Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кой е генерал Власов

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Кой е генерал Власов

    За мнозина руснаци генерал-лейтенант Андрей Андреевич Власов е символ на едно от най-големите предателства през Втората световна война. Галеникът на Сталин, както го наричат мнозина, през лятото на 1942 година неочаквано преминава на страната на Вермахта. Командирът на Втора Ударна Армия попада в плен и се съгласява да сътрудничи на германците. Малко по-късно генерал Власов поставя основите на така наречената Руска Освободителна Армия .
    Как един от любимците на Сталин става генерал от Вермахта и до днес е загадка за мнозина. Доскоро в бившия СССР думата власовец беше нарицателно на предател и двуличник. След намесата на Виктор Суворов, се достигна до другата крайност някои руски журналисти обявиха Власов за борец срещу болшевишката диктатура, който неоправдано е бил очернен от съветската историография. А истината е може би някъде по средата...
    И така, кой е генерал Власов.
    Андрей Андреевич Власов е роден през 1901 година в обикновено селско семейство някъде в Нижнегородска губерния. Едва навършил 20 години, се записва в редовете на Червената армия и участва в щурма срещу Перкоп. По-късно завършва академията Фрунзе". През 1937 1938 е член на военните съдилища в ленинградския и киевския военни окръзи. Малко след това е командирован в Китай като военен съветник на Чан Кайши, където е отличен с орден Златен дракон . През 1940-та година е произведен в чин генерал-майор и командва дивизия. По време на масовите чистки сред висшите военни в Червената армия Андрей Андреевич Власов арестува командива на 99-та стрелкова дивизия заради изучаване на бойната тактика на Вермахта . Накратко, до юни 1942-ра година нищо не говори за това, че Власов е бил анти-сталинист, а още по-малко анти-болшевик.
    В началото на войната Власов командва механизиран корпус край Лвов. Началството го забелязва и го назначава за командир на 37-ма армия край Киев. Там попада в обкръжение, но успява да се измъкне. През ноември 1941-ва година командваната от Власов 20-та армия спира немците край Красна поляна, само на 28 км от Кремъл. Тогава генералът си спечелва прозвището спасителят на Москва , въпреки че според някои изследователи по време на немската офанзива се лекувал в болницата от възпаление на ухото.
    1942 година започва многообещаващо за генерал Власов. Може би шедьовърът на неговата кариера в Червената армия е операцията при река Лама. Там той проявява истински талант в оперативно отношение и отново бива забелязан от Сталин. Пикантна подробност е , че край река Лама Власов си взаимодейства с бъдещите маршали Рокосовски и Говоров.
    През март 1942 година е назначен за заместник-командващ на Волховския фронт. След поредица от злощастни събития, през юни 1942 година Власов се оказва начело на вече обкръжената Втора Ударна армия /някои изследователи смятат, че за това му е помогнал колегата Мерецков командващ на Волховския фронт, който се страхувал от изгряващата звезда на Власов/. В крайна сметка, през юли 1942 година Власов отказва да се качи на изпратения му от Ставката самолет и да остави войските си на произвола на съдбата. Малко след това, с предателство от страна на местното население, е пленен от немците.
    От този момент нататък генерал Власов става може би най-мразения човек в СССР....
    Няма да изпадам в подробности как всъщност се стига до идеята за създаване на РОА, нито колко и какви хора са влезли в редовете й. Интересно е, че Вермахтът настоява за създаването на Руската Освободителна Армия, а нацистите от Гестапо са против. Трите ненапълно окомплектовани дивизии на РОА участват в бойни действия частично едва в самия край на войната първо на Западния фронт, после на Одер. Любопитна подробност е, че през април 1945 година, когато никой вече не си е правил илюзии за неизбежната победа на Червената армия, няколко съветски подразделения преминават на страната на Власовците.
    Андрей Андреевич Власов и сподвижниците му се обявяват за запазване на териториалната цялост на Русия, за възстановяване на свободите, извоювани от Февруарската революция през 1917-та година и за изгонване на болшевиките. Въпреки твърденията на съветските историци, че власовците имали незначителна подкрепа в окупираните области, истината е, че в първите месеци след обявяването на РОА, мнозина сред пленените червеноармейци и местни хора са искали да се запишат като доброволци. Друг е въпросът, че нацистката идеология всячески се опитвала да ограничи всякакви опити за формирането на руска анти-болшевишка армия. След войната някои от власовците избягват в Западна Европа, а мнозина други умират в Сибир.


    Ще се радвам да се включите с мнение по темата
    Last edited by zmaj; 15-01-2008, 00:25.

