеляването на Рим в повечето конфликти от това време. За жалост обаче мобилизираните селяни не са особено умели в тактически маневри по време на бой, което води до опростяване на тактическата схема, особено очевидно при манипуларния легион. Премахва се всякаква гъвкавост за сметка на няколко заучени маневри (което се дължи донякъде и на това, че всички легати и повечето трибуни са цивилни лица, назначени за една или няколко години на този пост - всяка по-сложна тактическа маневра по време на бой излиза извън възможностите им) Та качеството на офицерския и командния състав е по-скоро скромно, особено сравнено с висотите на елинистичните генерали. Изключителни са подофицерите - центурионите - които са уникален случай на професионализъм на средно ниво. Те нямат еквивалент в другите армии от това време.
  За разделението на функциите на бойните единици не ми стана много ясно какво се има предвид - функциите на всеки ред е да се изюрка към врага и да се опита да пробие фронта му, не виждам съществена разлика. (вече при Александър може да се каже с право, че има различни функции) Но за свежите части си много прав и това е един от ключовите моменти всъщност - концепцията за тактическа дълбочина е новост в Италия. Взимайки предвид характера на ръкопашния бой, където всъщност целта е единствено да се поддържа непрекъснат фронт и да се изпращат напред нови и нови части да заемат местата на падналите или уморените, то боен строй от три реда е очевидно предимство. При евентуално поражение на първия, то втория ред е напълно свеж физически, както и психологически, което е дори по-важно.
  За гъвкавостта на манипуларния легион съм строго несъгласен - всяка манипула има определно място в бойния строй и тактическата гъвкавост практически отсъства. Спрямо по-ранната фаланга наистина има подобрение, но спрямо македонците например римските легионерчета горките са безнадежно тромави. То и Ханибал дава нагледен пример Виж след Марий и въвеждането на кохортата като базисна полева единица се придобива известна гъвкавост.
  За недостатъците съм принципно съгласен, с уговорката от по-горе, че от различна гледна точка наборните войници всъщност са плюс, въпреки липсата им на обучение. Слабата конница си остава инхерентен недостатък почти до края на Римската империя. Не случайно се казва, че докато македонската армия е доминирана от коня, римската е доминирана от лопатата .
  XV mile the sea brode is
  From Turkey to the Ile of Rodez...

 7. #7
  TEUTONIC ZWQRA's Avatar
  Регистриран
  Nov 2003
  Мнения
  743
  ЧАСТ ТРЕТА Републикански Професионален - 107г. п.н.е. до 14г. н.е.

  През 2в.п.н.е. Рим е изправен пред продължителен конфликт на територията на днешен Алжир. Войната е непопулярна и ръководещият я консул ГАЙ МАРИЙ не може да събере наборите за легионите, тогава предлага - решение което се оказва и доста просто --- професионална армия. Премахнати са предишните класове ВЕЛИТИ, ХАСТАТИ, ПРИНЦИПИ, ТРИАРИИ. Въведен е единен стандарт за въоръжението, а именно :
  шлем "МОНТЕФОРТИНО", ризница "ЛОРИКА ХАМАТА", щит овален с размери 120х75см. "СКУТУМ", две копия за хвърляне "ПИЛУМ", меч известен в историята като "ГЛАДИУС"- дължината на острието е 50-55см, военни сандали"КАЛИГА". Всички легионери стават тежко въоръжени.
  [/img]
  ЛЕГИОНЕР
  Реформата засяга и структурно ЛЕГИОНИТЕ премахнати са МАНИПУЛИТЕ, на тяхно място се появяват КОХОРТИ, кохортите имат вече по 6 центурии. ЛЕГИОНА от този период има 10 кохорти, като достига 5 000 души. Легионер може да стане само само римски гражданин, по тази причина един легион е само един, а не както при предишния период от един римски и един съюзнически. Римляните продължават да използват наемници и друга помощна пехота като ги наричат :
  АУКСИЛИАРИИ.

  АУКСИЛИАРИИТЕ са във формирования от по 1000души под командването на префект.
  Конницата вече е отделно от легиона формирование известно под името"ALOE" в численост от по 500души, разделени в ТУРМИ.


  конница ALOE
  Екипировка на конницата от времето на републиката :
  На самия кон имало само юзда, а конника имал стандартна униформа за легионер но със следните изключения вместо голям изпъкнал щит имал малък кръгъл "PARMA EQUESTRIS" и имал копие 'ХАСТА".
  Като цяло римската конница е изключително слаба и консулите предпочитат да наемат местна конница.
  Въведени са бойни машини като щатно колективно въоръжение : във всяка кохорта има по 5 балисти и 1 катапулт или опанер.

