Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За буквите

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #46
    albireo написа
    Всичко това е много вярно, но едва ли могат да се съставят писани правила за подобно нещо. Но би било много хубаво, всеки да се придържа към подобни неписани правила.
    С малко преработки(изгонване с камъни на Джойс) горният текст сппкойно би могъл да се превърне в писано правило с всички произтичащи от това последствия. :twak: Това естествено няма да попречи на никого доброволно да се придържа към тях доброволно. :clown:
    Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

    Comment


      #47
      хмммм, може да гласувате туй предложение...
      Last edited by модератор; 21-09-2006, 12:27.
      XV mile the sea brode is
      From Turkey to the Ile of Rodez...

      Comment


        #48
        Лично аз се справям...през повечето време... :1087:
        "Спартанците не питат колко са враговете им, а къде се намират......"

        Comment


          #49
          Абе, много сте изнежени с това "4" и "6", бе И сте много чувствителни. Едва ли някой от тия "геймърчета" цели да ви обиди. Те просто така си комуникират. Не бъдете толкова жестоки към тях.
          От друга страна, може би сте прави. Този форум ми харесва именно, защото е това, което е.
          Що не вземе управата, да въведе тест по граматика, литература и логика чрез стандартни тестове при регистрация (а за вече регистрираните да иска пререгистрация) Накрая може да останат трима-четирима потребители
          http://mamkamu.blog.bg/
          http://gledam.blogspot.bg/

          Comment


            #50
            Tom, идеята за тест е добра. Ще се помъча да уредя нещо по въпроса.
            Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
            Неизвестен руски адмирал

            Comment


              #51
              Въпросът е, че ако се оставят нещата на самотек (тоест кой каквото постне - да си остава без внимание, независимо дали е с "4"-ки и "6"-ци, на латиница и т.н.) - форумът много бързо ще регресира. Така поне има малко стимул за тези, които участват - да се научат да пишат поне в някаква степен по-правилно и използвайки български букви по възможност.
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

              Comment


                #52
                Ами не знам, Tom, а и да си призная, не ме интересува дали подобно презрение цели обида. За мен е важно, че независимо преднамерено или не, подобно писане е обидно по отношение на езика ни, средството, чрез което си комуникираме. Аз лично не съм склонен да толерирам подобно нещо и то не защото съм много "изнежен" в това отношение. Впрочем, не съм част от екипа хора, които обмислят този проблем на административно форумно ниво, иначе нетолерантността ми би прерастнала в конкретни мерки . А така си остава единствено в рамките на възможностите ми за лично действие.
                Пък когото това не дразни, то стига управата да не реши нещо по въпроса, може да си пише колкото и както си иска. Ako 6te taкА, аку шtе инък, ту ся в свубаднъ сдръна жифеем, ко тулкуз.

                Comment


                  #53
                  Ами не знам, аз мога да си поиграя да го направя на 2-3 по-кратки и ясни точки, но дали от това ще има практически смисъл. Не съм убедена, че това може да бъде научено или спазвано, ако вече не е станало начин на мислене (още към 4-5 клас). Пък и форумната рпактика показва, че много по-ефикасно при спор е да се хванеш за някоя дума и да се заядеш или просто да насметеш модератора да изтрие или заключи (традицията повелява за модератора да се говори или лошо, или нищо, той все пак е достатъчно жив ).
                  Пък изискването за логичност и аргументираност се отнася само към определен тип постинги или даже към определен тип теми, не към всички, макар че точно обосноваността и логичността на съжденията май е проблем, много по-лесно, макар и също полезно е да компилираш и представиш информация по определен въпрос или само факти или данни. не че и от това няма нужда.
                  Не знам дали върху това може да се повлияе чрез някакви правила, разколебана съм. Ако прецените, че чрез тях може да се подобрят дискусиите и изобщо форумната атмосфера.

                  Comment


                    #54
                    Ами моето мнение (и опит ) са по-скоро, че такива критерии така или иначе не могат да бъдат формулирани в правила. Колко пъти вече сме се опитвали? Много. Така че май ще си го караме на добро пожелание (подчертано в смисъла на албирео ), здрава доза субективизъм и кълцане поне на по-драстичните отклонения.
                    Между другото помага доста когато потребителите съобщават кога даден пост би трябвало да бъде измодериран, ако не за друго поне за "калибриране" на критериите
                    XV mile the sea brode is
                    From Turkey to the Ile of Rodez...

                    Comment


                      #55
                      Мнението ми е, че подобна регламентация със сигурност няма да има вреден ефект върху форума и потребитлите му(изключвам съставителя ), а даже е възможно да има и положителен ефект(малко вероятно). При това положение не пречи да се опита, в най-лошият случай няма да се получи нищо, което от определен ъгъл също е нещо. Поне ще е изпробвано поредното средство. Освен това ми се струва, че писаното правило е много важен инструмент в работата на управата. Отсъствието и наличието му са решаващи при вземането на някои решение. Но тук определено мнението си е само и единствено мое, което предполага голяма вероятност да е погрешно. :evil:

                      Последно предлагам всякакви въпроси относно правила, власт и други свързани с модерирането, да не се обсъждат днес.
                      Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

                      Comment


                        #56
                        Ми мен ако питате лошо няма, от проба глава не боли (обикновено )
                        XV mile the sea brode is
                        From Turkey to the Ile of Rodez...

