Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Представяне на книгата на ген.Николай Овсяный БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Представяне на книгата на ген.Николай Овсяный БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ

    Уважаеми съфорумници,

    клуб "ВЕТРОГОНЕЦ" на историците-любители от Народно читалище Зора-Кюстендил
    Ви кани
    по случай 132 годишнината от освобождението на България от руските войски на Император Александър II и подписването на Сан Стефанския мирен договор, послужили за основа за възстановяването на Третото българско царство
    на
    ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПЪРВА ЧАСТ НА КНИГАТА
    "БЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ И ЗЕМСКА ВОЙСКА"
    на ген.Николай Овсяный
    първо издание 1904 г в гр.С.Петерсбург

    на 02 март 2010 г.(вторник) от 17.30 часа
    в залата на Възрожденското училище в Кюстендил.

    Съгласно правилата на клуб "Ветрогонец" всеки присъстващ може да изкаже мнението си и да сподели познанията си по дискутираната тема.

    За всеки присъстващ сме осигурили по един безплатен екземпляр от книжката. (До изчерпване на количеството)

    На онези от Вас, които желаят да дойдат до Кюстендил
    на 02.03.2010 от 17.30 ч. в Килийното училище
    и УЧАСТВАТ СЪС СОБСТВЕНО МНЕНИЕ В ДИСКУСИЯТА
    читалището ще заплати пътните разходи.

    За уточняване се обадете на тел. 0888-505094 Иван Сапунджиев

    Ще дадеме и по една ракия на края!

    Желая на всички здраве и успех!

    Генерал-майор Н.Р. Овсяный

    БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ И ЗЕМСКА ВОЙСКА

    история на гражданското управление и окупация в България
    през 1877-78-79 г.

    Издание на Военноисторическата комиссии при Главния щаб
    С.Петербург, «Художественной печати», Английский, 28
    1904

    РАЗПРОСТРАНЯВА СЕ БЕЗПЛАТНО С ОБРАЗОВАТЕЛНА ЦЕЛ
    ЗА ЧЛЕНОВЕ НА ЧИТАЛИЩЕТО

    Издава
    Народно читалище ЗОРА - КЮСТЕНДИЛ

    Основано на 4 декември 2003 г.

    Преводач и редактор:
    Иван Сапунджиев

    За изданието работиха:
    Иван Сапунджиев
    Дидияна Миланова
    Светлозара Захариева

    ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ
    2010 © Народно читалище ЗОРА-КЮСТЕНДИЛ
    Kюстендил - БЪЛГАРИЯ

    МОЖЕ БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ да бъдат препечатвани откъси
    от книгата, като се упомене източникът.

    Иван Сапунджиев tel. +359-888-505094
    e-mail: ivansapunjiev@yahoo.com

    Съдържание:

    1. Българско опълчение:
    Глава I .................................................. ....................................... 5 стр.
    Глава II .................................................. ....................................... 13 стр.
    Глава III .................................................. ..................................... 18 стр.
    Глава IV .................................................. ..................................... 25 стр.
    Глава V .................................................. ...................................... 35 стр.
    Глава VI .................................................. ..................................... 43 стр.
    Приложения .................................................. ................................. 49 стр.

    Книгата на генерал Николай Овсяний е преведена и отпечатана за първи път на български език за дискусията на професионални историци и историците-любители от клуб «Ветрогонец» на Народно читалище Зора - Кюстендил проведена на 02 март 2010 година с тема «Българското опълчение в числа и документи». Представяне на нови и непознати на широката публика данни за организирането, състава, въоръжението, бойния път и употребените боеприпаси от дружините на Българското опълчение.
    Преведена е само първата част на книгата която се отнася за действията на българското опълчение до края на руско-турската война 1877-1878 г.
    Датите в книгата са по стар стил. За да получите датата по новия стил добавете 13 дни.
    През 1878 г. (тогава) гвардейски щабс-капитан Николай Овсяний е Началник на Кюстендилски окръг.

    При съставянето на настоящия сборник, освен запазените във военните архиви официални материали (откъслечни и непълни), сме използвали и следните иточници:
    Полковник де-Прерадович, «Из воспоминаний о рус.-тур. войне 1877-1878 гг.» Спб. 1881.
    Е. Рынкевич, «Записки о Болгарском ополчении» в Воен. Сборн. 1902 г., ¹ 4.
    Сборн. стат. И. С. Иванова. Кишинев, 1896 г.
    Д. Анучин, «Князь В. А Черкаский и гражданское управление в Болгарии в 1877-78 гг. (Р. Стар. 1895-96 гг.).
    С. Кшов, «Българското опълчение в освободительната Русско-Турска война». София, 1902 г.
    Р. Димитриев, «Боевете и операциите около Шипка през 1877-8 година». София, 1902 г.
    Leon Lamouche, «La Bulgarie dans le passe et le present», Paris, 1892.

    От редакцията - 1904 г.


    Българско опълчение.

    Глава I

    Русия в навечерието на войната с Турция. - Българският въпрос. - Записка на генерал-майор в оставка Фадеев «Болгарское дело в турецкой войне». - Изработване във воено министерство на правила за организиране на българска войска - Назначаване на генерал-майор Столетов за организатор и началник на Българското опълчение - Формиране на дружини от български доброволци в Кишинев и Плоещ - Униформа и доволствие на опълченците - Състав на Българското опълчение (6 дружини).

    Зверската разправа на турците с въстаналите българи през 1876 г.; войната на Сърбия с Турция в която участваха много руски доброволци и прекратяването на войната с ултиматум на Руския Цар; силно възбуденото обществено мнение в Русия; българският въпрос, който беше предмет на разгорещено обсъждане - всичко навеждаше на мисълта, че Русия по силата на обстоятелствата ще бъде въвлечена във война с Турция. Театър на военните действия очевидно щеше да бъде територията на българските земи.
    През октомври 1876 г. генерал-майор в оставка Ростислав Фадеев, известен познавач на източните проблеми и доверен деятел на славянските благотворителни комитети представил на началника на главния щаб генерал-адютант граф Хейден, специална записка, озаглавлена: «Болгарское дело в турецкой войне», в която се опитвал да изясни руското положение в случай на война с Турция. В записката си генерал Фадеев решително подкрепя идеята за привличане във военните действия на български доброволци с посредничеството та българските комитети. Предлагало се да бъдат привлечени 15 хиляди доброволци към които да бъдат прибавени 5 хиляди руски вйници, а за командири да бъдат привлечени всички служещи в Русия офицери от български произход.(вж.приложение 1)
    Към сформирането на българските полкове с артилерия, по мнението на ген. Фадеева, трябвало да се пристъпи своевременно, преди започването на откритите военни действия, като за началник бъде поставен борбен и деен офицер. За въоръжаването на тези войски славянските комитети вече били закупили от Германия 20 хиляди пушки Шаспо и 6 оръдия. По мнението на автора на записката, опълчение с такава сила било достатъчно за освобо-ждаването на обширната територия между Дунав и Балкана, а така също и на балканските проходи, докато през това време руските войски държат обсадени крепостите с турска войска. След това при бъдещо успешно развитие на военната кампания можело да се удвои и учетвори броя на българските войски, като в тях се включат отслужили руски войници. Предвиждало се опълченците да бъдат придвижени в центъра на южните български територии, във Филиппопол и Татар-Пазарджик - център на последното българско въстание. По тази начин, заедно с освобождаването на България тя ще има своя укрепнала войска. Освен всичко това сформирането на български въоръжени сили и ползването им в бойните действия ще облегчи на половина трудностите при военните операции и ще запази живота на руските войници.
    Записката на генерал Фадеев била представена на военния министър и доведена до знанието на Император Александър II.
    На изказаните идеи в записката било обърнато сериозно внимание и военното министерство издало «Оснований для организации болгарского войска». В тях, както и в записката на генерал Фадеев, се предлагало българското опълчение да бъде организирано от доброволци, със съдействието на славянските и българските комитети, на които искали да възложат първоначалното въоръжаване, снаряжаване и обмундироване на опълченците. Но целите и съставът на българското опълчение по този проект съществено се различавали от тези в бележката на генерал Фадеев. Предвиждало се сформирането само на няколко дружини не толкова за бойни действия, колкото за охрана на местното население от насилия, за конвойно-етапна и военно-полицейска служба, а така също и за оказване на всякакво съдействие на руските войски като водачи, разузнавачи, доставчици и връзка с населението. При тези цели се считало за ненужно сформирането на артилерия към опълченските дружини, а за да може пешите опълченски дружини да станат бързоподвижни се предлагало към всяка от тях до има по няколко конници опълченци.
    Чрез бързото сформиране на опълченските дружини се предвиждало да бъдат привлечени голям брой български доброволци взели участие в Сръбско-Турската война.
    Решението за война с Турция беше взето през есента на 1876 година в Крим, където се намирал тогава Господаря Император Александър II. Там в присъствието на Великия Князя Николай Николаевич, избран на длъжност Главнокомандващ, били обсъдени всички предварителни военни мерки, в това число и сформирането на български дружини. Военният министър предложил за командир на Българското опълчение да бъде назначен генерал-майор Столетова от Генералния щаб, който се ползвал с добра репутация в армията, знаел източни езици и познавал бита на мюсулманските народи по време на службата си в Кавказ и в Туркестанския край.
    При завръщането си в Петербург Великият Княз незабавно извикал при себе си генерал Столетов, който по това време извършвал инспекция на един от полковете в своята бригада в Калуга, и му възложил задачата да сформира опълчението.
    Тъй като българските дружини били предвидени основно за местна служба в България и за подържане на реда и спокойствието, то всички първоначални разпореждания по сформирането на опълчението се осъществявали съгласувано със завеждащия гражданската част при главнокомандващия, княз Черкаски. В един от последните пасажи на дадената му писмена инструкция му било възложено да оказва «активно съдействие на военното ръководство при образуването на българските дружини и въобще на местна военна сила, на която, след изтеглянето на руските войски, можело да се възложи охраната на територията».
    Със съдействието на княз Черкаски, генерал Столетов подготвил в Москва и обмундироване за българските дружини. Военното министерство гарантирало заплащането, а с приготвянето на вещите се заело Московското Славянско благотворително общество.
    За сформирането на дружините на генерал Столетов бил придаден в помощ и кишиневския околийски началник И. С. Иванов, българин по произход, взел дейно участие при сформирането на отряди с доброволци за Сръбско-турската война (В своите записки за това време И. С. Иванов пише, че те сформирали и изпратили в Сърбия около 5000 доброволци, в това число и 1500 българи (вж. неговия «Сборник статей 1» 1896 г.. стр. 124). След края на тази война, с разрешение на руското правителство, в Кишинев се завърнали 1000 човека българи, в голямата си част лишени от всякакви средства за живот. Те били разпределени в домовете на кишиневските българи, а на най-нуждаещите се от тях Иванов раздал дрехи от запасите, които били предназначени за сръбските доброволци и не били изпратени своевременно. Оскъдни средства за изхранване на тези хора се събирали чрез устройването на любителски концерти и спектакли. И.С.Иванов правилно предполагал, че подобни доброволци могат да бъдат полезни на руската армия в случай на война с Турция и се стараел да ги задържи в Кишинев; но липсата на средства го принудила да ги разпусне. В този критичен момент пристигнала финансова помощ от 2000 рубли изпратена от Москва от П. С. Аксаков, после в Кишинев пристигнал и генерал-майор Столетов, който съобщил на Иванов за своето предполагаемо назначаване за началник на българското опълчение. По заповед на Главнокомандващия на действащата армия, българските новобранци били приети на приварочно и провиантско доволствие в местните войски.
    Когато на 31 март 1877г. войната с Турция била обявена на Армянское подворье, г. Иванов събрал около 700 български доброволци, които поздравил със започването на военните действия и обявил, ме те постъпвт под командването на генерал Столетов. Българите крещели: «Ура! Да живей руския Цар и майка Русия!». Пристигнал и генерал Столетов, който бил възторжено посрещнат. От българските доброволции (700 чов.) заедно с руските кадри (около 100 чов.) генералът сформирал три дружини, които получили обмундироване и пушки Шаспо. Веднага започнало обучението на дружините, а след 10 дни, на 12 април те били представени от генерал Столетов на височайш преглед в Кишинев, където получили Царска «благодарност». По-нататъшното сформиране на Българското опълчение се извършило в Плоещ (Румъния), където били преместени българските дружини след обявявянета ня войната.
    За председател на приемната комисия бил назначен И. С. Иванов. Благодарение на неговите връзки с българи живеещи в Румъния и на общото въодушевление, от което били проникнати младите българи, работата по сформирането на Българското опълчение прдължила успешно. За времето на двуседмичния престой на дружините в Плоещ комисията на И. С. Иванова приела 4.300 млади българи-доброволци, от които, заедно с предишните доброволци били сформирани 6 дружини.
    На българските опълченци била раздадена следната униформа: калпак от овча кожа по местен образец с цветен платнен връх; кафтан (мундир) от тъмнозелен или черен плат, като на моряците, с права яка, без талия, двуреден, с метални гладки копчета, със снадка отзад, с два джоба от страни и с червени пагони на рамената; шалвари от темнозелен или черен шаяк, по местния обичай, широки горе и тесни долу; плащ (шинел) по руски войнишки образец, от сив шаяк, с червени пагони, но без петлици на яката; ботуши също по руски войнишки образец с разрешение да бъдат заменяни с опинци (цървули); вратовръзка; колан с катарама; на всеки човек по 2 патронни чанти (паласки), всяка за по 30 патрона; мешка (вместо раница) с връзки обшити с ленен плат; метално канче; платнени партенки; риза от ленен плат; дълги долни гащи от ленен плат за хастар; платнени ръкавици и вълнени плетени ръкавици.
    За обучаване на опълченците били назначени за всяка рота по: 1 фелдфебел, 4 унтер-офицери, 1 каптенармус, 2 барабанчици и 1 тромпетист, нижни чинове от части на действащата армия. Офицерите били назначени по личен избор и ходатайство на генерал Столетов, в това число и няколко от български произход. Военнослужещите се считали за временно командировани от своите части. Освен тях във всяка дружина имало по един военен лекар, предимно от български произход, и по един свещенник; а така също била въведена длъжността на завеждащ оръжието в дружината.
    Провиантното и приварочно доволствие (снабдяването с хранителни провизии и допълнителни дажби) на дружините, а и цялото им домакинско устройство било основано на порядките, приети в руската армия. Паричното доволствие (заплатите) на нижните чинове (войници и сержанти б.р.) било определено да бъде в същия размер, както и в другите части на руската армия. Офицерите получавали увеличения по специален оклад (щатно разписание).
    При сформирането на 6-те български дружини разпределението на офицерите в тях било следното:
    Началник на опълчението - генералщабния генерал-майор Столетов (На него били дадени права на началник на дивизия; подчинявал се непосредствено на началник щаба на действащата армия).
    Началник щаб - генералщабния подполковник Рынкевич.
    Адютант по домакинската част - гвардейски щабс-капитан Ильин.
    Адютант по строевата част - шт.-рот. Сухотин.
    Ординарци: гв. щабс-ротмистри Неверов и Лукашев и поруч. Сухонин.
    Интендант на опълчението - полковник Исаев.
    Прикоманд. в щаба: гв. щабс-капитан Чиляев, капитани Янович, Бфремов и Мерчанский.

    I бригада
    Командир на бригадата - полковник Корсаков
    Бригаден свещенник - архимандрит Амфилохий

    1-а дружина
    Командир на дружината - подполковник Кесяков ( българин по произход)
    Дружинен адютант - поручик Новицкий
    Дружинен ковчежник - поручик Зякин
    Командир на 1-а рота - капитан Илышев
    Командир на 2-а рота - капитан Стрижевский
    Командир на 3-а рота - щабс-капитан Полянский
    Командир на 4-а рота - щабс-капитан Красинский
    Командир на 5-а рота - щабс-капитан Колесинский
    Субалтер-офицери - подпоручик Делов и Стоянов (българи)
    Прикомандировани: щабс-капитани Лобановски и Ламбухин, поручици Прилуцкий и Савельев, гв.подпоручик Соллогуб и прапорщик Вальднер.
    Лекар - придворния съветник Бонев (българин), който впоследствие бил назначен за старши лекар на опълчението.
    2-а дружина
    Командир на дружината - майор Куртьянов
    Дружинен адютант - поручик Богушевский
    Командир на 1-а рота - капитан Медынский
    Командир на 2-а рота - капитан Гурский
    Командир на 3-а рота - щабс-капитан Малинин
    Командир на 4-а рота - щабс-капитан Морозов
    Командир на 5-а рота - щабс-капитан Обнинский
    Прикомандировани: щабс-капитан Волгин, поручик Соколь-ский, поручик Шиваров (българин), поручик Скорняков
    Юнкери: Блъсков, Попов, Паница, Узунов (българи)
    Лекар - Мирков (българин)

    II бригада
    Командир на бригадата - флигел-адютант полковник княз Вяземский
    Бригаден адютант - поручик Астафьев
    Бригаден свещенник - о. Драганов

    3-а дружина
    Командир на дружината - подполковник Калитин
    Дружинен адютант - подпоручик Поликарпов
    Дружинен ковчежник - поручик Беляев
    Завеждащ оръжието - поручик Попов
    Командир на 1-а рота - капитан Федоров
    Командир на 2-а рота - щабс-капитан Усов
    Командир на 3-а рота - щабс-капитан Попов
    Командир на 4-а рота - поручик Филов (болгар.)
    Командир на 5-а рота - щабс-капитан Стессель
    Субалтерн-офицери - поручик Живарев, подпоручик Добров-ский, подпоручик Кисов (българин), подпоручик Гуджев (българин), прапорщик Лазарев и прапорщик Болышев
    Лекар - Константин Везенков (българин)

    4-а дружина
    Командир на дружината - майор Редькин
    Дружинен адютант - поручик Коростелев
    Дружинен ковчежник - поручик Андреевский
    Командир на 1-а рота - капитан Николов (българин)
    Командир на 2-а рота - щабс-капитан Михеда
    Командир на 3-а рота - щабс-капитан Киселев
    Командир на 4-а рота - щабс-капитан Крейцбрист
    Командир на 5-а рота - поручик Кащалинский
    Субалтер-офицери: поручик Симанский и поручик Забелин
    Лекар - Угрюмов

    III бригада
    Командир на бригадата - флигел-адютант полковник граф Толстой

    5-а дружина
    Командир на дружината - подполковник Нищенко
    Дружинен адютант - поручик Рудомино
    Дружинен ковчежник - поручик Иващенко
    Командир на 1-а рота - капитан Сухомлинов
    Командир на 2-а рота - капитан Амосов
    Командир на 3-а рота - щабс-капитан Розанов
    Командир на 4-а рота - поручик Чернявский
    Командир на 5-а рота - поручик фон-дер-Ховен
    Субалтерн-офицери - поручики Ильин, Павлов, Плещанский, Сахаров, Войцеховский, Рутковский. подпоручики: Николаев, Максютенко 1, Максютенко 2
    Прикомандировани: капитан Поль и щабс-капитан Пуцята

    6-а дружина
    Командир на дружината - подполковник Беляев
    Дружинен адютант - поручик Рябцов
    Дружинен ковчежник - поручик Сократов
    Командир на 1-а рота - щабс-капитан Васильев
    Командир на 2-а рота - щабс-капитан Якобсон
    Командир на 3-а рота - щабс-капитан Щостак
    Командир на 4-а рота - щабс-капитан Мещев
    Командир на 5-а рота - поручик Линкольн
    Прикомандировани: щабс-капитан Новлянский, поручик Плещинский

    В последствие пристигат и са зачислени в състава на опълчението следните офицери:
    Полковник Енгельгардт
    Подполковници Депрерадович, граф Тизенхаузен, Львов
    Капитани Григорьев, Марциновский
    Щабс-Капитани Товаров, Афанасьев, Севрюк, Рогозинский, Местников, Любомский(българин), Ханкиопов, Ковалевский, Ясинский
    Поручици Гюббенет, Жданов, Скоробогатов, Поражецкий, Лебедев, Терминский, Кругликов
    Подпоручици Бужинский, Данилов
    Гв. прапорщик Ползиков
    Подпоручик Качалов
    Прапорщици Ротин, Лисенко, Сенкевич, Селиванов, Людницкий, Сарнит

    Глава II

    Делегация от гр. Самара пристига в гр. Плоещ за да предаде знамената на Българското опълчение - Трудности при организацията и обучението на опълченците - Възгледи за предназначението на опълчението на генерал Столетов и полевия щаб - Реч към опълченците на Император Александър II - Обоз - Устройство на съдебните органи - Напускане на Плоещ - Среща с Господаря Император в Зимница - Включване на опълчението в предния отряд на генерал-лейтенант Гурко - Отделяне от опълчението на кадри за сформирането на шест нови дружини

