Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Били ли сме се с армиите на Византия от Мала Азия в началото на 11 век

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Макар и да не можем да намерим писмени доказателства намерихме безброй факти,които го доказват .Няма как да не са изпозвали армии от Мала Азия.То ако става въпрос няма сведения Михаил IV Пафлагон да е използвал азиатски войски но не може да не е защото Петър Делян освобождава огромна територия .Сигурно и тои е използвал както са използвали до 1018.Спират да ползват при бунта на Георги Войтех понеже ги погват селджуките.Там само балкански са ни пращали.

Comment

Все пак намерих нещо като потвърждение от Матей Едески ,според който в периода 1006-1007 императора събрал всичките сили на империята и тръгнал срещу българите.Макар и подробности за този поход да не се знаят.А и ако поразсъждаваме все пак за да се завладеят такива територий трябва в градовете да се оставят гарнизони то само от западните теми няма да стигне количеството на воиските.Но императора не е използвал такива гигантски войски като Копроним ,Погонат или дори Лъв Фока, имам предвид не на едно място като цяло може би но на едно място 60 и отгоре хиляди воиници едва ли е имало.Макар и като съберем от тези 18 години да излизат повече.Гигантски армии има и срещу Тервел Крум ,Телериг но не и тук.То ако става дума ако не броим онова при Видин и Драч 1005 и флот кой знае колко не се е използвал друга е била ситуацията и местоположението на сраженията.

Comment

Войските, които империята е държала непрекъснато "под оръжие" не са били огромни. Дори по времето на Юстиниан Велики има данни, че реално поддържаната армия е с ок.180-200 хиляди души под необходимата, за да бъде покрита цялата имперска територия. През следващите столетия положението е било сходно. Причините за това са по-скоро икономически - поддържането на подобни чудовищни числености е изключително скъпо. Точно затова империята охотно е купувала мира и е плащала ежегодно за него - било й е по-изгодно. Знаем, че мирът с България в началото на VIII в. й е струвал ок.30 литри злато, а заплатите на постоянните войски само в тема Стримон 100г. по-късно са 1100 литри.
        Именно поради това се е налагало да се прехвърлят войски от Азия в Европа и обратно, когато са организирани по-мащабни кампании.
        От друга страна империята е разполагала с внушителен военен потенциал и това й е давало възможността много бързо да попълва загубите. Косвените данни за т.нар. στρατιωτικοι καταλογοι и στρατιωτικα κτηματα, както и сведенията за развоя на военните действия в редица войни, водени от нея, показват, че военните й ресурси са били много по-големи от de facto използваните в хода на определени събития. Това обстоятелство й е позволявало да води "безкрайни" войни, независимо от превратностите на бойното поле. Останалите европейски държави не са разполагали с подобни възможности.

Колкото до Василий ΙΙ, той е предпочитал да действа с по-малочислени, но добре организирани, обучени и управлявани армии, разчитал е на мобилността и дисциплината повече, отколкото на броя. Може би е отработил тази практика в хода на гражданските войни, които изпълват първата третина от царуването му.

Comment

Е, стратиотите не представляват ли безплатна военна сила?Нали получават земя срещу службата си в армията?
          Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

Comment

mitakat написа Виж мнение
            А и ако поразсъждаваме все пак за да се завладеят такива територий трябва в градовете да се оставят гарнизони то само от западните теми няма да стигне количеството на воиските.Но императора не е използвал такива гигантски войски като Копроним ,Погонат или дори Лъв Фока, имам предвид не на едно място като цяло може би но на едно място 60 и отгоре хиляди воиници едва ли е имало.Макар и като съберем от тези 18 години да излизат повече.Гигантски армии има и срещу Тервел Крум ,Телериг но не и тук.
            Можем само да гадаем дали армиите на Василий са били "гигантски", но при всички случаи въобще не са били малки!

