Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Волжските българи

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    "Братя"? Аха, ок. Значи, по същата логика, братя са ни сърбите, руснаците, чехите, поляците, монголците, индийците, румънците ... я се замислете, преди да пишете глупости!
    Ние, българите, сме смесица от няколко етноса, което предполагам знаете, но явно не ви е изгодно да споменавате. Докато народа, който визираме в тази тема:
    първо, не е същия, именно заради различния състав,
    второ, не е живял при същите условия и има вече различни обичаи и вярвания.
    Дори и само по наличието на прабългарски корен, което може да е, а може и да не е еднакво, не можете да приравните двата народа. Все пак българи не е равно на прабълари. И никакви марксисти тук няма да ви помогнат като оправдание.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

    Comment


      #17
      Да, съгласен съм - толкова са ни "братя", колкото и всички хора сме братя (в една много авторитетна книга прочетох, че всички хора на земята произлизат от един - значи всички сме братя).
      А от братя като чеченците бих се отрекъл на мига .

      Comment


        #18
        Попадна ми нова (за мен е нова) книжка на тази тематика, а именно:

        Гусман Халил и татяна Яруллина "Къде е изчезнала Волжска България? Българската държавност на р. Волга през XX век",
        Съставител: Пламен Янакиев,
        ИК "Огледало", 2003 г.
        Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

        Comment


          #19
          gollum написа
          Да, съгласен съм - толкова са ни "братя", колкото и всички хора сме братя (в една много авторитетна книга прочетох, че всички хора на земята произлизат от един - значи всички сме братя).
          А от братя като чеченците бих се отрекъл на мига .
          Е, никой не ни побратимява с тях, де.
          Братя- братя, всички са, ама едни са "по-братя" от другите

          виталий написа
          На самом деле небольшое сходство между Болгарами и Татарами есть, но это только темные волосы, а в остальном сравнивать просто некорректно, даже если в Поволжье и жили раньше какие-то люди, которые затем перебрались на Балканы, то это не отчем не говорить. Они и до Поволжья где-то жили.
          Все таки неслучайно в 17-ом попытались назвать записать себя "болгарами". Разница с нами нормальная - другие условия, другая религия, с другими народами смесились.
          Last edited by ; 22-07-2005, 21:20. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

          Comment


            #20
            Вижте сега.Тука сме тракийци,прабългари и слвани,естествено има и други примеси.Те са ни братя по простата причина че хан Аспарух и ханът основал Волжска България са братя.Те са били прабългари.Но с времето всичко се е отмило.Нас са ни завладели турците,а тях Златната Орда(доколкото ми е известно,не съм запознат).Златната орда са монголци предвождани от Чингиз хан.За другото вече всички знаем.Правете си изодите.Да не забравяме и другите синове на Кубрат.Доколкото знам 3ма са тръгнали на запад.Аспарух е основал Дунавнска България,брат му Волжска,и за нататък незная.

            The end of the world came pretty much as we predicted.Atomic spark,struck by human hand raged out of control.Great cities were reduced to dust,burning continents were absorbed by boiling oceans.The spirits of the dead faded in the background radiation that blanked the Earth.

            The 2 minute war - FallOut

            Comment


              #21






              Bulgar, Proto-Bulgarian, Caucasus, Dagestan, Kutrigurs, Utigurs, Kubrat, Great Bulgaria, Asparukh, Asparuh














              Тюрко-Татарский Мир: Тюрко-Татарский Мир - «Информационные системы следует рассматривать как революцию такого же масштаба по своим последствиям, как и появление печатной книги. Интернет нельзя считать просто каким-то дополнительным техническим инструментом. Он открыл новый мир без границ, без цензуры, практически доступный каждому и позволяющий в считанные минуты соединиться с кем угодно, независимо от расстояний. Он предоставил невиданные технологические возможности для развития науки, экономики, обмена информацией, по существу изменил образ жизни людей. Народ, который не найдет своего места в современных информационных системах, выпадет из истории...» Рафаэль Хакимов Справа: Карта мира, приложенная к труду Махмуда Кашгари (1072-1078 гг.). На карте отмечены земли кипчаков, огузов, татар, города Булгар, Сувар и др.








              Публицистический портал о татарах
















              Новите линкове са безкрайно интересни...
              Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

              Comment


                #22
                Но ако те имат българско съзнание, това какво по-точно ги прави според вас (Особено когато много българи днес са готови да отрекат произхода си)? Вярно е, че при нас освен пра-българи има най-малкото примеси на траки и славяни, но нека не забравяме, че прабългарите надали са били хомогенен народ по онова време.