    #2
    Любопитна подробност е, че през април 1945 година, когато никой вече не си е правил илюзии за неизбежната победа на Червената армия, няколко съветски подразделения преминават на страната на Власовците.
    това пък откъде изскочи? части на РОА се включват във военните действия срещу германците в чехия, доколкото знам

    Comment


      #3
      Само да вметна, че практиката да се използват съветски граждани в помощ на Вермахта датира много преди създаването на Руската Освободителна армия на Власов. Още през есента на 1941г. немците организират разнообразни служби, състоящи се от съветски дезертьори, затворници и доброволци от месното население. Тези така наречени "Hilfswillige," или "Hiwi", са ангажирани като часови, шофьори, началници на складове, складови работници и др. Експериментът надминава всички очаквания. През пролетта на 1942г. те са поне 1,000,000. (виж Russian Volunteers in the German Wehrmacht in WWII by Lt. Gen Wladyslaw Anders and Antonio Munoz)
      Иначе Руската Освободителна армия на Власов се сформира официално през есента на 1944г., след като Химлер убеждава Фюрера да допусне формирането на 10 руски дивизии.
      Comment is free, but facts are sacred.

      Comment


        #4
        Може само да се добави че според редица изследователи Власов е любимец и протеже на Жуков - Жуков го забелязва и издига през 1940 г. когато командва Киевския военен окръг / тогава Власов е командир на 99 дивизия отличена като най-добрата дивизия в цялата РККА/.

        Comment


          #5
          Предшественик на РОА е РОНА ( Руска освободителна национална армия ), сформирана през 1941г. от капитана от РККА Камински ( впоследствие произведен в чин генерал - майор от Вермахта ). РОНА, чиято численост се равнява на дивизия, в началото се сражава предимно срещу партизаните, но по - късно е изпратена на предната линия. През 1944г. е преобразувана в СС бригада, която добива печална известност при потушаването на Варшавското въстание през 1944г. Генерал - майор Камински е разстрелян по заповед на Хитлер, а остатъците от бригадата се вливат в РОА.
          През 1941г. в Белорусия е сформирана т.н. "Дружина на Гил - Родионов" в състава на СС, а в Смоленск - Руската Народно - Национана армия ( РННА ), известна като "Бригадата на Боярски" в състава на Вермахта.
          През 1943г. е сформирана 1 - ва казашка дивизия ( к- р ген. фон Панвиц ), в състав от 6 кавалерийски полка. По - късно дивизията е развърната в 15 - ти казашки кавалерийски корпус на СС, чийто личен състав наброява 50 000. Общата численост на казашките части наброява 250 000 войници и офицери.
          Last edited by HELLCAT; 14-01-2008, 23:37.
          SEMPER AGRESSUS

          Comment


            #6
            максималната численост на 15-ти корпус е около 35 000 души, не лв.
            Общата численост не на казашките части, а на нареклите себе си казаци в състава на Вермахта, СС, помощни подразделения, полиция и т.н., вкл. хиви, е 250 000.

            Иначе - РОА на Власов във вид на 1-ва дивизия на Буняченко воюва с РККА само веднъж - на 13 април 1945 г. край Франкфурт на Одер. След като е отблъсната, тя отстъпва и общо-взето става самостоятелна, неподчиняваща се на никого единица. При хода й към чешката граница към нея, като към руснаци, се присъединяват избягали руски пленниници и работници - от 5 до 8 хиляди. Така числеността на 1-ва дивизия нараства до около 20-тина хиляди.
            Буняченко откликва на призива за помощ на пражките въстаници и на 6-май прочиства града от СС. После се оттегля, за да не се срещне с РККА. Предава се на американците, които обаче му обясняват, че ще 1-ва дивизия ще остане в разположение на РККА. Дивизията се разпръсква, като членовете й гледат да се отърват самостоятелно. Повечето са разстреляни или заловени от Червената армия.

            та така - никакви съветски подразделения през 45-та не преминават към РОА.

            Comment


              #7
              кало написа
              това пък откъде изскочи? части на РОА се включват във военните действия срещу германците в чехия, доколкото знам
              Попаднах на това:
              конце концов, власовцам дали возможность провести пробную операцию. При приближении Красной армии к Одеру, туда были направлены части РОА под командой полковника Сахарова. Они удачно провели бой, в течение которого части Красной армии добровольно перешли на их сторону. Переходя фронт, красноармейцы говорили, что они это делают лишь потому, что против них – Власовские войска.

              Этот поразительный случай, происшедший в конце войны, когда победа Сталина не подлежала сомнению, подчеркивает безумный романтизм, характерный для предсмертных мук Власовского движения. В атмосфере нарастающего всеобщего смятения Главный Штаб РОА невозмутимо разрабатывал планы вклинения в русские ряды (имеется в виду Советская армия. Ред.) и поднятия восстания против коммунистов
              ." ("ПОСЕВ" 21 (104) - 1948)

              Числеността на РОА е била наистина скромна, но най-вече заради нежеланието на Розенберг да позволи създаването на многочислена руска анти-болшевишка армия. Въобще отношението на германците към славянското население в окупираните територии е отблъснало мнозина, които в първите седмици след инвазията са били позитивно настроени към швабите.

              Струва ми се, че Власов не е бил глупак, нито пък е извършил предателството само, за да спаси живота си. Случаят с него е любопитен, тъй като противоречи изцяло на общоприетите клишета за "великата отечествена"...

              Малко извън темата - наскоро гледах интересен руски игрален филм /наскоро е сниман/ - "Последният бой на майор Пугачов" - та, там ставаше въпрос за истинското отношение на обикновения мужик-червеноармеец към сталинисткия режим. Споменът за зверствата от 20-те и 30-те е бил още жив. По този повод, да ви питам, знае ли някой дали е имало успешни бягства от ГУЛАГ-а?