    В началото на месец май в гр. Плоещ пристигнала делегация от гр. Самара, водена от кмета г-н. Ефим Кожевников и члена на градската управа г-н Пьотър Алабин (впоследствие софийски граждански губернатор) за да връчат знамето на Българското опълчение. На 6-ти май, след тържественото освещаване на знамето в присъствието на Великите Князе Николай Николаевич Старши и Николай Николаевич Младши, то е връчено на 3-та дружина (знаменосец - унтер-офицер Антон Марчин). Знамето се състояло от три цветни ивици - с червен, бял и син цвят - с черен кръст на средата. В середата на кръста - образа на Иверската Богородица, а от другата страна - изображение на св.св. Кирил и Методий. На червената ивица - щит с надпис със златни букви: «Болгарскому народу». Дръжката е черна, с позлатена скоба на която пише: «Болгарскому народу, город Самара, 1876 г.» Знамето е заковано за дръжката със златни пирони.
    След церемонията българите от град Плоещ дали тържествен обяд на Самарската делегация и офицерите от Българското опълчение предвождани от генерал Столетов.
    На 8-ми май на опълченците от 4-та дружина било връчено още едно знаме, изработено от дъщерята на браилския българин Стилиян Параскевов.
    Организатор на Българското опълчение бил неговият началник генерал Столетов, който, по думите на И.С.Иванов, дисциплинирал тази нова войска и я възпитал в истински войнски дух. Това не било лесна работа, тъй като младите опълченци не били подхванати в правилна строева служба и не били приучени на строгата военна дисциплина. Офицерският корпус също не бил еднороден, а съставен от хора от различни родове войски: имало гвардейци, стрелци и гренадири, офицери от линейни полкове и даже линейни батальони; голям процент от офицерите били от туркестанските стрелкови батальони. Кадровите унтер-офицери не се стараели да обучават усърдно младите български опълченци, голяма част от които не разбирали добре руски език.
    В края на краищата от Българското опълчение станала превъзходна войска, която по нищо не отстъпвала на другите части на руската пехота.
    Както беше казано по-горе, по плана изработен във военното министерство се предвиждало българското опълчение «да съдейства на действащата армия за охраната, спокойствието и реда в Задунайския край».
    Генерал Столетов, а след това и щаба на действащата армия, не споделяли тази идея за функциите на опълчението. По тяхно мнение, опълчението трябвало да се движи напред с авангарда на войските и да взима участие в боевете - да играе водеща роля при освобождението на своята родина от турско робство. Този възглед победил, но въпреки това в началото полевия щаб се отнасял с недовери към боевите качества на българите. Опасявали се опълченците да не бъдат обзети от паника при среща с турските войски. В следствие на това Българското опълчение не било включено в състава на отряда, предназначен да форсира река Дунав при Зимница, а се движело след 12-ти корпус.
    Генерал Столетов използвал двуседмичният престой в Плоещ за да обучи опълченците в стрелба и заемане на боен строй. Независимо от жегата, занятията в ротите и учебните стрелби продължавали по цял ден. Единствено пристигането на нови доброволци нарушавало учебната програма и реда в лагера. По това време в Румъния, особено близо до Дунав, живеели много българи, които се занимавали основно с търговия; Някои от тях натрупали даже значително състояние. Пристигането на Българското опълчение в Плоещ разбунило в българите силен подем на патриотизъм, любов към своето поробено отечество и те с желание давали на своите синове съгласието си да постъпят в опълчението. По този начин в строя влезли не само бездомни и бедни хора, но и деца на заможни граждани. Имало хора на преклонна възраст, имало и 15 годишни юноши. Освен българите, в състава на опълчението влезли също така и сърби и черногорци {Какъв е бил техния брой е невозможно да се установи. Както е видно от записките на Кисьов (стр. 77), в началото на похода, броя на сърбите и черногорците бил значителен, те дори настоявали да ги отделят в отделна дружина. Когато подбудителите на тази идея били наказани, сърбите започнали да се разотиват и в опълчението «останали само черногорци и няколко сърби (?).»}; имало даже и един турчин (дезертьор).
    На 26 май, когато в Плоещ пристигнал Император Александър II, на почетен караул за Неговото посрещане била назначена 1-а рота от 3-а дружина на Българското опълчение. Милостиво приветствайки опълченците с думите: «Здорово, дети»! Негово Величество ощастливил някои, като разговарял с тях. Господарят обърнал внимание на един опълченец (Димитър Петров), който изглеждал съвсем малък, почти дете. Оказало се, че той е само на 15 години. След това Негово Императорско Величество благоволил да посети лагера на опълченците още един път на 28 май.
    По време на пребиването на Българското опълчение в Плоещ пристигнал и изработеният за него обоз, който бил разпределен по следния начин: за щаба на опълчението - 6 каруци и 12 коня, за конната сотня - 2 каруци и 4 коня, 1-а дружина - 14 каруци и 29 коня, 2-а дружина -15 каруци и 30 коня, 3-а, 4-а, 5-а и 6-а-по 14 каруци и по 28 коня. Освен това на всяка дружина били отпуснати по 408 рубли за закупуване на 6 каруци с коне за превозване на шанцовите инструменти и офицерските вещи.
    Бил приет устав за военния съд и съденето на опълченци в случай на извършване от тях на закононарушения. Във всяка дружина били организирани дисциплинарни съдилища в състав: председател - ротния командир, капитана, двама членове - други ротни командири и деловодител - субалтерн-офицера. За криминални престъпления опълченците били подсъдни на полевия военен съд. За дисциплинарнии нарушения, по решение на дисци-плинарния съд, утвърден от началника на опълчението, те били зачислявани в наказателен взвод. Ако извършели отново същото нарушение, ги изключвали от редовете на опълчението. Трябва да добавим, че опълченците не полагали клетва за вярна служба и не обещавали нищо; следователно, можели и да напуснат по всяко време.
    В последните дни на месец май лагера на Българското опълчение посетил принц Александър Батенберг, който се запознал с бита на войниците.
    На 30 май, след радушно прощаване с местните българи опълченците напуснали Плоещ.

    В Зимница пристигнали след преминаването на Дунав от руските войски. На 17 юли отново имали щастието за видят Императора Александъра II, който, повикал при себе си офицерът - българин (подпоручик Кисьов), и му казал:
    - Предайте им, че Аз вчера бях в Свищов, превзет от турците преди три дни от моите храбри войски. Духовенството Ме посрещна с кръста и Евангелието, а жителите с хляб и сол.
    Превземането на този български град е началото на освобождението на България. Надявам се, че всеки от вас свято ще изпълни своя дълг!
    Възторжено «ура» бил отговорът на опълченците на тези милостиви думи.
    Наложило се опълченците да престоят няколко дни в Зимница. През цялото време усилено провеждали военни упражнения.
    Със заповед по действащата армия от 18 юни било обявено за сформираето на преден отряд под ръководството на генерал-лейтенант Гурко. В состава на този отряд било включено и Българското опълчение. Бойната сила на отряда била следната: 43 ескадрона кавалерия, 10 пехотни батальона и дружини и 38 оръдия, от които 18 конни, а останалите - планински. Първата задача на отряда била настъпление по направление на Търново - Севлиево и завземане на околните местности. Следваща задача била заемане на старопланинските проходи, след което кавалерията трябвало да бъде изпратена напред. Под прикритието на предния отряд следвало да се пристъпи към ремонт на пътищата и приспособяването на балканските проходи за следващите ги обози и артилерия.
    След тази заповед по действащата армия и като нейно следствие била заповедта по Българското опълчение от 20 юни, съгласно която опълчението се увеличивало с още шест дружини. За сформирането им всяка от съществуващите дружини трябвало да отдели по една рота в следния състав:
    1) Ротен командир и един офицер, намиращ се в ротата;
    2) Прикомандировани офицери;
    3) Руски кадри, намиращи се в ротата;
    4) Новопристигнали руски кадри, служещи като прикоманди-ровани в дружината, и
    5) По 8 човека български опълченци на полувзвод
    Отделените по този начин роти трябвало да бъдат организирани в бригада. На тези роти се възлагали: приема, обмундироването, снаряжаването и обучението на българските доброволци до тогава, докато бъдат признати за годни за служба.
    Времето за обучение на новобранците е определено на 3 седмици.
    Сформирането на новите дружини трябвало да се извърши в следния ред: всеки полувзвод с 8 българи-опълченци се развръща в рота, от тези нови 24 роти ще се сформират 6 нови дружини.
    Командването на сборната бригада било възложено на полковник Корсаков. За сформирането на дружините били назначени следните офицери: Капитаните Стрижевский, Николов, Поль. Щабс-капитан Мещев. Поручиците Обнинский, Филов.
    Освен тях, в новите дружини били назначени и следните офицери:
    Капитан Марциновский, Щабс-капитаните Афанасьев, Лобановский, Рогозинский, Полянский, Ковалевский, Любомский, Севрюк, Месников, Григорьев, Товаров, Лебедев, Полевинский, Михеда, Ясинский, Пуцята. Поручиците Жданов, Фон-дер Ховен, Кругликов, Скоробогатов, Поражецкий, Новицкий, Чернявский, Симанский, Терминский. Подпоручиците Качалов, подпоручик Гуджев. Прапорщиците Ротин, Лисенко, Сенкевич, Селиванов, Людницкий, Лазарев.
    Много от тези офицери в последствии били преведени в действащите дружини за попълване на отпадналите от строя - убити и ранени техни другари.

    Глава III

    Преход на Българското опълчение през Дунав.- Срещата с генерал Гурко в с.Батак.-Влизане в г. Търново.- Поход към Балкана.-Преход през Хаинкьойският проход и влизане в г. Казанлък.-Пристигане на опълчението в Стара-Загора (Ески-Загора). Придвижване към Нова Загора (Ени-Загора) и отстъпление към Казанлък. - Нравственото значение за опълченците на боя под Ески-Загора. - Загуби на опълчението. - Прощална заповед на генерал Гурко.
    На 21 юни опълченците преминали през река Дунав и без да се отбиват в гр. Свищов се отправили към с. Батак, където ги застигнал генерал-лейтенант Гурко, назначен за началник на предния отряд. Обръщайки се към строените опълченци, генералът казал:
    - Братя! Ние отиваме да се бием с турците, вековни врагове на славяните и особено на българите. Негово Императорско Височество Главнокомандващия възложи на предия отряд, в състава на който влиза и опълчението, да се срещне първи и влезе в бой с вашите мъчители - турците. - Юнаци, надявам се, че вие ще оправдаете надеждите на началниците и ще изпълните своя свят дълг. Накажете вашите вековни тирани! Нека нашата кръв изкупи свободата на България!
    Подполковник Кесяков превеждал речта на български.
    Опълчението се придвижило към вече завзетата от руските войски стара българска столица - Търново, където пристигнало на 26 юни. Тук ги очаквала радостна и необикновено сърдечна среща с българското население.
    На 30 юни опълчението се отправило в поход по направление към Балкана. 5-а и 6-а дружини останали в Търново и настигнали останалите след няколко дни в планината. На 1 юли опълченците прехвърлили Балкана през прохода Хаин боаз по петите на отстъпавщи турски войски, които оказвали само слаба съпротива. В престрелка при с. Уфланли били ранени двама, а няколко опълченци били контузени, в това число и капитан Якобсон от 6-та дружина. Скоро достигнали и влезли в гр. Казанлък, възторжено посрещнати от местното българско население.
    На 9 юли сутринта 1-а, 2-а, 3-а и 5-а дружини (3200 човека) потеглили от Казанлък в направление към Стара-Загора (тур. Ески-Загора). 6-а дружина била върната отнова в Търново, като конвой на пленени турци, а 4-а дружина, заедно с командира на бригадата княз Вяземски, останала да охранява Шипченския проход.
    В Стара-Загора, скоро след пристигането на опълчението, получили вест за настъплението на армията на Сюлейман паша. В града потърсили закрилата на руските щикове жители-българи от близки и далечни села, опасяващи се от нападения на баши-бозуци и черкези.
    Без бой не трябвало да се оставя Стара-Загора, още повече, че тя представлявала важен стратегически пункт, лежащ на главния път от Шипка към Адрианопол (Одрин). Явно било, че тук ще бъде бойното кръщение на Българското опълчение. Дружините излезли извън града и заели позиция източно от него.
    На 17 юли било получено известие, че генерал Гурко се придвижва към Нова-Загора, накъдето било заповядано да се придвижи и старозагорския отряд на херцог Николай Максими-лианович Лейхтенбергски в състава на който било и опълчението. За охрана на Стара Загора трябвало да остане само един малък отряд.
    В изпълнение на тази заповед старозагорският отряд, в състав З дружини на Българското опълчение, 3 конни полка (Киевски хусарски, Астрахански и Казански драгунски), една конна батарея, 2 донски казашки и 4 планински оръдия, веднага потеглил по направление към Нова-Загора.
    Не изминали и десет версти, отрядът се натъкнал при с. Джуранли на превъзхождащи го турски сили и бил принуден да спре и да заеме отбранителна позиция. Завързала се престрелка. В това време било получено известие, че на 15 - 20 версти от Стара-Загора се е появил турски отряд от 3 табора пехота и няколко сотни черкези, с артилерия. Имайки в предвид важното значение на града, като лежащ на пътя за отстъпление, херцог Лейхтенбергски заповядал на Българското опълчение с донската и планинска артилерия да се върне в Стара-Загора, а кавалериата с конната батарея да се опита да се свърже с отряда на генерал Гурко. Турците не позволили това да се случи. Наложило се опълчението отново да се върне на бойното поле в помощ на кавалерията, и след това целият отряд се придвижил към Стара-Загора.
    Двама казаци от отряда на генерал Гурко донели известие на 18 юли, че Ени-Загора е превзета от руските войски и че на 19 юли генерал Гурко ще пристигне в Ески-Загора. Тази радостна новина повдигнала духа на защитниците на града и местните жители - християни, които съставлявали 3/4 от населението.
    През нощта на 18 срещу 19 юли опълчението се разположило в следния ред: 2-а и 5-а дружини в града, а на 3 версти на изток от него - 1-а и 3-а дружини. Там на височините се разположили: 8-и драгунски Астрахански и 9-и хусарски Киевски полк, 16-а конна батарея, взвод на Донската казашка ¹ 10 батарея и полусотня от Донския казашки ¹ 26 полк. Околните български села били обвити в пламъци.
    На следващия ден в 7 часа сутринта забелязали движение на турска пехота. Първа дружина получила заповед да заеме източната част на възвишението, разположено източно от Стара Загора. 3-а дружина се разположила на северния склон на същото възвишение Чадър-могила; 5-а дружина - на южната страна на града, а 2-а дружина в ляво от нея, в западната част на Стара Загора. Два кавалерийски полка и 16-а конна батарея се намирали на левия фланг, 2 сотни от Донския казашки полк - между града и Чадър-могила. Две от оръдията на Донската казашка батарея били раз-положени на левия фланг, зад 1-а дружина; а планинската батарея в центъра на позицията, зад 5-а дружина.
    С тези сили, съставляващи не повече от 4.500 човека, руските войски трябвало да издържат битка с многократно превъзхождащата ги армия на Сюлейман паша, калена в боевете с черногорците и притежаваща многобройна и далекобойна артилерия. Трябвало да задържат града в свои ръце до пристигането на генерал Гурко.
    Фронтът който трябвало да защитава руския отряд бил несъразмерно дълъг (повече от 4 версти) и не предоставял удобни артилерийски и стрелкови позиции. Пътят за отстъпление към гр. Казанлък преминава през тясна клисура на 11/2 версти от града. Кривите улици, задръстени с каруци, стада животни и тълпи от хора бежанци, предоставяли малко удобства за придвижване на войските.
    Най-важно значение имал левият фланг на позициятя, като ключ към дефилето, лежащо на пътя за Шипка. Ако турците успеели да превземат дефилето, пътя за отстъпление на опълченците щял да бъде отрязан.
    Окончателното разположение на войските на позицията било следното: защитата на левия фланг била поверена на 1-а дружина на подполковник Кесяков и 3-а знаменна дружина на подполковник Калитин, под командата на бригадния командир, полковник граф Толстой. При тях били: 2 оръдия от Донската казашка артилерия, а в дясно от тях под хълма бил Астраханския драгунски полк. Отбраната на града и десния фланг на позицията управлявал полковник Депрерадович, в негово разпореждане се намирали: 2-а дружина на подполковник Куртьянов и 5-а дружина на подполковник Нищенко, с планинска батарея (4 оръдия) на капитан Константинов. Зад десния фланг стояли на площадки Казанския драгунски полк и две сотни (2-а и 6-а) от Донския казашки полк. Генерал Столетов заедно с началника на отряда херцог Николай Максимилианович Лейхтенбергски се намирали на височината, зад 1-а дружина (В самия разгар на боя пристигнал генерал-майор Раух, който, по заповед на генерал Гурко, поел командването на старозагорския отряд).
    Щом заели назначените места опълченците запели своите бойни песни. От страна на турците започнала оръдейна стрелба, която непрекъснато се увеличавала. Като се приближили започнали стрелба с пушките си. Предните колони на турците се престроили в гъсти вериги и напирали ожесточено на десния фланг на позицията, вероятно за да привлекат на там нашите резерви и да облегчат своите войски в опита им да завземат левия фланг - пътя за отстъпление към Шипка.
    Стремителните атаки на турците били мъжествено отбивани от опълченците, които твърдо отбранявали своите позиции. Голяма помощ оказала планинската батарея на капитан Константинов. Накрая, виждайки, че не могат да удържат значително по-силния противник, загубили голям брой опълченци и опасявайки се да не бъдат обкръжени, полковник Депрерадович, в 1 часа след обяд, дал заповед дружините да отстъпват бавно. Преминавайки през града, ротите изграждали барикади от каруци. Капитан Константинов отстъпвал по оръдийно, задържайки настъпавщите турци и черкези с картечни залпове.
    На левия фланг боят бил затруднен от овощните дръвчета и храстите, разположени на близко разстояние от руската верига. Те давали възможност на турците да се прикриват и лишавало дружините от помощта на своята артилерия. За да изгонят врага от близките храсти се налагало да предприемат контра атаки. Първа преминала в атака 1-а дружина; последвала я 3-а. Поради това, че всички барабанчици и тръбачи в нея били убити, наложило се подпоручик Кисов да вземе рога на ранен турски тръбач и сам да свири «в атака». С отстъпването на дясното крило се наложило да отстъпят и двете лявофлангови дружини, които били заплашени от обкръжаване. Тогава турците започнали да ги нападат още по-яростно. Защитавайки знамето загинал командира на 3-а дружина подполковник Калитин (преди него последователно били убити трима знаменосци унтер-офицери. От боя знамето било изнесено от унтер-офицера Тимофеев). Стигнало се до там, че турските редове се смесили с опълченските и започнал упорит бой с щикове. Дружините успели да отбият атаките на противника и макар с големи загуби и в безпорядък, отстъпили по казанлъшкото шосе. Патроните не достигали и на много от опълченците пушките засичали при стрелба в следствие на счупени игли и изгорели уплътняващи пръстени.
    В пълен ред отстъпила само 3-а рота на 2-а дружина, намираща се на най-десния фланг. Полковник Депрерадович преминал с тази рота през целия град, свалил всички охраняващи постове в града и чак тогава се отправили към дефилето.
    Междувременно турците се втурнали в града и започнали да избиват поголовно всичко живо което срещали по пътя си. Улиците се покрили с убити и ранени. Обезумели от ужас българи се спуснали да бягат от града, смесвайки се с отстъпващите опълченци. Обстрелвали ги не само настъпващите турски войски, но и жителите мюсулмани, които стреляли от своите домове (В Стара Загора загинали повече от 20 хиляди българи - «Болгарское ополчение», стр. 233).
    За късмет турците, заети с грабежи из града, не преследвали отстъпващите. Групи от черкези се опитали да атакуват, но били отбити от 2-а дружина, която се движела в ариергард.
    На платото при с. Дервент остатъците от дружините се събрали. Там бил и Негово И. Височество херцог Лейхтенбергский, който се обърнал към опълченците с думите:
    - Благодаря ви за непоколебимостта, която проявихте в днешната битка с турците. Видях, как вие цели 5 часа се държахте на позициите, храбро и самоотверженно се бихте с противник, който за наше нещастие, значително ти превъзхождаше. Вие юнаци днес се сражавахте не по-зле от руските войници и аз считам за свой дълг лично да доложа за вашето мъжество на Негово Императорско Височество Главнокомандващия.
    След кратка почивка опълчението се придвижило по нататък по посока на гр. Казанлък. Генерал Столетов не бил при тях. Той не можал да отстъпи в това направление, защото в това време, когато напускал позицията си, пътят зя Казанлък бил вече заплашен от турците. Тогва началника на опълчението заедно с конната сотня и две донски оръдия се насочил на североизток и благополучно се присъединил към отряда на генерал Гурко между Чадър могила и с. Дълбоки. По-рано там пристигнали 16-а конна батарея и кавалерията на старозагорския отряд, без Казанския драгунски полк, който отишъл в посока към Казанлък.
    Боят при Стара Загора, първото боево кръщение на опълченците имал за тях важно значение. Той повдигнал техния дух и им дал нравствени сили за нови бойни изпитания. Много от руските офицери, които гледали преди това на българските опълченци с недоверие и пренебрежение, тъй като ги смятали за страхливци, след героичната отбрана на Стара Загора започнали да се отнасят към тях с уважение. Загубите в този бой били тежки. Извън строя останали ранени и убити следните офицери:
    в 1-а дружина ранени: щабс-капитан Михеда, гв. подпоручик Соллогуб и прапорщик Сарнит, контузен поручик Гюббенет;
    в 3-а дружина убити: командира на дружината подполковник Калитин, ротните командири-капитан Федоров и щабс-капитан Усов и завеждащия оружието поручик Попов; ранени: щабс-капитани Стессель и Попов, поручици Живарев и Поликарпов, подпоручици Добровский и Бужинский;
    в 5-а дружина е убит поручик Павлов; ранени са: командира на дружината подполковник Нищенко, капитан Сухомлинов, щабс-капитан Розанов, поручици Рудомино и Яковлев, прапорщик Максютенко;
    Общо извън строя: 21 офицера (убити 5) и 514 нижни чинове (убити 327). Наблизо до Казанлък към Българското опълчение се присъединила и 4-а дружина, която била оставена на Шипка за охрана на прохода (Една от ротите на тази дружина била откомандирована в гр. Казанлък). Скоро след пристигането на опълченците в Казанлък дошъл и генерал Столетов със своя конвой, а генерал Гурко се върнал на север от Балкана през Хаинкьойския проход.
    На 20 юли 3-а дружина (За временен командир бил назначен щабс-капитан Стессель, който след това я сдал на гв.щабс-капитан Чиляев, повишен в чин майор) била отправена към Шипка, а от там в Габрово за съпровод на транспорт с ранени. Движението в тази посока било много затруднено заради огромното количество български беженци (200-250 хиляди човека), задръстили пътя.
    В своята прощална заповед (от 31 юни 1877 г.), по случай разформирането на челния отряд, генерал Гурко се обърнал към дружините на Българското опълчени със следните думи за боя при Стара Загора: «Това беше първата битка в която вие се сражавахте с врага, и в тази битка вие се показахте такива герои, с които цялата руская армия може да се гордее и да каже, че не е сгрешила, като е изпратила в редовете ви най-добрите си офицери. Вие сте ядрото на бъдещата българска армия. «Ще минат години и тази бъдеща българска армия с гордост ще каже: «ние сме потомци на славните защитници на Ески-Загора».