  БАЛИСТА


  ОПАНЕР

  С тази си структура ЛЕГИОНА станал още по тромав на бойното поле за сметка на ударната си мощ.

  ВОЕННИ ТРИБУНИ

 8. #8
  TEUTONIC ZWQRA's Avatar
  Регистриран
  Nov 2003
  Мнения
  743
  ЧАСТ ЧЕТВЪРТА Имперски Професионален - 14г.н.е. до 285г.н.е.

  Промените в "Имперския Професионален " легион не са много в сравнение с един "Републикански Професионален ". Те засягат предимно въоръжението на индивидуалния боец, и някои изменения в структурата на офицерския състав.

  АУКСИЛИАРИИ и ЛЕГИОНЕР

  Нов е шлема на легионерите "ИМПЕРСКИ ГАЛСКИ" този шлем е известен под още едно име "ШАПКА НА ЕЗДАЧА", бронята вече е по-сигурна, изработена от ковани плъстини "ЛОРИКА СЕГМЕНТА"- това са вече доспехи а не ризници какъвито бяха предишните образци. Щитовете са значително по извити към тялото и вече са правоъгълни но пак се наричат "СКУТУМ".
  Структурната реформа в състава на легиона се изразява в това, че първата кохорта е ПРЕТОРИАНСКА и е с увеличена численост на 800 - 1000 души (ДА НЕ СЕ БЪРКА С ПРЕТОРИАНСКАТА ГВАРДИЯ НА ПРИНЦЕПСА).
  Първата ПРЕТОРИАНСКА кохорта се различава от останалите кохорти в легиона по по-тежкото въоръжение. При тях разликата е бронята, която е от две части и е изцяло кована, наподобява елинските медни брони от архаичния период, но преторианските са от желязо. И използването на наколенници от желязо наречени "КРЕМИДИ". ПРЕТОРИАНСКТА кохорта била съставена от изключително опитни ветерани.

  Новата структура на офицерскте звания. Те са изброени като се спазва йерархията от по-старши към по-младши. В първа ПРЕТОРИАНСКА кохорта - центуриите са 5 и затова офицерите са също 5 :
  1. PRIMUS PILUS
  2. PRINCEPS
  3. PRINCEPS POSTERIOR
  4. HASTATUS
  5. HASTATUS POSTERIOR

  ЦЕНТУРИОНЗНАМЕНОСЕЦ


  В кохорти от Втора до Десета структурата е с 6 центурии в кохорта и званията на офицерите са следните :
  1. PILUS POSTERIOR
  2. PILUS PRIOR
  3. PRINCEPS POSTERIOR
  4. PRINCEPS PRIOR
  5. HASTATUS POSTERIOR
  6. HASTATUS PRIOR
  Към всеки легион имало конни куриери в численост 120 конника. Конницата която си е слабото звено в римската армия се применува и вече се нарича " EQUITATE" в численост от 1 000 души, но като цяло в екипировката промени няма с изключение, че получават дълъг към 90-100см меч наречен "СПАТА".


  Екипировка на конницата от времето на империята :
  Конят освен юзда имал и седло, заимствано от келтите. Новото при ездачите освен дългия меч е и голям хексагонален щит отново под влияние на пак на келтите. Но конницата си останала слабото звено в римската армия. И по времето на император ТРАЯН е направен опит да се създаде тежка римска конница наречени с гръцкото наименование :
  КАТАФРАКТАРИИ

  Но нещата не се променили значително, затова продължило изпозването на наемната
  ГЕРМАНСКА КОННИЦА

  Допълнително към бойните машини били добавени още 10 скорпиона към кохорта. Скорпиона представлявал балиста с по малки размери ---

 9. #9
  TEUTONIC ZWQRA's Avatar
  Регистриран
  Nov 2003
  Мнения
  743
  Имам проблеми с картинките на римската КОННИЦА , тези които намерих са с ужасно качество, както може да ги видите по горе и искам помощ в намирането на по качествени.

  Имам малък подарък за Sir_Gray. Уважаеми Рицарю тези две рисунки са за вас.
  8) В монента работя по продължението. Очаквай те го скоро.

 10. #10
  Рицар Sir Gray's Avatar
  Регистриран
  Jan 2003
  Местоположение
  Софията
  Възраст
  38
  Мнения
  5,095
  А, супер, мерси Звяр Аз сума време си търсих някакви свестни хоплити за аватар....
  XV mile the sea brode is
  From Turkey to the Ile of Rodez...

