Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Каюткомпания-място където офицерите пият чай и си приказват

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    При строго отбранителната доктрина на Русия, самолетоносачите на са необходимост а скъп лукс. Така че адмирала е прав. Или ще ги правят като хората, или въобще да не ги правят. А ако някоя папуаска държава вземе заложници, или направи друго не особено мъдро нещо, могат да я избомбят и с Кузнецов и още 1-2 подобни нему (но оптимизирани за малко повече летала).
    Самолетоносачи по 11 милиарда бройката, носещи самолети за още 11 милиарда, с екипаж 7 000 калпака, нито им трябват, нито могат да си ги позволят.
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

    Comment


      Amazon написа Виж мнение
      При строго отбранителната доктрина на Русия, самолетоносачите на са необходимост а скъп лукс.
      Не е така. Помисли какъв обсег имат съвременните крилати ракети - хиляди километри. Отбраната трябва да се води на далечните рубежи и то по възможност гъвкаво - днес тук, утре другаде. Няма по-подходящо средство от самолетоносача, стига съответната държава да разполага с ресурси. А пък щом веднъж го има, може да се използва и за хиляди други неща. Това му е хубавото - решава куп задачи.

      Comment


        Това което пишеш важи в пълна степен за САЩ. За Русия, не че не е вярно, руснаците винаги ще намерят място на 6 клас Форд самолетоносача ако някой им ги подари и им плаща подръжката, но нещата са по-специфични. Иде реч за цена-ефективност и география.

        Подстъпите към Русия по море не са толкова много и огромната част са достъпни само част от годината. Откъм Пасифика си имат островни групи като предна линия. Черно Море и Балтика са малки.
        Някак си не си представям Русия обградена от подводници и разрушители бълващи крилати ракети.
        То ако беше така САЩ нямаше да трошат толкова пари за Б-2. Като са го финансирали едва ли им е минавало през ума че ще го ползват да бомбардират нефелна балканска държавица.

        Някой крилати ракети вярно хвъркат много, но повечето имат обсег 1000 - 2000 километра. И няма да прекарат този полет над океана, щото целите им на са само по крайбрежието. А така са си напълно в обсега на много от съвременните и някой от по-старите самолети на служба в Русия. Дори докато са над океана.

        Та мислата ми беше че за
        за хиляди други неща
        може да се използва тройка самолетоносачи от ранга на Кузя, но с подобрения и малко по-голяма авиогрупа, 4-5 ескадрили от по 12 летала + ДРЛО самолетче. Те за повече няма да имат и адекватни ескорти (помогни тука, но мисля че не се и предвиждат).

        А иначе оснавната тежест на отбраната от крилати ракети да се поеме от ВВС и авиацията на флота. Както е сега, но с по-добри и ако може с повече самолети. Все пак един самолетоносач от класа на американските ще им струва колкото пет, или дори седем пълни ескадрили напълно екипирани и осигурени с много боеприпаси и подържаща техника Т-50, или заместника на МиГ-31, или някакъв бъдещ вариант на Ту-22М3.
        Нали в проекта за развитие който пусна Кало, имаше дори планоне за финансиране на нещо наречено "Междуконтинентален Изтребител".

        Докато САЩ примерно с тяхната чудовищна брегова ивица нищо освен самолетоносачи не ги оправя. Освен ако не искат да произведат 10 000 самолета дето единствено да им пазят морската граница и да с наземно базиране. Не че имат от кого да се пазят де, просто давам пример.
        Ако разменим на картата Русия и САЩ, убеден съм че и Русия ще започне да бълва самолетоносачи, докато не започне да им гладува населението от финансовото усилие. Че и малко след това.
        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

        Comment


          Amazon написа Виж мнение
          Някак си не си представям Русия обградена от подводници и разрушители бълващи крилати ракети.
          В случая не е важно какво си представяме аз и ти, а какво си представят руснаците. Някъде по мемоарите имаше описание на тия неща - при задача за плътно авиационно прикритие на крайбрежието разчетите излезли толкова абсурдни, че това наклонило везните към самолетоносачите. Ако попадна отново на текста, ще го постна.

          Amazon написа Виж мнение
          Някой крилати ракети вярно хвъркат много, но повечето имат обсег 1000 - 2000 километра. И няма да прекарат този полет над океана, щото целите им на са само по крайбрежието.
          Не знам какво казва отбранителната доктрина по въпроса, но едва ли се ограничава само с отбраната на Москва Иначе съм съгласен, че ако поставим въпроса така, нуждата от самолетоносачи рязко намалява.

          Amazon написа Виж мнение
          Та мислата ми беше че за може да се използва тройка самолетоносачи от ранга на Кузя, но с подобрения и малко по-голяма авиогрупа, 4-5 ескадрили от по 12 летала + ДРЛО самолетче.
          Това е въпрос на конкретни разчети, но по принцип отношението цена/ефективност стръмно пада с увеличаване на тонажа. Големите самолетоносачи излизат по-изгодно.