    Глава IV

    Заемането на Шипченския проход - Армията на Сюлейман паша заема позиция при с. Шейново - Състав на турската армия - Силите на шипченския отряд -Укрепване и приспособяване за отбрана на Шипченския проход -Разпределение на отряда по позицията - Боят с турците на 9, 10, 11 и 12 август - Смяната на Българското опълчение с руски войски - Разполагане на опълчението в тилова позиция - Нападение от черкези на лагера под Зелено Дърво - Попълване на дружините с опълченци новобранци и снабдяването им с пушки Крънка - Организирането на конна сотня - Сформиране на шест нови дружини (7-12)

    На 22 юни Българското опълчение (5 дружини) било преведено на Шипченския проход, където се разположили на лагер под открито небе. За нещастие, започнало да вали дъжд и температурите рязко паднали. От студеното време много от опълченците, които били с разкъсани, с непълни униформи и боси мръзнели и се разболяли. (По время на боя при Стара Загора била страшна жега; шинелите на опълченците били сгънати и носени през рамо; много опълченци носели по същия начин и платнищата си. Много от тях в боя захвърлили шинелите и мешките си, а даже и ботушите си. По тази причина когато пристигнали на Шипка имали такъв разсъблечен и окаян вид. От отчета на полевия щаб е видно (стр 115), че при сражението при Ески-Загора били загубени от опълченците следните предмети: Шинели 318, Мундири 100, Шалвари 307, Ботуши 683 Шапки 13, Канчета 421). Храна от Габрово пристигала не навреме и често била лоша. Нямало условия за съхраняване на продуктите и за това не се направили никакви запаси. В резултат на недостатъчното хранене и силната преумора се появили дизентерия и треска. Много от опълченците се разпръснали по околните села, където местните жители ги приютили. От офицерите също мнозина се разболели.
    По тези причини генерал Столетов преценил, че е най-добре да премести дружините долу в с. Шипка. На 2 август опълченците се разположили там на лагер. Хората се изсушили и стоплили. Намерили по-топли дрехи. Успели даже да си опекат и хляб. Полученото известие за придвижването към с. Шипка на башибозуци и черкези ги принудило да се преместят отново по-нависоко в планината. Това се оказало трудна задача, защото пътя през прохода бил задръстен от българи бежанци и стадата им.
    На 5 август в четири от дружините дошли като попълнение по 170 българи. До 7 август всичко останало без промяна, но в този ден по пътя от към Казанлък се вдигнала прах; след това североизточно от града се показали черкези, а след тях и пехота. турците се разположили на лагер на височината край Казанлък, на осем версти от с. Шипка.
    Сутринта на 8 август, опълчението, с изключени на 4-а дружина, било преведено на прохода. Скоро турците започнали да се придвижват напред и около 4 часа следобяд разгърнали своята армия в боен ред, като десния и фланг започвал от с. Янина, а левия свършвал при с. Шейново. Предият им отряд, след кратка перестрелка с българите заел с. Шипка и принудил 4-а дружина да се оттегли нагоре в планината към прохода. За щастие опасенията, че турците веднага ще преминат в настъпление не се сбъднали. Те се разположили на лагер, явно решени да отложат атаката за следващия ден; През нощта на върха пристигнали нови руски подкрепления.
    През същата нощ турски разузнавачи се промъкнали до българските постове, но били посрещнати с изстрели от веригата на аванпоста на 4-а дружина, отстъпили към с. Шипка и повече не обезпокоявали нашите войски.
    Армията на Сюлейман паша се състояла от 52 батальона, 7 батареи, 3 ескадрона и 1500 конника от запасната кавалерия; от тези войски 3 батальона останали да охраняват Казанлък.
    Започнал 9 август, Велик ден, през който трябвало да се реши съдбата на Шипченнския проход. За всеки руски войник и всеки български опълченец било ясно, че не трябва да се дава прохода на турците. В сравнение с турските нашите сили били много слаби. За отбраната на цялата обширна шипченска позиция руснаците разполагали с: 5 слаби дружини от българското опълчение, 27 оръдия и 8-а рота от Орловския пех. полк. През нощта от Габрово пристигнали и останалите 7 роти орловци. Тогава на позицията се получило известието, че на 9-ти сутринта от Сельви (Севлиево) ще пристигне Брянския полк и че поради липса на свободни войски повече никакви подкрепления не може да се очакват. В отряда бил също и 30-и Донски казашки полк, на който било възложено наблюдението и обезпечаването на фланговете на позициите от възможни обходи от страна на Зелено Дърво и Бердека.
    От кавалеристите на позициите останали: 45 опълченци от конната сотня и коннопионерния отряд.
    Укрепленията на Шипка се състояли от няколко, превзети от турците батареи, но брустверите им били обърнати на север, и за това от тях нямало голяма полза. Освен тях, след превземането на прохода от нашите войски били построени няколко не големи земни укрития, вълчи ями и др.п. разпложени, по разпореждане на генерал Кренке, който построил шосето през прохода. Всичко това сега спешно се привеждало в годен за отбрана вид; пред фугасите били устроени засеци.
    Войските на отбранителния отряд били разпределени в следния ред: на фронтовата позиция били разположени: 5-а дружина на Българското опълчение и един батальон от Орловския полк; десния фланг и тил заемали 7 роти от същия полк, а левия фланг от 3-а и 2-а дружини. В резерв, под връх св. Никола - най-важната точка на тази позиция се намирали: 1-а и 4-а дружини и три роти от Орловския полк; За началник на предната позиция бил назначен флигел-адютант полковник граф Толстой, на левия фланг - княз Вяземский, а на десния фланг и тила - полковник Депрерадович, който при пристигането на Брянския полк, предал командването на полковник Липински. Командването на всички войски на позицията било възложено на генерал Столетова.
    Броят на хората в шипченския отбранителен отряд бил около 5500 човека. Турците разполагали за настъпленето с 26-27 хиляди човека и 42 оръдия, следователно, превъзхождали руските почти 5 пъти. Тези регулярни войски - низами, били закалени в боевете с черногорците.
    Настъплението на турците започнало сутринта на 9 август, и в същия ден (около 11 1/2 час. на обяд) на помощ на отбраняващите се пристигнал Брянския пехотен полк.
    Три дни подред турците храбро нападали, но всеки път били отблъсквани от доблестните защитници на Шипка (В нашата програма не влиза подробно описание на героичната шипченска епопея, защото тя е описана в книгите за руско-турската война 1877-78 г. Тук ще отбележим само тези епизоди от отбраната на Шипка, в които взима участие Българското опълчение). На третия ден от битката, когато силите на защитниците започнали да отслабват, в 6 часа след обяд, най-накрая, се появила, нетърпеливо очакваната помощ от Габрово: 205 стрелци от 16-и стрелкови батальон, пристигнали на казашки и артилерийски коне. С викове «ура» те стремително се нахвърлили на турците Това повдигнало духа на изнемогвщите защитници на Шипка. След половин час пристигнали и останалите части на 16-и стрелкови батальон, водени от командира на VIII корпус, генерал-лейтенант Радецки. Турците отново били отблъснати и Шипка била спасена.
    Вечерта на Шипка пристигнали и останалите части на цялата 4-а стрелкова бригада. Генерал Радецки, командващ шипченския отряд, направил следното разпределение на своите войски:
    На левия фланг на позицията - 5-а, 3-а и 2-а дружини от Българското опълчение, усилени с две роти на Орловски полк. Вместо ранения полковник княз Вяземски, за командир на този фланг бил назначен полковник Депрерадович (В първия ден на боя бил ранен и началник щаба на опълчението подполковник Рынкевич. Неговото масто (временно) заел майор Попов).
    На връх св. Никола, или така наречената предна позиция, под командването на полковник граф Толстой, се разположили четири роти от Брянския и Орловския полкове. 4-а дружина от Българското опълчение и 15-и стрелкови батальон.
    Централната, или главната позиция (близо до Централната и Кръглата батарея), била заета от части на Орловския и Брянския полкове, а тиловата батарея от 13-и и 14-и стрелкови батальони. 16-и стрелкови батальон с една рота от Брянския полк били предназначени за защита на средната батарея. Независимо, че пристигналите подкрепления били слаби, а силите на защитниците изтощени от усилните битки с многобройния неприятел и четирите безсънни нощи при лошо хранене и жажда, атаките на турците и този път били отбити.
    Вечерта на 12 август на Шипка пристигнала 14-а пех: дивизия, и Българското опълчение било отведено за почивка в Габрово. Само 4-а опълченска дружина, която не участвала в боя при Стара Загора, с молбата на своя командира майор Редькина получила разрешение да остане на позицията на Шипка до 20 август (За това време в 4-а дружина били ранениы; поручик Кашталинский и подпоручик Андреевский, а контузен доктор Угрюмов).
    Освен от огромната преумора, положението на опълченците било тежко, защото на много от тях пушките показали дефекти и станали негодни за употреба. Иглите се чупели и уплътняващите пръстени изгаряли. Стигнало се до там, че тези части от опълчението, които заемали височини със стръмни склонове, предпочитали де отблъскват турските атаки с град от камъни. Патроните също така се оказали нестабилни.
    Загубите на опълчението от тези четири дни били много големи; убити: 3 офицери и 264 ниж. чин., ранени: 11 офицери и 271 нижн. чин.; всичко: 14 офицери и 535 нижни чинове. На Шипка кръвта на българи и руснаци се сляла в един ручей. Независимо от тежките загуби и лишения, нравственото състояние на опълченците било превъзходно: те твърдо и безропотно понасяли всички несгоди, докато не ги сменили. *)
    *)За това свидетелства очевидецът полковник Депрерадович, който в своята книга «Из воспоминаний о Русско-Турецкой войне 1877-78 гг.», разказва за четридневните боеве на Шипка следното:
    «... Българите понасят раните с голямо търпение. Раниха, например, недалеко от мен младо момче в крака; то започна да стене, но по-старите му другари му се скараха: «срамота!» казват и ранения замлъкна. Раниха след това в главата един унтер-офицер, който беше през двама човека от мен; кръвта мигновен заля лицето му: той само се прекръсти и ни дума, ни стон».
    «Денят беше горещ, нервната система възбудена, гърлото пресъхнало, а да изпратиш някого за вода ти е съвестно, защото от двама изпратени се връща един, а другия с главата си плаща за самоотвержеността си. Жаждата беше толкова непоносима, че се намираха смелчаци, готови доброволно да извършат такъв подвиг (стр. 194-195).»
    1-а, 2-а и 5-а дружина били оставени на почивка в местността, наречена Червен Бряг, а 3-а дружина била отведена в Габрово. След почивката 1-а, 2-а и 3-а дружини се разположили на бивак близо до с. Стоманевци и Баевци, на 2-3 версти от габровското шосе, а 5-а дружина била отведена малко по-далече към с. Зелено-Дърво, където вече се намирала не отдава пристигналата 10-а опълченска дружина и донски казашки полк. със задачата да охраняват този пункт от неочаквани нападения.
    На 17 август опълчението било събрано за посрещане на началник щаба на действащата армия, генерал-адютант Непокойчицки, който от името на Господаря Император и Великия Княз Главнокомандващия предал на опълченциге благодарност за оказаното от тях мъжество в битките при Стара-Загора и при защитата на Шипка.
    В началото при пристигането на опълченците в Червен бряг се взимали строги мерки за защита на позициите от неочаквано нападение: разполагали аванпостна верига, казашки постоне и секрети; изпращали в обход патрули. Но малко по малко тази бдителност отслабнала; аванпостната служба започнала да се носи небрежно, а през деня аван постове изобщо престанали да изпращат; офицерите и нижните чинове често излизали в отпуск в града и околните села.
    От тази отслабена охранителна служба се възползвали черкезите. На 20 август посред бял ден, 400-500 конника, скрито, през царевична нива се приближили незабелязано към лагера при Зелено Дърво и нападнали 5-а дружина. Опълченците от тази дружина били без оръжие, много от тях едва облечени, и по тази причина не могли да окажат никаква съпротива. Който можел, се опитал да се спаси с бягство. Само един от офицерите - капитан Розанов успял да събере около себе си няколко офицера и въоръжени опълченци и започнал да отстъпва организирано със стрелба. Недалече от 5-а дружина се намирала 10-а дружина, която с оръжие провеждала взводно учение. Опълченците от тази дружина, още не били участвали в бойни действия и появяването на черкезите им направило такова силно впечатление, че те се разбягали на всички страни...
    Скоро в съседните дружини подали тревога. 1-а дружина и казаците (в пеши строй) започнали престрелка с черкезите, които бързо отстъпили, успявайки, да подпалят селата Зелено Дърво и Топлиш. Целият инцидент траял не повече от 20 минути и резултата от него бил: 20 убити, 22 изчезнали в неизвестност опълченци (Голяма част от тях се оказали ранени и после се върнали в своите роти) и двама ранени офицери: майор Доршпрунг Целица и подпоручик Максютенко; последният преживял още 3 дни. Черкезите загубили само няколко човека. Откраднатите от тях домашни животни били върнати обратно от казаците.
    След този набег били взети мерки за укрепване на позицията при с. Зелено Дърво и службата по охрана започнала да се носи бдително. Нападения повече нямало.
    На 22 август за командир на 5-а дружина бил назначен майор Попов, а гв.капитан Ильин временно започнал да изпълнява длъжността началник щаб на опълчението. На 3 септмври за попълване на силно оределите редове на опълчението пристигнали нови доброволци, които били разпределени както следва: в 1-а дружина - 80, във 2-а - 49, в 3-а - 80, в 4-а - 80 и в 5-а - 80 човека. От началото на септември времето в Балкана се развалило, започнали непрестанни дъждове, а от 20 септември завалял и сняг. Полу босите и лошо облечени опълченци страдали от студ и влага. Наложило се да построят бараки от клони и в тях печки от камъни. Наровете били изплетени от пръти и покрити с папрат.
    В първата половина на септември опълченците получили, накрая, пушки Крнка, вместо развалените Шаспо. Това предизвикало у тях голяма радост. Но обмундироване получили в малка част през октомври, а после останалото през ноември (Предметите за обмундироване, приготовени от Славянското благотворително общество в Москва, не пристигнали навреме, а след това необходимите на опълченците вещи били доставени и получени от търновския губернатор).
    По това време бил решен и въпроса за конната сотня. Още през юли щабът на действащата армия уведомил генерал Столетов за разформироването на кадрите на българската сотня (поради неуспешна вербовка на българи доброволци), при което предназначените за тях кавалерийски офицери*) били разпределени по отрядите, а унтер-офицерите постъпили в конния почетен конвой на Негово Императорского Величество. При Българското опълчение останали само 15 конника, българи и руснаци, изпълняващи разузнавателна и ординарска служба. По време на пребиваването на опълчението в гр. Ески-Загора 117 български конници заявили желание да постъпят в конната сотня, но след боя на 19 юли, не успели да се оборудват с нужната екипировка, загубили цялото си имущество и се разпръснали. При щаба на Българското опълчение останали само 57 конника и те оказали голама полза в разузнавателната служба, в следствие на което някои от тях били представени за награда с военни ордени. По тази причина генерал Столетов ходатайствал за узаконяване на съществуващата конна сотня при Българското опълчение. След като получил разрешение от полевия щаб, генерал Столетов назначил за командир на конната сотня ротмистър Янович (до тогава длъжността заемал ротмистър Неверов).
    *) Ето имената на тези офицери: от Кавалергардския полк щабс-ротмистър Языков; от Л. Гв. Конен полк щабс-ротмистри Ризенкампф и Охотников; от Л. Гв. Кирасирски на Негово Величество полк ротмистър Лосев и щабс-ротмистър Ризенкампф; от Л. Гв. Кирасирски на Нейно Величество полк щабс-ротмистри Лукашов и Неверов; от Л. Гв. Конно-Гренадерски полк щабс-капитан Ермолин; от Л. Гв. Улански полк ротмистър Скалон; от Л. Гв. Драгунски полк капитан Бураго и щабс-капитан Ковалевский 2-й; от Гв. Казашки на Негово Величество полк щабс-ротмистър Муратов.
    През втората половина на септември пристигнала и 6-а дружина, действаща до този момент самостоятелно. Изпратена от предния отряд да конвоира пленени турци от Казанлък до Търново, тази дружина била командирована след това в гр. Елена, където пристигнала на 10 юли. Там имала няколко сблъсъка с банди от башибозуци. По време на нападението на турците на Шипка, 6-а дружина била изпратена да заеме Тревненския проход и престояла там, заемайки височината Кръстец от 10 август до половината на септември, при което имала перестрелка с турски войски. След това 6-а дружина се присъединила към опълчението.
    Загрижен за усилването на Българското опълчение, генерал Столетов обърнал особено внимание на втората половина от опълчението останала в Свищов. Кадрите на дружините от тази втора половина (¹ ¹ 7-12) въпреки че съставлявали сборна бригада, всъщност се състояли от общо шест роти. На дружините не се назначавали командири, а се командвали от старшите офицери. Комплектуването на дружините вървяло много бавно, както е видно от отчета на полевия щаб. В тази бригада били:
    към 1-и юли 1877 г.: 1 щаб, 37 об.-офиц, 991 строеви и 68 нестр. н. ч.
    към 1 август 1877 г.: 1 щаб, 43 об.-офиц. 1,408 строеви и 72 нестр. н. ч.
    Следователно, увеличението на състава е само със 421 човека. Предвид ходатайството на княз Черкаски за преместване на тези дружини в различни места заети от нас, за да бъдат по-лесно доокомплектовани с личен състав и за подържане на реда в страната, на 6 юли било предписано на полковник Корсаков: да остави едната дружина в Свищов, а останалите незабавно да изпрати - една в Никопол и по две в Търново и Габрово. На 11 юли последвала височайша заповед за отпускане отново на парични средства за формиращите се 6 дружини в същия размер който бил определен за първите 6 дружини. След това на 4 август последвала заповед по войската от действащата армия за сформиране на нови 6 дружини. които в последствие (със заповед от 3 октомври) били сведени в бригади със следната структура:
    1 бригада - от 1-а, 2-а, 7-а и 8-а дружини
    2 бригада - от 3-а, 4-а, 9-а и 10-а дружини
    3 бригада - от 5-а, 6-а, 11-а и 12-а дружини.
    Същия ден последвало разрешение на Великия Князя Главнокомандващ «да се попълнат дружините от първи ред с хора от дружините от втори ред, без да се разместват кадрите на последните и без да се изчерпва целият им постоянен състав». В следствие на това полковник Корсаков привел 4 дружини в Търново и Габрово (В тези дружини имало общо само 830 човека), а наШипка изпратил на генерал Столетов 550 нижни чинове. Скоро в Търново била переведена и дружината от Никопол, а 10-а дружина преминала от Габрово в Зелено Дърво.
    Съгласно заповедта по опълчение от 12 октомври за командири на бригадите били назначени: на 1-а полковник Депрерадович, на 2-а полковник княз Вяземский и на 3-а полковник граф Толстой. В новосформираните дружини за командири били назначени: на 7-а подполковник граф Тизенхаузен, на 8-а гв. капитан Ильин, на 9-а подполковник Львов, на 10-а майор Доршпрунг-Целица.
    Придвижването на петте дружини от втори ред дало възможност на генерал Столетов да се запознае по от близо с тези части. Прегледът на дружините и поверката на делопроизводството на сборната бригада дали доста неудоволетворителни резултати. Делопроизводството било объркано, а шест малки части, които изобщо не можело да се считат за батальони, били «повече от половината необлечени, невъоръжени и необучени».
    Поради причина на този недостиг на енергия във хората на които било поръчано сформирането на новите дружини и намирайки за необходимо да попълни слабите дружини до щатната бройка на военослужещите, генерал Столетов ходатайствал за окомплектоване на опълчението до 12 хиляди човека, за да може то да стане « не само по документи българска дивизия».
    Независимо, че проекта на генерал Столетов бил одобрен, изпълнението му се оказало възможно чак след края на войната.
    В началото на втората половина на октомври в опълчението пристигнал на мястото на ранения подполковник Рынкевич новият началник щаб подполковник от генералния щаб граф Келлер, участвал като доброволец и в сръбско-турската война.

    Глава V

    Подаръците получени от опълченците от Господарката Императрица - Подготовителни разпореждания за преминаването през Балкана - Включване на първите шест дружини от Българското опълчение в състава на отряда на генерал-лейтенант Скобелев - Заповед на генерал Скобелев за започване на похода - Прехода на колоната на генерал Скобелев през Балкана и заемането на с. Иметли. Боят при Шейново. Участие в този бой на опълчението; загубите - Конвоиране на турски пленници от опълченците до гр. Търново - Придвижване на частите на Българското опълчение към гр. Елена - Сблъсък на 3-а и 4-а дружини с башибозуци - Заповед за прекратяване на военните действия - Назначаване за началник на Българското опълчение на генерал-майора Давидов - Преместване на опълчението в гр. София - Първи набор от 9 000 новобранци за попълване на опълчението - Уволнение от служба на опълченците доброволци и преформирането на опълченето в земска войска - Официални сведения за числеността на Българското опълчение.