 11. #11
  Мошенник Imperial's Avatar
  Регистриран
  Jan 2003
  Местоположение
  Разединени Националистически Щати
  Мнения
  12,052
  Аз малко попреметох тука щото всеки писал писал и хвърлял по земята
  Цитат albireo написа Виж мнение
  ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

 12. #12
  TEUTONIC ZWQRA's Avatar
  Регистриран
  Nov 2003
  Мнения
  743
  ЧАСТ ПЕТА ОРЪЖИЕ МЕЧОВЕ и КОПИЯ


  Първите мечове копират древногръцките "КСИФОС", оръжие на хоплитите, но тези мечове са твърде къси за да имат значение в боя и са по скоро за самозащита. Римския меч се нарича "ПАРАЗОНИУМ" и е с дължина около 30см на острието. За тях мога да кажа, че заедно със скитския "АКИНАК" са първите железни мечове.
  През 508г.п.н.е. цар Сервий Тулий въвежда нов меч с по-голяма дължина на клина до 50см, по късно този меч се прославя в ПУНИЧЕСКИТЕ войни, казват, че този меч е завоювал Испания за Рим и затова го наричат :
  "ГЛАДИУС ХИСПАНИС"

  Войните с КИМВРИТЕ И ТЕВТОНИТЕ през 111 - 110 г.п.н.е показват недостатачна защита на гарда, меча е модернизиран и през 107г.п.н.е. с реформата на Гай Марий е приет на въоръжение :
  "ГЛАДИУС РЕПУБЛИКАНО"

  След войните на Цезар с Галите, меча бил удължен с около 5-10см, под влияние на келтските оръжия. Новият меч станал известен с името "ГЛАДИУС ИМПЕРИУМ"  Ето и снимки за сравнение :
  Пехотния меч не е подходящ за конницата и там приемат дълъг към [img][/img]100см меч "СПАТА"

  Постепенно "СПАТА" преминава и в легионерските части.


  Копията са важна част от въоръжението на римляните. Характерното за техния начин на водене на бой е копието ПИЛУМ -

  представлява дървена дръжка дълга около 1,50 метра и дълъг тънък метален връх от незакалена стомана към 70см. Начина на използване е следният :
  по команда бойците хвърляли копията при дистанция 25 метра - целта била копията да се забият в щитовете на противника. Тънките върхове играели ролята на харпуни веднъж забити в щитовете, ролята им била да лишат от защитно въоръжение (щитове) врага . Обикновенно вражеските бойци сами хвърляли непотребните щитове, ако това не се случило легионера настъпвал с крак влачещеят се край на пилума по земята и наклонявал щита на протвника така се създавала възможност да се нанесе удар с меча по незащитените гърди на пртивника.
  Другото копие е стандартното около 2 до 3 метра наречено ХАСТА то е основно за помощната пехота АУКСИЛИАРИИ. Тежките копия с размери от 3 до 6 метра са известни от епохата на фалангата и се наричат САРИСА.

  Нека да ди номерираме от 1 (най-голямото) до 15 (най-малкото), то следва да се отбележи копия номера 1, 2, 3, 4 са тип САРИСА
  5, 6, 7, 8 са германски копия "ФРАМЕЯ" използвани от наемната ГЕРМАНСКА КОННИЦА
  9 и 10 ХАСТА
  11 и 12 ПИЛУМ тежък модел
  13 е тип ДРОТИК
  14 ПИЛУМ лек модел
  15 това е копие за СКОРПИОН наречено "ПИЛУМ МУРАЛЕ"

 13. #13
  TEUTONIC ZWQRA's Avatar
  Регистриран
  Nov 2003
  Мнения
  743
  ЧАСТ ПЕТА ОРЪЖИЕ ШЛЕМОВЕ

  Тип "МОНТЕФОРТИНО"изработва се от бронз


  Гай Марий през 107г.п.н.е. въвежда малко видоизменен шлем с цел повишена защита, названието им е "ШАПКА НА ЕЗДАЧА"


  След Галските Войни навлезнал "ИМПЕРСКИ ГАЛСКИ ШЛЕМ Характерното е че всички изброени шлемове се изработат от бронз. Разликата между е "ШАПКА НА ЕЗДАЧА" и "ИМПЕРСКИ ГАЛСКИ ШЛЕМ е че в последния има предидени отвори за ушите.