                И още нещо: някой от вас виждал ли е техни носии и други битови принадлежности? Щото са потресаващо подобни, някои направо същите!

                Иначе на руснаците им идва малко множко да си признават културното влияние от нас, нали не сме "Велика Сила". От една страна, Русия внася книжнина и християнство от Дунавска България. От друга страна, Русия е под постоянното влияние на по-мощната, по-цивилизована и по-богата Волжска България (Русия я оформят общо взето 3 народа: българи, варяги и монголци). Не случайно след анексирането на казанското царство Иван Грозни се нарича цар на руси и българи, волжските благородници стават част ор руската държава, а Кремъла е чисто копие на този от Казан.
                Last edited by Batko Charly; 26-07-2005, 20:52.
                Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

                Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                (собствен патент)

                Comment


                  #23
                  По-неизвестни факти

                  В столицата на Татарстан - град Казан (основан по време на татарската хегемония и залезът на Волжска България) се намира най-старият университет в цяла Русия, в него е следвал и Ленин. В недрата на някогашната Волжска България, днес република Татарстан, лежат едни от най-големите залежи на нефт в Русия. Годишният добив се равнява на този на Алжир и Сирия, взети заедно. Страната е около три пъти по-голяма от нашата, населението е около 4,5 милиона души.
                  По поръчка на университетите в Сапоро и Кобе (Япония) през 1990 г. проф. д-р Алфред Халиков, историк от Казан, подготвя научен доклад за произхода на населението от Поволожието. Докладът му осветява смайващи факти, открити в данъчните регистри на руското дворянство от Х²²²-ХV² век. Родът Пушкин се оказва, че се заселил в Московието още през 1198 г. от Волжска България. Прадядото на поета, Муса, напуснал столицата Болгар, бягайки от първите набези на татарските орди и се заселил в Новгород. Потеклото на Пушкин от Казан е засечено и от други руски историографи - С.Б. Веселовский и Н.А. Баскаков.
                  С българска кръв се оказва и легендарният пълководец Михаил Кутузов, победил армиите на Наполеон при Бородино през 1812 г. И други изследователи са установили, че и неговият произход е от Казан - неговата прабаба била омъжена за българския владетел Бикбулатович. На езика на волжските българи думата "кутуз" значи буен, сприхав.
                  Авторът на "В навечерието", писателят Иван Тургенев, пак според данъчните регистри е пряк потомък на българския мурза (княз) Арслан Турген, преселил се от Волжска България в Русия през 1440 г.
                  В изследванията на проф. Халиков с български произход са отбелязани също и писателите Иван Бунин, Михаил Булгаков, поетесата Анна Ахматова, композиторите Рахманинов и Скрябин...
                  До сега тези регистри не бяха изследвани, защото фактите в тях изобличават фалшификациите на съветската власт относно произхода и принадлежността на тамошните българи. Затова все още битуват жълтите версии, че Пушкин бил потомък на негър шут на Петър ², а в българския превод на "В навечерието" на Тургенев е изпусната фразата на Инсаров, че руснаците трябва да учат български...

                  Февруарската революция през 1917 г. дава свобода на народите на Русия и волжските българи веднага възраждат своята държава. Те създават демократичната република Идел-Урал (или Волго-уралски щати) с убедеността, че нова Русия ще е федерация на свободни и равни народи по образеца на САЩ. Първият щат на съединените щати на Русия!
                  Скоро обаче на власт идват болшевиките, които съвсем не планират демократично решение на националния въпрос. Сталин изпраща телеграма на президента на Волжско-уралските щати Максуди с предложение за сътрудничество. Максуди като убеден демократ и възпитаник на парижката Сорбона не признава властта на болшевиките и му отказва. В отговор Сталин разгромява Волжско-уралския щат и на негово място създава няколко автономни републики и области. Една от тях е наречена Татарска АССР. Волжските българи са насилствено преименувани на татари (също като с македонците). След падането на СССР тази пропаганда все още продължава да се поддържа от властите. Обикновените хора обаче продължават да смятат себе си за българи и открито да заявяват, че искат така да се наричат. А републиката им отново да бъде наречена Българска, или поне с неутрално име като Казанска, или Поволожска, защото сегашното име оскърбява паметта на дедите им. По този повод беше изпратено и писмо с такова искане до президента на Република Татарстан - Минтимер Шаймиев. Но това не даде резултат - неговото обкръжение е убедено, че потомците на Чингис хан трябва да живеят в "единствената в света татарска държава".
                  В края на 90-те години, именно на територията на Татарстан беше спряно действието на указа на Елцин в паспортите да отпадне графата националност. Просто за да се запази думата "татар" в тях и хората да не почувстват свободата да се наричат българи.
                  Last edited by Warlord; 10-09-2005, 14:57. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                  (\_/)
                  (°_°)
                  (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