    През ноември 1877 г. в Балкана започнали силни студове, опълченците с нетърпение очаквали да тръгнат в поход, но дните и седмиците минавали, а всичко оставало по-старому. В края на ноември били получени богати подаръци за офицерите и нижните чинове в шипченския отряд от Нейно Величество Господарката Императрица Мария Александровна, съставени от различни видове топли дрехи, коняк, чай, шоколад, бонбони и. др. На края на 22 декември била издадена заповед по опълчение, от която станало ясно, че походът ще започне скоро. С тази заповед се възлагало на полковник Енгельгардт да завежда тила на опълчението, когато то тръгне в поход, грижата за снабдяването със сухари и патрони, а също така грижата за болните и слабосилните опълченци. За щастие такива нямало. Още в началото на октомври в Габрово била устроена болница специално за опълченци, която жителите на града грижливо снабдили с всичко необходимо. Към 20 декември в нея се намирали на лечение около 100 човека. Но когато се разчуло, че тези които са в болницата няма да участват в похода всички болни се оказали оздравели.
    С гореуказаната заповед на дружинните командири се възлагало да следят опълченците да бъдат топло облечени и с изправно оръжие. При потеглянето на поход всеки опълченец бил длъжен да носи със себе си: хляб за 1 ден и сухари за 2 дни, 80 патрона в патронната чанта, по 2 порции консерви и по 1 фунт варено месо. Освен това опълченците трябвало да имат мас за предпазване от измръзване на ръцете и краката. Във всяка дружина трябвало да има: 1 кон с с аптека, 1 кон със спирт, 2 коня с патрони и 2коня със сухари и фураж. В общия обоз от останалите товарни коне или на шейни трябвало да има: на всяка дружина по 20 патрона на човек, сухари за 2 дни, останалите консерви, по 2 палатки, по 16 гарнцев(?) овес и по 1 пуд сено на кон и бъчва със спирт. Освен това дружинните командири били длъжни да се погрижат за намирането на волове или овци за приготвяне на топла храна. В с.Топлиш бил устроен специален сухарен и патронен склад.
    Скоро на опълченците от боевите дружини станало известно, че участта им е решена: те били включени в състава на отряда, който, под ръководството на генерал-лейтенант Скобелев, трябвало да обходи шипченската позиция от дясно, а на колоната на генерал-лейтенант княз Святополк-Мирски се възлагало да направи същото от лявата страна (В отряда на генерал Скобелев влизали: 1-а, 2-а, 3-а, 4-а, 5-а, 6-а и 10-а дружини, а в отряда на генерал княз Святополк-Мирски само 9-а дружина). На 24 декември пред строя на опълчението била прочетена заповедта на генерал Скобелев за настъпление в която той се обръщал към опълченците със следните думи: «Войници! На нас ни предстои да извършим труден и достоен за слава на руските знамена подвиг. Днес ние зпочваме преход през Балкана с артилерията си без път, пробивайки си път към противника през дълбоките снежни преспи. В Балкана нас ни чака турската армия; тя иска да ни прегради пътя. Помнете, братя, че на нас е поверена честта на отечеството и че за нас се моли сега нашия Цар-Освободител, а заедно с него и цяла Русия. Те очакват от нас победа. Не трябва да ви плаши нито многочислеността, нито упорството, нито злобата на врага. Нашето дело е свято и с нас е Бог!
    «Български опълченци! Вие знаете защо, по държавната воля на Царя-Освободител, дойдоха руските войски в България. Още от първите дни на сформиране на опълчението вие се показахте като достойни да участвате в това начинание с което приемате съдбата на вашия Цар Освободител и целия руски народ. В юлските и августовски битки вие заслужихте любовта и доверието на вашите бойни другари - руските войници. Аз съм напълно уверен, че вие и в бъдещите сражения ще покажете същата храброст и самоотверженост - качества, с които вие се отличихте до сега. Надявам се на това, защото вие българите се биете за свободата на вашето отечество, за неприкосновенност на вашите семейни огнища, за честта и живота на вашите майки, сестри и жени - за всичко най-ценно и свято за човек. На вас и Бог повелява да бъдете герои»!
    Отрядът на генерал Скобелев се състоял освен от Българскто опълчение и от следните части: 16-а пехотна дивизия, три батальона от 3-а стрелкова бригада, две роти сапьори, една полева и една планинска батареи, два кавалерийски полка, два донски казашки полка; уралска казашка сотня и команда български конници.
    За командир на авангарда бил назначен генерал Столетов, който с 1-а бригада на опълчението (1-а и 2-а дружини), под командата на полковник Депрерадович, потеглил от Зелено Дърво на 24-ти декември, а останалите дружини (без 10-а) потеглили на 25-ти - в деня на Рождество Христово. Денят бил светъл и слънчев;температурата минус 10°. Преди потеглянето в поход опълченските редици обходил генерал Скобелев, съпровождан от началника на своя щаб, подполковник Куропаткин. Опълченците с възторг приветствали своя млад, но вече прославен вожд.
    Пътят по който трябвало да премине скобелевия отряд бил от тесни и стръмни пътеки по които само лятно време можело да се мине пеша. Зимата били непроходими. Сега по тези пътеки трябвало да премине не само пехотата, но и полевата артилерия. Някои от участъците на пътя били изложени на обстрел от височините заети от турците. Очевидно турците смятали тези пътеки за непроходими и по тази причина не предприели мерки за охрана. Пътеката започвала при с.Топлиш, преминавала през два върха: Караджа (1.353,8 метра) и Чафут (1.523,5 м.) и се спускала в Шейновското поле при село Иметли. Изкачването било около 11 версти, а спускането около 7 1/2 версти. На отделни места пътят бил затрупан с дървета, а на места бил много стръмен и с тесни завои.
    Прехода на авангарда започнал, както казахме по горе на 24 декември в 4 часа след обяд. Напред вървели сапьори, които разчиствали пътя. Движението било много бавно заради снежните преспи и навявания. Когато отрядът преминавал покрай турски позиции, турците откривали по него оръдейна стрелба, но за щастие снарядите се заривали в снега и не се взривявали.
    Когато към 9 часа сутринта на 26 декември предният отряд приближил към с. Иметли бил посрещнат от изстрелите на спешени черкези и башибозуци. Завързала се престрелка в която бил ранен началник щаба подполковник Куропаткин който бил заменен на поста от подполковник граф Келлер.
    През нощта на 27 декември пристигнали главните сили (под общото командване на генерал Столетов), в състава на които влизали и 4 дружини (3-а, 4-а, 5-а и 6-а) на Българското опълчение и конната сотня. 1 и 2-а дружини под командата на полковник Депрерадович, останали назад, на Ветрополската поляня, в ариергардно прикритие. На 27 декември 1-а дружина получила заповед да се спусне към село Иметли. Веднага след спускането си 3-а и 4-а дружини заели места на предната позиция, а 5-а и 6-а зад тях в качеството си на резерв. През нощта на 28 декември 1-а, 5-а и 6-а дружини влезли в заетото вече от наши войски с. Иметли, а сутринта на 28 към тях се присъединили 3-а и 4-а дружини. По това време на изток с турците водела горещ бой колоната на князя Святополк-Мирски.
    Генерал Скобелев избрал за главна цел на атаката на своя отряд укрепеният Шейновски лагер. В диспозицията на боя, назначена на 28-ми, българските дружини били разпределени в следния ред: 5-а и 6-а дружини влизали в състава на бойната част, 3-а и 4-а били назначени на втора линия, а 1-а дружина за охрана на тила. Охраната на пътя за с.Топлиш била възложена на отряда на полковник Депрерадович, при което към 2-ра дружина на мястото на 1-а, била присъединена 10-а дружина от опълчението. Полевата артилерия останала на пътя.
    Боят на 2 януари 1878г., завършил с превземането на Шейновския лагер и пленяването на 12 хиляди турци, от които 2-ма генерали, 4-ма полковници и 280 низши офицери, струвал на иметлийския отряд 1.335 човека убити и ранени, а общите загуби от целия поход били 1.485 чов. В българското опълчение загубите били следните:
    В 3-а дружина: убити 2, ранени 4 - общо 6
    В 5-а дружина: убити 50, ранени 136 - общо 186
    В 6-а дружина: убити няма, ранени 10 - общо 10
    Сборно: убити 52 , ранени 150 - общо 202. Офицери извън строя 8.
    В шейновския бой особено се отличила 5-а дружина с началник майор Попов, но затова тя понесла и огромни загуби. Почти всички офицери в нея били ранени, а именно: щабс-капитан Рогозинский и поручик Николаев - тежко, капитан Розанов, щабс-капитан Шепелевъ и подпоручик Гуджев - леко, майор Амосов и подпоручик Вальднер контузени. Леко ранен бил и бригадния командир, полковник граф Толстой.
    На следващия ден след шейновския боя войската на скобелевския отряд се построила в каре, а сред него била отслужена панихида за падналите и благодарствен молебен за дарената победа. След това генерал Скобелев благодарил на войските за геройското поведение в боя. Обръщайки се към Българското опълчение, той казал, че опълченците се били не по-лошо от своите другари по оръжие - руските войници, принадлежащи на армия, съществуваща повече от 200 години.
    9-а дружина, влизаща в състава на отряда на князя Святополк-Мирски не участвала в боя. Тя охранявала тила.
    Скора след шейновския бой Българското опълчение получило наряд: да конвоира пленени турци до Търново. На 2 януари от Шейново потеглила първата партида пленници конвоирана от 2-а, 3-а, 4-а и 10-а дружини, а на 3 януари втора партида, конвоирана от 1-а, 5-а, 6-а и 9-а дружини. Обратният преход през Балкана бил също много тежък в следствие на силния студ.
    След предаването на пленниците в Търново, 2-а, 3-а, 5-а и 6-а дружини били отправени в гр. Елена, където с влизането на нашите войски се опасявали от нападения на черкези и башибозуци. На 11 януари посочените дружини се разположили на маринската позиция, на 8 версти пред гр. Елена, където се настанили в бараки, построени от руските войси.
    На 16 януари 3-а и 4-а дружини имали сблъсък при с. Тича, на 10 версти от гр. Котел с черкези и башибозуци, които били отблъснати, но при това за втори път бил ранен бригадния командир, полковник княз Вяземский (негвото място заел майор Редькин) и загинали няколко опълченци.
    След завземането на гр. Котел, 1-а и 3-а дружини, под началството на майор Чиляев, били изпратени да накажат башибозуците, които тероризирали българското население в околността. Към дружината се присъединили и 1000 човека доброволци, под командата на своите войводи, Желю и Панайот.
    Башибозуците били настигнати при с. Садово и след гореща престрелка, изгонени от селото. Същото се случило и в с. Кадир-Факли, където бил смъртно ранен доктор Везенков, взел участие в атаката на неприятелската позиция. По време на този бой доброволческите отряди, вместо да помагат на дружините в преследването на неприятеля, започнали да крадат турски стада. В същия ден от генерал Столетов била получена заповед дружините да се върнат в гр. Котел, понеже било получено известие за сключване на примирие с турците. На 22 януари в същия град били събрани шестте първи дружини на Българското опъолчение и със заповед от 23 януари, им било обявено от началника на опълчението за прекратяване на военните действия.
    На мястото на генерал-майора Столетов, за началник на опълчението бил назначен генерал-майор Давыдов, бивш командир на Минския пехотен полк. Той пристигнал в Котел на 28 януари, а на 24 февруари им бил проведен инспекторски преглед. Скоро след това били изработени временни щатове за Българското опълчение, в които се предвиждали следните нижни чинове в рота:
    Строеви:
    Фелдфебел 1
    Каптенармус 1
    Старши унтер-офицери 2
    Младши унтер-офицери 8
    Барабанчик дружинен 1
    Барабанчици ротни 2
    Дружинен сигналист 1
    Редници 156
    Нестроеви:
    Дружинен каптенармус 1
    Дружинен писар 1
    Ротен писар 1
    Дружинен фелдшер 1
    Ротен фелдшер 1
    Оръжеен майстор 1
    Дърводелец 1
    Ковач 1
    Обозни редници 14
    Ординарци на штабните офицери 2
    на обер-офицерите 1
    След сключването на мира началникът на опълчението разрешил на дружинните командири да уволнят желаещите опълченци в оставка и да им издадат свидетелства за преминалата служба, но от тази възможност малцина се възползвали. Дружините били в почивка; както офицерите така и опълченците ползвали отпуски. В състава на офицерите станали значителни промени.
    На 30 април дружините на Българското опълчение, разположени в гр. Котел и неговите околности потеглили за гр. Сливен, а от там за Нова Загора (Ени-Загру). Там опълченците били натоварени на железопътни вагони и на 3 май превозени до гр. Татар Пазарджик. От тук, през селата Вакарел, Ветрен и Ихтиман на 10 май опълчението достигнало до гр. София.
    Посрещането в този град, бъдеща столица на България, било много тържествено. Цялото гражданство начело с духовните водачи излязло навън. На входа на града за офицерите и войниците била приготвена обилна закуска. На следващия ден, 11 май бил проведен църковен парад. За попълване на дружините на Българското опълчение (при което всяка дружина трябвало да стане от 1000 човека) бил проведен от 24 март до 23 май 1878 г. първият набор в княжество България изключително от българи, родени през 1856-57-58 г., т.е. достигнали 20-22 годишна възраст. За улеснение и ускорение на провеждането на набора, дружините на Българското опълчение били разквартировани по следния начин: 1-а, 2-а и 3-а в София, 4-а, 5-а, и 6-а във Филипопол, 7-а и 8-а в Търново, 9-а и 10-а в Сливен, 11-а във Видин и 12-а в Свищов.
    По разпределение между санджаците, завзети от нашите войски, били взети следния брой новобранци:
    От Търновски с. 2000
    « Сливенски с. 1500
    « Видински с. 1500
    « Софийски с. 1500
    « Свищовски с. 1000
    « Филиппополски с. 1500
    Общо 9000 ч.
    С пристигането на Императорския Росийски Комисар, генерал-адютанта княз Дондуков-Корсаков (той встъпил в длъжност на 11 май) Българското опълчение било преустроено на нови начала и станало Българска земска войска. В предписанието си от 1 юли Руският Императорски Комисар уведомил началника на опълчението, че в предвид задължителното попълване на дружините по пътя на набор от общозадължителна военна повинност, се разрешава да бъдат уволнени в оставка тези опълченци, които са постъпили в опълчението по време на войната, при спазване на следните условия:
    На уволняващите се трябва да се издават свидетелства, в които да е посочено кога са постъпили на служба, в какви сражения са взели участие, имат ли знаци за отличие, били ли са ранявани, имат ли право за получаване на ежемесечната помощ, определена за ранени опълченци, а така също имат ли осакатявания или болести, които ги лишават от възможност сами да си осигуряват препитанието.
    На уволняващите се да се дават дневно по 25 коп. до пристигането им по родните места.
    Такива дневни пари да се дават и на опълченците уволнени от служба по-рано през войната.
    Дружинните командири са длъжни да препратят на губернаторите списъци с имената на тези опълченци, на които е определено да получават ежемесечна помощ.
    От желаещите да продължат службата си могат да бъдат оставени само тези, които могат да бъдат полезни за обучението на новобранците, като се зачислят в кадровите списъци. На тях да се заплаща заплата както следва: на редниците - унтер-офицерска, на унтер-офицерите - фелдфебелска, при това с договор за 1 година.
    Численият състав на Българското опълчение по време на неговото съществуване съгласно отчетите на Полевия щаб на Действащата армия е представен в следния вид: (вж.слдв.стр.)

    Глава VI

    Българските свободни чети - Сформирането им от статския съветник Хитрово - Участието на четите във военните действия - Лица, наградени със знак за отличие на военния орден - Български разузнавачи при XIV корпусе - Заключение за четите.
    Освен Българското опълчение, във войната 1877- 78 г. взели участие и български свободни чети (отряди). Доклад за ползата от сформирането на такива чети при нашата действаща армия бил представен от служещият в министерството на външните работи и откомандирован в разпореждане на Главнокомандващия действащата армия, статски съветник Михаил Александрович Хитрово. Неговите предложения били одобрени от Великия Княз и на Хитрово било възложена работата по сформирането на свободни чети, като за целта били отпуснати: пушки с патрони от военните складове и необходимите парични средства.
    След това Михаил Хитрово лично отишъл в Белград и Букурещ, където се намирали по това време главните войводи на хайдушките български чети, и ги поканил да се преместят на територията на театъра на военните действия за участие в охранителна и стражева служба на фланговете и пред нашата армия.
    Първите четири свободни чети били сформирани в Ловеч, към отряда на генерал-лейтенант Карцев. Войводи (началници) в тях били: Ильо Марков, Дмитър Трифонов, Георги Пулевски и Георги Огнянов с Иванчо Роба. По-късто била сформирана нова чета в Троянския манастир с воевода Цеко Петков, към която се присъединила още-по рано сформираната чета на Георги Антонов.
    Числеността на хората в тези чети се променяла непрекъснато; обикновено в тях имало от 30 до 60 човека. Тези изменения в техния състав се получавали в следствие на попълването на четите с доброволци от местни жители, които, при придвижването на четата, я напускали, а слид това, се включвали нови доброволци. Постоянно в четите били само войводите и малко число македонци, съставляващи първоначалното ядро на четата.
    Четите действали ту заедно, ту самостоятелно. Сформирани относително късно, те могли да вземат участие само в зимния поход през Балкана и в последващите военни действия. Те постоянно се намирали на фланговете и пред нашите колони, имали чести сблъ-съци с башибозуци и даже с регулярни войски и доставяли сведения за числеността, движението и разположението на неприятеля.
    Първите съвместни действия на четите били насочени от Ловеч към Извор, Телеш и други близки местности. Когато колоните се движили по главните планински проходи, четите охранявали малките проходи и прочиствали местността от башибозуци. По този начин четата на Георги Пулевски в продължение на два и половина месеца охранявала местността Троянски колиби, водейки непрекъснати престрелки с башибозук. Други чети се движили през това время с отряда на генерал Дандевил и с други войски, намиращи се под непосредственото командване на генерал Гурко. В трудната операция по превозването на оръдията през планината особено се отличили четите на Ильо Марков и Георги Антонов, за което последния, по представяне на генерал-лейтенант Гурко, бил награден със знак за отличие с военен орден 4-а степен. След това генерал Гурко ходатайствал за награждаването и двамата със знак за отличие - Марков - 4 степен., а Антонов - 3 степен.
    След преминаването на нашите войски през Балкана българските чети се съсредоточили в гр. Радомир от където, под началството на Ильо Марков се придвижили с отряда на подполковник Задарновски към гр. Кюстендил. Този град бил превзет с бой, при който българските чети охранявали околните български села от башибозуци (За това има удостоверение от подполковник Задарновски - Дело на Полевия каб ¹ 133).
    От Кюстендил четите предприели експедиция в местноста, наречена Пиянец. Там към тях се присъединили въоръжени чети, сформирани в Малешеско много преди появяването на нашите войски в този край на Македония от братята Поп Георгиеви.
    Прекратяването на военните действия застигнало остатъците от чети, сформирани от Михаил Хитрово, събрани в Кюстендил, в състав 120 конници и около 700 човека пеша.
    Трябва за отбележим, че разрешената от Великия Княз Главнокомандващ заплата на четниците (по 25 копейки на ден на човек) се изплащала само в началото при сформирането на четите. В последствие те се прехранвали за сметка на плячката отнета от турците. При прекратяването на военните действия с турците, на четниците, събрани в Кюстендил, било разрешено да получават продоволствие и фураж в натура, от превзетите от нас турски запаси. След като и това доволствие било прекратено и гражданското управление повдигнало въпрос за разпускането на четите поради това, че след прекратяването на военните действия се явяват в тежест на жителите на града и даже си позволяват разни безчинства.
    При встъпването в управление на Българското княжество на Императорския Комисар, свободните български чети били разпуснати, а войводите им, по ходатайство на г-н. Хитрово, били наградени с военни ордени, а именно: Стоян Везенков (Помощник на Михаил Хитрово по формирането на четите), Ильо Марков, Цеко Петков, Дмитър Трифонов, Георги Пулевски, Григор Огнянов и Иванчо Роба - със знак за отличие 4-а ст., а Георги Антонов - 3-а степен.
    По-нагоре беше упоменато за действията на българските чети съвместно с Българското опълчение при гр. Котел.
    В действията в Тулчанския санджак 1877-78 г. се споменава за отряд български разузнавачи, действащи под началството на войводата Радович при войските на ХIV армейски корпус. От отзивите на командира на 7-и драгунски Кинбурнски полк е видно, че по време на експедицията на 5 ноември българските четници отнели от неприятеля добитък, от който 400 глави били предоставени в полза на началника на дивизията. След това на 10-и януари отново отнели голямо стадо добитък от черкези дълбоко пред линията на аванпостовете.
    Както се вижда от отчета на Михаил Хитрово (Дело на Полевия щаб ¹ 133 от московското отделение на архива на Главния щаб) и от удостоверенията на военоначалниците, българските свободни чети във войната 1877-78 г. помогнали на нашите войски, действайки на широк периметър пред нашите бойни колони и добросъвестно носили охранителната и разузнаваческата служба. Ако някои автори в спомените си ги упрекват за особената им склонност да крадат добитък (напр. при сблъсъка с башибозуци в околностите на гр. Котел), то трябва да имаме в предвид и това, че тези свободни четници в голямата си част не получавали никаква помощ от правителството и живеели от отнетата от турците плячка.