  По-късно по времето на ТИБЕРИЙ започнали да изработват шлемовете от желязо, макар традицията да се изработват от бронз да се запазва. Увеличава се наклона на предпазителя за врата. Шлемовете са известни под името "ГОЛЕЩА КРЪГЛА КИФЛИЧКА"


 14. #14
  TEUTONIC ZWQRA's Avatar
  Регистриран
  Nov 2003
  Мнения
  743
  ЧАСТ ПЕТА ОРЪЖИЕ ЩИТОВЕ

  Републикански СКУТУМ

  Размери : 120х75см. Изработвал се от три пласта жилаво дърво, лентите на трите пласта се препокриват така, че да са перпен дикулярни едни на други. Самите ленти са щироки 3см, и дебели 2мм. Отпред щита има пласт кожа покрит с цветно сукно. Допълнително щита се усилвал с метални и дървени ленти.
  Кавалерийски PARMA EQUESTRIS

  Размерите са му : 60см в диаметър. Изработвал се по същият начин.
  ИмперскиСКУТУМ


  Рамерите : 120х80см.

 15. #15
  TEUTONIC ZWQRA's Avatar
  Регистриран
  Nov 2003
  Мнения
  743
  ЧАСТ ПЕТА РИЗНИЦИ И БРОНИ

  През царския период се използвали цели брони от еленски тип.  По време на републиката най-масово се използвала ризницата ЛОРИКА ХАМАТА. тя се изработвала от метални, в повечето случаи железни пръстени. Пръстените се преплитат всеки един с четири околни. Характерното е че за да се затвори един пръстен той се нитовал. През средновековието тази ризница е известна като КОЛЬЧУГА, разликата е начина по който се затварят пръстените. При средновековната ризница те се запояват.

  Ауксилиарий с ЛОРИКА ХАМАТА.

  По времето на Принцепс Тиберий 14г. - 37г. се приема нов доспех с иметоЛОРИКА СЕГМЕНТА  Има още една ризница която е с германски произход, не получила голямо разпространение при наличието на сегментата, но била доста популярна при германските ауксилиарии. Наричали я " lorika squamata" Tя съчетавала добра защитеност с значителна подвижност на тялото.
  С това темата за въоръженито мисля за изчерпана. Остана да избистрим и тактиката.

 16. #16
  TEUTONIC ZWQRA's Avatar
  Регистриран
  Nov 2003
  Мнения
  743
  Боен ред на конницата тип "АЛОЕ"


  Така наречения полк "Алое" е разделен на ескадрони "Turmoe". Ескарона "Turmoe" имал численост от 32 човека, без офицерския състав.
  На всяка Турма се полагали 5 офицера.
  В един полк "Алое" имало 16 Турми от 38 човека или общо за полка 613 - 615 човека заедно с офицерския състав и вестоносците.

 17. #17
  TEUTONIC ZWQRA's Avatar
  Регистриран
  Nov 2003
  Мнения
  743
  В пехотата основна единица е "Центурията"


  През републиканския период с численост от 60 човека. Две Центурии са образували една "Манипула". По-късно манипулния строй отпада.
  Характерин боен строй е "Костенурката", позволяващ сближаване с противника с минимални жертви.  През 107г.п.н.е. Консула Гай Марий окончателно отменя манипулния строй и въвежда "Кохортата". Една кохорта имала 6 центурии от 80 човека, с изключение на първата кохорта на легиона. Тя била Преторианска и имала 5 центурии, всяка с по 160 човека.


  КОХОРТА  Всеки легион имал по 9 кохорти с по 500 легионера и споменатата първа преторианска кохорта с 800 ветерана-преториянеца. Общата численост достига 5300, допълнително имало 120 конника за свръзка и разузнаване и към 6 000 лека помощна пехота Ауксилиарии. По време на война с пълна численост един легион достигал 12 000 човека. В мирно време един легион имал численост нормално 5 500, тоест само легионерите без ауксилиарии.


  ЛЕГИОН

 18. #18
  TEUTONIC ZWQRA's Avatar
  Регистриран
  Nov 2003
  Мнения
  743
  Накратко ще разгледам войските на Враговете на Великата Империя.
  Ще ги разделя за по-голяма яснота на следните дялове:
  1. Етруски, Картагенско-Ибеийски съюз.
  2. Гали.
  3.Германи.
  4. Парти.

 19. #19
  Крънкоман Parabellum's Avatar
  Регистриран
  Mar 2003
  Местоположение
  Велико Търново
  Мнения
  5,555
  Чудесно. В началото са покорени Етруските. После започва да се воюва паралелно с галите и Картаген, като на последният е отделено по-голямо внимание, защото и възпрепятствал морската търговия на Рим.
  Тук ми дойде една идейка
  Звяр така и така си почнал, я като пишеш за войните с Картаген отдели един пост за основаването му и развитието му като голяма морска сила. Въоръжението и тактиката на картагенските войни и техните съюзници.

