Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Симеон - последният велик Прабългарин!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Симеон - последният велик Прабългарин!

    картаген: Сложно е наистина... И все пак защо "българи"? Преди да се определят като "българи", общностите са били пак някакви - славяни, траки, кумани, гърци, ромеи, готи и т.н.. След това - на признака на провиницалното-териториално деление - могат да бъдат също шопи, епирци, тракийци, доброджанци, гети, прилепци, вълкашановци, всякакви ...
    Затова обяснението с традициите и навиците ми изглежда някак половинчато. Условно погледнато, традициите и обичаите и отпреди "българската" идентификация в много случаи са оцелявали, но това не означава, че се е запазила по-ранната идентификация. Че и днес има ритуали и обичаи, които вероятно водят началото си от дълбоката предславянска древност. Но това нищо не означава.
    Цели 600-700 години някакви хора упорстват да се наричат "българи"...
    Ако се задоволим само с фрагментарния модел за обяснение на общностните връзки, който ти предлагаш - в смисъл - картината на изолирани една от друга селски общности , преживяващи сами в себе си, и на базата на примитивно запазените традиции и обичаи - рефлексно-запазената идентификация по някакъв общностен признак под названието "българи" - не можем да намерим обяснение защо три милиона население, на една приблизителна теритжря от 120 хил кв км мислят за себе си имено като "българи" - тези общности почти нямат връзка помежду си на ежедневно битово ниво; почти нищо общо няма между българите в Добруджа и онези, които се определят като българи в Браничево; даже и трудно ще се размберат, ако случаят ги срещне; но парадоксално - държат да се наричат по този начин. Така ги описват пътешествениците, които са минали по нашите земи.
    Много ви е хубав и интересен въпросът, само че пропозицията или което е почти същото, презумпцията му е пълна с груби фактически грешки и вътрешни противоречия, коренящи се главно във все още ширещото се сред българските историци престъпно-осъдително непознаване, подценяване, игнориране, пък дори и неглижиране на произхода, езика, социално-политическата организация, материалната и духовната култура на прабългарите от Първото Българско Царство и особено на етнотрансформационните процеси по време и след Светото Кръщение, при които прабългарите донасят, предават и оставят на идните поколения българи най-съкровеното и доброто от себе си, в това число и собственото си име, а така също и на гениалната идея на Симеон да създаде качествено-новата и уникално-неповторимата Българо-Християнска Цивилизация:
    Attached Files
    Last edited by ; 13-05-2012, 08:52.
Working...
X