    Приложения:

    БЪЛГАРСКОЕ ДЕЛО В ТУРЕЦКОЙ ВОЙНЕ
    (Докладна записка от генерал-майор в оставка Р. Фадеев)

    Не подлежи на съмнение, че непосредствените руски интереси във източния въпрос ще се решат изключително на българска земя, в страната, лежаща между Архипелага и Мраморно море. От всички територии съставляващи европейска Турция, България се допира до руската граница (с изключение на нищожното парченце, откъснато от Бесарабия); България се простира надолу по западния бряг на нашето Черно море; България е леко достъпна за руското оръжие и представлява наш неизбежен театър на военни действия при война с Турция; България решава участта на Константинопол и проливите, обгръщайки ги от север; българският народ, не изпитва никакви честолюбиви политически замисли и чистосърдечно желае да бъде под руска ръка, пряко или косвено. В България се пресичат всички наши основни интереси. В същото време ми се струва очевидно, че само чисто военни успехи в задунайския поход няма да ни доведат сами по себе до желания политически успех без енергичен подем на българския народ, който трябва да бъде подготвен предварително - нещо за което не трябва много време.
    За пълното разясняване на този съществен за нас въпрос трябва да го разделим на съставните му части:
    1. Прди всичко, смятам, че трябва да отхвърлим мисълта за каквото и да е подобряване на бита на турските славяни, а следователно каквато и да е крачка напред в сегашната фаза на източния въпрос, която да удовлетворява едновременно и държавните нужди и законните чувства на руския народ, без превземането на България от Императорските войски. Портата, несъмнено в момента не владее своето мюсулманско население; а когато дойде до намаляване на това население във войската в полза на християните, то тя няма да владее и войската. Заангажирането й с явно безплодни преобразования, няма да премахне, а само ще отложи с няколко месеца необходимостта от военно начинание. През това време външните условия, които сега позволяват на руското правителство да действа самостоятелно на изток, може значително да се изменят. Чувствата сред народа ще се засилят още повече и нуждата да се действа ще бъде двойно по силна, при, може би, по неблагоприятни обстоятелства. Всяко отлагане на въоръжено вмешателство, с оправдание, че първо трябва да се организира отбраната на черноморския бряг може да донесе само вреда.
    2 Не може да се разчита на заемането на България без война с Турция. Независимо, че Портата осъзнава, че няма сили за отбрана, тя няма да остане безучастна и допусне загуба на територия по мирен път. Султанът и министрите, които допуснат такова нещо, ще загубят главите си. Ако те са принудени да го направят от чужда военна сила ще имат достатъчно оправдание. Ако по някакъв начин Портата се съгласи на мирни отстъпки то тълпата в Константинопол ще ги принуди да започнат война.
    3 Трябва да се има в предвид, че заемането на България без значителна съпротива от страна на европейските държави е възможно само като се извърши бързо, когато Турция няма да е способна да се съпротивлява и всеки опит да я подържат да бъде обречен на неуспех. И най-малката съпротива показана от турците при отбраната ще породи на Запад нови надежди и съчувствие с които ще ни се наложи да се съобразяваме.
    4. Без силен подем в България турците ще се окажат способни на съпротива (естествино накрая неуспешна), която може да стане достатъчно продължителна. Твърдя смело това с пълна увереност.
    Сегашното разположение на турските войски, съсредоточени изключително против Сърбия и Черна гора и напълно оголили България, не трябва да ни въвежда в заблуждение. Турците са струпали в тази страна своите настъпателни сили, а за отбрана против вътрешни врагове не им трябват много сили. Черна гора е далеко, а сърбите не е трудно да бъдат удържани.
    Опитът от сръбската война показа, че отбраняващите се винаги удържат против значително превъзхождащи ги сили. Това е напълно естественно. Трябва да се приложи нова тактика. Да се използва скорострелно оръжие. В атака трябва да се тръгва по-подготвен от противника. Както турците не могат да преодолеят с двойни сили алексинацката позиция, така и сърбите не могат да преодолеят нишката позиция.
    Три турски дивизии в Ниш и две във Видин ще задържат сърбите без особено усилие. При заплаха от наше настъпление през Дунав турците няма да се интересуват от адриатическите покрайнини и ще превозят по море в България голяма част от силите, действащи сега против Черна гора; ако австрийски войски навлязат в Турция, то те ще придвижат всичките полкове от запад на изток, предоставяйки на своите дружелюбни врагове, заедно с албанците, грижата за здържане на черногорците. Не мога да не отбележа, че в чисто военно отношение съдействие на Австрия ще ни донесе големи вреди, позволявайки на турците безпроблемно да преместят всичките си сили на изток. Във всеки случай, ако Портата започне да действа умно, ограничавайки мъчителната отбрана против сърбите и черногорците, без да се опитва да спре нашия поход в Азия със сила и съсредоточи наличните си сили в България, от участта на която сега за нея зависи всичко, тя ще бъде в състояние да ни противопостави на линията на Балкана, заедно с египетските войски, до десет пехотни дивизии, заемайки крепостите. При трудности в зимния поход, при необходимост от наша страна да изразходваме значително число войски за ограждения по черноморското крайбрежие против десант, при ограничаване на нашите действащи сили в първия период на войната, това количество турски дивизии, не разпиляни от въстания на християните ще се окажат напълно достатъчни за сериозно противодействие, след което ще започне в европейското обществено мнение опоетизиране на героизма на турците - нещо което трябва да избегнем. Походът в Азия може да окаже решаващо въздействие само ако започне да заплашва Босфора; но за това трябва да се преминат 1000 версти през зимата през планински терен, при невъзможност да снабдяваме войските си по море. Този поход би стоял на първи план, ако правителството иска сега да реши окончателно източния въпрос т.е. да се закрепи в Дарданелите; но той няма да допринесе голяма полза за устройването на автономни европейски области. Очевидно е, колко важно е да разкъсаме турските сили, бързо да разбием съпротивата им и да не им дадем възможност да бъдат герои, даже и на хартия.
    5. Първото условие за постигане на тази цел естествено е числеността на нашите войски. Ще бъде неразумно да се рискува със сили с по.малък брой от тези на противника. Нашите сили ще бъдат заети само с военни действия и боеве с войските на Портата. Те няма да имат възможност да въздействат на многобройното разпръснато мюсулманско население представляващо препъни камъка на текущия въпрос. Но да принудим Портата да подпише нещо с открита сила, или със заплаха (по дипломатически път), не води до достигане на нашата цел. С договор в ръка или без него, за осъществяване на нашата цел е необходимо да завземем обширни територии, т.е. да разпръсем войските на широк фронт, пред неприятел, готов да се възползва от всяка наша слабост, даже по време на примрие. Ако ние искаме да завземем пространството на България по време на войната (без което автономията й не може да се осъществи), е нужно да перминем зад Дунав с многобройна армия, ослабвайки значително нашата западна граница; Ако ние решим да направим това след подписването на договор, и разпръснем войските си, ще подтикнем турците към возобновявяне на войната. И едното и другото водят към горляма загуба на време, което за нас е най-лошият вариант. Това което не успеем да направим в Турция сега, няма да може да направим изобщо.
    6. Ако турците окажат някаква по-сериозна съпротива (а те няма да се предадат лесно), то не трябва да рапръскваме нашите войски по цялата страна; трябва да ги ползваме само за чисто военни цели по нашата утъпкана пътечка през Шумен към Адрианопол (Одрин). Ако, не дай си Боже по време на този поход направим някаква военна грешка, предоставяща на неприятеля възможност дори за мимолетно преимущество, тя ще има за нас жестоки политически последствия. За това не трябва да жертваме военните си съображения с никакви други и не трябва да разпръскваме отрядте и да навлизаме дълбоко в страната. По тези причини пет шести от България ще остане не превзета при похода на руските войски и мюсулманското население, организирано като войска ще контролира на това пространсто напълно невъоръжените християни, на които даже е забранено да носят и ножове за домашна употреба. В деня на сключването на мира ще се окаже, че най-голямата част от България е предана на Султана и праща адреси със своето желание да остане под неговото благодетелно управление. Що се отнася до Европа, готова дръзко и единодушно да подменя и манипулира развитието на източния въпрос, не може и да се говори за разликата и предимствата да подържаме при сключването на мира факт или да коментираме теорията (с която ще бъде съгласна само едната страна от спорещите) за правото на областите заявили желанието си за свобода с оръжие в ръка и надвили над местните тирани (като Херцеговина) или да изискваме автономиия за страна намираща се под действителната и твърда власт на мюсулманското население, пред което Портата е безсилна. По мое мнение, коренната промяна в бита и устройството на България, на територията на която се разиграва за нас изцяло целия източен въпрос е непостижима при сегашните обстоятелства само с помощта на руското оръжие и без силен подем на българския народ по протежение на цялата страна. Друг е въпросът, ако ние отиваме на вариант окончателно решаване на източния въпрос и на завладяване на Дарданелите. Готовност да се поеме риска от голяма война и то ако си осигурим съгласието на поне един от европейските лагери; тогава би било възможно да решим всичко с помощта на оръжието. Завлядяването на Дарданелите ще приключи източния въпрос безапелативно и изцяло за винаги. Но без такъв смъртоносен удар не може да се постигне устойчив резултат. Не е достатъчно с малка принуда само над Портата да се хазяйничи в Турция.
    7. Турците ще бъдат принудени да изпратят срещу нас всички свои сили без остатък. Държането в покорност в страната на обезоръжените християни от операционна линия, ще остане на плещите на мюсулманското население. Необходимо е да имаме сили, които да повдигат духа и подтикват християнското население за борба (на първо време) против местното мюсулманското население. Един батальон с няколко конници може да вдигне на въстание цял санджак и да утвърди в него фактически местна автономия; но за постигането на тази цел тези войски не трябва да водят масите, а напротив, да се придвижват напред, да се разделят на малки отряди според нуждите и обстоятелствата, да се изхранват от това което намерят от населението, без обоз и без да разчитат на продоволствия и операционна помощ. Ясно е, че войската, предназначена само за освобождение на страната трябва да представлява нещо средно между истински бойни колони и партизански отряди, тъй като тяхната цел не е да нападат и отстъпват, а да нападат и да се задържат и след това отново да настъпват напред! За да надвием многобройните местни мюсулмани не е нужна елитна войска, а е нужно само да бъде редова войска, за да осигури несъмнено преимущество над турската тълпа; Трябва да е в достатъчно количество, за да премине цялата българска земя от нашата операционна линия до Битоля. Не е важно ако някой от тези отряди загине, защото работата не е в него а в общата цел. Да използваме за тази задача Имперски войски едва ли удобно. При това обикновените строеви офицери, постоянно загрижени за опазване живота на своите подчинени няма да могат да изпълнят старателно и надлежно тази задача. А между другото, без това разпръснато настъпления в страни от операционната линия, огромна част от България ще останется няма в деня на подписването на окончателния договор, и на нас вместо да настояваме на факта, ще се наложи да разсъждаваме за филантропичните теории. Необходимо е да изправим България на крака преди да поискаме признаване на автономията й, но за тази цел са нужни предимно местни хора, готови да пожертват живота си за родината, хора, които ще са си вкъщи, в средата на Турция или доброволци по призвание.
    8. Българите са най-предания на Русия народ от всички славянски племена. В същото време България може да се вдигне на бунт само под националното и знаме. Не че те не желаят да станат част от руската държава, а за това, че те знаят, че е невъзможно това да се случи в сегашно време. Навлизането на руските войски, само по себе си, няма да ги увлече, даже и наблизо до нашия лагер; те добре помнят предишните войни и обещанията давани им от Русия, всеки път неизпълнени, след които турците си уреждаха сметките с тях по жесток начин. Ние не може и да провъзгласяваме самостоятелността на България навреме; в очите на Европа такова провъзгласяване няма да е нещо повече от военна мярка, която изобщо не доказва жизнеността на самия народ. В резултат на това ще се окаже, че българският народ в по-голямата си част, ще гледа съчувствено нашата война с турците, която ще се разиграе в Европа в същите условия, както и в Азия, населена само с мюсулмани; след това естествено, ще започнат да обвиняват българите в страхливост и тъпота, когато в такъв факт вина ще има само тяхното тежко положение, (горчивия исторически опит-б.р.) и нашата непредвидливост. Само българите могат да издигнат българското знаме по българските земи с пълен успех и значение за останалия свят. Те са които могат да предупреждават или информират света за очакваните кланета над християнското население при започването на военните действия. Тогава и войната ще стане по-лека за нас. Като разделяме силите на турците то и стремежите към които се стремим ще станат осъществм факт в деня на окончателния договор. Без тази помощ нашият поход едва ли постигне своите цели.
    9. Да сформираме български дружини в началото на войната ще бъде твърде късто, тъй като главното условие за успех на нашия поход зад Дунав е бързината, но до започването на военните действия остава още време и този срок е достатъчен. Трябва незабавно да се пристъпи към действие. В сегашно време, когато боят има изключително стрелкови характер, цялата сила е в старшите офицери, началниците на звената и тяхното знание да ръководят останалите (нужно е само войниците да умеят да стрелят с пушка, нещо за което могат да бъдат обучени за две седмици). Под ръководството на старослужил началник може да поставим, в краен случай, не само трима, но шест или седем новобранци. И въпреки това такава войска ще бъде достатъчно подготвена - не за народа, но за бой. Ще бъде напълно в състояние да се справи с толпите мусулмански цивилни войски (башибозуци-б.р.). По същия начин може да сформираме и батареи; Опитът ми ме убеди, че сформирането на артилерия, като войска чисто механически, е по-лесно от всичко другого. Една руска рота е достатъчна за укрепването на цял батальон български доброволци, даже на два. Естествено не трябва да «разтваряме» ротата в тълпа от новобранци; но за нашата цел не е нужно да назначаваме готова рота, достатъчно е соответния брой отпускни войници, унтер-офицери и офицери. Руснаците в редовете на българските доброволци ще бъдат доволни от своето положение, тъй като всеки от тях ще бъде началник. Българските комитети потвърждават, че от Румъния и през Дунав могат да извикат необходимия брой български доброволци. Може да бъдат повикани и от Сърбия, където те са около 5 хиляди, от които само 500 са на служба. Имаме готово оръжие за 20 хиляди човека и шест батареи. За превръщането на тези хора в регулярна войска са нужни 5 хиляди отпускни руски военни, включително и артилеристите. Трябва само да съберем в новите полкове всички служещи в Русия български офицери. Двадесет хиляди са достатъчни в началото при започването на военните действия за освобождаването на обширната територия между Дунав и планините и за заемане на балканските проходи, без да разкъсваме руската войска, която ще премине по своя обичаен боен път. Своевременното заемане на Балканския хребет от въоръжени въстания, подържани от регулярни български полкове ще лиши турците от възможността да удържат главната си отбранителна линия. Ще отслаби и унищожи позицията във Варна и Шумен, които са изключително силни в ръцете на неприятеля, владеещ морето. След този успех ще бъде лесно да удвоим и учетворим броя на българската войска вливайки в нея известно количество старослужили руски войници и след това да ги изпратим в самия център на южната половина на страната във Филипопол и Татар-Пазарджик - център на последните български въстания.
    10. Докато трае сегашния мир не трябва да събираме български доброволци под техни знамена, но може да сформираме руски полкове и батареи, най-добре в Бесарабия близо до границата. Руски мундири не са нужни. Достатъчено е да носят само някакъв отличителен знак. След преминаването на Дунав тези полкове трябва да бъдат наречени български и да им бъде връчено народно знаме. Когато руското оръжие върне на България самостоятелността, тя ще встъпи в своите права с готова войска и при това с про-руска войска - две условия изключително важни, защото провозглася-ването на автономия на Балканския полуостров съвсем няма да бъде краят на източния въпрос, то ще бъде само временно, прекъсвайки го само за кратко време. Този въпрос няма да се реши докато турците са в Европа и не се реши окончателно съдбата на Проливите и Черно море. След приключването на сегашната война руските военни кадри ще се заселят в освободена България, щедро надарени със земя. Това ще има значение и против анти-руската пропаганда, която постоянно, макар и неуспешно се разпространява по тази изтерзана страна. При нов сблъсък с турците (вероятно в близко време) нашите кадрови военни ще снабдят българските войски с готови унтер-офицери. Във всеки случай те ще донесат голяма полза.
    Без предварително сформировани български полкове, които могат да действат в страни от нашата операционна линия и които освобождават постепенно страната, усилвайки своите сили всеки ден и принуждаващи турците да отделят войскови сили, нашият поход зад Дунав ще изисква огромни сили. Даже при такива условия не трябва в Турция да се изпращат войски, които не биха могли без реск и веднага да сломят съпротиата на 10 дивизии (по численост бригада, което прави около 80 хиляди турски войници, може би и повече). Моите разчети са следните. При военно положение турският корпус се състои от 3, а III(?) корпус от 4 дивизии. В Европа сега се намират 1-и, 2-и и 3-и корпус, 4-а дивизия, 5-а дивизия и две египетски дивзии. Към тези войски могат лесно да бъдат присъединени: още една дивизия от 5 корпус и целия корпус на Йеменската-2 дивизия, всичко общо 17 дивизии. За удържане на сърбите са достатъчни 5 дивизии в Ниш и една във Видин; против черногорците, в това време, когато околните планини са затрупани със сняг, са достатъчни две, в чисто отбранително положение зад Вихорския хребет, сдържащи едновременно сърбите от изток и черногорците от запад. Остават десет дивизии. Турция е морално изгнила, но все още е много силна; Не трябва да се смята, че пет вековна империя с 30 милионно население ще се предаде без съпротива. Ако турците започнат да действуват умно, то те сами ще извикат австрийците да завладеят западните области, ще изведат от там цялата си войска и ще ни я противопоставят в Азия само в гарнизоните на Карс и Ерзерум. Ще оголят Сирия и ще напуснат цяла южна Арабия, ще повикат в Европа Багдадския и Йеменския корпус, ще заставят Хедива да изпрати две дивизии и ще ни посрещнат на линията на Балкана, в крепостите и укрепените позиции, не с 10, а със 17 дивизии, заплашвайки в същото време цялото черноморско крайбрежие с флота си и две десантни дивизии. Турската империя, обиколена от всички страни с морета, може много бързо да съсредоточава своите войски в различни точки, а как се бият турците прикрити зад крепостните стени знаем от щурма при Карс. В такъв подобен случай на нас ще ни се наложи да навлезем в Турция не с корпус, а с цяла армия, изпращайки в същото време друга армия за охрана на черноморското крайбрежие и трета още по-многобройна армия на австрийската граница, тоест да мобилизираме същите сили и да попаднем в същото положение, както през пролетта на 1854 года.
    Когато верноподанически изказах своето убеждение за относителната лекота с която може да бъде разкъсана турската империя, аз имах в предвид тя предварително да бъде изтощена от вътрешни смутове, като вдигнем на бунт всички враждебни на нея елементи, които да подържаме с влиянието и средства на Русия. Освен в Черна гора и Сърбия и с въстание в населените с гърци и албанци области, за което са нужни само пари и няколко решителни човека. Враждебно отношение на Хедива към Портата зависещо положително от нашата добра воля; също така нахлуване в оголената България на правилно сформиран отряд от български доброволци на сръбска територия. При такива обстоятелства турците няма да знаят на къде да се насочат и руското настъпление в Турция действително може да се окаже безпрепятствен поход с форсиран марш към проливите. Но от предполагаемото се осъществи само половината и обстоятелствата сега не са съвсем същите. Несъмнено, турските войски и сега са силно разпръснати, а и главното, Портата се страхува и не предприема енергични мерки за по-силна съпротива; за сега все още можем да я сломим с един решителен удар; но не дай Боже да започнем това дело с недостатъчни средства. Първата неудача, първото продължително забавяне пред укрепени турски позиции ще ни постави в положението от 1854 година. В Турция може да се отиде незабавно само със сили способни да разбият без риск 80 хилядна армия в добре укрепени позиции или да ги заобиколи, като има с какво да ги блокира и с какво да се движи напред; в противен случай делото може да завърши с катастрофа - не военна, а политическа. Не трябва да роздробяваме силите си, а да им добавим още допълнителни сили за действия в страни от операционната линия. Да не забравяме, че още от първия ден на прехода през Дунав ще има нужда да опазваме съобщителните си линии, да блокираме дунавските крепости, да предупреждаваме нашия тил и флангове за съсредоточаване на неприятел, за което е нужна допълнителна войска. Тези грижи няма да ги има при въстание в България, при освобождението й от гнета на мюсулманските шайки; тогава самото въоръжено християнско население ще охранява нашите съобщения, ще блокира крепости, ще отбранява проходите в Балкана. Освен голямата политичеса цел-подема на България, този подем ще облегчи за нас половината от трудностите на военната операция и ще ни позволи да опазим живота на нашата войска. За осигуряване успеха на подобна операция не са нужни отлични полкове - на тях рядко ще им се наложи да си имат работа (ако изобщо им се наложи) с регулярна турска войска, а са нужни местни полкове, които познават местността, без опасност да се изгубят и посрещана от населението като родни и близки.
    Ако във всичко гореизложено има частица истина, то трябва чрез комитетите да се повикат българите от румъния и зад Дунав, да се снабдят с пари за превозване на още хора и да се пристъпи към сформирането на няколко български полка с артилерия, без да се губи ните един ден. За въоръжаването им е нужно малокалиберно оръжие, за да може хората да се отдалечават на големи разстояния от складовете и да носят със себе си възможно повече патрони; По тези причини аз бих закупил изключително пушки Шаспо, тъй като излишно малокалиберно оръжие ние нямаме. На българските полкове трябва да им се придадат и няколко казашки сотни, удвоявайки броя на местните подбрани доброволци. Въобще сформирането на българската войска и командването й, като дело изключително по своята важност ще постигне своята цел само ако бъде предоставено в ръцете на човек боеви, енергичен и напълно отдаден на делото.

    Генерал-майор в оставка Ростислав Фадеев.

    ОСНОВАНИЯ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА
    БЪЛГАРСКАТА ВОЙСКА

    Своевременност на сформирането.
    Дали България ще бъде заета от наши войски или ще стане независима или само административно-автономна, на нея във всеки случай ще и трябва местна въоръжена стража, която да охранява населението от разбойничествата на турци и черкези, подобно на тази стража, която беше установена в 1861 година в Сирия, за опазване на християните от хищничествата на мюсулманските съседни племена.
    За това независимо как ще се извъртят политическите обстоятелства, трябва да вземем още от сега мерки за организиране на българската войска.

    Големина.
    Ще бъде съвсем непрактично да зададем веднага голяма форма на това воъръжаване. Сформирането на Българско опълчение сега е възможно само извън България; преминаването на много български доброволци през границата, зорко охранявана от турците ще бъде за тях голям риск и опасност. Материални средства българите също нямат. Цялата тежест на организацията лежи на нас. За това като начало трябва да се ограничим с образуването на не големи ядра на българската милиция. Да създадем само това, което може полезно да бъде използвано още от първата минута при настъплението на нашите войски в България, а по-нататъшното развитие на нейната милициия ще предоставим на бъдещето.