 20. #20
  Рицар Sir Gray's Avatar
  Регистриран
  Jan 2003
  Местоположение
  Софията
  Възраст
  38
  Мнения
  5,095
  Мда, тъкмо ще дойде място и за любимеца ми Ханибал, хохохо
  XV mile the sea brode is
  From Turkey to the Ile of Rodez...

 21. #21
  Мошенник Imperial's Avatar
  Регистриран
  Jan 2003
  Местоположение
  Разединени Националистически Щати
  Мнения
  12,052
  а за Византия ще може ли да напишете нещо (с картинки!) че ми трябва за един проект
  Цитат albireo написа Виж мнение
  ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

 22. #22
  редовен
  Регистриран
  Mar 2004
  Мнения
  111

  Униформи на руската царска и белогвардейски армии -1914-1920

  Супер изложение, много му се изкефих. Ще помоля и аз за материали за Византия с картинки, както и за линкове към сайтове к такава информация.

 23. #23
  редовен AzUrAL's Avatar
  Регистриран
  Mar 2004
  Мнения
  51
  Ранен период...

  Римската войска е народно опълчение и се попълва чрез всеобщи набори на граждани на възраст 17-46г.При сбор те са длъжни да се яват на повикването и да учатват в походите,независимо че те се провеждат често.Основната бойна еденица е легионът,който обикновено се състои от 4500 души-3000 тежковъоръжени пехотинци,главната му сила,1200 лековъоражени войници и 300 коника.Важна роля при всички операции играят укрепените лагери,които се строят по определен план и са основни опрни пунктове.
  Първата збачителна реформа в организацията на армията засяга бойния и ред.Целта е да се превърне малко подвижната римска фалабга,подобна на македонската,в маневренаоспособна военна част.Въвежда се манипуларния строй.По време на битка легионът се построява в три редици,всяка от които се дели на 10 отделни манипули.Те се разполагат в шахматен ред и имат голяма гъвковост и самостоятелност.В първия ред застават бойците с копия-хастати,които са и най-младите.Зад тях идва линията на принципите,които са по-опитни и по-здрави войни.Най отзад се намират триарите-тежковъоражени ветерани с изпитана храброст,които са и ударна сила и боен резерв на армията.
  Според описанието на Тит Ливий,сражението започват първо хастатите.Ако те не са в състояние да разбият неприятеля,бавно отстъпват назад,а принципите ги приемат между редиците си и продължават сражението." "Триарите се разполагат зад своите знамена.Облягат се на дясното коляно,а копията държат здраво забити в земята с вдигнат нагоре връх,като представят бойна линия,заградена като с ограда.Ако принципите нямат успех,отстъпват постепено към триарите.Оттук,за да се обозночи опасният момент в битката,произлиза изразът:"Работата опря до триарите"Тогава триарите се вдигат от мястото,като приемат хастатите и принципите между редиците си,и като образуват плътна фаланга,бързо нападат неприлятеля.За ваговете този момент е най-ужасен.Като преследват уж вече победения противник,те неочаквано виждат да настъпва срещу тях,още по мощен боен отред,чиято контраатака ги довежда до пълен разгром".
  Дисциплинията в армията е извънредно строга.Наказанията са чести и големи,а наградата и отличията редки.Въобще военната служба се смята по-скоро като за достойнство,отколкото за задължение.С тази бойна мощ римляните се отправят към завоюването на Италия.
  ...но срещна отново очите му.Гледаха право в него,но виждаха нещо съвсем друго.Нещо в близкото бъдеще,което можеше и да е интересно,но не ставаше нито тук,нито сега.

 24. #24
  Багатур Araslan's Avatar
  Регистриран
  Jun 2004
  Местоположение
  Оргримар
  Възраст
  33
  Мнения
  1,568
  ето един добър сайт на тема Римски Легион http://www.legionxxiv.org/
  ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

 25. #25
  Багатур Araslan's Avatar
  Регистриран
  Jun 2004
  Местоположение
  Оргримар
  Възраст
  33
  Мнения
  1,568
  и имам апостроф към мнението на звяра Пуснато на: 5th-Януари-2004 04:20 това не е центурия а манипула от 120 човека...на мен ми приличат на хастати
  ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Страница 1 от общо 6 123456 ПоследноПоследно

Информация за темата

Users Browsing this Thread

В момента има 1 потребители, разглеждащи тази тема. (0 потребители и 1 гости)

Правила за писане

 • Не можете да пускате нови теми
 • Не можете да отговаряте
 • Не можете да добавяте приложения
 • Не можете да редактиране своите мнения.
 •