                        Comment


                          #57
                          В крайна сметка няма да стане по-лошо, отколкото беше с резюметата, нали? Онова правило имаше временно положителен ефект - хората започнаха да четат материалите, които пускат - често с полза за самите тях

                          Том ... виждаш ли, странно ми е ... ти се тревожиш толкова много за една твърде теоретична иранска заплаха, тя те тормози явно доста, съдейки по написаното от теб в онази тема, а не ти пука, че азбуката, на която пишем бавно но стабилно се измества от ... така, заместители, а голяма част от лапетиите просто предпочитат да пишат на латиница. Странно ми ей-богу ... или не си искрен, или приоритетите ти са твърде странни. Помисли сам - върху иранския проблем ние не можем да повлияем, за разлика от проблема с писането на нашия собствен език. Тук, колкото и да е малко, влиянието го имаме, но кой знае защо си казваме "абе какво ще променим, я давай да не правим нищо, проблема е нерешим". А той е решим, но всеки трябва да даде своя принос. Не е ли така?
                          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                          Проект 22.06.1941 г.
                          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                          Comment


                            #58
                            Ето какво скалъпих като добавка към правилника. Текстът е отворен за редакции, поправки и допълнения.

                            2.8.1 Във Форумите Бойна Слава се пише на кирилица (ако имате технически проблеми с това, погледнете тук). Мненията трябва да са написани грамотно със спазването на основните правила на българския правопис, граматика и пунктуация. Не се допуска използването на заместители на буквите (например 4 и 6 вместо Ч и Ш).
                            Всеки потребител, който не спазва тези правила, е длъжен да редактира мнението си. Ако това не бъде сторено в разумен срок, мнението ще бъде изтрито.

                            2.8.2. Потребителите са длъжни да спазват и основни логически правила при аргументиране на мнение и структуриране на постинг. Например, тезата на мнението трябва да се обосновава чрез доказателства или да е резултат от причнно-следствени връзки. Също така потребителят трябва да може ясно да си разграничи каква му е целта (т.е. тезата) и кои са средствата, с които той стига до целта (т.е. аргументацията). Общи приказки около темата на дискусията не са желателни.

                            Comment


                              #59
                              Хана, според мен предложеният от теб вариант е добър. Притеснява ме само, че в т.2.8.2 се залагат доста високи изисквания към потребителите. Може би ще трябва да пуснем и съответната тема "Основи на логиката и правила за водене на етичен спор" - не влагам и капка ирония в предложението. Макар, че основните предложения на времето Ам Гъл ги описа в правилника, предполагам много от пишещите не са го и прочели.

                              gollum написа
                              Впрочем, не съм част от екипа хора, които обмислят този проблем на административно форумно ниво, иначе нетолерантността ми би прерастнала в конкретни мерки . А така си остава единствено в рамките на възможностите ми за лично действие.
                              Хм...Ам Гъл, мисля има и неформални лидери на форума, които и без тояга в ръка могат да наклонят някоя везна насам или натам. :38:
                              Last edited by Odzava; 24-09-2006, 10:42. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                              Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                              Неизвестен руски адмирал

                              Comment


                                #60
                                Може да ви нарушавам идилийката, ама според мене от подобна сложна регламентация няма абсолютно никакъв смисъл.

                                2.8.2. Потребителите са длъжни да спазват и основни логически правила при аргументиране на мнение и структуриране на постинг. Например, тезата на мнението трябва да се обосновава чрез доказателства или да е резултат от причнно-следствени връзки. Също така потребителят трябва да може ясно да си разграничи каква му е целта (т.е. тезата) и кои са средствата, с които той стига до целта (т.е. аргументацията). Общи приказки около темата на дискусията не са желателни.
                                Не мислите ли, че който потребител би си направил труда да прочете, в състояние е да разбере, а след това е и достатъчно съвестен да спазва подобно предписание, няма нужда от такива рестрикции защото така или иначе е достатъчно интелигентен и опитен във форумите, за да се държи адекватно тук?

                                На подходящия човек му трябват само няколко общи насоки за поведение, а на неподходящия колкото и страници да му изпишеш той няма да ги прочете и ще се държи както си знае. Модераторите пък не са някакви случайни хора, за да се налага правилата да ръководят тях - техните намеси така или иначе не е необходимо да се оправдават птед никого, освен пред собственика на сайта. Пример за това е един форум, където съм модератор - aquariumbg.com. В него цари изключително добронамерена атмосфера, няма флуд, мненията извън темите на дискусия са мнгоо малко и т.н. Действат само две правила - 1. Пише се на кирилица и 2. Без обиди. Толкова - останалото е модериране.

                                Comment

                                Working...
                                X