    Име и общ състав на Българското опълчение.
    Болгарското опълчение е създадено не за регулярни - големи сражения в открит бой, а главно за охрана на местното население от малки групи нападатели: за изпълнение в страната на задълженията на конвойно-етапната и военно-полицейската служба вместо сегашните турски заптиета, а така също за оказване на всевъзможно съдействие на нашите собствени войски като придружители, разузнавачи, и за връзка с населението. Съгласно с това в състава на опълчението трябва да влиза само пехота и конни стражари; Артилерията на първо време е безполезна.
    Тъй като за целите на опълчението пешата и конната служби са тясно свързани, то по-изгодно е едновременно да се създават смесени бойни единици, пеши дружини с по няколко конни стражари в тях. За да могат подобни дружинни-отряди да изпълняват своите задачи и да допринесат най-голяма полза,трябва при самото сформиране, което може да стане извън България, непременно, да съответстват на нейните райони. Трябват предварително подготвени дружини за западна България, за средна, за източна. Те трябва да се сформират от хора от същите райони, които познават местностите по пътя от Мала-Влахия - Дунав - към Ниш, Самоков и София; вторите - от средния Дунав към Филипопол и Адрианопол:и третите - от долния Дунав към Шумен, Варна и към Адрианопол и Кирк-Клисе. При нашето движение в България, тези отряди, ще ни помогнат с познанията си за пътя и местностите. Веднага ще въдворят ред в съответните райони на своята родина и след това ще послужат за организацията на местното военно управление, етапно-конвойната и земско-полицейската служба, както и за развитие на Българското опълчение в по-големи размери.
    Очевидно шест дружини с шест конни сотни ще са достатъчно за да обезпечат всички указани по-горе първоначални потребности. На всяка част от България (западна, средна и източна) ще се придадат по две дружини и по две конни сотни, каето означените шест (6) дружини могат да бъдат разделени на три (3) бригади:
    Дружини ¹ 1 и 2 - Западно-Българска бригада.
    Дружини ¹ 3 и 4 - Средно-Българска бригада.
    Дружини ¹ 5 и 6 - Източно-Българска бригада.

    Щатно устройство.
    На всички основания на Българското опълчение може да бъде дадено следното щатно устройство.
    Общото командване на опълчението се поверява на: един Генерал - Началник на опълчението.
    При него Щаб:
    1 Началник щаб, 2 адютанта, 3 писара, 6 нестроеви, за прислуга и обоз, 1 екипаж за Началника на опълчението, 1 каруца за офицерите, 1 каруца за Щаба.
    На всяка бригада от 2 дружини поверява на Командира на бригадата от щабни-офицери: 1 адютант, 1 писар, 2 нестроеви, 1 каруца за всички.

    Всяка дружина поверява на Дружинния Командир от щабни-офицери или старши капитани:
    а) Щаб: 1 адютант, 1 писар, 1 каптенармус, 1 оръжейник, 1 доктор, 1 фелдшер, 6 нестроеви: майстори, прислуга и обозни, 1 каруца за командира и канцеларията, 1 каруца за доктора и аптеката, 1 каруца за патроните.
    б) 5-те роти, от които във всяка:
    общо в 5-те роте.
    1 ротен командир 5
    2 младши офицери 10
    1 фелдфебел 5
    1 каптенармус 5
    1 писар 5
    1 фелдшер 5
    2 барабанчици 10
    4 унтер-офицери 20
    192 редници (по 48 реда) 960
    7 нестроеви: прислуга, готвачи, майстори, обозни 35
    2 каруци за вещите, храната и патрони 10

    в) Конна сотня, в която:
    1 сотник или ротмистър,
    2 младшии офицери,
    1 вахмистър,
    1 каптенармус,
    1 писар,
    1 ветеринарен лекар,
    1 ковач,
    1 тръбач,
    4 унтер офицери,
    96 редници кавалеристи,
    4 нестроеви за прислуга, готвене и обоз, 1 каруца.
    Всички каруци са с по два коня, но се разрешава, без увеличение на щатните разходи, да се снабдят и с тройки. На всички началници и командири на части до ротни включително, а също така на адютантите и докторите се полагат ездитни коне.

    Съгласно щата общия щат на първоначално устройваното опълчение е:
    Генерал 1
    Щабни-офицери 10
    Капит. и ротм. 36
    Младши офицери ездачи 23
    Младши офицери пеши 60
    Доктори 6
    Общо 136

    Фелдфебели и вахмистри 36
    Унтер-офицери 144
    Барабанчици 60
    Тръбачи 6
    Строеви роти пеши 5760
    « « конни 576
    Каптенармуси 42
    Писари 48
    Фелдшери 36
    Конски доктори и ковачи 12
    Оръжейници 6
    Други нестроеви 282
    Общо 7008

    Каруци 90
    Коне офиц. 76
    « строеви 588
    « товарни 180
    Общо 844

    Подбор на кадрите.
    Желателно е всички началници и дружинни офицери да бъдат руснаци или българи, служили вече в руската войска. Българи, не служили в Русия, могат да бъдат допускани на офицерски длъжности само след внимателен подбор и то след започване на службата в строя като редник. При задължителното изпълнение на горното условие, за много образованите и надеждни българи, може да се допусне съкращаване на сроковете за производство, особено за тези които се окажат напълно пригодни за адютантски длъжности, за да служат на руските началници като секретари и преводачи.
    Състава на унтер-офицерите, фелдфебелите и вахмистрите, и старшите унтер-офицери (по 2 на рота) и всички каптенармуси трябва да бъдат от кореняци руснаци, за да се установи в частите твърда руска команда и правилно домакинство. Младшите унтер-офицери и ефрейтори трябва да бъдат преимуществено от българите, служили в руската армия, с каквато цел, с разпореждане на Командващия войските на Одески окръг, всички наши българи, постъпили в армията по призив 1874 и 1875 година, могат да бъдат заблаговременно събрани в известния пункт.

    Устав.
    Тъй като учители на българите ще бъдат руснаци, то за ръководство на строевото обучение на българското опълчение трябва да служи руския устав, преведен на български език, но със запазване на руските командни думи. На първо време е достатъчно да се преведе на български език само нашето единично ротно обучение, с допълнение на някои правила от стражевата охранителна служба, при което някои уставни подробности могат да бъдат или пропуснати или опростени. За конните сотни може да бъде използван отчасти казашкия устав.

    Въоръжение, снаряжаване и обмундироване.
    Цялото първоначално въоръжение, снаряжение и обмундироване на Българското опълчения трябва да бъде възложено на Славянския и Българския Комитети. Само в случай на недостиг на средства, може да бъде оказвана правителствена помощ. Комитетите сами ще определят най-изгодната за опълчението система оръжие, формата на облеклото, снаряжението и прочие. На Комитетите трябва да бъде възложено и първоначалното осигуряване на коне, при което в случай на недостиг на комитетски средства, може да се допусне, че на първо време коне да се закупят не за всички: вместо две за всяка рота каруците може да са зачислени по една; ротните командири, част от адютантите и докторите могат да бъдат на първо време пеша; в конните сотни първоначално може да се заведат само по един конен взвод от 12 конници.

    Заплащане.
    Заплащането на опълчението се поема от Руското Правителство за негова сметка, но не повече от наличното число хора и коне.
    Офицерите руснаци или българи на руска служба получават допълнителна храна и надбавки съгласно чиновете си и военния оклад.
    Офицерите българи (не руснаци) получават надбавки съответстващи на техния чин по нашия мирновременен оклад.
    Фелдфебелите и вахмистрите, а така също и старшите каптенармуси, получават добавки и за храна по 25 коп. на ден.
    Унтер-офицерите по 20 коп. на ден, редниците по 15 коп. на день.
    За фураж на всеки кон по 10 руб. на месец.
    В случай на недостиг на тези оклади, следва да се предоставят за увеличение с разрешението на Главнокомандващия Дунавската Армия.

    Права на руските офицери и чинове.
    Службата на руските офицери и нижни чинове в Българското опълчение им се зачита за действителна служба, както би било в руската армия.
    При заминаване в България, тези чинове получават квартирни и пътни пари на общо основание.

    Места за сформиране на опълчението.
    Сформирането на Българското опълчение в Сърбия срещна до сега големи затруднения. Тъй като зависят от отделни личности, тези затруднения по всяка вероятност ще останат и за в бъдеще. По тази причина пунктовете за организация на българските войски трябва за бъдат или на руска или на румънска територия.
    Сформирането в пределите на Русия гарантира повече ред, но то не е изгодно в това отношение, че изисква от доброволците от вътрешността на България да пътуват повече и по-големи разходи за път. Освен това във всеки случай едва ли ще бъде възможно да се осигури приблизително съответствие на хората в дружините и районите от самата България. При нас основно ще идват хора от източна България и много малко от средна и западна.
    За това за предпочитане е румънското правителство да се съгласи и да разреши сформирането на българите на румънска територия. Ако последва такова съгласие, то сборните пунктове могат да бъдат:
    За Западната бригада - Крайова.
    За Средната бригадаы - Плоещ.
    За източната бригада - Бузео.
    Тези пунктове са на железопътната линия, не са отдалечени от Дунав, но не са и съвсем близо до него, за да не може сформирането да се наблюдава от турските власти.


    ВИСОЧАЙШЕ утвърдено - Генерал-Адютант Милютин.
    5 април 1877 года.

    ПРАВИЛА
    за сформиране на Българското опълчение,
    в състава на Действащата Армия.

    1. Българското опълчение се сформира за съдействие на Действащага Армия за охрана на спокойствието и реда в Задунайския край.
    2. То се състои от пеши дружини и конни сотни; броят на дружините на първо време е ограничен на шест; при всяка от тях и по една конна сотня.
    Забележка. В състава на опълчението може да има и полева артилерия, която, ще бъде сформирана когато стане възможно по специални правила и разпореждане.
    3. Дружините имат организацията на отделни батальони и се състоят всяка от пет роти; броят на войниците в дружината е 930 редници, или по 46 реда във взвод. Конните сотни имат всяка по 48 ездачи и организация, също като на казашките сотни. Дружините се именоват по номера; конните сотни имат номерация еднаква с тази на дружините, при които се числят. Броят на чиновете в дружините и сотните и размера на паричното доволствие на всички чинове се определя по прилагаемия временен щат.
    4. При всяка дружина има лекар и фелдшер по щат. Лазарети при дружините се устройват и откриват със специалното разрешение на Главнокомандващия.
    5. При всяка дружина има обоз, съгласно определения щат.
    6. В строево отношение дружините и сотните от Българското опълчение се съединяват в бригади. Всяка бригада се състои от две дружини с приданите към тях конни сотни. Състава на бригадите се определя така:
    Западно-Българска бригада състои се от дружини ¹¹» 1 и 2 и конни сотни ¹¹ 1 и 2.
    Средно-Българска - от дружини ¹¹ 3 и 4 и конни сотни ¹¹ 3 и 4 и
    Източно-Българска - от дружини ¹¹ 5 и 6 и конни сотни ¹¹ 5 и 6.
    7. За сформиране на дружините и сотните се назначават: офицери, унтер-офицери, барабанчици, дружинни тръбачи, ротни сигналисти и не строеви старши руснаци и българи, служещи в руската войска. Останалите чинове се набират от доброволци българи. От последните за производство в офицери и унтер-офицери се допускат само най-образованите и то само за военни подвизи и заслуги или чрез проверка на познанията им за строевата служба.
    8. Постъпилите от руските войски офицери и нижни чинове се ползват от всички права и преимущества, присвоени на тези чинове от руските войски от които те са назначени. Службата на всички чинове в Българското опълчене им се зачита за действителна служба в руските войски със всички произтичащи последствия.
    9. Офицерите от Българското опълчение, постъпили от руските войски се произвеждат в следващ чин на ваканции по своите части и за отличие - на основание установените правила. Офицерите от доброволците-българи се произвеждат в следващ чин само за отличие.
    10. Офицери, произведени от доброволците-българи, получават възнаграждение съгласно длъжностите си на равно с офицерите, преведени от руските войски.
    11. Всички определени от закона добавки не указани в прилаганите щатове като: еднократни помощи, добавки и др. се предоставят на офицерите от Българското опълчение наравно с офицерите от съответните чинове и длъжности в руската войска.
    12. Командването на Българското опълчение се поверява на специален началник на опълчението, който, по управлението на поверените му части, изпълнява задълженията на началник на дивизия и се ползва със същите права. Началникът на опълчението е непосредствено подчинен на Началник Щаба на Действащата Армия, на когото по опълчение му се предоставят права на командир на отделен корпус.
    13. При началника на опълчението има специално управление, состава на което, както и финансовите средства се определят от прилагаемия щат.
    14. Командването на всяка бригада се поверява на командир на бригадата, ползващ се с права на командир на отделна бригада. При командира на бригада от Българското опълчение има специално управление, състава на което, както и финансовите средства се определят от прилагаемия щат.
    15. Не строевите нижни чинове със старши звания в управлението на началника на опълчението и бригадите се назначават от руските войски, останалите се набират от доброволците българи.
    16. Чиновете в управлението на началника на опълчението и бригадите, относно изпълнение на задължения, права, преимущества и получавано от тях възнаграждение, добавки и помощ се сравняват със съответните чинове и длъжности в дивизионното и бригадно управление в руските войски.
    17. Паричното доволствие на чиновете от управлението на дружините и сотните на Българското опълчение, съгласно прилагаемите щатове, се извършва на първо време за сметка на хазната и се отнася на военната сметка на подразделенията; впоследствие, когато стане възможно, означените разходи трябва да бъдат отнесени на местните финанси в България.
    18. Обмундироването и снаряжението на нижните чинове в дружините на опълчението от български доброволци се определя съгласно описите и ведомостите за нужните за целта материали и се отпускат от хазната пари за набавянето и изготвянето им с изклю-чение на патронните сумки, които хазната отпуска в натура. Нижните чинове получават въоръжение от складовете при Действащата армия.
    19. Офицерите и нижните чинове на руска служба, командировани в Българското опълчение, запазват униформата си на тези части в които те са служили до сега; при това нижните чинове получават обмундироване от хазната, на основание съществуващото положение, а снаряжение и въоръжение от тези складове, както и другите нижни чиноне от българите доброволци.
    20. Нижните чинове от Българското опълчение доволстват от общия котел на основания съществуващи в руските войски, с отпускане на хранителни продукти и добавки от хазната според възможностите и замяна на едни продукти с други по усмотрение на Главнокомандващия Действащата Армия.
    21. Фуражното доволствие на офицерските строеви и товарни коне на първо време се извършва за сметка на хазната на основание на съществуващото положение в руските войски; в последствие, когато се окаже възможно, то трябва да бъде отнесено на средства от България. Доволствието на конете и нижните чинове на конните сотни се отнася на местни средства.
    22. За заведените в ротите и сотните домакински и артелни принадлежности, и за други домакински нужди необходимите суми се отпускат от хазната. По същия начин за сметка на хазната се приемат всички разходи за придобиването на каруци с два коня, хамути и товарни коне съгласно прилагаемите щатове.
    23. Медикаменти и други медицински и превързочни материали се отпускат на дружините в натура, на основание на съществуващите за целта постановления; в случай на откриване на лазарети при дружините, за лечение и издръжка на болните се отпускат по 30 коп. на година на човек по наличния брой хора в частта.
    24. Сумите за канцеларски разходи за управление на дружините се отпускат по приложимия щат. Освен това и за водене на задължителната отчетност в частите, означените управления и дружини се снабдяват с необходимите законоположения, устави, заповеди и др.
    25. В домакинско отношение дружините на опълчението се управляват от началници, като отделни батальони, на основание изложени в положенията за управление на домакинството в отделните части на войската, ВИСОЧАЙШЕ утвърдени на 13 декември 1871 година.
    26. Паричните суми за разходи, указани в предишните §§ 20, 23 и 24 по правило се отпускат от хазната на първо време, до тогава докато не се яви възможност да се осигурят от България и да се отнесат на военните сметки на подразделенията.
    27. Редът за провеждане на строевото образование на Българското опълчение се предоставя на решението на Главнокомандващия на Действащата армия с право да използва за целта съкратен според нуждите устав, използван в руските войски. За тази цел ротите и сотните на опълчението са длъжни да се снабдят с надлежните устави в необходимото количество екземпляри.
    28. Сформирането на дружините, сотните и управлението на Българското опълчение във всички останали подробности се определят със специални инструкции и разпореждания на Главнокомандващия Действящата Армия.
    Подлинное подписал Начальник Главного Штаба,
    Генерал-Адютант Граф Хейден
    Верно: Испол.д.Делопроизводителя Комитета Капитан Шеншин.

    СПИСЪК
    на убитите и умрели от раните си офицери от Българското опълчение.

    През войната 1877 - 78 г. са убити и умерли от раните си следните офицери от Българското опълчение:
    1-а дружина Капитан Мехеда
    2-а дружина поручик Войцеховский
    3-а дружина под полковник Калитин (командир на дружина)
    3-а дружина капитан Федоров
    3-а дружина щабс-капитан Усов
    3-а дружина поручик Попов
    3-а дружина под поручик Поликарпов
    5-а дружина щабс-капитан Рогозинский
    5-а дружина поручик Павлов
    5-а дружина поручик Максютенко
    Военен лекар Константин Везенков

    СПИСЪК
    на опълченците от Българското опълчение
    убити през войната 1877-78 годов.
    (По сведения на българското военно министерство)

    I-а дружина:
    (Дружината е участвала в следните боеве: 19 юли 1877 г. при гр. Ст. Загора, 9, 10, 11 и 12 август 1877 на вр. Шипка, 21 август 1877 г. при с. Зелено Дърво и 27 и 28 декември 1877 г. при с. Шейново).
    Стефан Ангелов, Димитър Анастасов, Иван Атанасов, Ангел Анастасов, Андрей Апостолов, Гено Ангелов, Коста Апостолов, Коста Ангелов, Васил Бенков, Георги Бериджанов, Илия Билич, Антон Божинов, Нестор Блажев, Кране Бенев, Николай Величков, Иван Витанов, Иван Велков, Илия Велков, Иванчо Валов, Милан Вранчев, Христо Велчев, Симеон Георгиев, Симеон Георгиев, Алексей Георгиев, Ангел Генов, Тодор Генов, Христо Георгиев, Христо Георгиев, Иван Георгиев, Лазар Григоров, Николай Григоров, Николай Генков, Александър Дичев, Иван Димитров, Иван Дионисов, Иван Димитров, Иван Димитров, Николай Дянков, Танас Дочев, Стоян Данчев, Захарий Драганов, Петко Добрев, Манол Димов, Михаил Димов, Васил Бачев, Анастас Ефто, Димитрий Енчев, Петър Енчев, Николай Захариев, Василий Захариев, Сава Иванов, Петър Иванов, Павел Иванов, Панайот Илиев, Ангел Иванов, Антон Иванов, Димитрий Иванов, Димитрий Иванов, Димитрий Иванов, Христо Иванов, Христо Иванов, Харалампи Иванов, Максим Иванов, Герман Иванов, Иван Иванов, Георги Костов, Алексей Кръстев, Христо Калчев, Стефан Колев, Николай Кисевски, Лазар Колев, Зиновий Кискин, Станчо Лазаров, Димитър Ловачиев, Димитър Манов, Димитър Митев, Петко Милев, Христо Малешков, Иван Михайлов, Николай Митев, Николай Михайлов, Недю Минчев, Милан Милошевич, Васил Михайлов, Тодор Митев, Киро Митев, Константин Минчев, Христо Николаев, Петър Николов, Добри Николаев, Добри Николов, Димитър Неделков, Георги Николов, Григор Николаев, Филип Николаев, Алексей Найденов, Николай Новков, Васил Николов, Велю Неделков, Стоян Николаев, Станислав Новицки, Константин Неделчев, Иван Неделков, Илия Найденов, Илия Недев, Цено Ненов, Цани Николов, Георги Петров, Георги Петров, Георги Петров, Антон Петров, Антон Петков, Ангел Пенев, Антон Панайотов, Иван Попов, Юрдан Попов, Иван Пенев, Стефан Павлов, Стоян Петров, Христо Попов, Николай Петков, Петър Петров, Цанчо Петров, Марин Петков, Константин Парашкевов, Руси Панчев, Харалампи Радолеску, Бончо Русев, Станко Радев, Панайаот Радев, Дмитър Ралчев, Георги Станчев, Георги Стоянов, Стойко Стойков, Васил Стоянов, Велю Стоилов, Влайко Соботич, Цветко Станимирович, Цено Събев, Иван Стоянов, Иван Стоянов, Иван Стефанов, Андрей Тодоров, Иван Тодоров, Иван Табаков, Гено Тодоров, Данко Тотев, Константин Ушурски, Андрей Христов, Михаил Христов, Стоян Христов, Иван Цонев, Васил Цанев, Марин Цанев, Петър Цонев, Георги Чолак, Димо Шишманов, Григор Юрданов, Колю Юрданов, Илия Якимов, Илия Якимов. Общо убити: 161 опълченеци.
    II-а дружина:
    (Дружината е участвала в следните боеве: 19 юли 1877 г. при гр.Стара Загора, 9, 10, 11 и 12 август на вр. Шипка и 27 и 28 декември 1877 г. при с. Шейново).
    Николай Апостолов, Николай Апостолов, Тодор Адрианов, Атанас Ангелов, Антон Атанасов, Коста Андонов, Константин Ангелов, Стефан Антонов, Иван Белев, Григор Великов, Николай Василев, Стефан Владев, Бойчо Василев, Юрдан Владигеров, Райчо Василев, Илия Георгиев, Петър Герицев, Пантелей Георгиев, Емануил Гечев, Андрей Димитров, Иван Димитров, Петър Димитриев, Димитър Дончев, Тодор Живков, Иван Илиев, Павел Йотов, Димитър Иванов, Стефан Иванов, Спиро Иванов, Стоян Иванов, Христо Иванович, Иван Кучканов, Антон Киров, Ламбри Константинов, Димитър Костов, Христо Кузманов, Гецо Кънев, Иван Личев, Митю Лазаров, Станко Маринов, Сергий Маринов, Васил Манов, Петър Марков, Георги Михайлов, Христо Мануилов, Янко Михайлов, Ангел Маринов, Димитър Маринов, Ангел Николаев, Добри Николов, Иван Николаев, Георги Ников, Милю Петров, Ильо Промков, Стефан Петров, Стефан Петков, Трендафил Петров, Христо Параскевов, Георги Петров, Георги Попецов, Николай Радев, Петър Савов, Пенчо Савов, Пенчо Стоев, Петър Симеонов, Дамян Савов, Иван Стойков, Георги Стоянов, Младен Спасов, Харалампий Станев, Иван Танев, Стефан Трифонов, Николай Теричев, Иван Филипов, Юрдан Христов, Коста Христович, Стефан Цанев, Тодор Парасков.
    Общо убити 78 опълченци.

