Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Модерните танкове

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Не ме разбрахте (явно). Няма как да се "отречени след ВСВ", защото точно тогава се създават не малко леки нещо-като ОБТ-та . Ако искате, можем да ги споменем,, ама вие си ги знаете.
    За другото - въпросът е, че функциите и задачите на леките танкове през ВСВ и особено след нея водят до появата на различни калсове машини (които можем, ъъъ, "генеалогично" да изведем от леките танкове) - това са споменатите БМП-та, разни колесни бронирани разузнавателни машини с артилерийско въоръжение (или достатъчно сериозна огнева мощ) и прочее. естествено, с времето увлечението по леките ОБТ-та намалява - май основно заради развитието на технологиите. Но част от основанията си остават: цената. Особено когато е допълнена със специфичен ТВД. Та оттам и приложението - то е ясно, по-евтина версия за специфични условия (най-вече ТВД).
    Мисля че и индийците по някое време се заиграват с някакви такива работи.

    ПП Ако искате, можем да ги обсъдим тези неща, така да се каже, от тактическа гледна точка. Ама може би не в тази тема.

    Comment


      new light tank (for airlift, sealift and expeditionary forces)

      Comment


        Би могло. Подозирам обаче че ще се получи нещо като дискусия БМП срещу лек танк и ще стигнем до извода, че няма тактическо използване където лекият танк да е по-потентен отколкото масовите БМП.
        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

        Comment


          Не виждам защо трябва да се стига въобще до подобно сравнение - леките танкове не заменят БМП-тата (то няма и как). Има очевидна разлика във въоръжението . А нивото на защита вероятно е сходно с това на БМП. Плюсът е мобилността (и - донякъде - цената, макар че за китайците това е два ли е чак такъв фактор, де). Съществен плюс, особено ако говорим за сложен ТВД. Впрочем, ако си припомниш оня игра, дето я мислехме, ще видиш поне няколко приложения за такива машини (вярно, ти беше от другата страна, но нищо).

          Comment


            Мда, съгласен съм, но само ако имат с пъти по-добра проходимост от истински ОБТ и с пъти по-ниска цена.
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

            Comment


              1951 написа Виж мнение
              Предполагам аналогията Type 59 -> Type 62 е напълно приложима и тук. Вижте за какво са направили Type 62 и според мен това е отговора, защо са направили този, за сега, безименен танк.
              Между другото, снимката е правена в Тибет.

              Да, това всъщност бил (каквото и да значи) "планински танк".

              Comment


                Тук не е въпрос на цена, а е въпрос на това да създадеш машина, която може да действа на потенциалния театър на военни действия и да е равносилна на потенциалния противник.
                Лично за мен китайците създават модерен заместник на Type 62, който е създаден да действа в южните части на Китай, където инфраструктурата тогава не е позволявала спокойни действия на по-тежкия Type 59.
                Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

                Comment


                  Амазон написа
                  но само ако имат с пъти по-добра проходимост
                  Хъм, тук говорим за мобилност и то не само (или толкова) в тактически аспект. Проходимостта е само един от параметрите. естествено, не знам точно какъв е случаят, но е логично да се предположи, че част от икономисаната маса (впрочем, и икономията сама по себе си) трябва да помагат доста в това отношение. Т.е. използвани правилно могат да ти дадат бронетехника със съответното въоръжение там, където противникът може и въобще да няма бронетехника (или тежко въоръжение).

                  Амазон написа
                  и с пъти по-ниска цена
                  За това не знам. Нямам идея кои са най-скъпите неща при разработването на един ОБТ и само по себе си кое е най-скъпото в конструкцията. Но има някаква логика да са по-евтини (вероятно не в пъти) за закупуване и поддръжка (последното поне в някаква степен).

                  ПП 1951, споменах цената заради отклонението в разговора, защото ми се струва, че тя е била определяща навремето, при следвоенните (след ВСВ) "леки ОБТ-та". Докато тук изглежда да става въпрос за мобилността.

                  Comment


                    Има очевидна разлика във въоръжението
                    С кое? Общо взето Страйкър MGS и БМП-3 са не по-зле въоръжени от този лек танк като гледам. Да не споменаваме за възможностите на 100 мм. оръдие 2А70 може да се ползва и за ПУ на ПТУР. Съмнявам се китайчетата да имат 105 мм. снаряд с такива възможности
                    Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

                    Comment


                      Интересен кадър от Сирия, трябва да се спомене: هام : المشهد الأولي لعملية تدمير دبابة داريا 25-1-2013

                      Comment


                        Кухулин написа Виж мнение
                        Интересен кадър от Сирия, трябва да се спомене: هام : المشهد الأولي لعملية تدمير دبابة داريا 25-1-2013
                        Ъъъ, ... онзи юнак от къде изпадна?!?

                        Comment


                          Май изкочи от долният люк на танка,сигурно му е станало малко жега.

                          Comment


                            Май оттам изскочи, да.

                            Comment


                              Времето да излезе от долу е малко, трябва да е нинджа, а то при тоя взрив такава температура се е развила. Още преди взрива пълзи отзад около лявата верига.

                              Comment


                                Kramer написа Виж мнение
                                Времето да излезе от долу е малко, трябва да е нинджа, а то при тоя взрив такава температура се е развила. Още преди взрива пълзи отзад около лявата верига.
                                По време на война процедурите се оптимизират, особено ако вече са загубени стотици машини. Това по всяка вероятност е кемафа, който е имал готовност да изскочи при най-малката опасност. Може взрива от гранатата малко да му е помогнал. След това възпламеняването на заряда му е изгорило долнището. Поне аз нещо такова си представям. А може да пълзи и около веригата, но от вътрешната страна, иначе не мога да си обясня външния вид.

                                Comment

                                Working...
                                X