              Comment


                #8
                Картаген, прости но статията ти - източник е бъкана с грешки и откровени глупости. А за цитираното от нея няма нито едно доказателство.

                И още - какви зверства през 20-те години? Къде точно? Какъв спомен за зверства през 30-те у средния съветски гражданин? Няма такова нещо - през 30-те за съветския гражданин се оказва, че врагове на революцията са проникнали в хубавата страна и я саботират - те си получават заслуженото. Герой е Павлик Морозов, който предал баща си - кулак. Герой е Стаханов, който бачка кат луд и вместо 7, за пет часа изкарал 105 тона въглища... Огромната част от съветския народ плаче, когато Сталин умира. Не случайно тази епоха се нарича сталинизъм - той не е поддържан само или дори главно с насилие и страх - Сталин и хората му не са толкова глупави. А когато части от истината започват да излизат наяве - много просто не искат да я приемат. Така че глупостите за масова съпротива против съветската власт, за радостни посрещания на Вермахта и т.н., си остават само глупости. Единственото масово по това време е партизанското движение в Украйна и Белорусия.
                Last edited by кало; 14-01-2008, 21:38.

                Comment


                  #9
                  Аз затова и реших да започна темата - интересна ми е и бих бил благодарен всекиму, който знае повече подробности, да пише.

                  За 20-те и 30-те... Грешката е моя, навлизаме в сферата на идеологиите и политиката, а там е голям батак. Все пак няма да отречеш, че доста семейства са останали без бащи по онова време - дали са обичали истински Сталин е спорен въпрос, в крайна сметка, ако не го обичаш - отиваш в Сибир. Сложно е да се формулират еднозначно нещата: ако трябва някой да направи сериозно изследване по темата, ще му се наложи да борави с доста науки - от социална психология до статистика.

                  и все пак уточнение - 20-те години, до 22-ра се води Гражданска Война, а на война зверствата са нещо нормално, после има малко разпускане на коланите с НЕП-а, и после идва другарят Сталин; за 30-те какво да говорим - масов глад в Поволжието и Украйна, разкулачванията, а малко след това и параноичното избиване на съпартийци. Това, ако не са зверства, кое е?!
                  Last edited by zmaj; 14-01-2008, 21:43.

                  Comment


                    #10
                    времето е бая сложно. Но огромна част от тези, останали без бащи за един по-дълъг период (защото далеч не всички са избивани), по-скоро са се срамували, отколкото тъжали. пропагандата си е вършела много добре работата.

                    Comment


                      #11
                      кало написа
                      времето е бая сложно. Но огромна част от тези, останали без бащи за един по-дълъг период (защото далеч не всички са избивани), по-скоро са се срамували, отколкото тъжали. пропагандата си е вършела много добре работата.
                      Да, и това го е имало. Даже е било вероятно водещо, както казваш ти.
                      Но примерно, ако си бил на 20 години през 17-та, през 1937 ще си на 40 - не ми се вярва, човек да легне една вечер един и да се събуди коренно различен. А че чистката от самото начало е била погловна и пропагандата всесилна, за това спор няма.

                      Comment


                        #12
                        За РОА и аз съм чел, че има кратък сблъсък с превъзхождащи червеноармейски части на Одер и не само, че води успешни сражения, а е взело 300 пленници, а по-това време русите на се предават туко така, особено пък на Одер.
                        Сега разгърнах спомените на Жуков и той пише как Власов се бил крил като страхливец в някаква си кола и се правил на болен, като го спипали. Въобще пропуска да спомене, че Власов вече се е предал на американците и датата е 14 май, бре пропаганда отвясакаде. Някой има ли сигурни данни как е взет в плен скъпия генерал?
                        Кръвта из нашите гърди
                        не е съвсем изляна!
                        Народе, цял стани! Иди!
                        Че Македония въстана.

                        Comment


                          #13
                          и не само, че води успешни сражения, а е взело 300 пленници, а по-това време русите на се предават туко така, особено пък на Одер.
                          чел си глупости. какво е това "русите"?

                          Comment


                            #14
                            кало написа
                            чел си глупости. какво е това "русите"?
                            Винаги последна инстанция , няма касация, няма апелация .
                            Мен ме интересува повече инфо за трибуналите в които е участвал. Може и с линкове, може и на лични, но мисля, че е по темата и на всички ще е интересно. Аз пък ще се реванширам с данни от една чешка книга - изследване върху РОА със снимки включително от пленяването на Власов или на генерали от неговия щаб. Но ще я взема чак в четвъртък (и тогава ще я прегледам най-рано).

                            Comment


                              #15
                              [QUOTE=кало]максималната численост на 15-ти корпус е около 35 000 души, не лв.
                              Sorry ! :kill_myse Професионално изкривяване - след цифрите по навик пиша лв. :1087:
                              Last edited by HELLCAT; 14-01-2008, 23:58.
                              SEMPER AGRESSUS

                              Comment

                              Working...
                              X