    III-а дружина:
    (Дружината участва в следните боеве: 19 юли 1877 г. при гр. Стара Загора, 9 10 11 и 12 август 1877 г. на вр. Шипка, 27 и 28 декември 1877 г. при с. Шейново и 16 януари 1878 г. сблъсък с башибозуци при с. Тича).
    Борис Ангелов, Петко Богданов, Продан Божинов, Манол Бакърджийски, Анастас Блъсков, Гани Велчов, Петко Василев, Диитър Василев, Тодор Владов, Иван х.Вълчанов, Станю Велков, Тодор Георгиев, Христо Георгиев, Апостол Димитров, Димитър Деянов, Стефан Димов, Стефан Дичев, Стоян Драганов, Тодор Дамянов, Захарий Енчев, Антон Иванов, Владимир Иванов, Ганчо Иванов, Деню Иванов, Лефтер Иванов, Лазар Иванов, Станчо Иванов, Трайчо Иванов, Тодор Иванов, Йордан Иванов, Васил Калачев, Владимир Константинов, Данаил Кисса, Димитър Киряков, Иван Киров, Пенчо Колев, Спиро Каменов, Трендафил Коларов, Тодор Константинов, Христо Конкилев, Юрдан Костантинов, Юрдан Костантинов, Иван Лазаров, Николай Лазаров, Антон Манчев, Борис Минчев, Димитрий Малинов, Димитрий Митков, Иван Минчев, Константин Миронов, Николай Михалев, Стефан Минков, Силвестър Марков, Трифон Маринов, Христо Манчов, Петър Николаев, Трифон Нейков, Янчо Николов, Иван Орманджи, Васил Пенчов, Владимир Петров, Вълко Петров, Георги Петков, Григор Пенев, Григор Попов, Дамян Петров, Данил Петров, Иван Пройчев, Константин Петров, Манол Петров, Марин Пройчев, Николай Попов, Райчо Петров, Стоян Петров, Станю Петров, Стоян Петров, Станю Петков, Спиро Петров, Христо Петков, Константин Райчов, Марин Райчев, Тодор Рущев, Васил Стефанов, Ганчо Станчев, Дамян Соколов, Димитър Стайков, Дойно Стоев, Иван Стамов, Константин Сапунов, Николай Станев, Пейчо Станчев, Моско Тодоров, Райчо Труфчев, Христо Тодоров, Иван Фитов, Лука Христов, Миню Христов, Стефан Христов, Тома Христов, Андрей Шишманов, Павел Шишманов, Васил Минчев.
    Всичко убити: 102 опълченци.

    IV-а дружина:
    (Дружината е участвала в отбраната на вр. Шипка от 9 до 20 август и сблъсък с башибозуци при с.Тича на 16 януари 1878 г.)
    Ефто Дякович, Стефан Петров, Иван Саведич, Стефан Славов.
    Всичко убити: 4 опълченци.

    V-а дружина:
    (Дружината участва в следните боеве: 4 юли 1877 г. при с. Уфланли, 5 юли 1877 г. при гр. Казанлък, 19 юли 1877 г. при гр. Ст. Загора, 9, 10, 11 и 12 август 1877 г., на вр. Шипка, 21 август 1877 г. при с. Зелено Дърво и 28 декември 1877 г. при с. Шейново.)
    Иван Анастасов, Иван Атанасов, Вълко Берищан, Сеимеон Василев, Христаки Василев, Христо Велчев, Петър Василев, Вето Вятиев, Тодор Витков, Григор Великов, Иван Василев, Михаил Волев, Коста Василев, Илия Генов, Димитър Гочев, Цаню Георгиев, Георги Георгиевич, Петър Георгиев, Петко Георгиев, Николай Дончев, Нико Дичев, Христо Димитров, Тодор Дончев, Сава Димитров, Спиридон Димов, Константин Дончев, Димо Димитров, Иван Димитриев, Иван Дичев, Йохан Димов, Филип Димитров, Начо Желюв, Андрей Иванов, Станко Иванов, Стефан Иванов, Стефан Иванов, Спас Игнатов, Ганчо Иванов, Николай Илиев, Николай Иванов, Христо Игнатов, Петко Иванов, Павел Иванов, Димитър Иванов, Димитър Иванов, Димитър Конев, Деню Коста, Димитър Каторджи, Димитър Колев, Стефан Кристович, Андрей Колев, Иосиф Кирилов, Стоян Митев, Стефан Минчев, Цано Мончев, Руси Маринов, Тодор Маринов, Георги Маринов, Клим Наумов, Манол Николов, Панайот Николаев, Янаки Ненков, Димитър Найденов, Дойчо Начев, Атанас Николов, Ангел Недов, Арсений Опра, Георги Петров, Симеон Петров, Иван Петров, Тодор Пенчев, Янко Птоленов, Лай Петров, Михаил Ранович, Найден Райчев, Яни Радов, Йохан Станчов, Димитър Савич, Карамфил Стойков, Христо Стоянов, Георги Стаев, Михаил Стефанов, Васил Стефанов, Васил Стефанов, Ради Стоянов, Йордан Тодоров, Николай Петров, Коста Тодоров, Гайко Тодоров, Марин Тодоров, Петко Тодоров, Стоян Тодоров, Марин Христов, Марин Христов, Сотир Христов, Павел Христов, Иван Ценов, Петър Чернев, Петър Юрданов, Драго Якович, Петр Якимов, Егор Янков.
    Всичко убити: 102 опълченци.

    VI-а дружина:
    (Дружината участва в следтите боеве: 4 юли 1877 г. при с. Уфланди, 5 юли 1877 г. при гр. Казанлък, 23 юли 1877 г. при с. «Кая Алти», 28 август 1877 г. при връх «Бедека» и 28 декември 1877 г. при с. «Шейново»).
    Стефан Динев и Димитър Пеев.
    Общо убити: 2 опълченци.

    Конна сотня:
    (Сотнята участва в боевете на: 17, 18 и 19 юли при гр. Ст. Загора, 9, 10, 11, 12 и 13 август на вр. Шипка и 27 и 28 декември при с. Шейново).
    Александър Михайлов
    Общо убит: 1 опълченец.


    ДОНЕСЕНИЕ

    ЗА Негово Високопревъзходителство
    Господину Начальнику Щаб на Действащата Армия
    ОТ Действителен Статски Съветник (Михаил) Хитрово

    На НЕГОВО ИМПЕРАТОРСКО ВИСОЧЕСТВО Главноко-мандващия му беше благоугодно, по доклад на Ваше Високо-превъзходителство и на основание представения от мен проект, да ми възложи сформирането на народни чети за противодействие на башибозуците и черкезите, за доставяне на сведения на нашите отряди за числеността, разположението и придвижването на неприятеля и въобще за стражева служба перед и по фланговете на нашите колони. Сега след приключването на военната кампания, считам за свой дълг да представя на Ваше Високопревъзходителство, в настоящото донесение, кратък обзор на действията на сформираните от мен народни чети.
    Първите чети сформирах през месец септември в град Ловеч, в отряда на генерал Карцов. От началото бяха сформирани четите на войводите Ильо Марков, Димитър Трифонов, Георги Пулевски, Григор Огнянов с Иванчо Роба и някои други. След това бяха сформирани нови чети в Троянския манастир от войводата Цеко Петков, към който се присъединила сформираната от самото начало чета на Георги Антонов. Числеността на хората в четите се изменяше непрекъснато; като в четата имаше от 30 до 60 човека и повече. Тези изменения са поради попълването на четата от местни жители, които действаха с четата, докато тя се намираше наблизо до постоянното им местопребивание. С прехода на четата от едно място на друго, доброволците, набрани от местните жители, я напускаха, и оставаха на своите си места, а четата се попълваше с нови новобранци. Случвало се е даже, някои хора се присъединяваха към четата само за една експедиция. Въобще българите от местностите между Балкана и Дунав не дадоха на четите особено полезен и надежден контингент. През цялото време в четите оставаха постоянно под оръжие само войводите и шепа македонци, от които бяха съставени първоначално.
    Четите действаха ту заедно ту по отделно. С началото на движението на нашите войски в Балкана, те се разделяха при руските отряди; някои през цялото време се намираха при един и същ отряд, други преминаваха от един отряд при друг. Във всеки случай всички те взеха дейно участие в операциите на трудния зимен преход през планината, придвижвайки се постоянно на фланговете и пред колоните ни. В непрекъснати сблъсъци с врага ни доставяха сведения за неговата численост, разположение и движение, за което свидетелстват преките руски военни началници. Въобще ако делото на народните чети не достигна до такова развитие, което бихме искали да му дадем и ако то не можа да бъде поставено в задоволяващи условия, причината е, че сформирането им започна твърде късно и трябваше да се ограничим в техния брой. Сформираите чети и техните водачи изпълниха своя дълг напълно добросъвестно и честно, носейки всички задължения на трудния боен живот.
    Първите съвместни действия на четите бяха против Турски Извор, Телиш и други местности в последователни експедиции от Ловеч. След това докато нашите колони се придвижваха към главните планински проходи, четите охраняваха и пазеха малките проходи и прочистваха местноста от башибозуци. По този начин четата на Георги Пулевски в продължение на два и половина месеца охраняваше местността Троянски Колиби, като имаше ежедневни сблъсъци с групи башибозуци, а понякога и с регулярни войски. В това време други чети започнаха движение напред, едните с отряда на генерал Дандевил, а другите с войските, намиращи се под непосредственото командване на генерал-адютант Гурко. Тези чети, а така също и присъединилата се към тях в последствие чета на Пулевски, взеха участие във всички битки ознаменували славният преход на нашите войски през Балкана. В трудната операция по превозването на тежките оръдия през планината особено се отличиха четите на войводите Ильо Марков и Георги Антонов, за което последният и беше вече, по представяне на генерал-адютант Гурко, награден със знак за отличие Военен Орден 4-а степен. Сега генерал-адютант Гурко ходатайства за награждаването на Антонов със знак за отличие Военен Орден 3-а степен, а войводата Ильо Марков с 4-а степен.
    В края на кампанията всички чети се събраха в Радомир и от тук заедно с нашите войски настъпиха в Кюстендил, първия път без бой и след това втои път завзеха града с бой. От Кюстендил те се отправиха в различни посоки за обезоръжаване на башибозуци и за защита на мирните жители. Те предприеха значителна експедиция в Пиянец, където към тях се присъединили въоръжените тълпи на братята Поп Георгиеви, въоръжили народонаселението на Малешево дълго преди появявянето на нашите войски в околностите на Македония.
    Точни сведения за загубите понесени от четите за цялото време на военните действия е невъзможно да се съберат по причина на тези изменения, които непрестанно се случваха с техния състав. От първоначално завербуваните в четите, в разни битки бяха убити: Никола Найцович, Косто Димитров, Васил Костов, Йордан Василев, Петро Костов, Спиро Стоянов, Деде Рашко и други.
    В момента остатъците от четите са събрани в Кюстендил и наброяват 120 конни и заедно с хората на братя Поп Георгиеви и други въоръжени жители до 700 пеши четници.
    Ваше Високопревъзходителство благоволете да си припомните, че по мое представяне Вие доложихте на НЕГОВО ИМПЕРАТОРСКО ВИСОЧЕСТВО Главнокомандващия благоугодно да разреши производство за постоянно заплащане на хората по 25 коп. на ден. Но тази мярка можа да се приложи в изпълнение само за някои чети и то не за дълго време, така че за това разпореждане беше уведомен само генерал-лейтенат Карцев, а междувременно четите по силата на военната необходимост се отделха от неговия отряд и от тогава до края на кампанията, се намираха при други отряди, чиито началници не знаеха за това разпореждане. В следствие на това няма ли да признаете Ваше Високопревъзходителство за полезно да влезете в контакт с гражданското управление относно бъдещата съдба на намиращите се в Кюстендил чети: тяхното разпускане по домовете или зачисляването им като кадри на бъдещите военни сили на България. При същото гражданско управление може би би било възможно чрез местния губернатор в съгласие с военното началство да бъдат удоволетворени в някаква степен на четниците припадащите им се заплати в пари или продукти в натура за минало време.
    От споменатите в настоящето донесение войводата Ильо Марков ми представи свидетелство със следнато съдържание:
    «Предявителят на това, началника на чета Ильо Марков съвместно с подчинените му началници на чети Димитър Трифонов и Георги Пулевски от 1 януари 1878 година до сключването на мира, се намираше при повереният ми отряд, действайки по фланговете и пред отряда; беше в сблъсак с неприятеля и своевременно ни уведомяваше за движението и числеността на неприятеля. По време на стълкновения на поверения ми отряд с неприятеля, взе дейно участие в битката, винаги с предната верига. След завземането на гр. Кюстендил от поверения ми отряд, той и подчинените му чети охранваше мирните жители от околните села от насилията на малки банди башибозуци.
    Също така потвърждавам, че по времето когато той беше при поверения ми отряд не е извършвал никакви насилия над мирни жители както християни, така и мюсулмани, което потвърждавам с подписа си и положения печат.
    14 март 1878 г. гр. Кюстендил.
    Началник на Кюстендилския отряд от 4-и, на Н. И. В. Великата Княгиня Александра Петрова, Улански Харковски полк Подполковник (подписано) Задарновский».

    В заключение не мога да не посоча заслугите на войводите, независимо от военните действия, за сформирането на четите. Ако на мен в тези трудни времена и при тези неблагоприятни обстоятелства (когато беше изключително трудно и невъзможно да се намерят и вербоват хора) ми се удаде да постигна, макар и относително добри резултати, то аз дължа това изключително на неуморната деятелност на доведените от мен от Сърбия и Румъния главни войводи-македонци и на изключителното усърдие и разпоредителност на намиращия се при мен в качеството си на агент Стоян Везенков. Непрекъснато го изпращах ту в четите в авангарда на колоната, ту в тила на армията за вербоване на нови доброволци. Всички тези поръчения Везенков изпълняваше с изключителна дисциплина и себеотрицание, независимо че наскоро се беше измъкнал от турския затвор, в който беше прекарал 18 месеца в окови по политически обвинения. В случай, че турците отново го арестуват, без съмнение той няма да избегне най-тежката участ. Независимо от дейността си по сформирането на четите, Везенков постоянно ми доставяше военни и другие сведения, които аз своевременно имах честта да предавам на Ваше Високопревъзхо-дителство.
    В следствие на всичко горенаписано, се осмелявам най-покорно да попитам Ваше Високопревъзходителство, дали смята за справедливо да представи тези обстоятелства на вниманието на НЕГОВО ИМПЕРАТОРСКО ВИСОЧЕСТВО и да изходатайства награди за гореупоменатите лица, а именно: за Стоян Везенков, Ильо Марков, Цеко Петков, Димитър Трифонов, Георги Пулевски, Григор Огнянов и Иванчо Роба - знак за отличие Военен Ордена 4-а степен; а за Георги Антонов 3-а степени, тъй като той вече има 4-а.
    Действителен Държавен Съветник - (Михаил) Хитрово.
    Сан-Стефано, 15 апреля 1878 г.

    Забележка:

    1. Заплащането на наем за ползване на българска волска каруца с два вола за теглене на оръдия през Стара планина е 5 пиастра на час.
    2. В Стара Загора през юли 1877 г. войниците и опълченците си купуват хляб от фурните в града за своя сметка.
    3. На мястото за бивак на руските войски веднага се правят тоалетни и кланица. Отпадъците от кланицата и тоалетните се зариват ежедневно. За следващия ден се изкопават нови. (б.р.)
    4. Руската верста се състои от 500 сажена и е приблизително равна на 1067 линейни метра; Един сажен = 3 аршина (204 см);
    5. Един аршин = 8 рупа = 68 сантиметра от линейния метър.
    6. Един руп = 2 греха = 8,5 сантиметра от линейния метър.
    7. Един грех = 2 крата = 4,25 сантиметра от линейния метър
    8. Един крат = 21,125 милиметра от линейния метър.
    9. Един фунт = 400 грама.
    10. Руски оръдия 9 фунтови = 107 мм; 4 фунтови = 87 мм.
    11. Турски генерал се нарича - паша
    12. Турски полк се нарича - алай
    13. Турски батальон се нарича - табур (табор) и пехотния има в мирно време около 250 човека, във война 650 човека, допълнен от запасни - редифи; табур от конницата - 100 човека; табур от артилерията - 100 човека.
    14. Турска рота се нарича бюлюк и се състои от около 100 човека, командирът й - бюлюк башия.
    15. Авторът на книгата Генерал Николай Овсяний мълчаливо помества без коментар писмото на Михаил Хитрово до главнокомандващия с цитираното удостоверение издадено на Ильо Марков от под полковник Задарновски (стр. 79). Генералът знае, че това не е вярно, защото самият той през 1878 г. в Кюстендил в качеството си на Началник на Кюстендилски окръг е разследвал злоупотреби на Ильо Марков и четниците му, които присвоили не правомерно чуждо имущество.
    ДА Кюстендил, ЧП 118, л.1.
    Last edited by kmeto; 27-02-2010, 16:29.

    #2
    ИЗРАЗХОДВАНИ БОЕПРИПАСИ

    Уважаеми съфорумници,
    предполагам, че тези данни са интересни за някои от Вас и за това ги поставям в темата. Не знам как да направя таблицата за това ще сложа и ПДФ файл допълнително. Тиретата показват липса на число в съответната колонка.
    Три цифреният код е служебен номер от моя архив

    ИЗРАЗХОДВАНИ БОЕПРИПАСИ ВЪВ ВАЖНИ СРАЖЕНИЯ В КОИТО СА УЧАСТВАЛИ ДРУЖИНИ НА БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ

    дата; код; подразделение; място на битката; брой пушки; изстреляни патрони:
    бердана, крнка.
    06 юли 1877 112 13-и стрелкови батальон завземането на пр.Шипка 570 30000 -
    06 юли 1877 113 15-и стрелкови батальон завземането на пр.Шипка 736 22830 -

    15 юли 1877 117 9-и драгунски Казански полк гр.Стара Загора 142 - 617
    18 и 19 юли 1877 105 33-и Елецкий пех. полк гр.Стара Загора и с.Джуранли 2630 - 21040
    18 и 19 юли 1877 105 34-и Севский пех. полк гр.Стара Загора и с.Джуранли 2335 - 38994
    19 юли 1877 112 13-и стрелкови батальон с.Джуранли 534 20000 -
    19 юли 1877 113 15-й стрелкови батальон с.Джуранли 474 23700 -
    19 юли 1877 117 8-и драгунски Астрахански полк с.Джуранли 204 1020
    17 до 19 юли 1877 117 9-и драгунски Казански полк гр.Стара Загора 288 - 9119
    17 до 19 юли 1877 118 9-и хусарски Киевски полк гр.Стара Загора 196 506 -
    17 до 19 юли 1877 113 16-и стрелкови батальон гр.Стара Загора 698 5250 -

    09 юли до 20 август 1877 105 35-и Брянски пехотен полк Шипка 2600 - 368680 !!!
    09 юли до 23 август 1877 106 36-и Орловски пехотен полк Шипка 825 - 98587
    12, 13 и 14 август 1877 108 56-и Житомирски пехотен полк Шипка 2650 - 76180
    11, 12 и 13 август 1877 112 13-и стрелкови батальон Шипка 561 55000 -
    14 август 1877 112 13-и стрелкове батальон Лысой горе (връх Голата планина) 118 5000 -
    11, 14 август 1877 113 15-и стрелкови батальон Шипка 555 35000 -
    11, 14 август 1877 113 16-и стрелкови батальон Шипка (числеността спада от 698 на) 596 59600 -
    09 до 15 август 1877 113 7-и сапьорен батальон Шипка 20 2400 -
    11 до 15 август 1877 125 23-и Донски полк (казаци) Шипка - 5000 -

    дата; код; подразделение; място на битката; брой оръдия, калибър; изстреляни снаряди:
    гранати, шрапнел, картеч.
    18 и 19 юли 1877 145 9-та арт.бригада 4-та батарея гр.Нова Загора и с.Джуранли 8 бр. 4 фунтови 290 375 24
    18 и 19 юли 1877 145 9-та арт.бригада 6-та батарея гр.Нова Загора и с.Джуранли 8 бр. 4 фунтови 199 223 1
    17 до 10 юли 1877 165 16-та конна батарея гр.Стара Загора и с.Джуранли 6 бр. 4 фунтови 140 28 -
    18 и 19 юли 1877 171 Донска батарея ¹ 10 гр.Нова Загора и Стара Загора 4 бр. 4 фунтови 190 100 -
    18 и 19 юли 1877 171 Донска батарея ¹ 15 гр.Нова Загора и Стара Загора 6 бр. 4 фунтови 219 114 -
    19 юли 1877 174 2-ра планинска батарея гр.Стара Загора - бр. 4 фунтови 24 - 10


    от 9 до 22 август 1877 144 9-та арт.бригада 2-ра батарея връх Св.Никола 8 бр. 9 фунтови 1013 961 25
    от 9 до 22 август 1877 144 9-та арт.бригада 2-ра батарея връх Св.Никола 8 бр. 4 фунтови 834 906 -
    от 19 юли до 18 август 1877 171 Донска батарея ¹ 10 на шипченския проход 2 бр. 4 фунтови 255 255 -

    Общо изстреляни в боевете на 17 до 19 юли 1877 при с.Джуранли, гр.Нова Загора и гр.Стара Загора 4 фунтови 1062, 840, 35. Сумарно = 1937 бр.
    Общо изстреляни в боевете на 19 юли 22 август 1877 при прохода Шипка и околностите 9 фунтови 1013, 961, 25; 4 фунтови 1089, 1161,-. Сумарно = 4249 бр.
    Руска артилерия 4 фунтова = 87 мм; 9 фунтова = 107 мм.
    Датите са по стар стил. За да получите датата по новия стил прибавете 13.