          Amazon написа Виж мнение
          Те за повече няма да имат и адекватни ескорти (помогни тука, но мисля че не се и предвиждат).
          Абе те за предвиждане се предвиждат, ама това е друга тема

          Comment


            при задача за плътно авиационно прикритие на крайбрежието разчетите излезли толкова абсурдни, че това наклонило везните към самолетоносачите. Ако попадна отново на текста, ще го постна.
            Ако го намериш го пускай, ще е интересно. За останалото май си казахме мненията. А това за Москва е преувеличение. От примерно Кутилските Острови (или по-скоро на няколко стотин мили на югоизток от тях, че да не отиде носителят на КР мърцина), до почти всеки голям руски град или военна база, или индустриално съоръжение е доста повече от 1000-2000 километра. А до Москва е половината земно кълбо
            Както и да е, ако изровиш изледването може и да си променя мнението.
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

            Comment


              Една новина във връзка с горната тема за руските оръжейни доставки:

              За срыв ГОЗ придется ответить

              Предлага се персонална отговорност за възпрепятстване изпълнението на гособоронзаказа. Май им писна да се занимават с глупости.

              Comment


                Хм, оказва се, че бойната част на NSM не е чак толкова слаба:



                Comment


                  Малко цифри за Палма:





                  Зенитный ракетно-артиллерийский комплекс "Пальма"

                  Comment


                    First Carrier Countermeasure Anti-Torpedo Launched

                    The SSTD System combines the passive detection capability of the Torpedo Warning System that not only finds torpedoes but also classifies and tracks them, with the hard-kill capability of the Countermeasure Anti-Torpedo — an encapsulated miniature torpedo.

                    The Countermeasure Anti-Torpedo is being developed by the Pennsylvania State University Applied Research Laboratory (PSU-ARL). It is designed to locate, home in on and destroy hostile torpedoes. Over the four-day testing period, Bush engaged seven torpedo-like targets with seven Countermeasure Anti-Torpedoes. Designed to validate the end-to-end of the system, the testing proved successful.


                    И тук направиха пробив. Добре, че нямат пари, та не бързат с доставките.

                    Comment


                      Да не казвам голяма дума, но 7 от 7 успеваемост е много лоша новина за подводничарите. Все още главният калибър и на атомните подводници и на дизеларките са си торпедата. Ако това нещо ги направи безмислени ще трябва да разчитат само на крилати ракети и ракето торпеда, което не винаги е опция за подводницата. Особено ако е на дълбоко.
                      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                      Comment


                        Предполагам, че торпедните атаки ще се развият в посока сатурация - насищане на защитата по аналогия с ракетните атаки. Доста от модерните подводници имат възможност за многоторпедни залпове, но задачите ще станат на порядък по-сложни. Да не говорим за цената.

                        Comment


                          Съвременните подводници могат ли да изтрелват от всички апарати едновременно? Да речем атомните да изплюят 8 торпеда едновременно? Това според мен ще оглуши всички торпеда които не се управляват по кабел, в момента в който активират собственият си сонар. Лошо един вид.
                          This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                          Comment


                            Amazon написа Виж мнение
                            Съвременните подводници могат ли да изтрелват от всички апарати едновременно? Да речем атомните да изплюят 8 торпеда едновременно? Това според мен ще оглуши всички торпеда които не се управляват по кабел, в момента в който активират собственият си сонар. Лошо един вид.
                            По принцип съвременните подводници атакуват само с телеуправление (по кабел). При руснаците има изключения - някои техни съвременни торпеда са без телеуправление.

                            Повечето съвременни торпедни ГСН са с широк честотен диапазон и достатъчно гъвкави алгоритми. Не мисля, че взаимните смущения са проблем, но не съм чел конкретен материал по въпроса. Във всеки случай и да има някакви проблеми, те са лесно решими.

                            Трудностите при многоторпедния залп са от друг характер: 1) механичното устройство на кабелните връзки и 2) възможностите на системите за управление на огъня.

                            По първата точка - съвременните системи са с оптични кабели и шлангово телеуправление, което позволява многоторпеден залп от произволна дълбочина с активно маневриране. Само при руснаците липсва шлангово телеуправление, което ги лишава от тези три опции. Мисля, че американците преминаха на оптика сравнително скоро или предстои да преминат.

                            По втората точка - съвременните системи за управление на огъня позволяват работа с до 4 торпеда едновременно. Поне такава цифра съм срещал.

                            Това е с две думи.

                            Comment


                              С малко ровене успях да установя някакви параметри на тая противоторпедна система и, хм, изглеждат доста добре. Флота е пуснал инфо в списание Underwater Warfare Vol.8 No.5 от 2006 г., т.е. в напреднал стадий на сегашната програма. Противоторпедото е към 100 кг, около 2.6 метра дължина в калибър 172 мм. Работи под шапката на AN/WSQ-11, като по задание системата може да съпровожда 4 атакуващи торпеда едновременно, но още тогава е съпровождала 5 парчета без проблем. Очертава се много прилична каналност и трудна сатурация.

                              Comment


                                трудна сатурация
                                Знам че това ме кара да изглеждам малко тъп, но наистина цитираното не го разбрах в контекста на торпедата.
                                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                                Comment

                                Working...
                                X