von Danitz, мислех да си купя книгата за Кирил и Методий във Великоморавия, но изглежда е невярна. Правилно ли съм те разбрал /извинявам се за отклонението/?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
История на Великоморавия
Collapse
X
-
Пандора, тази карта ми се струва доста объркана, отделно от накъсания й вид, в който е качена...
von Danitz написа Виж мнениеПо теорията му:Почерпена е от една карта на историкът Петер Пьошпьоки Надь, който на базата на Баварския географ, посочва две Моравии. Според двамата в 9и-10и ти век съществуват две Моравии, то си е така де. Малка Моравия която и днес си е там, край Морава в Чехия и "Мегали" Моравия, която Костантин Багренородни не позиционира точно. В житието на Апри(все стари , неизполдвани у нас хроники, но явно добре познати при унгарците) дори се посочва, че унгарците завладяли столицата на Мегали Моравия и тя била ...Сирмиум, сиреч Белград?!
Унгарският историк Дьорд Скленар направо казва: "Великоморавия най-напред се е зародила в Мизия?!" И се почва една, просто покъртителна. 1/10 да е вярно, трябва сериозно да си поговорим за история. Книжката не е кой знае къв обем, като ми поостане време мога още да постна, или на пролет да изсканирам.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написа Виж мнениеПандора, тази карта ми се струва доста объркана, отделно от накъсания й вид, в който е качена...
Comment
-
Zalmoxis написа Виж мнениеДа не би картата да се отнася за аварско време или началната фаза на маджарското нашествие? А Моравия като политическа реалност ми се струва, че е това жълтото най-горе вляво. Не се разбира много тези 3 отделни области в Панония коя държава представляват...
На тези карти се вижда ,че Nitravi се превръща в Moravia Magna.
Online historical atlas showing a map of Europe at the end of each century from year 1 to year 2000: Complete Map of Europe in Year 800
Online historical atlas showing a map of Europe at the end of each century from year 1 to year 2000: Complete Map of Europe in Year 900
Картата е копирана на парчета,защото така е записана и на моя компютър - май нямаше друг начин.Записвах я заради отбелязаните етноними.
Comment
-
plamen_starbov написа Виж мнениеИ все пак след падането ан Великоморавия има такива размествания на човешките маси, че този въпрос е, като "има ли чист балканец?".
Comment
Comment