На Балканите, като гарнизони в българските територии, ромеите имат войски минимум в Дръстър, Преслав, Плиска, Видин, Скопие, Драч. Не по-малко 10 000 войници са заети постоянно в тези градове. Навярно гарнизоните във Видин след 1002 г., особенно този в Скопие след 1003/4 г. и Драч след 1005 г. са по-големи от обичайните, понеже военните действия се водят постоянно. Василий е предприемал кампании и през зимата.

На практика при Онгъла, Константин Погонат е бил с половината от свиканите си войски, т.е. империята в никакъв случай не е използвала всичките си сили. При Ахелой, пълководеца Лъв Фока е използвал почти целия боен ресурс на империята. Това може да се нарече свръхпренапрягане от ромейска страна. Но и в двата случая ромеите нямат гарнизони по градовете на вражеска територия, което малко или много разпилява силите, докато при Василий II такива имаме, а това се отразява на общата численост на армията, събрана на едно място. В интерес на истината, щабквартирите на Василий са или в Солун, или Адрианопол. В повечето случаи, той обича да действа на два фронта, като разделя армията на две, която води, поверявайки потенциално по-малкия отряд на някой от своите пълководци.

Според мен във войната против България, ежегодно са били заети не по-малко между 40-50 000 души. В това число влизат както споменатите гарнизони, така и отрядите на Солунския стратег, и разбира се, главните сили под командването на Василий, които в повечето случай са квартирували при Адрианопол, чакащи на полусъединител поредната офанзива

Comment

Така е наистина трябва все пак да са били доста как инак биха пленили 15 000 макар и въобще да не се знае колко са били при Ключ но над 20 000 задължително ,защото освен армия на императора има и армия на Ксифий и армия на Вотаният.То ако става въпрос Никифор Уран за да плени 12 000 едва ли е бил с малка армия.В похода към Охрид също дето Ивац спасява положението.Разбира се рекорда е на Константин V Копроним с 80 000 ромеи срещу 12 000 българи на Телериг.Срещу толкова ромеи май само там се изправяме.11 век се разчита на стратегия но такова нещо няма.Но естествено има голямо числено превъзходство.А и империята за много време успява да се заеме почти изцяло с нас.18 години с леки прекъсвания заради Италия.

Comment

AggressiveRefrain написа Виж мнение
                Е, стратиотите не представляват ли безплатна военна сила?Нали получават земя срещу службата си в армията?
                Получават, ама и те душа носят, защото са хора. А Василий май не ги пуска отпуска, понякога с години. Когато ги няма по къщите им, трябва жените и децата им да се справят с земята. Ако стратиота е бил малко по-заможен, навярно ще е отделил парици за наемането на един-двама наемни работници, може и някой друг роб-арабин да има, но самият той не си е у дома. А на човек му писва с безкрайните военни кампании на Василий II.

Този човек е бил луд, маниак и параноик, когато се гони цел. Дори е бил по-войник от самите войници-стратиоти. Издържал на студ, пек, жажда, глад и т.н. Заради това и успява да надделее. Заради дисциплината и железните мерки, които въвел Василий II, когато става дума за боен строй, Псел описваше как войниците по време на поход понякога ругаели императора в самото лице, на което той им отвръщал благодушно нещо от сорта :" .. иначе никога няма да приключим с тази война" (!нещо нечувано, имайки предвид самия характер на Василий!).

Comment

Така си е да вземем предвид обсадата на Перник 88 дни а на Видин 8 месеца.В тези 18 години нахлуванията и обсадите са перманентни.А след 1018 се тригва към Армения Италия Сицилия просто няма прекъсване.Затова империята 1025 наистина е огромна а военните действия към Сицилия са прекратени само заради смъртта на императора.Връщането на старото могъщесто на империята е процес,който започва още при Никифор II Фока а това е просто Кулминцията.Но все пак и Йоан Цимисхи постига много на юг.Виждал съм карти по негово време границата стига до Иерусалим но без него разбира се.Но тези територии не е било възможно да се задържат и ромеите се концентрират върху Балканите.