                  Comment


                    #24
                    Днес попаднах и на Списък с владетелите на Волжско-Камска България:

                    Габдулла Джилки, син на Урус-Айдар
                    /865 - 882/

                    Бат-Угор Мумин, син на Джилки
                    /882 - 895/

                    Алмъш Джафар, син на Джилки
                    /895 - 925/

                    Хасан Газан Мумин, син на Алмъш
                    /925- 930/

                    Микаил Ялкау Балтавар, син на Алмъш
                    /930 - 943/

                    Мохаммед, син на Ялкау
                    /943 - 976/

                    Талиб Мумин, син на Хасан
                    /976 - 981/

                    Тимар Мумин Баджанак, син на Мохаммед
                    /981 -1004/

                    Масгут, син на Мохаммед
                    /1004 -1006/

                    Ибрахим, син на Мохаммед
                    /1006 - 1025/

                    Азгар, син на Масгут
                    /1025 - 1028, 1061/

                    Ашраф - кан Балук, син на Тимар
                    /1025,1028 - 1061/

                    Ахад Мосха, син на Азгар
                    /1061 - 1076/

                    Адам, син на Балук
                    /1076 - 1118/

                    Шамгун Шам-Саин, син на Адам
                    /1118- 1135/

                    Хисам Анбал, внук на Ахад, син на Колън
                    /1135 - 1164/

                    Улуг-Мохаммед Отяк Джанги, син на Шамгун
                    /1164 - 1178/

                    Габдулла Челбир, син на Отяк
                    /1178 - 1225/

                    Мир-Гази, син на Отяк
                    /1225 - 1229/

                    Джелал-ед-Дин Алтьнбек Алан, син на Отяк
                    /1229,1230 - 1236/

                    Гази-Барадж Бурундай, правнук на Шамгун, внук на Арбат, син на Азан
                    /1229 -1230, 1236 - 1242/

                    Хисам, син на Гази-Барадж
                    /1242 - 1262/

                    Тухчи-Исмаил, внук на Челбир, син на Иляс Ялдау
                    /1262 - 1267/

                    Галимбек, син на Гази-Барадж
                    /1267 - 1293/

                    Мохаммед-Алам, син на Тухчи-Исмаил
                    /1293 - 1307/

                    Касим Булак, син на Галимбек
                    /1307 - 1323/

                    Булуюм-Орду Мугаллим, внук на Мохаммед-Алам, син на Исмаил-Галим
                    /1323-1340/

                    Мир-Махмуд, син на Булак
                    /1340 - 1359/

                    Азан Хасан, син на Мир-Махмуд
                    /1359 - 1380/

                    Бий-Омар, син на Азан Хасан
                    /1380 - 1422/

                    Галибей, син на Бий-Омар
                    /1422 - 1437/

                    Ябък-Мохаммед, правнук на Булгом-Орду, внук на Чаллъ-Мохаммед, син на Хусаин Ашраф
                    /1437 - 1469/

                    Габдел-Мумин, син на Ябък-Мохаммед
                    /1469 - 1480/

                    Бураш-Барадж, син на Габдел-Мумин
                    /1480 - 1502/

                    Ал-Мохаммед Саин-Юсуф Балин-хужа, син на Габдел-Мумин
                    /1502 -1521/

                    Мансур, син на Бураш-Барадж
                    /1521 - 1524/

                    Ядкар Артан Кул-Ашраф, син на Ал-Мохаммед
                    /1524- 1531, 1535 - 1546, 1546 - 1551, 1551 - 1552/


                    Мамед, син на Мансур
                    /1531 - 1535, 1546,1551/

                    Хусаин Байрам Гази, син на Кул-Ашраф
                    /1552 - 1569/

                    Шейх-Гали Каргалъ, син на Хусаин
                    /1569 - 1584/
                    (\_/)
                    (°_°)
                    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