    Comment


      #3
      От ген.майор Раух до Главнокомандващия
      за действията на СтароЗагорския отряд от 19 до 22 юли 1977 г.
      (Воен.учен.арх., отд II, д.4804, стр. 249)

      На 19 юли получих заповед от началника на Предния отряд г.ад. Гурко да се отправя от полесражението при с.Джуранли към гр.Ески Загру (Стара Загора) и да поема ръководството над отряда там. Потеглих по шосето и в 11 ч. и 15 мин. пристигнах на височините източно от града. На тези височини бяха разположени: 8-и драгунски Астрахански полк, 9-и хусарски Киевски полк, 16-а конна батарея, взвод от Донската казача батарея ¹ 10, полу сотня от Донския казачи полк ¹ 26 и две роти от българското опълчение. Останалите части на отряда - две дружини на българското опълчение (2 и 5), 4 планински оръдия, 9-и драгунски Казански полк и две сотни от Донския казачи полк ¹ 26 се намираха в града и южно от него по направление на с.Мурадли, а една и половина дружини (8-а -?!? така е в оригиналната релация на Раух може би става дума за 3-та?!?! - и две роти от 1-а) се движеха по старозагорското шосе и се преместваха от тази височина на която се намираше конната артилерия на друга, лежаща на една верста източно от входа на дефилето водещо в гр.Казанлък. Веднага щом пристигнах се запознах с положението от доклада на началник щаба полк. Фрезе и служещия в отряда генералщабен полк. Бунаков. Разглеждах левия фланг на позицията, когато получих от командващия войските на десния фланг полк. де-Прерадович донесение, че турската войска го е притиснала силно, че пехотата (2 и 5 дружини) едва удържат на натиска и ме моли да подкрепя неговите войски.
      Нямах с какво да подкрепя десния фланг и виждайки от височината на която беше разположен щаба на поверения ми отряд, че турските войски настъпват със значителни сили, аз в желанието си, все пак, да удържа града и входа на дефилето за себе си заповядах да се преместят останалите при конната артилерия две роти от 1-а дружина при основните сили на същата дружина, а тяхното място да заеме взвод от Донската казача батярея ¹ 10. 8-и драгунски Астрахански полк, 9-и хусарски Киевски полк и 16-а конна батарея реших да изпратя по старозагорското шосе към отряда на ген.ад. Гурко с надеждата, че с помощта на тези войски той ще приключи по-бързо боя с турците при с.Джуранли и след това бързо ще дойде на помощ за отбраната на Стара Загора.

      На ген.Столетов, който командваше войските на левия фланг заповядах да се държи «на всяка цена»
      Линията която трябваше да защитавам беше прекалено дълга за нашите войски и не предлагаше удобни артилерийски и стрелкови позиции.
      От юг покрай града минава път веднага след който започват гъсти клонести дървета, храсталаци, царевични ниви и гробища които обкръжават града с една ивица широка около една верста.
      По-на юг от изток на запад се простира една равна и гладка местност широка около една верста, след която започват храсти, редки дървета и малки горички.
      Самият град, както всички тукашни градове се състои от малки групи разпръснати къщички, разделени от лабиринт от криви и тесни улички. Минаването през тези улички е силно затруднено и направо не възможно от множество каруци, животни и пр.
      Дефилето през което минава пътя за гр.Казанлък излиза на една верста източно от града. Позицията беше заета по следния начин: Пред града (на Чирпанския път) беше 3-а рота от 2-а дружина с командир подполк. Куртьянов, на терасовидния склон зад нея 1-и дивизион на 9-и драгунски полк. В ляво покрай пътя за Ак бунар, пред града бяха останалите роти на 2-а дружина и взвод планинска артилерия прикрити със барикада от лозови клони в които са оставени амбразури. По-наляво от 2-а дружина, от двете страни на Адрианополското шосе, на около 1500 крачки от града бяха 5-а дружина командвана от подполк. Нищенко заедно с две планински оръдия. Оръдията бяха на шосето, а дружината беше разположена по ротно надолу по линията с вериги от 1, 2 и 3-та рота. Цялата 4-а рота беше оставена в резерв. Втори дивизион на 9-и драгунски полк беше на терасите над левия фланг. По този начин бяха разположени войските от десния фланг командван от полк. де-Прерадович още от 9 часа сутринта, когато 1 и 3-а дружини още не бяха въведени в боя и стояха на височината около конната артилерия.

      Неприятелят в началото настъпи с голяма сила към нашия десен фланг. После отдръпна кавалерията си назад и продължи с едночасов артилерийски обстрел. След него настъпи с пехотата си произвеждайки силен и чест огън.
      Около 11 часа 1-а дружина на гв. подполк. Кесяков и 3-а дружина на подполк. Калитин, както казахме по-горе, получиха заповед да заемат своите позиции обстралвани от далечен, но учестен пушечен огън на противника. Трета дружина имаше в първа линия и по веригата си 1 и 2-ра роти а на втора линия 3 и 4-та роти. Тя зае пространството пред източния край на града в ляво от турско-еврейското гробище. Първа дружина се разположи в ляво от трета дружина като разгърна 2-ра рота във верига, а 1 и 3-та рота остави в резерв. 4-та рота прикриваше взвода на Донската казача батарея ¹ 10, която беше на пряко на шосето до левия фланг на дружината.
      Турците, прикрити зад дървета, храсти и лозя постепенно настъпваха и усилваха пушечния огън. Веригите им бяха толкова гъсти, че по-скоро приличаха на разгърнат строй, произвеждаха незаглъхващ батален огън, а зад тях прииждаха още по-гъстите колони на турските табори.
      Вероятно желаейки да придърпат нашите резерви към десния фланг на позицията и с това да си облекчат усилията за пробив в нашето ляво крило, след което да завземат входа на дефилето и с това да ни пресекат пътя за отстъпление, противникът насочи своите първи атаки срещу 2-ра и 5-та дружини.
      Около 12 часа на обяд на малката полянка пред позицията на 2-ра дружина се показа гъста верига и плътна колона турци, които започнаха атака съпроводена със силна пушечна стрелба. Тази атака беше посрещната с огъня на веригата на 2-ра дружина и планинския взвод. Турците бяха принудени да отстъпят и да се скрият в гората. След известно време, подкрепени от нови сили отново атакуваха, но и тази атака беше отразена.
      Не по-успешни бяха опитите на турците срещу 5-та дружина. Планинският взвод и стрелците с точна и честа стрелба заставиха неприятелските колони, настъпващи по шосето, да се прикрият в храстите от двете му страни. Неприятеля се притаи. Това даде възможност за кратък отдих на нашите бойци. Скоро пред цялата позиция на 5-та дружина от гората излезе гъста верига турски войници, а след нея на шосето се появи турска батарея, която откри силен огън както по нашите планински оръдия, така и по резервите на веригата (дружината). Турците тръгнаха в решителна атака, но в същото време в ляво от 5-та дружина се чу гръмко «Ура!» и чести пушечни залпове. Турската колона се върна назад, стрелците почти престанаха да стрелят. Дружината, без да обръща внимание на големия брой убити и ранени усили огъня. Замаяният неприятел се опита да организира нова атака, но ново «Ура!» от нашата лява страна го спря отново. Все пак скоро се появиха нови турски колони от ляво и от дясно, а след тях и пред фронта на дружината и едновременно с това той поведе нова атака срещу 2-ра дружина.

      В един часа след обяд началника на десния фланг полк. де-Прерадович прецени, че повече е невъзможно да продължава борбата с превъзхождащия го противник, към когото непрестанно прииждаха нови свежи части и заповяда бавно отстъпление. По време на този бой командира на 5-та дружина подполк. Нищенко беше ранен с два куршума в ръката и крака, но остана до край в строя. Освен него бяха ранени 5 офицери и един (пор.Павлов) убит.
      На левия фланг се случваше следното:
      1-ва и 3-та дружини, както беше споменато по-горе, зае своите место около 11 часа - по това време, когато 2-ра и 5-та дружини удържаха неравния бой с противника и навлязоха направо в зоната на поразяване на пушечния огън на турците. На тези дружини се падна да удържат главния удър на противника на левия фланг, зад който се намираше дефилето - нашия път за отстъпление. Началникът на 3-та дружина подполк.Калитин, виждайки че неговата дружина трябва да заеме по-слаба позиция отколкото турците, скрити в лозята и царевичните ниви, вдигна веригата и се придвижи напред под страшен противников пушечен огън. Офицерите поведоха ротите и от 70 крачки с викове «Ура» се нахвърлиха на противника с щикова атака. Това беше атаката, която спря настъплението на турските колони срещу 5-та дружина. Неприятелят не издържа на дружния натиск, прекрати огъня и в безпорядък отстъпи назад. По пътя на нашите роти остана широка ивица осеяна с трупове на турски войници, но по време на тази атака бяха убити кап. Федоров, щабс-капитан Усов и пор.Попов, а ранени още трима офицери.
      Връщайки се в прикритите зони на местността турците изчакаха ново подкрепление и отново преминаха в настъпление обхождайки фланговете на дружините, малко повече десния. Полк. Калитин подаде заповед на десния фланг да отстъпи малко назад и да посрещне неприятеля с огън. В боя влязоха всички резерви. Огънят на опълченците удържаше в престрелката врага, но дружината вече беше загубила повече от половината си бойци и командирът подполк.Калитин реши да смени позицията и да се отдръпне с дружините назад, още повече че и в дясно от страната на 5-та дружина огънят забележимо се премести назад към града, което подсказваше, че 5-та дружина отстъпва. По време на това движение последователно бяха убити трима знаменни унтер-офицери и всички знаменни редници. Тогава знамето беше поето от командира на дружината подполк.Калитин, но в същия момент беше ранен смъртоносно и той. При неговото падане от коня се счупи дървената дръжка на знамето и се изкриви сребърната пика, която беше вече ударена от турски куршум. Знамето беше изнесено от бойното поле от унтер-офицера Тома Тимофеев.
      От 3-та дружина остана само една слаба верига бойци. Почти всички офицери бяха убити или ранени. Тогава старшият и единствен останал жив ротен командир - щабс-капитан Стессел заповяда да започне отстъпление.
      Не по-леко беше положението на 1-ва дружина, която водеше неравен бой на левия фланг на позицията. Дружината още от влизането си в боя понасяше загуби от скритите в храстите и дърветата невидими стрелци на врага. След половин час силна престрелка турците започнаха атака. Зад храстите изскочиха два табора войници, които със залпове започнаха да поразяват стрелковата ни верига. Нашата верига беше отхвърлена назад до линията на подръжката заела канавката, където заедно откриха ответен огън - също на залпове. Турците се спряха и започнаха да се връщат назад. Тогава цялата 1-ва дружина премина в настъпление, но достигайки до предишните си позиции беше принудена да спре поради изключително силния противников огън. След известно време неприятеля отново започна да настъпва с гъст строй и стрелба на залпове. Тогава командващия бригадата флигел-адютант полк. граф Толстой заповяда дружината да пресрещне тази атака на неприятеля с ответна контра-атака. Сигналистите подадоха сигнал, веригата тръгна напред и командирът на дружината подполк.Кесяков, когато достигнаха на 60 крачки от врага, с вик «Ура» поведе бойците на щикова атака! Турците не издържаха и се върнаха назад. Всички офицери, които водеха дружината бяха повторно ранени. Конят на флигел-адютанта граф Толстой беше убит в боя, но веригата се движеше напред докато на левия и фланг се появи турска колона, която започна да поразява нашите и започна да обхожда целият ни ляв фланг.
      Наблюдавайки от височината действията на дружините и виждайки новите подкрепления на турците, аз осъзнах, че няма да мога да удържа позицията и изпратих на полк. де-Прерадович заповед да отстъпи, а на дивизиона от 9-ти драгунски полк, намиращ се между левия фланг на дружините и фронта, заповядах в случай на нападение от страна на противника към дефилето да го задържи на място докато в дефилето не пристигнат дружините от десния фланг. Когато дружините започнаха да отстъпват аз отидох на входа на дефилето, което беше задръстено от бягащи жители на града. Обозът на поверения ми отряд, под охраната на половин сотня казаци още в 11 часа по разпореждане на началник щаба на отряда полк. Фрезе се измъкна през дефилето и в описваното време (около два часа след обяд) вече се намираше в с. Дербент кьой.
      Понеже не видях каде отидоха Донските оръдия поръчах на полковника от генералния щаб Бунаков да ги открие и да им покаже посоката на изтегляне. Оказа се, че оръдията не могли да отстъпят заедно с дружините, поради което генерал Столетов ги повел под прикритието на казаци към планините на изток за да се присъединят към отряда на ген.адютант Гурко.
      Възложих на Негово Императорско Височество Николай Максимилиянович Лейхтенбергски да се отправи към с.Дербент кьой и там да се погрижи за ранените и събирането на отстъпващите войски, а аз заедно с моя началник щаб и ординареца си щабен-ротмистър Охотников от лейб гвардейския конен полк останахме на входа на дефилето, където преминаваха отстъпващите войски.
      Най-рано пристигнаха 2-ра и 5-та дружини. Разположих ги за отбрана в околните градини и пропуснах първо остатъците от 1-ва и 3-та дружини, планинската батарея и 9-ти драгунски казачи полк. През това време полк. де-Прерадович приведе в пълен порядък 3-та рота на 2-ра дружина, разположена на крайния десен фланг на Чирпанското шосе. Премина с ротата през целия град, отиде в конака, свали всички постове разположени в града и чак тогава се изтегли в дефилето. На този достоен офицер възложих заедно с 2-ра дружина да се движи в ариергард и да задържа настъплението на противника.
      За наша изненада турците щом навлязоха в градините покрай НовоЗагорското шосе спряха придвижването си и само няколко групи от черкези изскочиха зад хълмчетата и нападнаха ариергарда. Решителният отпор на 3-та рота от 2-ра дружина ги обърна в бягство. Нашите загуби при това нападение бяха петима убити. Боят приключи.

      В продължение на повече от 4 часа двехилядният отряд от хора събрани неотдавна под знамената твърдо удържа атаките на най-добрите турски войски - армията на Сюлейман паша!

      Към 5 часа вечерта целият отряд се събра в с.Дербент кьой. Аз пристигнах с последните части на войските и заварих всички ранени превързани и качени в каруци. Изпратих ги с конвой в гр.Казанлък. Дадох малък отдих на отряда и след това се преместих на левия бряг на река Тунджа, където останах на бивак.
      През нощта, около 2 часа получих известие от г.ад.Гурко, че той има намерение на сутринта да атакува гр.Стара Загора. Съобразявайки се с него реших да премина през дефилето и да участвам в атаката от север. Веднага изпратих в гр.Казанлък заповед на 9 фунтовата батарея, която трябваше под прикритието на 4-та дружина на българското опълчение да се придвижи от с.Шипка към града на сутринта на 20 юли, да се присъедини към мен. На основание на тези решения останах в бивака до 9 часа сутринта на 20 юли очаквайки известие от ген.ад.Гурко и пристигането на батареята. Батареята не пристигаше. Изпратените към ген.ад.Гурко разезди от доброволци не се завръщаха, а разезда изпратен към Стара Загора бил посрещнат със залпове в дефилето след с.Дербент кьой. Най-накрая получих известие от ген.ад.Гурко, че той потегля през Далбок към долината на река Тунджа. Получих и донесение, че сотнята казаци разположена по пътя за Карлово е заминала по посока от Калофер към с.Ак паша.
      В следствие на всички тези известия и имайки впредвид, че всичките ни ранени са в гр.Казанлък, аз се отказах да отида на присъединяване с ген.ад.Гурко и отстъпих към гр.Казанлък. Навлизайки в него срещнах 9 фунтовата батарея, която с големи усилия успяла да се спусне от превала, поради което и не могла да се присъедини към мен по-рано.
      В град Казанлък останах едно денонощие през което превозих до прохода Шипка всички ранени и болни, а така също и монахините от манастира, които оказаха голяма помощ на нашите ранени. Разположих отряда на лагер южно от с.Шипка. Там останах още едно денонощие с надежда да получа заповеди от началника на Предния отряд, но вместо тях получих предписание от командира на VIII армейски корпус да изкача обратно на прохода 9 фунтовата батарея и да присъединя своите войски към намиращите се вече там два батальона на 36-ти пехотен Орловски полк. Преди да потегля към прохода Шипка получих заповед от ген.ад. Гурко да изпратя 9-ти драгунски Казански полк в град Софуляр за присъединяване към 8-ми драгунски Астрахански полк, който се намира там по негова заповед. Изпълних заповедта и изпратих полка заедно с лекия обоз на кавалерията на отряда под началството на Княз Евгений Максимилиянович Лейхтенбергски.

      След пристигането на прохода Шипка заедно с полк. Бунаков внимателно огледах позицията и намерих за необходимо да направя някой промени на укрепленията там. На върха св.Никола, от който се контролира цялата местност, заповядах да поставят шест 9 фунтови оръдия. Останалите две оръдия от тази батарея и пленените турски оръдия поставих в ляво от върха, така че целия наклон на пътя да бъде под обстрела им. На фланговете на позицията, на места удобни за обстрел на подстъпите към върха, заповядах да се изкопаят още окопи за стрелците.
      Донасяйки гореизложеното на Ваше Императорско Височество считам за свой свещен дълг да засвидетелствам за славното поведение с което се отличи войската от СтароЗагорския отряд. Българските дружини и особено офицерите се биха и умираха геройски, без да обръщат внимание на убийствения огън, който покосяваше цели редове! Дружините не само че не помръднаха, но и сами преминаха в атака и чак когато половината офицери и нижни чинове бяха извън строя, отстъпиха на многократно превъзхождащия ги по брой противник.
      Нашите загуби са 5 убити и 16 ранени офицери и 514 нижни чинове.

      Подпис: генерал майор Раух

      Comment


        #4
        Иван Сапунджиев: Потомствен германец е освободителят на Кюстендил
        03 март 2010 | 19:02 | Радио "Фокус"-Кюстендил
        Начало / Мнение
        Иван Сапунджиев, председател на читалище „Зора”, в интервю за радио „Фокус” - Кюстендил

        Фокус: Господин Сапунджиев,разкажете ни за книгата, която представяте.
        Иван Сапунджиев: Първо трябва да кажа, че днес се празнува 132-годишнината от Освобождението на България и създаването на Третото Българско царство – впоследствие и Република България. За това винаги трябва да сме признателни на Негово величество Александър Втори, да почетем паметта му и да се помолим за всички загинали за свободата на България. Книгата на ген. Овсяний „Българско опълчение и земски войски” е написана през 1904 година, като тогава е и нейното единствено издание на руски език. Сега за щастие ние успяхме да я издадем и на български. Генерал Овсяний е пряко свързан с Кюстендил и е един от освободителите на града, тогава е на длъжност „щабс капитан”. След 25 – 26 години вече е генерал и като такъв пише тази книга. Той е бил окръжен управител на Кюстендил и е познавал много добре условията на района. Работейки в Държавния архив и в архивите на МВР, попаднах на много документи, свързани с Руско-турската война, които поставят нещата в едни много прагматични рамки. Цялата война е едно много добре планирано събитие и през нейното протичане няма нищо случайно. Един от най-интересните документи за войната, които ми попаднаха, това са отчетите на Полевото артилерийско управление на действащата армия, за време на цялата война от 1877 и 1878 година в Европейска Турция, и приложенията му. В тези отчети войната е представена в комплект от 103 книги, и в тях е описано всичко - от разходите за облекло и храна на всяко бойно формирование, до въоръжението на войската. В този артилерийски отчет са описани разходите по дни – всеки ден, кое подразделение на руската войска, къде е водило сражения или престрелки, колко човека са стреляли, пушките от кой вид са били, и по колко патрона са изстреляни във всяка битка.
        Фокус: А защо тогава Русия губи толкова войници във войната, при положение, че всичко е било така добре пресметнато?
        Иван Сапунджиев: Това е една голяма тема, която миналат година развихме съвместно с Регионалния исторически музей в Кюстендил. За съжаление точно в тези години се получава една промяна на начина на водене на война. Точно в този период между 1860 - 1880 година започва едно превъоръжаване на световните войски. Те започват да има по-бързо стрелящи пушки, докато част от полковете са обучени да се бият и атакуват с щикове.
        Фокус: И все пак нека споменем нещо повече за човека, освободил Кюстендил.
        Иван Сапунджиев: До сега по причина на различни идеологеми, името му не е споменавано и остава известно само за професионалните историци. Името на този човек е барон Феофил Майендорф. Той е потомствен германец, поданик на руския император, както много други поляци, австрийци, датчани, шведи, финландци. Те са част от имперската армия на Русия. Работили са на заплата, както сега нашите войници ходят в Ирак и се бият. Тук е мястото да кажа, че и двете армии на Отоманската и на Руската империя са формирани по един и същи начин. Пряк подчинен на генерал Майендорф е също една интересна личност, това е полковник Кшивидски. Той е от полски произход и е на руска служба, като той е човекът, който при битката за Горни Дъбник въвежда разпръснатата атака, полковете не вървят като на парад под строй, а започват да се прикриват по гънките на местността. Тогава, при битката за Горни Дъбник, само за една нощ батальонът на полк. Кшивидски от Измайловския полк успява да превземе турските редути. Много популярният при нас, тогава поручик, впоследствие генерал - Савойски е само един лейтенант, който ръководи ескадрон от 105 войници – конници, които участват в освобождението на Кюстендил. Другите войници – егерите от Измайловския полк са 2000 войници. В битката участват и четири оръдия, като от тях стрелят само две. Изстреляни са шест снаряда, като пет от тях знаем къде са паднали. Вероятно поради това, че това са последните дни на войната, при битката за Кюстендил са изстреляни 20 000 патрона. Битката е била сериозна и войниците са стреляли непрекъснато по време на цялата атака.
        Фокус: Вие как отбелязвате 3 март?
        Иван Сапунджиев: Освен поднасянето на цветя на паметника в центъра на Кюстендил, ние направихме нетрадиционен подарък на потомците на финландските ни освободители. За Финландия тръгна военна делегация, водена от външния ни министър Николай Младенов. Ние направихме скромен подарък от три патрона от Руско-турската война. Тези патрони ще бъдат предадени на нашите приятели от град Тампере, където е клубът на любителите – историци и на наследниците на войните, участвали в освобождението на България. Те са организирани в клуб, които се казва „Плевна”. Сградата, в която се намира, е на наследниците на генерал Ернрот.
        Емилия ГЕОРГИЕВА © 2010 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

        Comment

        Working...
        X