Comment

Интересно ми е дали само в 1017 г императорът е използвал руските си наемници.Или ги е ползвал и друг път . Аз знам за ползването им при справянето с бунта в Азия.Но ми е интересно дали ги е използвал при балканските походи.

Comment

Като се заговорихме за големи войски и Мала Азия.Напрактика империята само 2 пъти при 2 императора Константин V Копроним и Василий II нахлува перманентно в период от около 20 години.Тези двама императори са били най-упорити в това отмошение.Походите срещу Тервел ,Крум дори Симеон са много по кратки да не кажа еднократни.Но тези двама императори яко са нападали и то системно.Константин V Копроним не е успял заради бурите потопили огромните му флотилии.То и Михаил IV Пафлагон също е използвал огромни сили срещу Петър Делян но става въпрос за 1 година не за двадесет.

Comment

Ами,поразровете се малко в Македонката история там сигорно е описано подробно.какво да четете Скилица

Comment

Общо взето е използвал войски от Мала Азия в началото на 11 в. срещу България.Иначе много интересна тема се получи.Жалко,че много малко знам за събирането на войски и какви войни за използвани тогава.

Comment

Адаш , благодаря много, че смяташ темата ми за интересна.Вие сте прави ,наистина другите теми дето ги пуснах са повторение и не са ясни.Аз май трябваше само тази тема да пусна.Другите ми теми нямат голям смисъл .Тя поне ми е на ниво.Но да се върнем на нея.Успях да намеря генерал на императора от Иверия.Това е дръстърския стратег Цицикий, син на патриций Тевдат Ивериец.Но както съм казвал и преди в Перперикон са открили печат на Теодорокан и затова се предполага ,че воини от Перперикон покоряват старите ни столици.Има доста статии за това ако искате ги вижте.Това бе и един от факторите ,който ме накара да пусна темата.Естествено ,че е имало и от Азия но не са запазени извори.Доколкото знам главния извор за онази епоха на Теофан Севастийски не е стигнал до нас. Може би там щяхме да намерим отговорите.Знаем само за негови пълководци от Азия като Константин Диоген и Евстатий Дафномил.Поне това е стигнало до нас.Това,което ме съмнява е за Никифор Ксифий .Не пише да е от Азия но пише как през 1021-22 вдига бунт в централна Анатолия със съдейсъвието на фамилията Фока.Дали и той е бил от Кападокия можем единствено да гадаем.

Comment

Като цяло фактът,че Константин Диоген и Евстатий Дафномил са били от Мала Азия е единственото доказано използване на хора от там в този период.Но това и не доказва много,какъв е проблема примерно генерала да е от Балканите а да командва войска в Италия ,еми никакъв.Ако става въпрос при Сетина Константин Диоген командва отрядите на запедните схоли и солунския.Като заключение мога да кажа ,че ние всички сме стопроцентово убедени за използването и на азиятски армии в периода, защото няма как да е иначе, но и ,че с нищо не можем да го докажем поради липса на извори си е безспорен факт.

Comment

Не намерих нищо ново , но мога да изкажа една моя хипотеза.Става дума за Теофилакт Вотаниат. Знае се ,че е дядо на император Никифор III Вотаниат. Но императара е представител на семейство претендиращо ,че произхожда от римските Фабии и визатийските Фоки.Пак повтарям визатийските Фоки.А за тях се знае със сигурност ,че са от Мала Азия и конкретно от Кападокия.Възможно е тогава и Теофилакт Вотаниат да е от там ,но това е моя хипотеза без кой знае какви доказателства . Просто сглобих 2 и 2 и стигнах до този извод.Може изобщо да не е така, просто предположение.Като няма извори. От 681 до 971 винаги пише за прехвърляне от Азия както и имена на генерали от Мала Азия ,но тук не макар и да се знаят много подробности за дадения период.Странно.Тази тема май е леко недоказуема така ще излезе.Не пише и буква по въпроса.

Comment

Working...
                                X