                    Comment


                      #25
                      Batko Charly написа
                      От друга страна, Русия е под постоянното влияние на по-мощната, по-цивилизована и по-богата Волжска България (Русия я оформят общо взето 3 народа: българи, варяги и монголци). Не случайно след анексирането на казанското царство Иван Грозни се нарича цар на руси и българи, волжските благородници стават част ор руската държава, а Кремъла е чисто копие на този от Казан.
                      1) Вообще-то, Грозный принял царский титул ещ¸ ДО начала походов на Казань. А его дед - Иван 3 принял титул Государя Всея Руси ещ¸ в конце 15 в, когда о присоединении Казани и речи не было.
                      2) Волжская Болгария действительно была богата и цивилизована и через не¸ ш¸л путь "из варяг в арабы" и она оказала влияние на Русь. Но главным торговым пут¸м Руси в 9-11 веках был вс¸ же путь по Днепру "из варяг в греки", а главным торговым партн¸ром - Византия. Собственно, поэтому Русь и стала православной, а не мусульманской страной. Поэтому влияние Волжской Болгарии было, но не стоит преувеличивать - оно было слабее, чем варяжское, монгольское или византийское.
                      3) Первый университет в России был таки в Москве. Второй - в Санкт-Петербурге, кроме того, был "трофейный" немецкий университет в Юрьеве(Тарту), а в Казани - 3-й или 4-й со сч¸ту.
                      4) Странно, что в Болгарии(которая на Балканах) не изучают Волжскую Болгарию. У нас о ней и в школьных учебниках говориться, хотя Византии или Орде уделяется больше внимания.
                      5) Если Вы скажете татарину, что он болгарин - он очень сильно удивиться :nut:. Это примерно тоже самое, что сказать французу, что он франк, итальянцу, что он древний римлянин или русскому, что он скиф Никогда не слышал о людях, которые в 1917 году считали бы себя волжскими болгарами. Кстати, если говорить о потомках булгар, то это скорее чуваши, а не татары. Подробнее здесь:

                      Comment


                        #26
                        Динлин написа
                        а главным торговым партн¸ром - Византия. Собственно, поэтому Русь и стала православной
                        А на какие судна двигались до Константинополя? По моему, в христианизации России есть немалое болгарское влияние.

                        Comment


                          #27
                          KG125 написа
                          А на какие судна двигались до Константинополя? По моему, в христианизации России есть немалое болгарское влияние.
                          Болгарское (Балканской Болгарии) наверное было. Главным образом в качестве примера - вот, дескать, тоже славянская страна приняла православие и жив¸т не хуже, чем при язычестве. По крайней мере, пока туда византийский император Болгаробойца не приш¸л. Но главное влияние и торговое и религиозное - Византия. Второй Рим вс¸-таки. А ходили туда на лодьях. Вдоль болгарских берегов. Южнорусская лодья - парусно-гребное судно водоизмещением до 15 тонн. Внешне похожа на драккар викингов. Применялась и для торговли и для войны. Универсальное - может двигаться и по рекам и по небольшим внутренним морям, таким как Балтийское, Ч¸рное или Каспийское. Впрочем, ходили на них и в Средиземное (крупными силами до Северной Африки, а один набег был - до Испании), и в Белое моря, а возможно и в Баренцево.
                          Last edited by Динлин; 28-10-2005, 19:49.

                          Comment


                            #28
                            Колеги, нали не слагате знак за равенство между България и различните държавни образования, които са съществували в земите на сегашна Русия?
                            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                            Проект 22.06.1941 г.
                            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                            Comment


                              #29
                              Динлин написа
                              Болгарское (Балканской Болгарии) наверное было.
                              И наверно немалое. Ибо азбука та же самая, болгарская, а ето значит огромное влияния. Иначе бы вы служили в церковь по греческий. Имея в ввиду, что старославянский=староболгарский, то нет практически способа не получить влияние из ранее крестившей ся Болгарии. Я как-то не представляю себе как византийци переводят Библию на славянском
                              И еще - ладии разние наверное были, но Россия и Болгария по сути не морские страны. Ето с ладиями скорее всего теоритическое.. Самий нормальний путь торговли- через Болгарии.

                              ПП
                              А между Волжских болгар и русских стояла одна огромная пропасть - религия...
                              Last edited by ; 28-10-2005, 22:59.

                              Comment


                                #30
                                Самий нормальний путь торговли- через Богарии.
                                В един руски учебник (преведен и на български) пишеше, че бълг. държава процъфтяла през 9в. защото се намирала на търговския път между Киевска Русия и Византия. В същия имаше няколко урока и за България, като според единия, често използвана форма на класовата борба бил "девичия разбой". Та при такива съчинения не е чудно, че има известни резерви към съветското научно наследство.

                                Колеги, нали не слагате знак за равенство между България и различните държавни образования, които са съществували в земите на сегашна Русия?
                                Зависи за кои образувания става дума. В някои периоди, с някои държавни образувания сходството си е било доста голямо.

                                Comment

                                Working...
                                X